Log in

View Full Version : Problem sa zvucnom karticom / laptopom?

Float
15-12-2015, 10:31 PM
Pozdrav!

Pre nekog vremena slucajno sam primetio na zvucnoj kartici (Scarlett Solo) pojacavajuci slusalice od nule, kada polako okrecem volume knob, da se neravnomerno pojacavaju u pocetku, prvo da vise snage levoj slusalici, pa desnoj (prilicno se ravnomerno cuju kada se pojaca). Dao sam je na servis, medjutim tamo mi je receno da je kartica u perfektnom stanju, da je sve ispravno, uporedjivano sa par skupljih kartica, da je meren output osciloskopom i da nema nikakvog odstupanja u nivoima kanala. Medjutim, problem i dalje postoji, pokusao sam sa 3 razlicita para slusalica, 3 razlicita adaptera, i problem ostaje.

Da li je moguce da je do laptopa? Igrom slucaja skoro sam proveravao napon na laptopu, i sve je ok. Doduse, napon kabla/punjaca nije proveravan.

Nervira me cela situacija :banghead: uskoro kupujem malo skuplje slusalice i monitore, i strah me je da ne postoji neki problem koji bi mogao da nanese dalju stetu. Dok sam koristio slusalice na integrusi 2 para su pokazala problem, tj posle nekog vremena su pocele da se cuju malo tise na jednoj strani (doduse ne istoj, tako da moze biti da su jednostavno slusalice vremenom postale lose, ili se ostetile usled padova).

Jako bi mi znacila pomoc.

P.S. Da li mislite da bi trebalo da izbegavam koriscenje nove opreme sa ovom karticom/laptopom za sada, ili nema nikakve opasnosti?

Edit: Kada odvrnem volume knob do kraja i pojacavam sa laptopa, normalno se pojacava.

Bockie
15-12-2015, 11:22 PM
U principu - nema nikakve opsnosti, osim što je to "normalna pojava" u analogiji.
U tekstu namerno koristim navodnike.

Dakle, stereo potenciometar se sastoji iz 2 mono potenciometra (jednog sa "2 trake") i one pokazuju izvesne razlike, čak i kad su nove! To je umanjeno sa porastom cene uređaja (pod pretpostavkom da su korišćene skuplje komponente).

Uzevši u obzir da je prodajna cena tvoje karte 99€ u nemačkoj uniji, da najmanje 25-30% predstavlja maržu, 10-tak% otpada na transport i troškove...pričamo o celokupnoj proizvodnoj vrednosti od 25-30€... Dakle, potenciometar košta oko evro- evro-i po'...

Nisam zlurad, situacija je prilično ista i na 3-4X skupljim kartama...isti jeftini delovi... Ali i skuplja oprema, kad malo ostari...

To ti ' tak'o...!

Ja sam to sretao i na komadima opreme koji su doduše stari, ali koštali po 5-6 cifara... I čovek oćoravi na uvo pa i sprave...

Imaš kompletne snimke, finalne verzije pesama koje "zanose" u neku stranu, pa nikom nije pala kapa s' glave...;)

Dakle, nađi pozicije u kojima radi ujednačeno.

Ako je to nešto drastično, ako ti baš smeta, ok, zameni potenciometar.
Ili reci serviseru da to uradi, biće srećan da te "odere" za bzvz...
Deo od 400-500 din + ruke ,noge, utovar,istovar, lemljenje... 1500-2000din..

Float
15-12-2015, 11:42 PM
@Bockie

Hvala ti puno! :) Olaksao si mi. Nema se puno para, a covek odmah pomisli na najgore.

Sad malo googlam o zameni potenciometra, i stvarno nije redak problem neujednacen ton pri niskim nivoima.

Interesuje me, ako budem resio da ga menjam, da li da pazim na kvalitet potenciometra, posto neki pisu da ima uticaja na kvalitet zvuka?

Bockie
15-12-2015, 11:48 PM
@Bockie

Hvala ti puno! :) Olaksao si mi. Nema se puno para, a covek odmah pomisli na najgore.

Sad malo googlam o zameni potenciometra, i stvarno nije redak problem neujednacen ton pri niskim nivoima.

Interesuje me, ako budem resio da ga menjam, da li da pazim na kvalitet potenciometra, posto neki pisu da ima uticaja na kvalitet zvuka?

Ima. Ali ne u meri u kojoj će od jeftine karte napraviti čudo ili obrnuto.
Opet, nemaš puno izbora. Nećeš uvoziti jedan komad iz Japana ili USA, koštaće "više od cele karte", pa si oslonjen na domaće uvoznike.
Dakle, najjeftinije. Osim opšte sreće da nađeš i jedan odgovarajući (sa istom oznakom i atributima) možda eventualno naletiš na još jedan malo skuplji od najjeftinijeg, koje i sama fabrika koristi.
Dakle, nov je, pa će da svira neko vreme i to je tako...

Ne zato što smo to "mi", nego smo malo tržište, nema niko račun da drži 8 vrsta potenciometara koje će prodavati 9 godina...:rolleyes:

Drndaj postojeći u pozicijama u kojima radi, polako, pomaže i da vrtiš pot svaki put pre upotrebe od min ka max poziciji nekoliko puta, odsečno zoom-zoom 20-30 puta, naleti prašina koja se tako donekle da ukloniti.
Često to ponovi, ili čak "kontakt sprejem" istretiraj (to je bar mogao taj u servisu, čisto da pokaže dobru volju a izazove cool utisak, al ajd)...
:thumbsup:

Float
15-12-2015, 11:55 PM
Razlika je samo u prvih par milimetara (ili mi se tako cini)... cepidlacenje. Poslusacu te! :D

Float
16-12-2015, 12:18 AM
Da! Nesto sto sam jos primetio, ali nisam napisao. Kada prelazim prstima po zvucnoj kartici sa strane, osecam blago vibriranje, elektricitet. Da li je to normalno i jel moze da bude pokazatelj necega?

Float
16-12-2015, 01:54 PM
Update: Log type potmeters are known to have channel imbalance in the bottom part of the adjustment range,
Spec sheets mention up to 3dB for smaller sized pots which is audible.

Prilicno kako sam opisao. Dakle, kao sto rece Boki, normalna pojava.

Edit: za drugo mi je receno da je problem sa uzemljenjem. Da li je normalno da se javlja kod ovakvih kartica i da li predstavlja opasnost po zvucnike/slusalice?

Bockie
25-12-2015, 08:56 AM
Nije to do kartice. Nego do uzemljenja. A kartica nema uzemljenje. Proveri instalacije, strujne kablove itd. Trebalo bi da su sve "sprave" (komp,monitor,karta ako ima externo napajanje, sve drugo) na jednom štekeru.
Bilo bi lepo da je to neka što "usamljenija" linija, na kojoj nije veš mašina, bojler itd...ako je to moguće...