View Full Version : "Tanak" vokal
tajna92
09-10-2015, 01:23 AM
Pozdrav!!
Interesuje me kako da efikasno "podebljam" zenski vokal koji je prirodno tankak, skoro kao deciji a da ga pri tome ne izoblicim oa da zvuci vestacki??
Sent from my iPhone using Tapatalk
Filip_
09-10-2015, 09:02 AM
Bez primera (pomenutog vokala), ne bih isao sa instant kvazi savetima, izuzev layer-ovanja tog kanala, pa EQ-lizacijom da probas da dodjes do boljih rezultata.
tajna92
09-10-2015, 09:12 AM
Na zalost, ne smem da objavljujem snimak jer nemam dozvolu, u pitanju je autorski rad...
Hvala u svakom slucaju !!
awacs
09-10-2015, 11:34 AM
Mo?e? da proba? i nekakav harmonajzer sa onom klasičnom postavkom +1 cent i -1 cent, čisto da taj vokal dobije malo veću zvučnu masu. ?ta god da uradi?, ne mo?e? da od ?dečjeg? vokala napravi? Aretu Frenklin.
Pozdrav,
Vasa
Gianfranco
09-10-2015, 01:02 PM
neki od plug-inova koji mogu da od decijeg glasa naprave da zvuci starije su:
TC Voice modeler (za powercore)
Avox Throat
SoundToys Little AlterBoy
Steinberg PitchCorrect ili VoiceDesigner
ZPlane Elastique Pitch
i brojni drugi plug-inovi sa formant shifting opcijom...
druga mogucnost je da podebljas vokal sa eq-om i kompresijom /paralelnom kompresijom itd...
awacs
09-10-2015, 02:17 PM
neki od plug-inova koji mogu da od decijeg glasa naprave da zvuci starije su:
TC Voice modeler (za powercore)
Avox Throat
SoundToys Little AlterBoy
Steinberg PitchCorrect ili VoiceDesigner
ZPlane Elastique Pitch
i brojni drugi plug-inovi sa formant shifting opcijom...
druga mogucnost je da podebljas vokal sa eq-om i kompresijom /paralelnom kompresijom itd...
Jeste, formant shifteri tome slu?e, samo je pitanje kako ko tumači onaj zahtev iz prvog posta: ?da ne zvuči ve?tački? :) Ali sve treba probati.
Pozdrav,
Vasa
tajna92
09-10-2015, 03:38 PM
Hvala vam na odgovorima...
Boja glasa je takva kakva je, to ne bih menjao nikakvim procesima.
Hteo bih da nekako taj vokal "izvucem" da legne u miks jer mi trenutno zvuci "nemocno"
Mislio sam na tehnike koje su u slicnim situacijama iskoristive... Nadam se da se razumemo.
Prvo probaj paralelnu kompresiju.
awacs
09-10-2015, 04:29 PM
Hteo bih da nekako taj vokal "izvucem" da legne u miks jer mi trenutno zvuci "nemocno"
Mislio sam na tehnike koje su u slicnim situacijama iskoristive... Nadam se da se razumemo.
Razumemo se. Onaj trik sa harmonajzerom sam pominjao jer sam ga relativno često koristio u analogno doba. Harmonajzeri su između ostalog i vremenske mašine, a taj minimalni pomak u vremenu i štimu ume da napravi iluziju kako je neki element malko veći nego što jeste, a da se i dalje ne čuje prostor ili promena štima. Sa tako minijaturno „rašrafljenim” signalom ima smisla igrati se i EQ-o i kompresijom i svačim.
Pozdrav,
Vasa
Darsus
09-10-2015, 05:42 PM
EQ? Boost u mid/low mid delu?
Nisam neki ekspert kada su vokali u pitanju, ali generalno zvuk ume da bude tanak ako frekventno manjka u tom opsegu. Tanka je linija izmedju mulja i topline.
awacs
09-10-2015, 05:49 PM
Nisam neki ekspert kada su vokali u pitanju, ali generalno zvuk ume da bude tanak ako frekventno manjka u tom opsegu. Tanka je linija izmedju mulja i topline.
Ba? tako. Ponekad mo?e da radi posao, ponekad ti se samo učini da je bolje, a ispadne muljavo. Ja ba? iz tog razloga zazirem od dodavanja low-mida na vokalu. Kad sam rekao ?igranje EQ-om? mislio sam na oduzimanje onoga ?to je ?dečje? na nekom od tih kanala harmonajzera. ?to reče @Filip_: d?aba saveti ako ne mo?e da se čuje i vokal i matrica i sve đuture.
Signing off,
Vasa
Haxli
09-10-2015, 06:35 PM
^ +1
Prvo probaj paralelnu kompresiju.
+1 (probaj i sa malo eq i/ili distorzije na toj paraleli)
Darsus
10-10-2015, 12:26 AM
Baš tako. Ponekad može da radi posao, ponekad ti se samo učini da je bolje, a ispadne muljavo. Ja baš iz tog razloga zazirem od dodavanja low-mida na vokalu. Kad sam rekao „igranje EQ-om” mislio sam na oduzimanje onoga što je „dečje” na nekom od tih kanala harmonajzera. Što reče @Filip_: džaba saveti ako ne može da se čuje i vokal i matrica i sve đuture.
Signing off,
Vasa
Nekad bi bilo dobro da procitam i sta su ljudi pre mene pisali, a ne samo da prospem u prolazu. :D
Waves Maxbass moze da ti podeblja vokal... Dosta ga ljudi koriste na vokalima u te svrhe
tajna92
12-10-2015, 03:12 PM
Maxbass odradio posao!
Hvala svima!!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.