View Full Version : 5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane
Haxli
17-09-2015, 11:33 PM
Sve je sa yt kanala Recording Revolution (https://www.youtube.com/user/recordingrevolution/videos)
"Each video is about 5 minutes and gets right to the point"
Nadam se da necu pogreshiti ako kazem: jako vredno shtivo! :D
<h1>5 Minutes To A Better Mix I</h1>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Enhcve9Lblc?list=PL0A5D662058525F1C" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Day 01 – Proper Gain Staging
Day 02 – Mix Bus Compression
Day 03 – High Pass Filter
Day 04 – LCR Panning
Day 05 – Gating Drums
Day 06 – Subgroups
Day 07 – Tape Saturation On Drums
Day 08 – Room Mic Compression
Day 09 – Kick Drum Low End
Day 10 – Instant Effected Drum Kit
Day 11 – Compressing Bass Guitar
Day 12 – Bass Saturation
Day 13 – Piano In Mono
Day 14 – The Mute Button
Day 15 – Pre Vs. Post Fader Sends
Day 16 – Reverb Pre-Delay On Snare
Day 17 – Vocal Delay Trick
Day 18 – Wider Lead Vocals
Day 19 – Panning Harmonies Wide
Day 20 – Vocal Stutter Effect
Day 21 – Vocal De-Esser
Day 22 – Telephone Vocals Effect
Day 23 – Mixing In Mono
Day 24 – Mixing At Low Volumes
Day 25 – Vocal Rides
Day 26 – Drum Overheads Automation
Day 27 – Automate Subgroups
Day 28 – Reverse Crash
Day 29 – Limiter For Reference
Day 30 – Separate Mixing Sessions
Day 31 – Mixing Templates
<h1>5 Minutes To A Better Mix II</h1>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/GBR4kLVPUfI?list=PL5213676B474E81FD" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Day 01 – Volume Fader EQ
Day 02 – Most Important Section
Day 03 – Most Important Instrument
Day 04 – Phase Check Drums
Day 05 – EQ In Mono
Day 06 – Subtractive EQ
Day 07 – Avoid The Solo Button
Day 08 – Instant Drum Polish
Day 09 – Snare Drum Distortion
Day 10 – Cut Through Kick
Day 11 – The Fat Fader
Day 12 – Kick And Bass EQ
Day 13 – The Pain Frequency
Day 14 – Punchy Acoustic Guitar
Day 15 – Depth With EQ
Day 16 – Vocal Cleanup
Day 17 – Stacking Compressors
Day 18 – Vocal Presence
Day 19 – Sidechain Compression
Day 20 – Dynamic Delay
Day 21 – Switch Vocal Delays
Day 22 – Reverb Glue
Day 23 – The Attack Principle
Day 24 – The 4db Rule
Day 25 – The Instant Double
Day 26 – Octave Guitar Tricks
Day 27 – The Wide Chorus
Day 28 – The Minimal Verse
Day 29 – Percussion Layers
Day 30 – Power Of The Pad
Day 31 – Mix Versions
<h1>5 Minutes To A Better Mix III</h1>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/1_b3oj7m-c8?list=PLVwn0Z_ucW6GFoLnKY8Y_BWweJVvX4otn" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Day 01 – First Impressions
Day 02 – The 24 Track Mindset
Day 03 – Steal From Pro Mixes
Day 04 – The Mix Buss Half Rule
Day 05 – The Static Mix
Day 06 – One Stereo Track
Day 07 – The Mixing Console Mindset
Day 08 – Buss Mixing
Day 09 – Compress Drums Quietly
Day 10 – Wide Drums Trick
Day 11 – Kick And Bass Sidechain
Day 12 – EQ Before Compression
Day 13 – Gain Matching Plugins
Day 14 – Fatter Snare With EQ
Day 15 – Fatter Snare With Compression
Day 16 – EQ Carving Guitars
Day 17 – The Center Guitar
Day 18 – The 10 Minute Rule
Day 19 – Drop The Bottom
Day 20 – Mute The Guitars
Day 21 – Mix Vocals Last
Day 22 – Vocal Compressor Options
Day 23 – Tighter Vocal Harmonies
Day 24 – Delays Into Reverbs
Day 25 – Mono Vocal Delays
Day 26 – Mixing Background Vocals
Day 27 – Panning Pockets
Day 28 – Reverse Mixing
Day 29 – The Mix EQ Check
Day 30 – Multiband Compression
Day 31 – The Final Listen
* bilo bi previshe da sam kachio pojedinachne klipove...
lesha
22-09-2015, 12:17 AM
Prvi deo, drugi dan - "Mix Bus Compression", vidim da stavlja odmah kompresor na mix bus pre ikakvih intervencija po kanalima..
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/Rjgqp7uChD4?list=PL0A5D662058525F1C" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>
Haxli
22-09-2015, 05:15 AM
:da: ima par klipova na tu temu... a imash i na The One Hour Mix by Graham Cochrane (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47681)
"The One Hour Mix Part 2: Mix Buss Processing" ...gde je stavio mnogoo vishe ;)
al i malo vishe priche o tome... kapiram da neko ko radi u "istim uslovima" i naviknut je na sve
shto moze da ga zadesi, moze da se izvuche s tako nechim... (+ orgomno iskustvo, naravno...)
Za sve ostale, nisam siguran koliko je to pametno...
Taj kompresor odma na buss je jedna od stvari koje ne gotivim na kanalu... dok me, s druge strane,
ideja odma EQ na buss privlachi... al samo bar db "vazduha" - nishta vishe od toga... :)
lesha
22-09-2015, 09:30 AM
Ma ok, ja prvi stavljam limiter, nego me zanima iskustvo ljudi sa foruma, ko je za, a ko protiv toga. Mada je opet pitanje koja muzika se radi.
spartakus
22-09-2015, 10:01 AM
Ja na master stavljam l2 sa minimalno podeshavanja(kao da nije malte ne ni upaljen)..
Mika Technika
22-09-2015, 02:20 PM
Ma ok, ja prvi stavljam limiter, nego me zanima iskustvo ljudi sa foruma, ko je za, a ko protiv toga. Mada je opet pitanje koja muzika se radi.
Pa kada ima dobre snimke na kanalima, to nije problem, zvekne kompresiju, i ako nesto ne zvuci kako treba(ne isplivava dobro ili lose zvuci), odradi eq na kanalima, i to je to, nema potrebe da komplikuje po kanalima, pa tek onda kompresija, probaj, nece ti skoditi, a dobar je nacin rada, naravno ako si pre toga izabrao solidne semplove, ovo pominjem jer ako neki novajlija cita, da zna da ne moze krsh da ide odmah u grupu sa kompresorom, zbunice se covek :)))
lesha
22-09-2015, 02:36 PM
Sla?em se, ali znam da je old school pristup ranije bio bez kompresije na masteru.
Mika Technika
22-09-2015, 02:41 PM
Sla?em se, ali znam da je old school pristup ranije bio bez kompresije na masteru.
Ja sam mislio da pricate o drum bus kompresiji, ne o masteru, sorry :)
Darsus
22-09-2015, 03:19 PM
Kompresor stavljam na kraju mixa, tj kada masterizujem, prvi u lancu, 1.5 do 2 GR. Izbegavam kompresiju na bubnjevima, na njima samo dobar EQ i volume envelope za kontrolisanje, eventualno transient designer. Bolji punch bubnjeva dobijem blagom finalnom kompresijom na masteru, nego kada ih slepim na zasebno. Kompresor na pojedinacnim kanalima generalno ne volim puno, vise sam za blazi limiter (koji u sustini i jeste kompresor, ali eto).
Haxli
22-09-2015, 09:11 PM
hm sad sam se ja pogubio... pitanje je izgleda bilo generalno "kompresija na master bus-a?" a ne na rachun
Gremovog nachina rada... tj njegovog trenutka kad stavlja kompresor...
Ako osetim potrebu da se sve slepi josh malo ili dobije neku boju od kompresije, shto da ne :)
Nikada se ne protivim tome...
Slozio bih se sa Leshom da zavisi do muzike ali i do izvora iste, kao i nachina rada...
Pa kada ima dobre snimke na kanalima, to nije problem, zvekne kompresiju, i ako nesto ne zvuci kako treba(ne isplivava dobro ili lose zvuci), odradi eq na kanalima, i to je to, nema potrebe da komplikuje po kanalima, pa tek onda kompresija, probaj, nece ti skoditi, a dobar je nacin rada, naravno ako si pre toga izabrao solidne semplove, ovo pominjem jer ako neki novajlija cita, da zna da ne moze krsh da ide odmah u grupu sa kompresorom, zbunice se covek :)))
I ako si ovo pisao misleci na drum bus, definitivno ovo moze da se prenese na trenutak iz klipa,
jer svi mi koji nemamo "to uvo, ni to iskustvo" mislim da samo pichvajz mozemo da napravimo...
Bolje da ostavim za kraj, ako radi posao super ako ne lako ga je izgasiti 8-)
Bockie
22-09-2015, 10:42 PM
Drum bus kompresor se koristi za postizanje određenog generalnog zvuka bubnja uz predumušljaj main bus mastera i post produkcije .
(ako to više postoji, više predviđanja stepena iskrivljenja slike na emitovanju i kroz dekodiranje na YT, raznim stream, mobile i ostalim gay sranjima koji uništiše zvuk...)
Dakle:
- Group bus = tip zvuka, "fazon, manir" ...
- (sub/) Master bus = način zvuka, "ponašanje tog manira"...
Ta dva u kovalentnoj vezi...:D
Rhino
22-09-2015, 11:50 PM
Hmm... Ja kad napravim balanse (dakle mix je i dalje suv, ili sto se kaze dobro suv) nekad stavim malo kompresije 1-2 db na masteru.
Nije pravilo, vec kad to uradim, uradim po 'osjecaju' i u zavisnosti od materijala...
Dakle fino se poigram sa kompresorom, uhvatim attack da mi se svidja i release da je najblizi tempu i 'atmosferi' pjesme pa vidim koliko i na kakav nacin je to 'glue-ovalo' pricu...
Posle toga percipiram sta mi treba ili ne treba...
Ili ga maknem potpuno posle toga za sad, ili odlucim da ima smisla da nastavim sa njim..
Ako odlucim da nastavim, onda fino stavim bypass istom tom komresoru, nastavim da radim bez njega i kako mix odmice povremeno ga palim, pri?rafljujem, opet bypass i nastavljam dalje...
Ako vam je sve to cudno, e meni nesto nije :-)
Mada... Hvatam sebe kako sve manje volim da mixam u zadnje. Mnogo mi vise odgovara onaj kreativni proces pravljenja same muzike...
Je li oftopik, nije li oftopik? Nadam se da nije.
Inace, pogledao sam samo prvi tutorial, kad uhvatim vremena pogledacu i druge. U svakom slucaju, svidja mi se taj brzopotezni pristup koji propagira Graham.
awacs
23-09-2015, 11:17 AM
Slozio bih se sa Leshom da zavisi do muzike ali i do izvora iste, kao i nachina rada...
Sla?em se sa svima koji tako misle :thumbsup:
Jedina stvar koju sam miksao kroz master bus kompresor (konkretno Urei 1178, stereo verzija 1176) je Rambov M-91. Za tri pesme i dan-danas mislim da je to bila dobra odluka (Zdravo damo, Prijatelju, prijatelju i Halid invalid), D?emo voli d?em je prosto morao da se stisne zbog prirode aran?mana, a kod ostalih sam se momački zajebao ?to ga nisam preskočio.
Manje-vi?e to sa miksanjem kroz kompresor na masteru, to svako mo?e i da preskoči, nego ono ?to ka?e @Rhino ? taj brzopotezni pristup je super stvar. Fora je da se ?to pre dođe do stadijuma u kom se miksa cela pesma, a ne baktati se EQ-ima i kompresorima (ne daj bo?e i prostorima) na bubnju, pa na basu, pa sve tako redom. Grom i pakao.
Pozdrav,
Vasa
Mika Technika
23-09-2015, 01:22 PM
I ako si ovo pisao misleci na drum bus, definitivno ovo moze da se prenese na trenutak iz klipa,
jer svi mi koji nemamo "to uvo, ni to iskustvo" mislim da samo pichvajz mozemo da napravimo...
Bolje da ostavim za kraj, ako radi posao super ako ne lako ga je izgasiti 8-)
Bas tako :)
spartakus
24-09-2015, 12:13 AM
Meni licno najbolje lezi kada su drum i bass sekcija na istom busu(barem za moj tip muzike).A sto se tice tog povremenog paljenja kompresora na masteru to jeste dobra fora za proveru ali da bih ja tako radio da mi non stop ceo materijal bude stisnut kompresorom potrebno mi je mnogo vishe iskustva.Realno gledano to moze da bude zestok plus tipa dok radish aranzman ili isticanje pojedinih instrumenata na nekim otkachenim brejkovima..
Vaso a ti si radio produkciju rambu nisam znao sve pohvale..
awacs
24-09-2015, 12:21 AM
Vaso a ti si radio produkciju rambu nisam znao sve pohvale..
Nisam radio produkciju, snimao sam i miksao. Produkciju radio Antonijev brat Andrija.
Pozdrav,
Vasa
spartakus
26-09-2015, 01:10 AM
Mozda sam staromodan po pitanji ove stvari ali mislim da je najbolje odraditi bez tog kompresora na masteru(finalni render sa bajpasovanim kompresorom),postoje ljudi koji godinama samo to rade i imaju uslova(skup monitoring,prostorija,iskustvo na prvom mestu..jbg to je moje mishljenje..
Darsus
26-09-2015, 04:24 AM
Mozda sam staromodan po pitanji ove stvari ali mislim da je najbolje odraditi bez tog kompresora na masteru(finalni render sa bajpasovanim kompresorom),postoje ljudi koji godinama samo to rade i imaju uslova(skup monitoring,prostorija,iskustvo na prvom mestu..jbg to je moje mishljenje..
Dosta master inzenjera (koliko sam video po sajtovima) ako vec neko miksa sa kompresorom, traze obe verzije, jer eventualno mogu da urade bolje, imaju bolje kompresore itd.
Meni kompresor na pocetku miksa uopste nije privlacan, jer se previse toga desava posle.
awacs
27-09-2015, 01:32 PM
Uhvatismo se gre?nog kompresora na master busu ko pijan plota, a čovek priča o svačemu :) Od svih tutorijala za miks koje sam ikada video ovaj je i najrazumljiviji i najrazumniji. Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu.
High Pass Filter, Mixing at Low Volumes, EQ in Mono, Subtractive EQ, Avoid the Solo Button, Depth With EQ, One Stereo Track, First Impressions, The Mixing Console Mindset, Gain Matching Plugins, The 10 Minute Rule... kao da mi je maznuo misli :) Odličan lik, ba? odličan.
Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu. Aha, dobro, to sam već napisao :)
Pozdrav,
Vasa
High Pass Filter, Mixing at Low Volumes, EQ in Mono, Subtractive EQ, Avoid the Solo Button, Depth With EQ, One Stereo Track, First Impressions, The Mixing Console Mindset, Gain Matching Plugins, The 10 Minute Rule...
LCR panning...
Haxli
27-09-2015, 08:39 PM
Sve shto si naveo "para je vredno" !!!
Mixing at Low Volumes - imam obichaj da stavim virtual studio vst na master bus, upalim
pa proshetam regler... pogotovo kada mi je neshto sumljivo... savet koji moze da bude
zanimljiv za "bedroom producers" i ljude koji nemaju neke uslove za rad :)
Gain Matching Plugins - definitivno stvar koji idalje ljudi ne zele da razumeju
The 10 Minute Rule - po meni genijalan savet, pogotovo za novajlije ili ljude koje ne rade ovo konstano
EQ in Mono & Subtractive EQ :thumbsup:
awacs
27-09-2015, 11:10 PM
LCR panning...
Čak i to, mada zavisi od aranžmana (upravo sam otkrio rupu na saksiji).
Kako god, čovek je obradio sve bitne tehnike i (što je važnije) sve bitne principe miksa. Ne funkcioniše sve uvek i za svakoga, ali sve je istina i svako može da probere ono šta njemu lično radi posao. Lično sam sklon tome da vokal slušam maltene od samog početka i celog života sam gate na bubnju koristio samo u krajnjoj nevolji, ali divota ovog posla je što je potpuno svejedno šta i kako radiš ako znaš zašto to radiš. Divota ovog tutorijala je što čovek objašnjava čemu koji postupak služi i što svako može da kombinuje sva ta objašnjenja kako mu dune.
Jedini problem sa ovim serijalom je što čovek nije „ime” i što je sve besplatno, pa deluje kao neka budala iz Batajnice koja prosipa pamet :)
The 10 Minute Rule - po meni genijalan savet, pogotovo za novajlije ili ljude koje ne rade ovo konstano
Pa da, to je genijalan savet za novajlije, a onima koji konstantno miksaju to je rutina, isto kao i Gain Matching Plugins :) Jedno bez drugog ne ide :)
Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu.
Pozdrav,
Vasa
Haxli
28-09-2015, 12:37 AM
Jedini problem sa ovim serijalom je ?to čovek nije ?ime? i ?to je sve besplatno, pa deluje kao neka budala iz Batajnice koja prosipa pamet :)
:rotfl:
Ima on i tutorijala za prodaju, al iz onog shto sam ja video sve se svodi na ovo shto je
u "5 Minutes To A Better Mix". Malo vishe priche tamo al shitinina je ovde...
Koliko je veliko "ime" ne znam, znam da ga chesto na drugim mestima hvale za tutorijale
kao i da su ga malo "pljuvali" za neke stvari... al shta da se radi... :wink:
Ako nisam neshto "nauchio" (od nule) onda sam razjasnio/utvrido/shvatio iz njegovih tutorijala... :da:
pa zato:
Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu.
+1
awacs
28-09-2015, 01:04 AM
kao i da su ga malo "pljuvali" za neke stvari... al shta da se radi... :wink:
Čisto zarad trača da pitam: zbog čega su ga pljuvali? I što je možda i važnije – ko ga je pljuvao? Po ovome može da pljuje samo neko ko nikada nije bio u situaciji da mora da odnese/pošalje miks izdavaču sutra u 9.00 AM.
Pozdrav,
Vasa
Haxli
28-09-2015, 01:41 AM
Veliki "intenet", shto znachi => mala deca i FBI agenti, valjda?! ;)
Iskreno, nisam bash lupao recke i bavio se toliko time... vishe me je zanimalo ko ga je hvalio...
(Dave Pensado ga je cheshto hvalio, a vidjao sam josh po nekim kanalima/tutorijalima)
A da je bilo neslaganja s nekim njegovim stavovima jeste... zadnje shto mi je ostalo
u secanju - a da se "narodu nije svidelo" je "The Complete $300 Home Studio (https://www.youtube.com/watch?v=5uEfqnWKLLQ&list=PLVwn0Z_ucW6F1usQqVpBR6zGgZBERGktx)" (naravno nekima!)
Hteo sam i to da postujem, al reko bolje da precutim... meni je jako zanimliv "serijal".
Ako se odluchish za geldanje, obvezno za kraj: A $300 home studio? REALLY ? (https://www.youtube.com/watch?v=6eDXQBPRhnE) by Ian Shepherd
Ne kapiram jednu stvar, koja je poenta miksati kroz bus kompresor i onda ga isključiti ? Ako to uradite, onda vam se menja struktura miksa, neke stvari će iskočiti, neke propasti.
Prvi korak nakon što postavim suv miks (dakle samo balansi i pan i eventualno neki hi pass ili low pass) mi je bus kompresor koji u najsnažnijim deonicama radi max 3db redukcije, dakle od toga da igla jedva mrda pa do 3db gain redukcije (nekad i 4 kad se zanesem), i tu je kraj, on je deo zvuka, više ga ne isključujem, nijedan mastering inženjer mi nikada nije vratio mix zbog toga.
E sad limiter ili kliper na masteru je nesto drugo, nikad ne šaljem limitirane ili klipovane mikseve mastering inžinjerima niti ja sam ne izvozim mikseve za sebe tako kad radim sopstveni "mastering".
Graham sa recordingrevolution-a voli da radi upside down, što znači da nakon balansiranja tretira prvo master buss (kompresija, saturacija, eq pa čak i reverb ako treba), pa onda grupe (bubanj, gitare, bass, vokali...) i dok dođe do solo kanala miks je gotov... Pokušao sam to, i meni taj princip ne radi u žanrovima kojima se bavim, ne zbog samih žanrova, nego zbog snimaka kojima treba mnogo hirurgije gotovo uvek.
I evo jedan odličan video, možda najbolji koji sam video što se tiče bus kompresije, generalno baja lepo objašnjava:
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ey2v8ZEjjcY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
lesha
28-09-2015, 09:09 PM
I evo jedan odličan video, mo?da najbolji koji sam video ?to se tiče bus kompresije, generalno baja lepo obja?njava:
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/ey2v8ZEjjcY" allowfullscreen="" height="315" frameborder="0" width="420"></iframe>
Gledah ovaj pre neki dan, odličan.
awacs
29-09-2015, 01:03 PM
Ne kapiram jednu stvar, koja je poenta miksati kroz bus kompresor i onda ga isključiti ? Ako to uradite, onda vam se menja struktura miksa, neke stvari će iskočiti, neke propasti.
+10
Graham sa recordingrevolution-a voli da radi upside down, što znači da nakon balansiranja tretira prvo master buss (kompresija, saturacija, eq pa čak i reverb ako treba), pa onda grupe (bubanj, gitare, bass, vokali...) i dok dođe do solo kanala miks je gotov... Pokušao sam to, i meni taj princip ne radi u žanrovima kojima se bavim, ne zbog samih žanrova, nego zbog snimaka kojima treba mnogo hirurgije gotovo uvek.
E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.
Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao :)), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal :) Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.
Pozdrav,
Vasa
+10
E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.
Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao :)), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal :) Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.
Pozdrav,
Vasa
Tako je, naravno uz sve te probleme koje si pobrojao, moji najveći problem je što 99% ljudi u žanrovima kojima se ja bavim se snimaju sami u improvizovanim malim "gluvim" sobama, sa akcentom na malim, i uvek imam, ja mislim da je to komb filtering od malog prostora (?) ili šta već, gomilanje u nekim niskim frekvencijama (zvonjavu), I onda moram gomilu stvari da čistim hirurski EQ-om da bi postalo jasno, a kad se previše očisti onda pa vokal postane plitak, i to je začarani krug, a snimanje ponovo u normalnim uslovima ne dolazi u obzir...
Skoro da mi je svejedno koji se mikrofon koristi, koji audio interfejs (za to me baš zabole), preamp, samo dok je soba u kojoj se snima prihvatljiva, dok nije plakar.
Često volim da im pošaljem ovaj članak, a i na fejsbuku praktikujem da ga kačim jednom u par meseci:
http://realtraps.com/art_booth.htm
A kako to veze ima sa temom, pa ima jer mi je upside - down mixing u tim slucajevima nemoguć, a nakon što očistim vokale od svega i svačega, onda mi je teško da posmatram pesmu kao celinu, već gledam kako da instrumente uklopim a da ih sklonim sa puta vokalima i kako da sakrijem mane snimka...
Onda kad završim miks i pustim klijentima dođe zahtev "Jel mogu vokali da budu glasniji?", al to je već druga priča :D
awacs
29-09-2015, 09:28 PM
I onda moram gomilu stvari da čistim hirurski EQ-om da bi postalo jasno.
Tačno znam o čemu govori? jer obojica govorimo istu stvar ? dovođenje kanala u nekakvo ?nulto stanje?, u ono stanje od kog uop?te mo?e da se započne miks. Kao ?to sam napisao u onoj drugoj temi (http://rumski.com/forum/showthread.php?t=47681), lako je (ili makar interesantno) miksati kad ima? kanale koji su pismeno spakovani. Ali jbt, kad ti gomila vremena ode na rekonstruktivnu hirurgiju ne ostaje ti previ?e ni pameti ni ?ivaca za i?ta ?to bi se moglo nazvati estetikom.
Isto je svuda, pa i u velikom svetu, samo je fora da uzima? dovoljno novca koji mo?e da ti obezbedi asistenta koji će se baviti pripremom traka za miksanje, da je taj asistent pouzdan i pametan i da kapira da mu miksanje mo?e biti budući posao. Uzmi si to u pamet da ne bi sagoreo bez veze. You've got to spend money to make money and you've got to make money to have money to spend to make a carreer you deserve (awacs, 2015)
Pozdrav,
Vasa
Haxli
29-09-2015, 10:59 PM
Nisi, nema. :cry:
Nije se on toj temi posvecivao, ima josh jedan klip slichan "Proper Gain Staging" na kanalu i to je to...
Često volim da im po?aljem ovaj članak, a i na fejsbuku praktikujem da ga kačim jednom u par meseci:
http://realtraps.com/art_booth.htm
Antibiotik mora da ide bar na 12h da bi delovo ;) btw dobar chlanak!
Mozda greshim, ali ljude jako mrzi da eksperimetishu i testiraju ("svoju sobu")
lakshe je misliti da ce (neshto kao) gluva soba i "bolji" mikrofon da reshe sve...
A kako to veze ima sa temom, pa ima jer mi je upside - down mixing u tim slucajevima nemoguć, a nakon ?to očistim vokale od svega i svačega, onda mi je te?ko da posmatram pesmu kao celinu, već gledam kako da instrumente uklopim a da ih sklonim sa puta vokalima i kako da sakrijem mane snimka...
hm pa i to je na neki nachin "uspide-down", zar ne?
hm pa i to je na neki nachin "uspide-down", zar ne?
Ako si mislio na termin "zbrda zdola " onda si u pravu :D
A ako si mislio na ovaj Graham-ov upside down onda nije... On tretira prvo master bus kao celinu, ja nakon sto pocistim vokale i ostale kanale, gledam da sklonim svaki kanal pojedinacno s puta vokalima, pa onda krecem kanal po kanal...
Haxli
30-09-2015, 12:45 AM
Nisam mislio na Graham-ov vec na uspide-down by Jan ("zbrda zdola") jer mi to tako deluje.
Imate razlichite "polazne tachke" al na kraju dodjete na pojedinachni kanal/elemenat...
Tu vidim neku slichnost. Na kraju nije ni bitno da ima ili nema slichnosti, imash odlichan rezluta
na kraju i za to kapa dole. :da:
Nisam mislio na Graham-ov vec na uspide-down by Jan ("zbrda zdola") jer mi to tako deluje.
Ah ne razumemo se :D
Kad sam rekao "zbrda zdola"nisam mislio ni na kakvu tehniku, mislio sam, kako god od svakakvih snimaka itd samo zavrsiti posao ma sta ispalo na kraju :D
Darsus
30-09-2015, 11:28 PM
@Awasc @Haxli
Ima on poseban paket video snimaka o tome koji se moze skinuti kada se subscribe-uje na njegov sajt.
http://therecordingrevolution.com/smart-start/
@Awasc no solo button
Al' je ovo tesko zapravo, ali radi! Onako barem mozes da slazes sebe da si ispravio nesto, pa da krivis neki drugi element za los mix. :v
Nisam primenjivao do sad da stalno mixam bez soliranja, moracu da vezbam.
awacs
01-10-2015, 09:33 AM
Hvala u ime celokupnog članstva :thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
P.S. (edit):
E sad, ono što priča u tutorijalu Plugin Sweetspots je... netačno :( Velika većina pluginova jeste kalibrisana na -18dBFS, ALI se to odnosi na VU, a ne na PEAK vrednost, tj. -18dBFS je 0dBVU. Od instrumenta do instrumenta PEAK i VU vrednosti umeju da se razlikuju i >10dB (na bubnjevima je razlika veća, na vokalu manja, ali postoji).
Naravno da je preporučljivo „hraniti” pluginove signalom koji je oko sweet spota, ali onda treba meriti VU vrednost, a ne PEAK, što dobar deo DAW-ova ne nudi kao mogućnost (ili makar ne kao default postavku).
Darsus
01-10-2015, 01:53 PM
Jedno pitanje Vaso, posto vidim da si pristalica mono eq-inga, da li i inicijalni balans radis u mono-u, ili stereo, pa eventualna provera?
Haxli
01-10-2015, 05:38 PM
Trebalo bi negde da vec imam taj "start smart" :)
@awacs
Na koji video mislish? Koji deo/koji dan?
Malo mi chudno da je napravio takvu reshku, mozda je lapsus?
Darsus
01-10-2015, 06:33 PM
Trebalo bi negde da vec imam taj "start smart" :)
@awacs
Ja znam da par puta spominje VU metar u klipovima, ali da je taj -18 deo odokativno oko tog podrucja, mada nije tesko ukljuciti VU metar. SatsonBuss/SatsonChannel ja koristim.
awacs
01-10-2015, 10:11 PM
Jedno pitanje Vaso, posto vidim da si pristalica mono eq-inga, da li i inicijalni balans radis u mono-u, ili stereo, pa eventualna provera?
Početni balans radim sa stereo slušanjem, naravno. Kako bih inače odlučio s kojim instrumentom na levom kanalu treba da razgovara hihat na desnom (pošto miksam bubanj kao da sam u publici, a ne za bubnjevima :))?
Smart Start, video #1.
Ja znam da par puta spominje VU metar u klipovima, ali da je taj -18 deo odokativno oko tog podrucja, mada nije tesko ukljuciti VU metar. SatsonBuss/SatsonChannel ja koristim.
Naravno da je odokativno (tako je bilo i u analogno vreme), ali u pomenutom videu nema nikakve napomene da li se radi o PEAK ili VU vrednostima. Tu me je malko razočarao, jer ta razlika jeste važna stvar kad se govori o gain stagingu, a pogotovo ako je reč o nekakvom početnom audio kursu. Nema veze, niko nije savršen. I dalje mislim da su njegovi saveti jako dobri i korisni.
Pozdrav,
Vasa
igorxp
04-03-2016, 08:45 AM
+10
Čovek upravo to propoveda, možda ne u izlistanim tutorijalima ali evo jednog od njegovih blogova na tu priču:
http://therecordingrevolution.com/2011/11/04/is-mixing-even-necessary/
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.