View Full Version : Novi PC za potrebe snimanja
igormink
28-08-2015, 06:04 AM
Pozdrav,
Do?lo vrijeme da se nabavi novo ra?unalo za studio, a tome ne znam puno, pa bih molio malo pomo?i onih koji znaju. Ovo su neki parametri:
Mac mi je preskup, dakle idem na pc.
Treba mi ocito jak procesor, puno gb RAM memorije, ssd disc (ne mora biti prevelik) i neki back-up hdd (1-2 tb). Grafi?ka me ne zanima (trebam neku elementarnu), monitor imam. Zvu?na me isto ne zanima, znaci mati?na ploca, procesor, memorija i disk.
Ono sto je vazno, imam 32 kanalni AD/DA konverter koji radi na 192 khz i 24 bita i planiram ga povremeno koristiti u punom pogonu, znaci 32 kanala odjednom na 192 khz konverziji. (USB 2.0). Eto toliko i hvala na pomoci http://www.glazbeni-forum.com/public/style_emoticons/default/smile.png
playtimer
28-08-2015, 02:35 PM
Hajd' na brzinu... ja nedavno sastavio novi Win DAW za zahtevne projekte:
CPU: Intel I7-4790k
MB: Asus Z97-A
RAM: HyperX Beast DDR3 2400 mHz / 32GB
SSD (OS): Samsung 850 Pro 256 GB
SSD (Radni): Samsung 850 Pro 512 GB
HDD: Western Digital sata III Black 2 TB x 2
GPU: Asus Radeon R9 280 Strix OC Edition, 3 GB ram (meni je trebala jaca grafika)
Napajanje: Seasonic X750 KM3 Hybrid
CPU cooler: Noctua NH-U12S
Kuciste: Fractal Design Define R5
FW kartica: SIIG Texas Instruments
Sve rigorozno testirano na kompatibilnost. Necujno, brzo kao metak i radi besprekorno 8-)
Pozdrav!
Haxli
28-08-2015, 06:25 PM
Koliko para, ako nije tajna?
Slabo pratim komponete, al mi opet neshto nije jasno:
1. zashto dva ssd-a?
zar nije dovoljan jedan... OS + daw.. sve na jednom...
2. 2x 2tb Black ?? Zashto black za storage?
jedan je negde oko 17 crvenih... (34 crvene za 4 tb ako gledamo ukupno)
2 x 2tb red ili green ce da dodju oko 22-25k
4tb green je oko 20 crvenih
ok, jeste black brzi, al ako na njemu nije OS teshko da ce neshto dobti od toga shto je brzi...
3. kontam da je ram na 2400 zbog klokovanja...
mozda greshim al mislim da je 1600/1800 sasvim dovljno za nekih 4.7 mozda chak i 5.0
Na koliko radi kod tebe?
4. Ako ne ide ta grafichka odma moze i drugo napajanje :)
5. Jesi probao da terash daw na integrisanoj, trebalo bi da moze da radi... ?
playtimer
28-08-2015, 07:13 PM
1. Oko 2.200 Eur bez 2 x 24'' monitora
2. Meni nije bio dovoljan jedan SSD jer imam paralelne x86/x64 instalacije i pluginove a volim da ostane mesta da sistem "di?e" za eventualne dodatke :wink:
2. 2 x 2TB Black jer imaju 5 godina garancije i zaista su brzi i pouzdani. Odatle vučem semplove i Kontakt biblioteke + vitalne stvari za moj posao su uvek klonirane kao backup
3. Da, ram radi na 2400 mHz u XMP profilu a procesor je trenutno u turbo modu na 4.4Ghz. Ne volim ne?to da klokujem van toga zbog stabilnosti.
4. Grafička bi inače bila overkill ali radim dosta sinhronizacija videa pa kad krene renderovanje onda ona stupa na snagu. A i primetio sam da sa prethodnom noviji pluginovi hoće da zabaguju zbog zahtevnih GUI-ja (?)
Sada ni?ta od toga nije problem. Uz to sam tra?io grafiku koja je tiha, a ova pali hlađenje tek na 65 stepeni i tada je nečujno :)
4a. Napajanje jeste skupo ali je fenomenalno. Modularno, ventilator se uključuje samo kad treba, hladno i 5 godina garancije. Kući?te je sigurno najbolje koje sam imao do sada.
5. Nisam probao integrisanu grafiku... verovatno bi radila ali zbog gore navedenog nisam ni razmi?ljao o toj opciji
Pozdrav!
Bockie
28-08-2015, 09:13 PM
Znam da je možda truba da ja kao moderator hvalim...ali pregledaj ruDAW ponudu...kontaktiraj diviner-a.
Ja sam radio na tim mašinama, i osx i win, mnogi ljudi koriste...sve je dogovorljivo...radi za svaki cent i dosta preko toga, testirane komponente, ispitan softver, podrška...sve utegnuto, zašrafljeno...cena...ma daj...zaista korektno u najmanju ruku, eto...
playtimer
28-08-2015, 09:56 PM
I moja preporuka za ruDAW... Čuo sam se sa diviner-om ranije, mašine su zaista fenomenalne kao i čitav koncept. Ovo što sam sklopio je moralo tako iz više razloga ali da nisam definitivno bih išao na ruDAW
Dexxy
28-08-2015, 10:28 PM
+1 za ruDaw
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Haxli
28-08-2015, 10:34 PM
@Bockie
Hteo sam ja da kazem, al chovek je s foruma pa sam mislio da je vec razmotrio tu opciju :)
@playtimer
1. 8-)
2. kada sam napisao post, pomislio sam "a da nije zbog garancije" xe xe
3. hm pa chemu onda memorija na 2400, kad je regularni takt 1600
Nishta se ne dobija. A ako nisi hteo da klokujesh mogao tu da ushtetish... :)
Taj kuler + ram, ochekivao sam neki klok :da:
4. Verovatno tek tad pali fan na 50-60%. Ne znam kakav je ati s tim, znam da
kod nevida drjaveri su veoma "lenji" po tom pitanju, zato obichno padaju dodatni tvikovi :)
Bockie
28-08-2015, 10:44 PM
Komponente su jako varijabilne, pa i cela oprema, ne znam dve iste sm57-ice... a ne šta drugo...:wink:
Čovek sve istestira, uzme npr: 10 komada istih ploča, procesora, diskova...
...a 3 vrati...! Nisu pod rigoroznu "vinklu"....
Bio, video...!
I vredi zaista, ja sam uzeo stariju mašinu, pre koju godinu...i3...ali stvarno leti za sve što mi treba... multitrack...bez vsti...doduše...
Čak ima i "rekapirane" stare mašine ponekad, - tipa neko uzme staro za novo, pa se c2q dobudži u vrrrlo opake sprave za smeeešan novac itd...;) To radi možda i bolje od ovoga što ja imam...no...sve zavisi šta ko radi...zato kažem - konsultacija!
E to košta. To zaista vredi...! Komponente imaš svuda, manje - više...ali stručna podrška i sve... :thumbsup:
+ što sam ja imao softverski sve rešeno, praktično upgrade, bez reinstalacije sistema... ali je morao da mi se prilagodi...:D
No, kako god...
playtimer
28-08-2015, 11:36 PM
@playtimer
3. hm pa chemu onda memorija na 2400, kad je regularni takt 1600
Nishta se ne dobija. A ako nisi hteo da klokujesh mogao tu da ushtetish... :)
Taj kuler + ram, ochekivao sam neki klok :da:
Dobija se i to kako... SSD na kome je OS sa uključenim "rapid modom-high performance" se bolje ponaša na višem taktu. Zatim su neke druge aplikacije sa kojima radim podešene da vuku keš iz ram-a što opet ima prednosti ako je brzina veća. A usput je UEFI Bios odmah prepoznao XMP profil i podesio na 2400. I eto :grin:
Ma malo mi je falilo da sačekam novi Skylake i DDR4 ali istrošilo se €€€
Haxli
29-08-2015, 10:56 AM
ah da, vidi se da ne pratim to kao nekada... :(
igormink
31-08-2015, 06:16 AM
Hvala svima na odgovorima, Bockie kontaktirao sam Divinera, pa ?emo vidjeti dalje :)
Iskoristicu moje pravo ovde, i pohvaliti diviner-a za odlican odradjen posao.
Covek je meni max izasao u sustret i od starog napravio novo, spremno za rad.
Ako neko muku muci sa sistemom, instrumentima, povezivanjem...
vredi za svaki dinar...
pozz
diviner
15-12-2015, 04:22 PM
Hvala! :) Trudimo se, dok ne ostanemo u trudovima... :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.