Log in

View Full Version : Brega platio ?1M za kradju pesme !!

DaBear
21-08-2015, 01:05 PM
Ahahahaa... stigla maca na vratanca ! Sud u Francuskoj proglasio Bregu odgovornim za kradju pesme koriscene u Arizona Dreams filmu.. i naredio da platio 1Milion Eura liku cija je pesma... :D:D:D

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/584553/Pesma-zbog-koje-se-posvadjao-sa-Kusturicom-Brega-platio-milion-evra-zbog-plagijata

awacs
21-08-2015, 02:22 PM
Pa ovo je vest od pre petnaest godina :) Tužili su ga još u vreme kad je uvalio pesmu za reklamu nekog proizvođača automobila (da li je bio Volvo, Pežo ili tako neko) :)

Pozdrav,

Vasa

DaBear
21-08-2015, 07:43 PM
Pa ovo je vest od pre petnaest godina :) Tu?ili su ga jo? u vreme kad je uvalio pesmu za reklamu nekog proizvođača automobila (da li je bio Volvo, Pe?o ili tako neko) :)

Pozdrav,

Vasa

auuu to nisam znao..za reklamu. A valjda je toliko potrajalo povlacenje po sudovima...ne bi se zacudio.

spartakus
21-08-2015, 08:41 PM
Sram ga bilo kako je mogao..

Ogi
22-08-2015, 01:51 AM
Vest je staaaaaara, odnosno - jesu ga tu?ili naslednici, u vreme kad je iza?la ploča (ima tome preko 20 godina), ?to je dovelo do povlačenja celog tira?a iz prodaje (worldwide, koji startno nije bio mali) - dok se spor ne razre?i.

Universal, odnosno tada?nji Polygram, je anga?ovao svoje advokate i ve?take koji su prona?li JO? STARIJU pesmu (koju je Macias marnuo i napravio "Solenzar") i do?li do vansudskog poravnanja i odustajanja od tu?be.

U međuvremenu, "Arizona dream" je stekla "kultni" status (jer je, ipak, prodato dovoljno primeraka pre povlačenja iz prodaje, a dobra je ploča) i kad je pre neku godinu Universal ponovo pustio u prodaju - razbili su i zaradili (svi - i izdavač i G.B) mnooogo vi?e love od toga ?to se pominje...

Tzv. "win-win".

:wink:

Mika Technika
22-08-2015, 04:34 AM
Ogi, mislis na ovu pesmu?

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/CYvwLSeHX7k" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe> (http://www.youtube.com/watch?v=CYvwLSeHX7k)

Ogi
22-08-2015, 01:00 PM
Ogi, mislis na ovu pesmu?

Tako je.

awacs
22-08-2015, 01:22 PM
Najbolje od svega je ?to je Blic povukao vest :)

Pozdrav,

Vasa

Ogi
22-08-2015, 01:25 PM
Najbolje od svega je ?to je Blic povukao vest :)

Pozdrav,

Vasa

Mamlazi, verovatno ih je neko (upućen u problematiku) zvao i nakr?io im se majke...

awacs
22-08-2015, 03:51 PM
Uzgred da primetim kako je sve to sme?no, mislim te tu?be oko ?atro ma?njavanja tuđih fraza i kinte koja se oko toga vrti. Sve je to nakrivo postavljeno. Fraza nije pesma, niti fraza mo?e da bude hit i donese pare. Mislim, mo?e da donese pare samo onome ko se na?ilji pa tu?i na osnovu intelektualne svojine.

?ta god ja ili bilo ko mislio o Bregoviću (a iz nekog razloga uvek imam potrebu da se ogradim od svog mi?ljenja o njemu, koje je... nema veze kakvo je :)), on je najbolji producent koji je ikada radio na ovim prostorima. Ako ni zbog čega drugog, najbolji je zato ?to je uvek umeo da izabere saradnike koji će da mu zavr?e ?to veći posao posao za ?to manje para. U neku ruku i Enriko Marsijas mu tu dođe kao saradnik kog je, jebiga, platio sa zaka?njenjem i s kamatom :) Produkcija je pre svega poslovna kategorija.

Pozdrav,

Vasa

Mika Technika
22-08-2015, 04:25 PM
Tako je.
A gde mogu da nadjem original?

Ogi
22-08-2015, 06:44 PM
A gde mogu da nadjem original?

Ne'am pojma, davno je bilo - ne sećam se...

Znak
22-08-2015, 06:52 PM
Tu melodiju sam svirao na ga?i na moru 1987. kao instrumental, po sećanju (nisam imao snimak), ?to znači da je bila prilično poznata. Iznenadio sam se kad sam je nekoliko godina kasnije čuo u pesmi In The Death Car. U stvari, i nisam se toliko iznenadio. Znamo da je Brega majstor kola?nog postupka.
Lično nemam problem s tim, mada kad komponujem ako primetim sličnost sa nekom pesmom odustajem od te melodije. Mi amateri mo?emo sebi da priu?timo taj luksuz.

awacs
23-08-2015, 12:35 AM
Znamo da je Brega majstor kola?nog postupka.
Lično nemam problem s tim, mada kad komponujem ako primetim sličnost sa nekom pesmom odustajem od te melodije. Mi amateri mo?emo sebi da priu?timo taj luksuz.

Kola?ni postupak je su?tina produkcije. Kola?ira? nekakvu melodiju sa nekakvim harmonijama, eventualno i nekakvim tekstom koji peva nekakav pevač kojeg prate nekakvi muzičari koji sviraju nekakav aran?man. Melodija je samo jedna od tih ?est stavki. Pre i posle njih su one stavke koje se tiču ulo?enog novca, plasmana na tr?i?te, celog onog sranja o kome većina nas ne ?eli da razmi?lja. Produkcija je dr?anje svih tih segmenata pod kontrolom, pa makar neki od njih bio klimav ili ukraden :)

U?asan je Brega, ali je odlika?.

Pozdrav,

Vasa

nikolicdn
23-08-2015, 12:02 PM
Ne bi ?kodilo da je pitao pre nego ?to je pozajmio! A mo?' pomalo ponekad ponekog i da potpi?e...

Igor
23-08-2015, 12:04 PM
Nisam isključiv, ali merila vrednosti moraju da postoje, inače, sve postaje besmisleno...

Kako to, u?asan, a odlika??

Liči mi na onu franke?tajnsku trendi kombinaciju reči "u?asno dobro", ili na op?teprihvaćen termin - sna?ao se, a namenjen nekome ko se kroz rupu u zakonu uvukao u sef sa narodnim parama, i onda debelo ovajdio.

Nema veze ?to je hiperprodukcija, ?to tr?i?te zahteva kvantitet... Neke stvari su crno-bele, krađa je krađa, to nije bila pozajmica, poklon, ni?ta od toga.

Goran Bregović se od onoga ?to guli krompir u bajbokani razlikuje po intelektualnim i kreativnim sposobnostima. Moralno, obojica ne zaziru da prekorače granicu između dozvoljenog i nedozvoljenog.
Lično meni, iako obezvređena, daleko je va?nija ova etička strana medalje.

Znak
23-08-2015, 01:02 PM
Kolažni postupak je suština produkcije. Kolažiraš nekakvu melodiju sa nekakvim harmonijama, eventualno i nekakvim tekstom koji peva nekakav pevač kojeg prate nekakvi muzičari koji sviraju nekakav aranžman. Melodija je samo jedna od tih šest stavki. Pre i posle njih su one stavke koje se tiču uloženog novca, plasmana na tržište, celog onog sranja o kome većina nas ne želi da razmišlja. Produkcija je držanje svih tih segmenata pod kontrolom, pa makar neki od njih bio klimav ili ukraden :)

Užasan je Brega, ali je odlikaš.

Pozdrav,

Vasa

To se odlično vidi na primeru pesme You Don't Fool Me grupe Queen, koju je producent sastavio od proizvoljno snimljenih fragmenata. Tanka je linija izmedju autorskog i producentskog rada, često se ne zna gde je granica. Fil Spektor je zaradio milione potpisujući se kao autor tamo gde je bio "samo" producent. Ove navodnike sam dodao naknadno.

Bockie
23-08-2015, 07:20 PM
RTS je "plagirao" vest sa podgoričkih Vijesti.
Usledio je odgovor Breginih advokata:

?Сензационалистички покушај медијских кућа, у овом случају РТС-а, да непрофесионалним извештавањем подигну сопствени рејтинг, произвео је дана 21.08. ове године информацију поновљену у више наврата, која обилује неистинитим чињеницама.
Горан Бреговић никада није имао никакав судски спор поводом регулисања/повреде било каквих ауторских права у Републици Француској, стога није постојао, нити постоји основ за исплату било ког износа, укључујући и енормних милион евра одштете било ком аутору, како је ваша медијска кућа пренела.
Позивам Вас да наредни пут чињенице везане за професионални рад Горана Бреговића најпре проверите код 'Universal Music France', односно код 'Aquarius Music Publishing'?.

Ogi
24-08-2015, 01:42 AM
Eto.

awacs
25-08-2015, 01:09 PM
Nisam isključiv, ali merila vrednosti moraju da postoje, inače, sve postaje besmisleno...

Kako to, užasan, a odlikaš?

Pa užasan kompozitor, odličan producent. Je l’ sad jasnije? :) I kad kažem užasan kompozitor ne mislim da je loš, samo da je ne baš naročito autentičan. A opet, i Betovenov najveći hit je možda inspirisan jednom Mocartovom figurom. Mocart ne može da ga tuži inače bi se garant ovajdio od tantijema (negde od 1:13):

https://youtu.be/5Pqc2RZNCn8?t=1m8s

Pozdrav,

Vasa

P.S. (EDIT): Dakle, da slučajno ne bi bilo zabune, reč „užasan” u ovom kontekstu treba tumačiti kao ironiju. Ne postoje ni apsolutno autentičan kompozitor ni apsolutno autentična kompozicija. SVI se oslanjaju na nešto što je bilo pre njih. Da li će nešto biti označeno kao plagijat zavisi samo od toga koliko duboko treba kopati da bi se stiglo do izvora.

Znak
01-09-2015, 11:40 PM
SVI se oslanjaju na ne?to ?to je bilo pre njih. Da li će ne?to biti označeno kao plagijat zavisi samo od toga koliko duboko treba kopati da bi se stiglo do izvora.

Tomas Deker (17. vek):

Golden slumbers kiss your eyes,
Smiles awake you when you rise ;
Sleep, pretty wantons, do not cry,
And I will sing a lullaby,

Bitlsi:

Golden slumbers fill your eyes
Smiles awake you when you rise
Sleep pretty darling do not cry
And I will sing a lullaby

Vilijam Blejk (19. vek):

Every morn and every night
Some are born to sweet delight.
Some are born to sweet delight,
Some are born to endless night.

Dorsi:

Realms of bliss, realms of light
Some are born to sweet delight
Some are born to sweet delight
Some are born to the endless night

awacs
02-09-2015, 12:01 PM
Pa da, to je ono kad prođe sedamdeset godina (valjda) od smrti autora i delo pređe u javni domen – prestaju da važe materijalna autorska prava, ostaju samo moralna – obaveza da navedeš originalnog autora. E sad, zašto bi navodio autora ako u suštini niko ne može da te tuži za pare je druga stvar :) Sećam se da je Sting svojevremeno u CD knjižici uz The Dream of the Blue Turtles naveo kako je autor instrumentalne teme iz The Russians Sergej Prokofjev.

Kad mažnjavaš iz uslovno daleke istorije niko te, pa ni kritika, ne optužuje za plagijat. To se zove inspiracija :)

Bregović je sasvim druga struja, on se naslanja na trenutno aktuelne stvari, gde još ima živih autora ili njihovih naslednika koji mogu da mu dahću za vrat. Najranija faza Dugmeta je kao nekakav omaž Led Cepelinu, a opet – to što je Bregović maznuo od Cepelina je isto ono što je Pejdž maznuo od kojekakvih bluz umetnika. Uostalom, ko što je jednom i sam rekao: „Jebo pjesmu koja ne liči ni na šta”.

Celu ovu litaniju je napisao neko ko je u ono vreme bio fan grupe Smak (i po definiciji prezirao sve što ima veze sa Dugmetom) i koga i dan-danas zabole uvo i za Dugme i za Bregovića. Neki zaključci jednostavno ne bi trebalo da imaju veze sa emocijama i ukusima nego sa činjenicama.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
02-09-2015, 07:36 PM
Nije mi jasno sta su se uhvatili bregovica kad se kod nas sve zivo krade.Karleusha je ukrala nezna im se broj a o ostalima bolje da ne pricam ma ceo grcki melos..