Log in

View Full Version : Potreban savet

Sasa Popovic
12-08-2015, 06:00 PM
Pozdrav svim clanovima ovog foruma, ovo je moj prvi post :)

Zavrsavam svoj prvi, za mene ozbiljniji i veci projekat i uradih prvi mix, pa imam molbu upucenu iskusnijim clanovima. Tacnije, voleo bih da cujem Vase misljenje u vezi sa ovim radom, i zanimaju me kontrsuktivne kritike; dakle sta bi ste promenili, sta vam se svidja, sta ne, kakav vam je generalno utisak o zvuku, mixu, sta biste popravili.

Bitno je napomenuti da nisam jos stigao do masteringa, ali smatram da sam zavrsio mix.

Dakle moja je muzika, tekst i aranzman i pevao sam glavni vokal dok je pratece snimila moja drugarica.

Ovde mozete skinuti samo jednim klikom, nema virusa sigurno
https://www.dropbox.com/s/9tshtse36eyew6u/Ljubav.wav?dl=0

Unapred hvala na pomoci!

Pozz

PS i da nisam Sasa Popovic iz granda :D

awacs
12-08-2015, 07:39 PM
Manje-vi?e miks, ja bih promenio neke stvari pre miksa:

1) Tempo je za par BPM prespor;
2) Tonalitet ti je prenizak (sindrom sobne produkcije). Dobro, mo?da nije do tonaliteta, ali pevanje prosto nije sugestivno, vi?e deluje kao markiranje melodije nego kao konačno izvođenje;
3) Izbacio bih onaj B deo (ili A') pre drugog refrena (ovako: https://app.box.com/s/zw1u6l5hul4b66pxtue867642aov9wbe).

Ali: odlične harmonije, ceo fazon je odličan, oni gudači sa ludačkim LFO vibratom su 5+

?to se miksa tiče, nisam de?ifrovao tekst koji peva ?enski vokal. To je i do EQ-a, i do dikcije, a i do prostora koji si koristio.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
12-08-2015, 10:51 PM
Pa 'de nađe 97mb fajl...al ajd'...evo skidam...još sam i "referentno" slušanje stavio na glavu...

...downloading li ga downloading...

Vidi, ne pišem ovo da ti se dopadne, biću zaista surovo iskren.

Ajd Forge...ajd... Pazi dižem Forge...obično je WMP...:grin:

Eo..."space"...(play)

Mhm...

Neki si stavio q#@* na vokal...auto-tune koji je realno napravio više štete nego ti...

...ček evo refren...

-Skloni Autotune... Veruj mi. Lakše bih progutao falševe ako su iskreni... Mada je ovo baš falš na strofama... Kao da ga je efekat "loše sortirao"...

-Bubanj zvuči za svih 18 dinara i 67 para... Na "najlonu" ima bolji za te pare... Snimi pravi... Ima "očajnih studija"...može i "free da se snimi"...uz malo muke, sasvim prosečan bubnjar i polu-loš komplet bubnjeva zvuči 10X skuplje...

- Vokalni mikrofon je smeće. Ne znam šta je, ali je neopevano smeće...

- Fali da pesma "pukne"... Neka modulacija, nešto, čujem da možeš više tonove da ispevaš...

Evo pustim opet...
...

Da, potvrda svega.

Ovako,

Veeeelika pohvala za autorski rad i za tematiku!!!

Dakle, zaista sjajan izbor smera, tekst doduše naivan, naslagan floskulama, no komercijalan, ako si to hteo, to je ok...:thumbsup:

Osim autotune-a koji je zasrao stvar, još jedna manjkavost vokala - NE VERUJEM TI ni jedne reči!
To možeš da popraviš trudom. Možda i alkoholom, ne znam, ja tako ponekad....:D
Mani se izvedbe, baci se na uverljivost i glumu!
Slušaj npr. Đoleta i Bajagu - nemaju zajedno 5 tačnih otpevanih tonova, ali radi sve, majku mu...opasno!

- Odsustvo iskusnijeg producenta, snimatelja...kako god...

- Opet mikrofon. Težak šit. :cry:

- Bas linija fenomenalna. Treće slušanje. Odličan bas.

Fali mi i solo...gitara, sax, nešto prodorno...ustvari fale srednji tonovi...dominira ono smeće od mikrofona kojim si sve snimio...jbg...možda grešim...

Ok, evo 4.-5. slušanje...

Znam da može da zvučim kao hejter, ali pozitivno gledam na sve. Nudum svaku savetodavnu pomoc koju umem. Perspektivno, rad može biti mnogo bolji, mada je već dosta dobrih stvari urađeno!

Tapšanje po ramenu, uz dignutu obrvu, eto...

:wink:

Znak
12-08-2015, 11:52 PM
Zanimljiva pesma, pomalo u stilu Dade Topića. Od svih konstruktivnih primedbi koje su izneli Vasa i Bockie izdvojio bih dve stvari koje bi mogle da imaju tu "make or break" ulogu. Pevanje zaista nije sugestivno, a vokalni mikrofon zvuči kao one plastične stvarčice za četovanje preko skajpa.

Dakle, Sale, dalje ide, dalje ide... Bar ponovno snimanje nekoliko (desetina) tejkova glavnog vokala uz prethodno nabavljanje nekog boljeg mikrofona. A ko zna, mo?da je i ovako dobro... Ako postane hit povlačim primedbe.

Bitch
15-08-2015, 03:14 PM
Ovde ima brdo dobrog stofa.

U sustini je Bockie dobro rekao - oseti se da fali iskusan producent da usmeri puno toga u pravom smeru, jer materijala ima dosta :) i dosta je kvalitetan.

Sta strci:
- druga strofa ne sme nikako rimshot, padne pesma
- vokalne linije vrlo diskutabilne - dobra je zamisao ali je realizacija onako... spusta energiju previse (stranci iako imaju slicne linije drze tenziju cak i u baladama, a ovo se bas vuce)

- sjajne ideje generalno, ali opet.... prelazi su malo cudni na bubnju, nikako mesati dursku i molsku pentatoniku (a stalno cujem to kroz pesmu), stringsi su malo rastim, rhodes na momente smori (mora malo da osciluje u frejzingu)

... i tako, gomila toga... moze da bude sjajno ali ima da se radi mnogo.

Ne smeta mi toliko sound, koliko sve ovo drugo... ne bih ni primetio da nesto zvuci ovako ili onako da osnovne stvari sljakaju.

Pohvale za autorski rad - samo tako nastavi :)

Sasa Popovic
19-08-2015, 11:49 PM
Pre svega, mnogo sam vam zahvalan na nesebicnoj podrsci, kvalitetnoj kritici I zlatnim informacijama za mene.

Medjutim, imam jos par pitanja.

Prvo je u vezi tempa. Slazem se sa Vasom da je tempo maaalo sporiji, ali sam to kasno primetio i razmisljam sada da li je to isplativo uopste sredivati i ako da, kako?
Ne znam da li je Vasa (kada je rekao da bi to popravio), mislio na ponovno snimanje violine, violoncela, gitare, fliglhorna, bas gitare, pratecih vokala (aj da ne racunam moje pevanje jer svakako treba ponovo) ili jednostavno na time stretch opciju (a kolko znam, ta opcija unistava kvalitet snimka mada nisam siguran u kojoj meri, tj. dal bih smeo to da koristim)? Dal je time stretch u ovoj situaciji korisna opcija ili vise stete nanosi?

@Bockie
Prvo hvala sto si izdvojio toliko vreme, odlusao 5 puta, bio brutalno iskren (sto mi je trebalo) I jos koristio Sound Forge, pfffff :grin:

U sustini sve je jasno vise manje I kritika je po meni stvaarno vrh. Zanima me samo kako to free snimanje bubnjeva? U svakom slucaju to mi je novi cilj (snimanje bubnjeva), pa videcu valjda se otvori neko resenje.

Sto se mikrofona tice, ali I snimanja bubnjeva, najveca prepreka je studentski budzet. Snimano je na AKG C4000b, drugi nemam. Potrudicu se da iskopam neki bolji mada sada nemam ideju ko bi mi pozajmio mikrofon. Jel moguce da je mikrofon takav shit ili sam mozda ja uprskao sa nekim pluginovima ili sl. (mada mislim da nebi trebalo)?

Znak:
Tezim tome, pa videcemo, samo da smislim kako da iskopam neki kvalitetniji mikrofon, to je trenutni problem.

Bitch:

Ovo za rimshot se slazem skrooz, nego mi nije palo napamet. Samo me maalo zbunjuje to sto je rimshot kolko znam kad udara dobos i onaj obruc, pa se dobije ostar zvuk a pretpostavljam da si ti mislio samo na onaj klik, tj obruc dobosa u strofi?? Ispravi me ako gresim nesto sa tim nazivima.

Ne smeta mi toliko sound, koliko sve ovo drugo... ne bih ni primetio da nesto zvuci ovako ili onako da osnovne stvari sljakaju.

Nije mi najjasnije sta sve podrazumevas pod tim osnovnim stvarima pored navedenog (pored navedenog). Ostalo su po meni sitnije greske (Rhodes, malo fals gudaci, cudni prelazi na bubnju itd, tj to cu srediti). I nije mi jasno kada si rekao da Rhodes vise osciluje u frejzingu?

Jos jednom, veliko hvala!

PS Bio sam na Nishvillu bez neta, pa zato odgovaram posle 7 dana.

Bockie
20-08-2015, 08:56 AM
@Bockie
Prvo hvala sto si izdvojio toliko vreme, odlusao 5 puta, bio brutalno iskren (sto mi je trebalo) I jos koristio Sound Forge, pfffff :grin:

U sustini sve je jasno vise manje I kritika je po meni stvaarno vrh. Zanima me samo kako to free snimanje bubnjeva? U svakom slucaju to mi je novi cilj (snimanje bubnjeva), pa videcu valjda se otvori neko resenje.

Sto se mikrofona tice, ali I snimanja bubnjeva, najveca prepreka je studentski budzet. Snimano je na AKG C4000b, drugi nemam. Potrudicu se da iskopam neki bolji mada sada nemam ideju ko bi mi pozajmio mikrofon. Jel moguce da je mikrofon takav shit ili sam mozda ja uprskao sa nekim pluginovima ili sl. (mada mislim da nebi trebalo)?

Uh, majku mu, a ta 4-hiljadarka nije uopšte bila jeftina, a imam utisak da radi duplo gore od AT2020...no...nije to sad ni bitno...

Ovako, pre bilo čega, ponoviću da bi trebalo da radiš više na izvedbi.
Ne na tačnosti, to je svakako uvek neophodno, mislim da tu nemaš neki veliki problem, ali sama izvedba, dakle da ti se mora poverovati u to što pevaš. Na tome se radi i može se poboljšati. Dakle, vežbaj.

Oprema se u krajnjem može iznajmiti. Kao i studio. Imaš drugare, raspitaj se, ko lepo svira, ko ima studio ili sprave.
Nije strašno uznajmiti npr C-414 ili neki bar u toj klasi, ili čak platiti studio...neki dogovor, 20-30 evra za usnimavanje na sat dva...
Dalje, vidi koji studio ima bubanj ili može da snimi isti. I to se izrenta. Uvežbano sve, to se slika za sat.

Sistem je sledeći, uletiš u studio i sve snimaš "ucelo" u 4-5 odvojenih tejkova. Ne gubiš vreme na sitnice, loše ispevan slog ili mesto na bubnju i gluposti. Podrazumeva se da se "ne trči pred rudu" i da je sve uvežbano! Logika je da na 4-5 kanala imaš materijala za jedan pošten tejk koji sastaviš.
I onda trk' kući na editing i seckanje... Strofa odavde, prelaz odande, reč iz ovoga, refren iz onoga...:wink:

Ali onda imaš vokal i bubanj koji radi, može na radio, yt, itd...

E, da, skloni taj autotune... Mislim jbg, ja ga čujem na skoro svakoj novijoj domaćoj pesmi i povraća mi se od njega, ali mislim da ovaj mjuz nije taj u kojem to sme da se čuje. Dakle koristi ako moraš (a mislim da je potpuno suvišan, i da možeš da uvežbaš sve) ali tako da se ne naslućuje da je upaljen.

awacs
20-08-2015, 12:23 PM
Ne znam da li je Vasa (kada je rekao da bi to popravio), mislio na ponovno snimanje violine, violoncela, gitare, fliglhorna, bas gitare, pratecih vokala (aj da ne racunam moje pevanje jer svakako treba ponovo) ili jednostavno na time stretch opciju (a kolko znam, ta opcija unistava kvalitet snimka mada nisam siguran u kojoj meri, tj. dal bih smeo to da koristim)? Dal je time stretch u ovoj situaciji korisna opcija ili vise stete nanosi?

Ma time stretch, kakvo crno ponovno sviranje :) Za toliko malo koliko treba da se ubrza nema frke, a ubrzavanje je i generalno manji problem. Ako ti je sadašnji tempo 70 BPM treba ga pogurati uvrh glave na 73, mada je i 72 dovoljno. Biće ti komotnije za pevanje. Kapiram da si sporijim tempom u stvari hteo da dobiješ laid back groove, ali bolje ti je da za komicu ubrzaš tempo, a recimo doboš programiraš za komicu iza (u gruvu, naravno, ne u miksu :)).

I dalje čvrsto stojim kod toga da je onaj deo sa ženskim vokalom pre drugog refrena čist višak. Dve stvari bi dobio kada bi ga izbacio: em pesma ne bi bila toliko linearna, em bi već u drugoj strofi mogao da se pojavi onaj akustični klavir iz tog dela kao osveženje. Meni lično ne smeta što se doboš u toj drugoj strofi vrati na side stick, a sa klavirom bi imalo neki šmek. Nemam pojma, kako god :)

Pozdrav,

Vasa

Znak
20-08-2015, 08:22 PM

Mislim da ti od tog mikrofona ne treba ni?ta bolje, ali neka karika tu ?kripi. Pretpojačalo, pluginovi, ne?to treće... Ako bi nam ovde poslao mali deo potpuno sirovog snimka, recimo sam početak, kad ide ono "Ti moj si čarobni svet", mo?da bi neko mogao da prokljuvi u čemu je kvaka. Tu je na reči "svet" glas S oti?ao u distorziju. Neki artifakti se pojavljuju, treba videti uzrok toga, da ne bi menjao mikrofon pa dobio istu stvar.

Bockie
20-08-2015, 09:17 PM
Khm...vidim da je čovek okačio drugu temu vezanu za savet o opremi i tako...
Pa razmišljah de da odgovorim...al' nekako mi je ovde prikladno...

Ne uzimaj sve ovo što piše kao "sveto pismo", prosto su to doživljaji nas drugih. Opet muzika je prepuna tzv. "grešaka"...pa i sam zvuk distorzirane električne gitare je produkt "greške", zabadanja gramofonske igle u telo akustične gitare, te "nespremnosti" džu-boksa da to "istrpi", pa eto distorzije, ali se raji svidelo...

Da ne pričam o modernoj muz... ...khm...zvukovima...nešto...

Ja sam naveo taj mikrofon (c-414), ali prosto, upoznaj nas malo sa svojim iskustvom itd. Možda baš taj proslavljeni komad opreme tebi ne leži...? Jbmlg... to je samo iskustvena pretpostavka ali ne i pravilo. Da ovaj posao i umetnost pliva u pravilima, slušali bi "koske, zviždanje i urlike"...:wink:

@ Znak
Nema preampa koji "opravlja" mikrofon.

Slažem se da možda ima propusta u usnimku... al bih to sve oprostio da je U87 u priči npr...ili već bilo šta ozbiljno...:wink: Nije ovo mjuz za ljude koji daju 2000 evra za kablove za stub...što ne znači da treba da postoji bol u preponama, ali ipak...

Sasa Popovic
20-08-2015, 10:17 PM
Ljudi ja sam odusevljen komentarima I iskreno sam bas zahvalan na pomoci, a mnogo me zanima ovaj svet I onda mi je WOOOW svaki vas komentar I stvarno mi znaci.

Vise manje-sve je jasno I nemam puno pitanja.

Jedino mislim da je Boki malo precenio moje vokalne mogucnosti jer ja pevam relativno fals skoro svaki ton iz tehnickih razloga, nisam pevac I nisam nikada zadovoljan onim sto sam otpevao bez autotunea I onda sam u sah mat poziciji. A ova kompozicija je poklon mojoj devojci za rodjendan pa moram ja da je otpevam.

Vasa:
Tempo jeste 70 I pogodio si zasto sam stavio sporiji. Tad mi se cinilo da ima gruuuv neki sexy da vuce malo na nazaad, da je to smekerski da bi to to nestalo ako bih ubrzao. Odusevljen sam sta si primetio :) I stavicu ga onda na 72 kao sto kazes. A za koliko da pomerim onda taj dobos kad stignem do tog nivoa, pretpostavljam da se to odnosi na sve udarce? I da li sve ostalo trebao da kvantizujem (mislim na snimljene bubnjeve)?

Sto se forme tice, verovatno cu poslusati savet I izbrisatid eo pre refrena. Sto se klavira tice drugacije su harmonije na strofi pa se nebi uklopio. Planiram da ga pomerim na onaj prvi deo pre refrena, samo ne znam dal da ostavljam one flazolete na basu iz prvog puta, videcu vec...

Ako bi nam ovde poslao mali deo potpuno sirovog snimka, recimo sam po?etak, kad ide ono "Ti moj si ?arobni svet", mo?da bi neko mogao da prokljuvi u ?emu je kvaka. Tu je na re?i "svet" glas S oti?ao u distorziju. Neki artifakti se pojavljuju, treba videti uzrok toga, da ne bi menjao mikrofon pa dobio istu stvar.

Evo sad saljem sirov snimak vokala, bez efekata...

Mikrofon sam ubacio direktno u muzicku kartu (M-audio Profire 610) koja ima fantom napajanje. Imam I predpojacalo (behringer mic2200 ultragain pro) ali ga nisam koristio za ovo snimanje jer nije kvalitetno pa da mi ne kvari kvalitet zvuka. Ne znam koliko je vazno mikrofonsko predpojacalo?

https://www.dropbox.com/s/6mrh4f59jpvvnzm/AKG%20C4000B.wav?dl=0

PS Cackam sada oko C414, gledam da se neeekako skrpiiim za taj mikrofon jer boli glava kako zvuci ono sto sam cuo (malo bih radio dok jos ne krene fax, malo stek, malo roditelji itd), I da prodam svoj. Usput koliko bih okvirno mogao da trazim za C4000b, I koliko I da platim polovan C414, ako ste u toku sa cenama? Zanima me vase misljenje (ako ste u toku) jer me neki ljudi zbunjuju sa cenama koje mi deluju nerealno.

Ljudi, hvala jos jednom! :):):)

Bockie
20-08-2015, 11:50 PM
Ljudi ja sam odusevljen komentarima I iskreno sam bas zahvalan na pomoci, a mnogo me zanima ovaj svet I onda mi je WOOOW svaki Vas komentar I stvarno mi znaci.

Vise manje-sve je jasno I nemam puno pitanja.

Jedino mislim da je Boki malo precenio moje vokalne mogucnosti jer ja pevam relativno fals skoro svaki ton iz tehnickih razloga, nisam pevac I nisam nikada zadovoljan onim sto sam otpevao bez autotunea I onda sam u sah mat poziciji. A ova kompozicija je poklon mojoj devojci za rodjendan pa moram ja da je otpevam.

Možda ja želim da čujem više nego što ima...?
Ko zna...
Misliš da se vrh osvaja sa postojećim saznanjem?
Ili sa verom u uspeh?
Možda si našao način da zauzdaš maštu?
Onda ti je dosadno... Nemaš strast...

Možda sam sebe potcenjuješ? A možda znaš više nego ja...?

Kako to uspevaš?! Nauči me...

A ja znam šta sam čuo... Treba više rada... A tu si...skoro...

Ali ne uzmi za zlo, samo pokušavam da te podstaknem...:wink:

Sasa Popovic
21-08-2015, 09:30 PM
Mo?da ja ?elim da ?ujem vi?e nego ?to ima...?
Ko zna...
Misli? da se vrh osvaja sa postoje?im saznanjem?
Ili sa verom u uspeh?
Mo?da si na?ao na?in da zauzda? ma?tu?
Onda ti je dosadno... Nema? strast...

Mo?da sam sebe potcenjuje?? A mo?da zna? vi?e nego ja...?

Kako to uspeva??! Nau?i me...

A ja znam ?ta sam ?uo... Treba vi?e rada... A tu si...skoro...

Ali ne uzmi za zlo, samo poku?avam da te podstaknem...:wink:

Daleko od toga da sam bilo sta uzeo za zlo, naprotiv mnogo sam zahvalan sto me usmeravate jer toliko stvari nikad ne bih primetio a drago mi je I da mislis da sam na dobrom putu:) Potrudicemo se za pevanje. Evo danas sam bas narucio C 414 b - uls I prodajem moj C4000b pa cu za te pare taman neki preamp da nadjem I skacem po sobi od uzbudjenja sada :rotfl:

Nasao sam I neku dobru mjuzu snimanu na slicnom mikrofonu, baci pogled ako volis indijske vokale, world music, itd :) pokidase ljudi I aranzman I vokali, ma sve....
https://www.youtube.com/watch?v=pZy8115sNXM

Hvala jos jednom na svemu, pa se cujemo, kad bude nekih vesti, neki update itd, pisem :*

Pozzzz :)