PDA

View Full Version : Cubase 5 i externa klavijatura - ROUTING MIDI

srle69
19-07-2015, 11:30 AM
Povezao sam Cubase 5 i Roland aran?er preko USB midi kabla. To je OK, sve je pode?eno i radi. Mogu da snimam i midi i audio u Cubase-u. Koristim M-Audio Fast Track Pro externu karticu za audio, a midi mi ide direktno iz klavijature u kompjuter.

Zanima me kako da routujem gotove i snimljene midi trake iz Cubase-a u aran?er?

Da pojasnim, učitam u Cubase neki gotovi midi fajl sa recimo 10 traka i 10 različitih instrumenata. Ne ?elim da reprodukujem zvuke tih instrumenata iz Cubase-a i sa njegovim sound fontovima ili VSTi-ima, već hoću da iz Cubase po?aljem samo midi informacije spoljnom aran?eru i da mi aran?er svira taj midi fajl sa svojim internim bojama. Znači, Cubase treba da slu?i samo kao trigger harverskom aran?eru.

Potrebna mi je procedura korak po korak kako da routujem svaki midi kanal ka aran?eru i da idu svi kanali u isto vreme da bih čuo kompletan midi fajl u realnom vremenu.
Mo?e i neki link ka nekom video tutorijalu, biće mi od koristi bilo ?ta.

Hvala unapred !

idvi
19-07-2015, 03:18 PM
Cubase>Devices>Device Setup>Midi>Midi Port Setup>Check tvoje kartice>napr. meni je: In E-DSP Midi Port (D 000) Tako i Out!
Znaći trebaju biti aktivne.

Otvori Midi file u Cubase-u I sve kanale oznaći u Output Routing da su:
(moje) E-DSP Midi port (D 000)
https://www.youtube.com/watch?v=OaUQqNhPcZU
Ili..https://www.youtube.com/watch?v=Lg_gbCsh2E4
Moralo bi da radi.
Pozz!

Da posjedujem Ketron SD5 i nemam USB već onaj mali "okrugli sa nožicama" spoj. :)

srle69
19-07-2015, 09:29 PM
Hvala, prijatelju, ali neće moći tako, već sam probao, ne vredi...

Ok mi je u Device setup, aktivan mi je i midi IN i midi OUT prema instrumentu.
Kada učitam midi fajl, sve trake imaju rutovan midi OUT na HalionOne. Ja kliknem na prvoj midi traci njen midi OUT i rutujem ga na klavijaturu i to je OK. Pređem na sledeću traku i kada hoću ponovo da rutujem midi OUT od nje takođe na klavijaturu, naziv klavijature mi je sada sive boje i ne može se više izabrati. U zagradi još piše USED, što znači da je već zauzeta.
Najgore je što neće da svira na klavijaturi ni ona prva traka koju sam uspeo "kao" da rutujem.
Tu nešto debelo ne štima ???

A sve drugo radi OK, snimam midi trake normalno preko klavijature, snimam audio iz klavijature u Cubase bez problema, ali smer Cubase midi OUT --> midi IN klavijature ne funkcioniše. Ne znam kako da to rutujem !

pekilik
20-07-2015, 04:37 AM
Idi na Preferences pa na Midi file i onda odcekiraj Import to istruments tracks i tada ce ti uvek uvoditi midi file sa samo midi trakama.

idvi
20-07-2015, 11:48 AM
Idi na Preferences pa na Midi file i onda odcekiraj Import to istruments tracks i tada ce ti uvek uvoditi midi file sa samo midi trakama.
..koliko je meni poznato ako se otvara sa instruments track ne mo?e
promijeniti na zv.karticu već samo na instruments...a on tvrdi da na jednu traku uspije!?

idvi
20-07-2015, 12:08 PM
Hvala, prijatelju, ali neće moći tako, već sam probao, ne vredi...

Ok mi je u Device setup, aktivan mi je i midi IN i midi OUT prema instrumentu.
Kada učitam midi fajl, sve trake imaju rutovan midi OUT na HalionOne. Ja kliknem na prvoj midi traci njen midi OUT i rutujem ga na klavijaturu i to je OK. Pređem na sledeću traku i kada hoću ponovo da rutujem midi OUT od nje takođe na klavijaturu, naziv klavijature mi je sada sive boje i ne mo?e se vi?e izabrati. U zagradi jo? pi?e USED, ?to znači da je već zauzeta.
Najgore je ?to neće da svira na klavijaturi ni ona prva traka koju sam uspeo "kao" da rutujem.
Tu ne?to debelo ne ?tima ???

A sve drugo radi OK, snimam midi trake normalno preko klavijature, snimam audio iz klavijature u Cubase bez problema, ali smer Cubase midi OUT --> midi IN klavijature ne funkcioni?e. Ne znam kako da to rutujem !

Ako ti nije te?ko baci koju sličicu s Preferences> Midi .

pekilik
20-07-2015, 12:56 PM
..koliko je meni poznato ako se otvara sa instruments track ne mo?e
promijeniti na zv.karticu već samo na instruments...a on tvrdi da na jednu traku uspije!?

Imao sam slican problem da mi je pri uvodjenju midi file-a u cubase uvek tako otvarao sve trake kao instruments tracks i u njima halion za svaku traku posebno, ovo odcekiranje je resilo problem tako da sad otvara samo midi trake i vrlo lako se moze podesiti da default outport bude onaj koji on zeli tako sto ce otcekirati sve nepotrebne u Midi port setup-u.

srle69
20-07-2015, 07:23 PM
Imao sam slican problem da mi je pri uvodjenju midi file-a u cubase uvek tako otvarao sve trake kao instruments tracks i u njima halion za svaku traku posebno, ovo odcekiranje je resilo problem tako da sad otvara samo midi trake i vrlo lako se moze podesiti da default outport bude onaj koji on zeli tako sto ce otcekirati sve nepotrebne u Midi port setup-u.

PA TOOOOOOOOOOOOOO BRATE MILI !!!!:rotfl:
To je to, odčekirao sam imort to instrument i sada mogu da podesim midi out svake trake prema Rolandu i Roland sviraaaaaaaaaaaa !!! Odlepio sam...

E sada mi predstoji posao da mapiram u Cubase midi trakama koje instrumente hoću da mi Roland svira umesto ovih standardnih GM, pošto ih Roland ima baš dobrih. Za svaku boju imam PC adresu u Rolandu, ali nemam u Cubase ubačene mape instrumenata i drum setova. Proizvođač Rolanda je izbacio samo mape za Cakewalk (.ins format), ali ne i za Cubase koji, čini mi se traži .XML format, ili možda može, kao što neki tvrde i .TXT format, stvarno to ne znam
jer nemam ove definicije pa da probam.

PUNO HVALA svima, naročito PEKILIK-u !