View Full Version : Piramidalni audio izolator - microphone booth
macola.labs
08-06-2015, 09:20 AM
Pozdrav svima, eto, da mi je neko rekao da će mi ikada trebati pomoć sa foruma ovakvog tipa, ne bih mu verovao.
Radi se o sledećem, naime, ja kao okoreli Microsoftovac do?ao na ideju da počnem praviti kvalitetne tutorijale na youtube-u u HD-u, kao i neke opise igara. Ma?ina koju imam je a?daja bukvalno, tako da nemam problem ?to se tiče multimedije, medjutim imam problem ?to se tiče snimanja naracije.
Kupio sam skromni Behringer C1-U, tj. usb mikrofon, i zadovoljan sam kvalitetom snimanja, medjutim, otkako sam se premestio (citaj ?ena me izbacila u hodnik) imam problem sa ehom prilikom snimanja.
Gledao sam po na?im sajtovima i tra?io negde da kupim onu piramidalnu akusticnu penu, pa sam eto slučajno zavr?io ovde. Re?io sam da ni?ta ne kupujem dok ne dobijem savete od vas stručnih ljudi.
Načitao sam se da ima dosta fal?a ovde kod nas, pa me interesuje ?ta mislite o ovoj peni:
http://www.audioizolacija.com/zvucno-izolacioni-paneli-za-manje-objekte/
Takođe me interesuje da li bih tu penu mogao da iskoristim da napravim microphone booth, pa da na taj način sprečim eho, ako mi se oblaganje tog dela hodnika ne isplati.
Unapred hvala.
DaBear
08-06-2015, 11:10 AM
za to sto tebi treba - nemoj da se opterecujes sa velikim ulaganjem i da pravis sebi posao za dzabe. Plus - pokvarices izgled hodnika !!
Jednostavno resenje - 2 debela jorgana / cebeta okacena (vidi slike) ili pazari na web-u ovaj vocal-booth-to-go (super fora) Bas napravljen za ljude koji snimaju audio za internet ( a nece da rade u studiju, zbog cene itd..)
Ili uhvati zenu da ti sasije nesto ovako - napravi malu konstrukciju, zakaci, navuci i eto montazno - demontazni booth !!
https://www.vocalboothtogo.com/acoustic-and-soundproofing-products-vocal-booths
PS - sad sam video cenu (!!!) Napravi sam - ali eto ideje...
macola.labs
08-06-2015, 01:25 PM
Hvala puno na odgovoru. Dobra ideja. Gledao sam u mitrosmusic-u sta imaju,te portabl booth nisu ni skupe ni jetine, samo sam razmisljao da li mi je bolje da kupim recimo ovo:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/19216-SE-Electronics-Reflexion-Filter-X/
Ili da narucim ovaj piramidarni sundjer, on je oko 25 eura
http://www.audioizolacija.com/zvucno-izolacioni-paneli-za-manje-objekte/
Pa da napravim sam?
Kako mi ka?e gospodja to su neki slovenački sundjeri za audio izolaciju.
awacs
08-06-2015, 02:33 PM
Ako je za tu svrhu, bolje radi na dikciji i pronađi ?svoj glas?, govori relativno tiho, ujednačeno i razgovetno na najvi?e desetak santimetara od mikrofona (i ne pravo u njega, nego malo pored). To će ti doneti vi?e dobra nego ulaganje u budala?tine poput piramidalnih sunđera.
Pozdrav,
Vasa
Najbolje če ti biti da kupi? kvalitetan dinamični broadcast mikrofon, koje imaju po radijima, nisu osjetljivi na akustiku.
Ili ne?to ?to su ti več savjetovali ali pusti penu, ni reflection filter ako je prostor prazan, nije dovoljno, onda ne?to veče:
http://realtraps.com/p_pvb.htm (svakako mo?e? da napravi? sam iz gu?če kamene vune i slično) a verovatno če zatebat i strop da se nekoliko pokrije...
BlasterMaster
08-06-2015, 04:24 PM
ili , ako si vec jutjuber, da uzmes lepo onaj Zoom h1 mikrofon/rekorder kojeg vec svi toliko koriste za naraciju (posto broadcast kvalitetni mikrofoni nisu uopste jeftini, a ovaj je mnooogo zahvalniji od tog berindzerca, upravo zato sto je za te svrhe naracije i napravljen) i uz to da napravis onaj portabl desktop-cjebe preko-varijanta kao sto ti je dabear pokazao i veruj mi neces imati potrebe za bilo cim vecim (citaj skupljim) resenjem... ;)
macola.labs
08-06-2015, 09:30 PM
Ljudi, hvala vam na odgovorima, meni je ovaj berhinger delova super,ali sam provalio da i nije bas nesto za naracije,sto kazete,previse upija zvukove okoline. Razmisljao sa da uzmem portable vocal booth,ali problem mi je kad radim gameplay,jer moram i igrati i pricati i tu me kolje ta portable booth.
Mislio sam da bi bilo dobro da oko mikrofona stavim tu pitamidalni penu,onako da napravim kao mali polugrug oko njega.
Da li bi slika prostora pomogla?
...
Mislio sam da bi bilo dobro da oko mikrofona stavim tu pitamidalni penu,onako da napravim kao mali polugrug oko njega.
Da li bi slika prostora pomogla?
a ono, opet će ti ostati sve ostale refleksije koje ne dolaze iz smjera kojeg ?titi polukrug, a on ionako hvata samo s prijeda zvuk (kardioida) pa ti je d?abe to. Ove portabl diy opcije sto su predlozili dabear i nlp su ti najjeftinije rjesenje (i najbolje) ili promjena mikrofona
macola.labs
08-06-2015, 10:53 PM
Cek, behringer c1u je kondenzatorski studijski mikrofon valjda? Sa svih strana hvata zvuk.
Čitao sam da je azmafon dobar, kad bih recimo napravio one prenosne stalke sa njim, pa postavio iza i ispred?
macola.labs
09-06-2015, 02:11 PM
Evo sada gledam po youtube-u ove panele od kamene vune ?to se kače na zid, sa nekih 1 cm razmaka izmedju panela i zida. Razmisljam kad bih napravio kompletan zid od staklene vune i stavio iza, odnosno ispred stola, kao i sa strane, da li bi to re?ilo problem eha.
Pogledao sam na netu i ovo je kamena vuna koja se koristi za unutra?nju izolaciju. ?ta mislite?
http://energetska-efikasnost.rs/toplotna-izolacija/kamena-mineralna-vuna/knauf-insulkation-kr-s.html
awacs
09-06-2015, 04:21 PM
Evo sada gledam po youtube-u ove panele od kamene vune ?to se kače na zid, sa nekih 1 cm razmaka izmedju panela i zida. Razmisljam kad bih napravio kompletan zid od staklene vune i stavio iza, odnosno ispred stola, kao i sa strane, da li bi to re?ilo problem eha.
Pogledao sam na netu i ovo je kamena vuna koja se koristi za unutra?nju izolaciju. ?ta mislite?
http://energetska-efikasnost.rs/toplotna-izolacija/kamena-mineralna-vuna/knauf-insulkation-kr-s.html
Da li ti ta naracija donosi ikakve pare (makar i u najavi)?
Pozdrav,
Vasa
Cek, behringer c1u je kondenzatorski studijski mikrofon valjda? Sa svih strana hvata zvuk.
Čitao sam da je azmafon dobar, kad bih recimo napravio one prenosne stalke sa njim, pa postavio iza i ispred?
To ?to je kondenzatorski samo govori kako on pretvara zvuk u napon.
Usmjerna karakteristika mikrofona za snimanje vokala je uglavnom kardioida (da hvata samo tvoj vokal, a izolira refleksije i okolnu buku), a mjerni mikrofoni koji su uvijek kondenzatorski su omnidirekcijski = hvata sa svih strana jednako (to je ono na ?to si ti mislio). Kondenzatorski su uglavnom osjetljiviji mikrofoni, pa kupe sve moguće i na jeftinim izvedbama zbog toga bude i mnogo ?uma. Ali ?to je tu je, taj mikrofon ima? i to je isto ok.
Hoće ti ?ena dopustiti da kači? kamenu vunu okolo po hodniku :D? Naravno da bi smanjio odjek s kamenom vunom, sad koliko to je pitanje dimenzija tvog hodnika i količine/tipa vune.
Da li bi ti htio da to tebi konstantno stoji na zidu ili ti je ok da bude mobilno pa samo navuče? kad snima??
macola.labs
09-06-2015, 05:21 PM
Ma to je deo hodnika, tačnije rečeno ćo?ak pored kog se prolazi, ali definitivno mislim da ću da se prebacim u podrum pa kud puklo. Samo me interesuje da li je ta kamena vuna ?tetna, tj. da ne ispu?ta one čestice?
Bockie
09-06-2015, 06:25 PM
Može se naći po radnjama za 100tinak €.
bit ce tesko igrat igre s ovime pred glavom :D
svi kazu da treba paziti i ne stavljati ih u prostore gdje se boravi, ali profesor na faksu je neki dan rekao da nije toliko strasno jer su cestice dovoljno velike da ih covjek iskaslje...sto god mu to znacilo :D
Ne pi?u tačne specifikacije (ali sigurno je gustina izmedju 50 - 100kg/m3, kakav je GFR jo? manje poznato) ali i za vokalnu namjenu bit če 5 - 10cm debele table dovoljne, dakako tapecirati u zimski agro filc + dekorativna tkanina ili debela mikrotkanina i napaviti neku nosilnu konstrukciju po pameti jer vuna je iritantna, manje nego staklena ali ipak.
macola.labs
10-06-2015, 04:43 AM
Čitam sad, ka?u da kamena vuna nije bađ najzdravija... u?as.... izgleda da će biti ona piramidalni sundjer pa kud puklo.
Kamena vuna pa i staklena je u +80% gradjevina, dosta neza?titena prema vjetru i nosi je svuda okolo... ako upakira? kao ?to sam napisao ali očito neče? uzeti u obazir, u to ?to sam napisao neče biti ama ba? ni?ta.
99% svih pro studia su radjeni na taj način i sadr?avaju stotine kg kamene ili staklene vune.
Radije pazi na pesticide koje ?pricaju po voču itd. i gensko mutiranim "stvarima" koje jede?... a tek chemtrailsi... :rolleyes:
macola.labs
10-06-2015, 07:28 AM
Kamena vuna pa i staklena je u +80% gradjevina, dosta nezaštitena prema vjetru i nosi je svuda okolo... ako upakiraš kao što sam napisao ali očito nečeš uzeti u obazir, u to što sam napisao neče biti ama baš ništa.
99% svih pro studia su radjeni na taj način i sadržavaju stotine kg kamene ili staklene vune.
Radije pazi na pesticide koje špricaju po voču itd. i gensko mutiranim "stvarima" koje jedeš... a tek chemtrailsi... :rolleyes:
Ma kako neću uzeti u obzir prijatelju, naravno da hoću, nego evo danas sam gledao, tj. jutros, razmisljam da se preselim u podrum, imam jednu sobu od 16 kvadrata, jedno 12 mi je slobodno pa da vidim da to nekako sredim.
Evo grube šeme sobe u podrumu. Zidovi su betonski, na podu laminat i preko njega kvalitetan debeli tepih. Pa eto možete da predlozite dimenzije za apsorbere. Dimenzija sobe je otprilike 4 x 3.5 m, visina 2.20m
http://s2.postimg.org/7x1fbpbyx/Untitled_1_copy.jpg
Za specifičku namjenu koju treba? je bez veze tretirati cjelu sobu, to bi nanjelo puno novca.
macola.labs
10-06-2015, 11:02 AM
Pa da li da napravim neki mini vocal booth, kao ?to imaju na diy youtube kanalu? Hoću da smanjim eho, da zvuk bude jasan.
Pa odgovorili smo ti ili ne?to u stilu:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=366552&postcount=2
ili drugi mikrofon + zvučna sa preampom dakako.
macola.labs
10-06-2015, 12:24 PM
A koji materijal je na tome. Nisi mi odgovorio na apsorbere od azmafona. Mislim da bi mi najbolje rešenje bilo da udarim jedan pregradni zid, smanjim kvadraturu na recimo 2x2m, u pregradni zid ubacim kamenu vunu, a na zidove da okačim te apsorbere od azmafona ili kamene vune, šta misliš?
Mislim da previ?e komplicira?, za taj novac mo?e? nabavit konkretan dinamički mikrofon i ne se sekirat gdje če? snimati.
Mo?e? da napravi? mali vokalni booth ali pazi da neče biti konstrukcija prečvrsta jer če? morati iznutra vi?e! oblo?iti kabinu, da neče biti "boomy" zvuk.
Rigidnija je konstrukcija, vi?e zvuka se "zadr?ava" iznutra.
Mu?ki vokal mo?e imati i preko 10% jačine zvuka ispod 100Hz a za to je min. 10cm bolje 20cm polutvrde vune (recimo 80kg/m3, GFR cca. 15kPa*s/m2) ili 10cm takve kamene vune + preko ploče azmafona (azmafon produkte ne poznajem lično i ne koristim, ako se dobro sječam mislim da je skup materijal na kg/m3).
Za?to ne bi komplicirao ako mo?e? zar ne :D
macola.labs
10-06-2015, 01:58 PM
Pa bedak mi da ga prodajem, ali izgleda da cu morati, a tek sam ga kupio. ?ta ka?e? na at2020?
Ukucaj:
https://www.google.si/?gws_rd=cr,ssl&ei=tjV4VavuKciusAGk_avYCA#safe=off&q=broadcast+microphone
http://www.bhphotovideo.com/c/buy/Broadcast-Voice-Over/ci/8537/N/4289367209
http://www.thomann.de/gb/broadcast_mics.html
Kolege tonski stručnjaci ovdje na forumu neka ti kažu iz vlastitih izkustava koji su dobri price/ performance, ja sam malko zahrđao oko noviteta, znam samo stare old skul broadcast majkove ala EV RE20 i slično.
Trebat če ti još zvučna kartica ako je več nemaš ili da ima mikrofon več AD konverter kao ovaj tvoj mikrofon na "B" :D
macola.labs
10-06-2015, 05:56 PM
Nema? pojma koliko sam ti zahvalan na ovome, provericu sve. Hvala ti na pomoci, javicu sta sam uradio. Ako ti budem mogao pomoći sto se tiče moje informatičke wordpressovsko vbulletin?ke bran?e, tu sam :D
dobro dogovorit čemo se kako otplatiti :)
Jo? jednom; pazi da je mikrofon dinamički i NE kondenzatorski!
macola.labs
27-06-2015, 01:09 PM
Pozdrav ljudi,
Evo i mene posle dužeg vremena. Samo da javim da je pena stigla, uzeo sa 4m2 kupastog i 2 m2 piramidalnog, nije bilo jeftino, ali sam zadovoljan kvalitetetom istog.
E sada, ono što mene interesuje je postavljanje, grubu skicu moje sobe koju koristim za snimanje imate, dakle, gde je najbolje da je postavim, postavio sam 1m2 piramidalne iza monitora, gde da postavim još 5m2, da li da stavim na zid iza mene koji je udaljen 3m, ili da stavim sa strane stola, levo i desno, pošto mi mikrofon kada snimam stoji malo udesno?
Kako da je maximalno iskoristim? Inace planiram kupovinu Rode mikrofona krajem leta, pošto nije baš jeftin.
http://s2.postimg.org/7x1fbpbyx/Untitled_1_copy.jpg
Desno ne trebaš->samo otvori vrata ormara dok snimaš i imat ćeš bolji absorber nego što je ta pjena. Krevet bi isto mogao biti dobar absorber. Ja ne bih nista stavljao iza na zid, nema smisla.
Stavi lijevo na vrata 1-2 m2 i 2 m2 na strop. Jel to mali podrumski prozor? Ako je mali, probaj pjenu staviti ispod njega tako da pratiš pravac od usta do zida, pa refleksija, pa u mikrofon. Pošto je malo udesno mikrofon nema previse smisla da lijevo stavljas pjenu i doslovno iza monitora (đabe ti absorber ako ga pokrijes monitorom).
Uglavnom prati par tih pravaca kako sam nacrtao, postavi pjenu, pa probas. Pa ak nisi zadovoljan malo pomakni dodaj pjene i to je to.
Bez ikakvih podataka, meni je ovo prvo što mi padne na pamet.
http://s1.postimg.org/q3sdrdgzj/Untitled.jpg
... badava toliko napisanog i opet smo kod pjene...
Ako si dobio specifikaciju na kojoj pise koje frekvencije apsorbuje lako mozes vidjeti da ne apsorbuje sve podjednako. Znaci, kupio si elemente koje dodatno krive frekvencijski opseg iz zvucnika. Ako imas jeftine zvucnike, ako imas neadekvatan prostor koji neke frekvencije izdize a neke "ubija" sta je smisao ubacivanja neceg sto to dodatno pogorsava stanje? Ako ces raditi reklame, gdje je fukcija prostora da se snimi govor, onda ok, a ako planiras snimati muziku, onda je solo frula neki maksimim. Muzika sadrzi cijeli spektar frekvencija pa je muka to snimati i miksati u prostoru koji ima toliko elemenata koji krive zvucnu sliku. Kupi dobre slusalice i uci na njima snimati i miksati. One cuju onako kako cuje i mikrofon, sa njima nema refleksija od stola, zida...prostora generalno ali brzo zamaraju i stereo slika nije bas onakva kakva ce biti na zvucnicima... mislim da ima smisla uloziti 200 eur u slusalice koje su prilicno " ravne" u odnosu na 200 eur u spuzvu koja je prilicno "neravna"
Sent from my SM-G7102 using Tapatalk
Arthur
29-06-2015, 07:35 AM
bukvalno čovek ko da nije reč pročitao :shock: još oće kupiti Rode mikrofon, a kolko ja znam, Rode dinamičke ne prave :(
Moj ćale je imao izreku - ja o klin, ti o ploču
DaBear
29-06-2015, 08:02 AM
bukvalno čovek ko da nije reč pročitao :shock: jo? oće kupiti Rode mikrofon, a kolko ja znam, Rode dinamičke ne prave :(
Moj ćale je imao izreku - ja o klin, ti o ploču
Pa to je klasika ponasanje.
Koliko sam puta to video...tipa: "hocu da kupim / uradim nesto, ja bi ovo / ovako sta mislite"?
I posle gomile saveta opet uradi ono sto je zamislio na pocetku.. :confused::mad:
Zali boze energiju i vreme, Pa posle se neko cudi kad nema odgovora na postavljena pitaja.
awacs
29-06-2015, 12:49 PM
Ja razumem ljude. Saveti koje ovde dobijaju su besplatni, ?to znači da nemaju nikakvu vrednost. Piramidalni sunđer i Rode mikrofon ko?taju neke novce, ?to znači da ne?to vrede.
Pozdrav,
Vasa
macola.labs
29-06-2015, 02:21 PM
Desno ne treba?->samo otvori vrata ormara dok snima? i imat će? bolji absorber nego ?to je ta pjena. Krevet bi isto mogao biti dobar absorber. Ja ne bih nista stavljao iza na zid, nema smisla.
Stavi lijevo na vrata 1-2 m2 i 2 m2 na strop. Jel to mali podrumski prozor? Ako je mali, probaj pjenu staviti ispod njega tako da prati? pravac od usta do zida, pa refleksija, pa u mikrofon. Po?to je malo udesno mikrofon nema previse smisla da lijevo stavljas pjenu i doslovno iza monitora (đabe ti absorber ako ga pokrijes monitorom).
Uglavnom prati par tih pravaca kako sam nacrtao, postavi pjenu, pa probas. Pa ak nisi zadovoljan malo pomakni dodaj pjene i to je to.
Bez ikakvih podataka, meni je ovo prvo ?to mi padne na pamet.
http://s1.postimg.org/q3sdrdgzj/Untitled.jpg
Odradjeno, po ovoj skici, eho je bukvalno skoro skroz nestao, kontam da će jo? 2 m2 sve da re?e. Hvala puno. Postoji Rode NT USB evo linka
http://www.askaudiomag.com/articles/rode-nt-usb-microphone-studio-quality-recording-on-the-go
Ne pravim ja studio za snimanje muzike, vec radim tutorijale i gameplay, pa hoću da smanjim eho. To sam sada i uspeo. Čitam ja i cenim sve va?e odgovore, ali laiku poput meni ponekad treba nacrtati.
Hvala jos jednom.
pa onda ti ne treba nista vise... Taj Rode je kondenzatorski, pa vidi onda u cemu se razlikuje od C1
Sent from my SM-G7102 using Tapatalk
Arthur
30-06-2015, 08:04 AM
zamisli da si nas još i poslušao, pa dobio zapravo dobar zvuk a ne samo seljenje problema u drugi deo spektra.. no, neka, nama za nauk
macola.labs
10-07-2015, 04:26 PM
Nisam dobio nikakav problem, zvuk je super, tj. nema onog oha i nekako je dublji na lep način. Re?io sam i ?u?tanje u pozadini mikrofona, i to na sme?an način, kupio sam kvalitetan usb hub sa sopstvenim napajanjem, prikljucio mikrofon u njega i bum, ?um iz pozadine je nestao. Tako da sam dobio ?to sam hteo.
Kad je neko nov u nečemu, najbolje je dati najjednostavniji odgovor,jer trebate pretpostaviti da čovek neke stvari ne razume najbolje, kao ?to ja nisam razumeo.
To bi bilo kao da ja vama obja?njavam objektivno orijentisano programiranje, a pola vas i ne zna o čemu se radi.
Sve u svemu, hvala svima koji su pomogli.
Poz.
Mogao si SE Reflexion filter ili neka jeftinija verzija istog. Upravo i sluzi za to sto ti treba i odlicno radi to cemu sluzi. Sto ces trpati par kubika staklene vune po spavacoj sobi da bi snimio suh vokal za youtube...
:)
Arthur
15-07-2015, 05:07 PM
sad već malo ide? i ti.. pa niko ti nije rocket science prosipao, nego smo ti u tri rečenice jednostavno rekli ?ta mi kao neko ko se time bavi ozbiljno, smatramo najboljim i najjeftinijim re?enjem.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.