View Full Version : New morning - autorska pjesma (maters vs. mix)
igormink
03-06-2015, 06:58 AM
Pozdrav,
nedavno sam oka?io svoju novu pjesmu ovdje na forumu, ali sam napravio jo? jednu reviziju miksa i poslao ju na mastering u Mercury Mastering (tamo sam slao i prethodnu pjesmu i bio sam zadovoljan sa njihovim poslom). Uglavnom ?aljem zavr?ni rezultat, pa bih volio ?uti komentare, a ?aljem i link na miks koji sam njima poslao, pa se mo?e ?uti master/mix usporedba (koga zanima).
https://soundcloud.com/igormilovcic10/new-morning
Ovo je miks koji sam slao (jedino ?to je ova verzija normalizirana, a njima sam slao verziju koja nije normalizirana)
https://soundcloud.com/igormilovcic10/morningfinalmix
Pozdrav i hvala
Interesantno!
Moram prvo reći da sam ovo sad preslušao na neke osrednje (čitaj "polu-govnjive") slušalice s laptopa jer sam otputovao pa nisam ni blizu studija gdje bi to mogao realno čuti!
Ono što se meni ne sviđa je to što je u masteru potpuno rasturen taj odnos mono-stereo. Tvoj miks ima dosta naglašenu "monofoničnost" kroz versove. Praktički je samo akusitična gitara u nekom stereo polju dok je sve ostalo tvrda sredina. I onda dođe refren koji se s onim uuu-aaa vokalima raširi. I to je zgodno! U masteru toga više nema. Čini mi se da su se u masteru dosta igrali s time da verse rašire što bolje, a onda je zbog toga refren dobio po piksi jer više nije taj kontrast u stereo širini prisutan.
Ono što se meni ne sviđa u miksu, a u masteru je samo malo malo pripitomljeno je to što u instrumentalu prioritet ima snare. Super on zvuči, onako tvrd i midlast, ali toliko dominira da ga je teško smjestiti u neki kontekst s ostalim instrumentima. A to se onda odražava i na vokal koji se mora boriti s njim. Ne kažem da je sve to loše, dapače to ima neki svoj potpis kada je tako napravljeno, ali čujem da je u masteringu bilo žongliranja oko tog snera. Malo je u masteru smiren, kompresija ga je smjestila malo niže, ali je pri tome i vokal morao tražiti svoje mjesto. I to je ono što mi je zapravo jako fora! Vokal je dobio malo dizanje negdje prema gornjem midlu koje ga učini življim. Na taj način se potpuno izbjegne da sve zvuči previše komprimirano! Dobra fora!
Ne znam jesi li ti zadovoljan s ovim. Ako jesi to je onda najbitnije!
Master je napravljen da bude "radio", ako ga tako smijem nazvati. A tvoj miks ima neku drugačiju briju. Tehnički gledano master je super. Artistički nemam pojma. Mene bi mučio. Ali naučio sam davno kada sam radio s G.Zemljičem da i ako master šokira s promjenom boje to ne mora značiti da je loš (jer tada mi je Grega napravio da na radiju to izlazi nevjerovatno dobro!).
Sve je na tebi kao producentu - ili ti se sviđa ili ne.
Opet kažem - u tehničkom smislu s masterom nema nikakvih problema!
:)
Luka
igormink
03-06-2015, 10:13 AM
Hej, hvala ti na ovako iscrpnom odgovoru. Dobro si primjetio, miks je dosta mono - tako je i snimljeno, bubanj sa 2 mikrofona, sve u centru, jedino je akusti?na gitara snimljena sa 2 mikrofona, pa su ra?ireni llijevo i desno, a to onda daje taj stereo. Vokale na solu i na kraju sam namjerno ra?irio ja?e jer ionako nisu realni (tako to bend ne mo?e u?ivo otpjevati), pa sam se vi?e igrao da zvu?e kao efekt nego kao da su prirodni, a zato sam ih i ra?irio. Sad je mo?da kontrast manji, ali ?ak s time i nemam problem. Za sner si u pravu, mo?da je malo preglasan u mkisu, ali tako sam ga ostavio - taj tren mi je dobro zvu?alo, premda bi mo?da bilo bolje da je malo ti?i.
A sad ?to se ti?e artisti?kog dijela mastera - osim ?to ja ne znam napraviti master (i sa miksom se mu?im), meni je zapravo fora ako novo nepristrano uho ponudi svoju viziju. Na kraju, kad sam ga prvi put slu?ao, probao sam isklju?iti sve detalje, logiku i to malo znanja i slu?ao sam samo kao pjesmu, a to mi radi dobro, tako da mi je rezultat super. Da se mo?e bolje, to je sigurno, ali tu bi se prije trebalo opet vratiti u miks fazu, a tu sam odlu?io da sam dao svoj maksimum. Na novoj pjesmi ?u se u?iti kako dalje :)
Ali sve ti stoji i hvala na komentaru :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.