Log in

View Full Version : REAPER: VCA grupe

awacs
22-05-2015, 03:37 PM
Ako nekoga zanima, možemo da pričamo o koncepciji najavljenih VCA grupa u Reaperu 5, koje nisu isto što i Steinbergovi "VCA faders". Koliko sam uspeo da shvatim, ono što Steinberg promoviše kao "VCA faders" su zapravo "motorised faders", a ne VCA grupe. Uzgred, Reaper je tu opciju (VCA-style, a u stvari motorised faders) imao još pre tri-četiri godine.

Šajem dva kratka i budalasta Reaper projekta koja možda mogu da posluže kao osnova za raspravu: https://app.box.com/s/9icl0c6vpcq4eeprbtn4cqhac0j40t39

Protivno profesionalnom poštenju u RAR fajl je uključena i instalacija 32-bitne beta verzije pomenutog softvera, čisto da ne bude ono: probao bih, ali... :) Pa eto, ako ikoga zanima... :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Uporediti ponašanje TRACK MUTE dugmeta na kanalu VCA Budalaština u obe verzije. I postavke za Track Grouping Parameters. I jedna i druga varijanta su ultramegadeluks iskoristive.

Jan
22-05-2015, 04:26 PM
Ako nekoga zanima, možemo da pričamo o koncepciji najavljenih VCA grupa u Reaperu 5, koje nisu isto što i Steinbergovi "VCA faders". Koliko sam uspeo da shvatim, ono što Steinberg promoviše kao "VCA faders" su zapravo "motorised faders", a ne VCA grupe. Uzgred, Reaper je tu opciju (VCA-style, a u stvari motorised faders) imao još pre tri-četiri godine.

Šajem dva kratka i budalasta Reaper projekta koja možda mogu da posluže kao osnova za raspravu: https://app.box.com/s/9icl0c6vpcq4eeprbtn4cqhac0j40t39

Protivno profesionalnom poštenju u RAR fajl je uključena i instalacija 32-bitne beta verzije pomenutog softvera, čisto da ne bude ono: probao bih, ali... :) Pa eto, ako ikoga zanima... :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Uporediti ponašanje TRACK MUTE dugmeta na kanalu VCA Budalaština u obe verzije. I postavke za Track Grouping Parameters. I jedna i druga varijanta su ultramegadeluks iskoristive.

Oh Vaso sjajno !

Ja sam instalirao bio pre22 verziju ali neke akcije koje sam imao napravljene za v4 nisu radile, ali odustao sam od evaluacije dok ne izadje zvanicna verzija.

Ali sad se igram sa tvojim projektima i vidim da u prvom slucaju "mute" na VCA grupi gasi novu automatizaciju (gde su samo postavljene VCA Master-Slave postavke), a u drugom slucaju mute na VCA grupu gasi/mutira celu grupu (gde je pored VCA Master-Slave postavljen i mute gruping) .

Istina, korisno nema sta

Mozda kad bi sredili i tu grafiku koja ide ispred zvuka kad se unese velika latencija, i kad bi pitch correction bio malo lepsi i laksi za koriscenje mozda bih i mogao koristiti Reaper kao jedini DAW :D

EDIT: Mada sam sad shvatio da Melodyne moze da se stavi na item kao item FX ! Sto je ekstra !

awacs
22-05-2015, 05:22 PM
Ali sad se igram sa tvojim projektima i vidim da u prvom slucaju "mute" na VCA grupi gasi novu automatizaciju (gde su samo postavljene VCA Master-Slave postavke), a u drugom slucaju mute na VCA grupu gasi/mutira celu grupu (gde je pored VCA Master-Slave postavljen i mute gruping).

Istina, korisno nema sta

Nekad korisno, nekad nebitno, ali mi se kod Reapera uvek sviđalo to što je automatizacija oduvek bila rešena kao VCA (pa i sad sa VCA grupama), a ne kao motorizovana jedinica razularenih fadera :) Kao TRIM mode u PT HD, koji razdvaja fader od automatizacije. U hardverskom svetu VCA je bio težak smor (izobličenje + nepreglednost), ali danas je neviđeno koristan.

Mozda kad bi sredili i tu grafiku koja ide ispred zvuka kad se unese velika latencija, i kad bi pitch correction bio malo lepsi i laksi za koriscenje mozda bih i mogao koristiti Reaper kao jedini DAW :D

Na tu „minus” latenciju sam se na kraju navikao (iako je bez veze), a pitch correction sam odavno, uprkos živom i zdravom Melodyne-u, prepustio Waves Tune-u :) Za polifoni pitch correction me svečano zabole pitchka.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, Item FX je odličan rad. To je Cockos-ova verzija VST3 :) :thumbsup:

Jan
22-05-2015, 06:10 PM
Na tu ?minus? latenciju sam se na kraju navikao (iako je bez veze), a pitch correction sam odavno, uprkos ?ivom i zdravom Melodyne-u, prepustio Waves Tune-u :) Za polifoni pitch correction me svečano zabole pitchka.

Pozdrav,

Vasa

I za to ima workaround, arm-uje se traka za rekording i metri postanu okej, cini mi se da ja to tako resavam

awacs
22-05-2015, 06:25 PM
I za to ima workaround, arm-uje se traka za rekording i metri postanu okej, cini mi se da ja to tako resavam

Nikad se (ni u analogno vreme) nisam mnogo uzdao u te metre, to mi vazda bilo tek da vidim da li je signal u rizičnoj zoni ili ne. U ovo digitalno doba gledam onaj na masteru, a taj je srećom sinhron. Na neku foru, kad miks zvuči kako treba i ti metri pokazuju da je sve u redu.

Pozdrav,

Vasa

Jan
22-05-2015, 10:56 PM
Nikad se (ni u analogno vreme) nisam mnogo uzdao u te metre, to mi vazda bilo tek da vidim da li je signal u rizičnoj zoni ili ne. U ovo digitalno doba gledam onaj na masteru, a taj je srećom sinhron. Na neku foru, kad miks zvuči kako treba i ti metri pokazuju da je sve u redu.

Pozdrav,

Vasa

Kapiram, al meni ume da smeta kad vidim neku redukciju na kompresoru recimo koju ne cujem da se desila. Recimo stavio si de-esser i vidis redukciju i ona se dogodi posle skoro 1 sekunde, omete me to dok mentalno shvatim da metar na plug-u zuri :D To je jedino to, inace ne gledam puno u grafiku, neretko iskljucim UI u Reaper-u.

awacs
23-05-2015, 08:04 AM
Ma jasno, to je ba? glupo i ba?ba? nervira.

Pozdrav,

Vasa