PDA

View Full Version : Ko kaze da nema para u muzici ?

DaBear
16-05-2015, 11:05 PM
Povodom tuzbe porodice Marvin Gaya da su Robin Thicke i Pharell pokrali pesmu Got to give it up sa njihovom Blurred Lines, isplivalo je na povrsinu koliko para jedan svetski hit moze da donese.
Pesma inace nije pokradena samo je uradjena u istom fazonu, kao omaz originalu..ali na sudu nije bilo muzikologa nego je porota (8 obiscnih ljudi ) presudila..kazu da u Engleskoj nebi imali sanse..

Elem, pesma je zaradila $16,675,690 !!
Tickie je dobio $5,658,213
Pharell $ 5,153.457
T.I. (rapper) $704, 774
+ Pharellow producentski deo od $860,000
Disko kuca ostatak od oko $4,500,000

I ovo je POSLE onoga sto je uzeo publisher - znaci minimum jos $5-6M na gornju cifru..

Sud je na kraju dodelio porodici $7,360,000 koje su Tickie i Pharell morali da isplate (crnca nisu dirali..hehe)

znaci, i dalje je svetski hit velika para..velika !!

Znak
17-05-2015, 12:44 AM
znaci, i dalje je svetski hit velika para..velika !!

Samo treba paziti da se dobro zamaskira oma?(njavanje).

spartakus
17-05-2015, 08:13 AM
Ja verujem da je sve moguce,dobro zamaskirati dosvirati i odraditi arnzman u drugacijem fazonu od originala.Crnci su sad povlashceni(salim se naravno).Ogroman je to kesh ne mogu ni da zamislim sta bih radio sa toliko para.
Crnac se sigurno sepuri po kraju i nosi pamucna odela i jede piletinu(oni obozavaju piletinu).

DaBear
17-05-2015, 09:07 AM
Ispravka - publishing je bio $8M (od cega su takodje pola dali porodici)..

inace napisali su sta je do sada bilo OK da se "pozajmi"..ritam, udaraljke, zvukovi, prateci vokali i bas linije - pogotovu ako ide iz druge harmonije... ali sta ne sme da se pozajmljuje - glavna linija pevanja. vise od tri ista akorda ZA REDOM itd...

BlasterMaster
17-05-2015, 03:49 PM
Ja verujem da je sve moguce,dobro zamaskirati dosvirati i odraditi arnzman u drugacijem fazonu od originala.Crnci su sad povlashceni(salim se naravno).Ogroman je to kesh ne mogu ni da zamislim sta bih radio sa toliko para.
Crnac se sigurno sepuri po kraju i nosi pamucna odela i jede piletinu(oni obozavaju piletinu).

a dobar si spartakuse :rotfl: ovo je bilo izmedju stereotipnosti i rasizma, najbolji humor inace :D
elem, ja bi se samo nadovezao, mozda je onaj robin thicke malo poznatiji siroj populaciji , a crnac tu dodje kao biber u supi, a ustvari, taj TI (crnac, sto voli piletinu) ih stavlja u dzep vec odavno, networth na 50 miliona, menadzmenti, producentske kuce, rijaliti programi itd itd...
a farel je vec prica za sebe... ajd sto covek pravi hit pesme, ali sto pravi hit pesme za druge...

Ogi
17-05-2015, 09:46 PM
Ispravka - publishing je bio $8M (od cega su takodje pola dali porodici)..

inace napisali su sta je do sada bilo OK da se "pozajmi"..ritam, udaraljke, zvukovi, prateci vokali i bas linije - pogotovu ako ide iz druge harmonije... ali sta ne sme da se pozajmljuje - glavna linija pevanja. vise od tri ista akorda ZA REDOM itd...

Je l' mo?e? da razjasni? to "tri ista akorda..."?
Mislim da si ne?to pogre?no shvatio.

DaBear
18-05-2015, 12:00 AM
Je l' mo?e? da razjasni? to "tri ista akorda..."?
Mislim da si ne?to pogre?no shvatio.

samo Sam prepisao / preveo. Tri akorda kao identican sklop od tri aKorda, sekvenca, riff, valjda

Ogi
18-05-2015, 08:47 AM
Mislim da tu samo riff mo?e da se računa, jer bismo principom "tri akorda" dobili Apsolutnog pobednika - frajera koji je prvi snimio Am-F-C-G...:wink:

igormink
18-05-2015, 12:37 PM
A nisu ni ove dvije kombinacije istih harmi za baciti - mo?da i naj?e??e dvije:

C am F G
C G am F

awacs
18-05-2015, 01:20 PM
Obrni-okreni, ja ovde ne vidim ama baš nikakvu sličnost osim što su obe pesme u istom gruvu. To znači da odsad i gruv može da se patentira?

Ali pošto tema ionako nije autorstvo nego zarada od hita: niko valjda nikad nije ni sporio da veliki svetski hitovi zarađuju velike pare, ili da nešvilska kantri scena ima ozbiljan finansijski promet. To su dve muzičke konstante, ko brzina svetlosti u vakuumu :)

Problem je u tome što „druga liga” ne donosi pare ni sebi ni drugima, a ona je kudikamo brojnija i nekad je predstavljala glavni motor muzičke industrije. Dobro, problem je možda prejaka reč, to je opšte stanje :) I bakalnice su ustupile mesto megamarketima (to je preslikana situacija), možda se i bakalini na svojim forumima vajkaju kako im loše ide.

Pozdrav,

Vasa

LA-2A
18-05-2015, 02:33 PM
To znači da odsad i gruv mo?e da se patentira?

ako poznajes sudiju izgleda da moze :(

awacs
18-05-2015, 04:01 PM
ako poznajes sudiju izgleda da moze :(

Koliko sam shvatio iz raznih članaka, sudija je čak bio naklonjeniji tu?enoj strani (insistirao na klavirskom izvodu Gejeve pesme, a ne na snimku), ali sudija se ne pita za ishod spora. Zato je u američkom pravosuđu onolika tuča oko izbora porotnika pre suđenja.

Sme?no je. Mislim, kao ?to tim porotnicima Blurred Lines liči na Got to Give Up tako meni rif Black or White (Majkl D?ekson) liči na Dirty Boulevard (Lu Rid), pa ?ta? Liči, ali nije isto. Kod Farela su iste note, ali ne na istim mestima u taktu, kod MJ je isti osnovni voicing PLUS ritmika ali su drugačije tumačene harmonije. Msm, ?izenje, ?a?avilo...

Va?no je da Farel nije ostao bez kuće zbog plagijata, a Gejevo potomstvo steklo neku vajdicu (kad se odbiju advokatski tro?kovi). Ima se, mo?e se.

Pozdrav,

Vasa

Znak
18-05-2015, 07:09 PM
Ovo je kao neko prokletstvo, šta god uzmem da sviram u poslednje vreme ukapiram da je u pitanju "omaž".

John Lennon - Whatever Gets You Thourgh The Night << The Beatles - Don't Let Me Down << Bob Dylan - I Shall Be Released

Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water << Ravel - Bolero

Indexi - Da sam ja netko << Hair - Aquarius

Partibrejkers - Ona živi na brdu << The Doors - Maggie M'Gill

Pa i filmovi:

Rajko Grlić - Karaula << Gabriele Salvatores - Mediterraneo

itd...

DaBear
18-05-2015, 08:20 PM
Koliko sam shvatio iz raznih članaka, sudija je čak bio naklonjeniji tu?enoj strani (insistirao na klavirskom izvodu Gejeve pesme, a ne na snimku), ali sudija se ne pita za ishod spora. Zato je u američkom pravosuđu onolika tuča oko izbora porotnika pre suđenja.

Sme?no je. Mislim, kao ?to tim porotnicima Blurred Lines liči na Got to Give Up tako meni rif Black or White (Majkl D?ekson) liči na Dirty Boulevard (Lu Rid), pa ?ta? Liči, ali nije isto. Kod Farela su iste note, ali ne na istim mestima u taktu, kod MJ je isti osnovni voicing PLUS ritmika ali su drugačije tumačene harmonije. Msm, ?izenje, ?a?avilo...

Va?no je da Farel nije ostao bez kuće zbog plagijata, a Gejevo potomstvo steklo neku vajdicu (kad se odbiju advokatski tro?kovi). Ima se, mo?e se.

Pozdrav,

Vasa

pa da....zato i kazu da to u Engleskoj ili Evropi ne bi proslo uopste! Mislim, nisu zvali muzikologa !!?? Alo? Nego, tamo je stampa navalila na pricu i (naduvani / pijani) Robin je u nekom intervju rekao da su hteli da urade stvar koja je bas u tom fazonu / groove-u - znaci svesno su to uradili. Na sudjenju se Pharellu omaklo pa je rekao da je njgova tetka puno slusala bas tu pesmu..itd ..i onda se porota uhvati za tako nesto i sjebase ih. IAKO pesma nema veze sa kradjom, samo je isti vajb..fazon..
Mislim, sto kaze Vasa, nece oni ostati bez krova nad glavom...pogoto Pharell koji je pun ko brod (net worth $97M) demo dalje...do nove "inspiracije".

HeatMan
23-05-2015, 12:05 PM
U prevodu, trebalo je da slaže da nikad nije čuo za tog Marvin Gaye-a?

ne vidim da je Mayer platio bilo šta za Waiting on the world to change (Curtis Mayfield - People get ready), Heartbreak warfare (U2 - Bad), You're no one til someone lets you down (Ernest tubb - Walking the floor over you)
Takođe ne znam da li je coldplay platio za onu krađu od satrianija. Ili Paul McCartney za Anyway koja je takođe "People get ready" od Mayfielda u strofi.

Gary Moore je bio optužen za Still got the blues davno, kao da je ukrao od nekih francuza valjda.. pa je rekao da je verovatno čuo tu pesmu na radiju dok je boravio u toj zemlji, i koliko znam ništa nije platio.

Ovo mi je glupost isto koliko i man at work situacija sa "krađom" dečije pesmice.

Edit: Sve je već rečeno. Pogotovo u popularnoj muzici. Evo ja danas radim pesmu za klijenta, koja podseća na police zbog riffa, a sam stil je a la toto sa kraja 80tih, i s obzirom na to da je Sting često u srbiji (ne znam što mu ne daju državljanstvo) :) i toto će biti tu krajem juna, da očekujem da će nas tužiti, jer smo slabiji? Baš glupost. Takođe pre par dana sam uradio za sebe neku stvar u 3/4. Popić fin i pitak. Siguran sam da je i ona "krađa" jer je zaboga u 3/4 sa klasičnim obrtom C-G-A-F. :/