View Full Version : O forumu i Q faktoru
awacs
08-05-2015, 06:29 PM
Evo lijep dokaz da je ovaj forum oti?ao stvarno u kurac!
Ovu cijelu temu ne da treba zaključati nego najozbiljnije pobrisati da se pred nekim novoregistriranim članom ne sramotite. I vi i cijeli forum...
Bo?e...
Najiskrenije se izvinjavam ?to revampujem zaključanu temu, ali već par dana razmi?ljam o onome ?to se u njoj zapravo nalazi.
Shot je donekle u pravu kad ka?e da pomenuta tema pokazuje koliko je Forum oti?ao u kurac. Propustio je da pomene kako ta tema u stvari pokazuje koliko se bilo kome odavle (i.e. sa Balkana) jebe za ovu nazovi struku. Forum bez autoriteta ? ne moderatorskih nego poslovnih ? svakako je osuđen na odlazak i u kurac i u majčinu.
Poluofrlje gledajući arhivu i timeline Rumskog vidim da je podosta ljudi učestvovalo, raspitivalo se, razmenjivalo iskustva... a kad su saznali ono ?to ih zanima nestajali su odavde u vidu lastinog repa (neki uz svađu, neki uz fade out). Msm, to je OK, svako svoju sreću tra?i. Ali nije čudo ?to se forum pretvorio u ono ?to je sada: ako onima koji su od njega imali vajde nije stalo do njega za?to bi bilo ko drugi imao bilo kakvu odgovornost?
Pozdrav,
Vasa
darkstar
08-05-2015, 08:57 PM
Ceo dan ti kuliram post ali ne vredi.
Prvo, danima se lomim da li javno ili privatno da ti napisem da sam cuo skoro " malu grupu pedera" i pala je na mene kao bomba. Nikad nije bila aktuelnija. Pa cak i u vezi sa rumskim.
Drugo, mozda je doslo vreme da se podvuce linija i shvati da su oterani ljudi koji su ponesto znali i o akustici i o miksu i o live-u i o monitoringu i o masteringu i o komponovanju i o aranzmanima i o sviranju i o produkciji i o prodaji muzike a bogami i ljudi kojima je najveci talenat bio da kazu pravu rec u pravo vreme.
Eno ih, govore na gearslutzu na jeziku koji im nije maternji. I slusaju ih.
U tome smo ucestvovali svi, ukljucujuci mene (krivi smo mi / mi smo se sklanjali)
Dozvolili smo da ti ljudi odu.
Ne mislim da je ovo lose. Mislim da je napokon ovaj forum dosao do faze kada mora da odluci sta je - najozbiljniji audio forum kod nas ili samo jos jedan u nizu mesta koja ponekad, mada retko, imaju zrno sjaja.
Poslusajte pesmu " mala grupa pedera". I pogledajte (u danasnje vreme - guglajte) datum kada je izasla.
awacs
08-05-2015, 10:28 PM
U tome smo ucestvovali svi, ukljucujuci mene (krivi smo mi / mi smo se sklanjali)
Dozvolili smo da ti ljudi odu.
Da, ima istine i u tome :) Ja sam pak mislio na nešto poput one patetične Montenove „zajedno smo rasli, grade, ti i ja”. Ono – lojalnost koja se ponekad plaća živcima. Glupi romantični pogled na svet.
Pozdrav,
Vasa
spartakus
09-05-2015, 12:24 AM
Pozdrav ljudi e pa ovako ja sam hteo samo da kazem da rumski forum postoji vec dosta dugo i ima podosta veliku arhivu podataka(raznih korisnih stvari i saveta),tako da ja npr pre nego sto nesto pitam prelistam sekcije i obicno nadjem reshenje.Tema iz koje je nastala ova nova ja mislim da ima reshenje,ja sam imao slican problem(sa send kanalima) ali su mi clanovi Khan,awacs,Alfom i Dabear pomogli da shvatim kako da ga prevazidjem i na tome sam im zahvalan.A sto se tice clana Bockie imam samo reci hvala,mnogo puta mi je izasao u susret i na tome sam mu zahvalan(dodjem mu gajbu piva).
Prodajem daske za peglanje:)
Bockie
09-05-2015, 12:51 AM
Kršim izvestan "samo-ban"...Nisu me na sopstveni zahtev banovali...
Znam koliko znam, dosta vremena sam posvetio ovom poslu, dosta toga uradio, koliko sam mogao u datim okolnostima... Smatram da ne znam još puno... Ovaj "posao" je takav da se uči sa svakim novim poslom...
Svaki moj odgovor ili savet je takav da je u funkciji sticanja saznanja pre nego "instant rešenja"... Jer svako saznanje predstavlja novi "presedan" i "pravilo" u ovoj branši.
Sve što se pomenutog posta tiče...ako se pažiljivo čita...ukazujem isključivo na pojave, a ne na pojedince i to jasno podvlačim (boldujem, šta god).
Ko se prepoznao...njegov problem.
Neću reći nešto što se nekome dopada, već ono što mislim da je korisno za sve.
Možda nekad preterujem, pa i to radim da bih skrenuo pažnju na nešto što znam. Oslanjam se ponajviše na praksu, a nikako pretpostavke. No, i tada sam za pravila, pa ću još dva dana da ćutim...sa evo ovim izuzetkom...:ups:
Jer je ovo ipak umetnost. Jer ovo nikakda neće biti samo zanat.
I nemam pravo da "kanališem" nečiju kreativnost...već samo da je ohrabrim!
Oti?ao Ken Skot pa ostalo na gearslutzu upra?njeno mesto za imigrante. A gde je oti?ao? Pa na facebook, naravno.
BlasterMaster
09-05-2015, 01:20 AM
ne znam ljudi za vas, za ostale itd, ali znam za sebe sta cu i kako cu, iako se retko ukljucujem u prepirke, ja uopste ne mislim da je forum otiso u k... a cim upalim komp prva ili druga kartica mi je da proverim postove na rumskom... iskreno, aktivno vec 3 godine sigurno... i dalje ne mislim da je rumski otiso u k... zaista... :) to je ogromna baza znanja, korisnih postova, informacija a sve ostalo je od coveka do coveka... isto kao sto neko moze da isprovocira na rumskom, isto tako neko moze i da odluci da ne reaguje... i mene 1000 puta isprovocira nesto da napisem nekom, ali ne dozvolim egu da bude veci... a ego je kod umetnika veeeeoooma izrazen... i bas zato nastaju prepirke svadje psovke itd...
a sto se tice pocetnika, glupih pitanja ili "glupih" pitanja, mislim da i kad bi doslo utopijsko stanje da svi na forumu znamo priblizno sve, uvek bi se naso neko ko bi postavio "glupo" pitanje... a na clanovima je da odaberu da li ce da odgovaraju ili nece... ko je otiso , otiso je, kad mu bude trebalo vratice se i to je to... to je neminovno... eto i ja sam od tog bockiea naucio mnogo toga, a on covek dezurni sirilac defetizma po forumu :D i posle kazete otiso rumski u kur... ajte molim vas gospodjo :wink:
I dalje ne mislim da je otisao u kurac...
Samo ono sto zaista puno fali vec neko vreme su gosti foruma. Steta sto je sa Japancem propala prica :(
Ovde postoje velike razlike u godinama, iskustvu, strucnosti, u razumijevanju i shvatanju softvera, hardvera, muzike, zanrova, estetike ali i bezobrazluka.... kontam da je forum u piku i da ga treba limitovati ( u smislu, ima dosta ok sadrzaja da zvuci fino al uleti neki nezeljeni sadrzaj koji ne donosi nista novo nego smeta pa ga zabija u crveno ) limitovati u smislu clanarine i nekih razreda.... da se zna gdje ko sta pita i ko o cemu govori.
awacs
10-05-2015, 02:18 PM
Ovde postoje velike razlike u godinama, iskustvu, strucnosti, u razumijevanju i shvatanju softvera, hardvera, muzike, zanrova, estetike (...)
... kao i u fizičkom životu :)
Ne moramo svi da se razumemo u terminologiju da bismo komunicirali, niti moramo da imamo isto iskustvo i sve drugo što si pomenuo. Ponekad je dovoljno poslati nekakav zvučni primer (čak i projekat) na osnovu koga može da se razgovara. Ljudi koje smo „oterali” (kako kaže @darkstar) otišli su mahom zato što im je dodijalo da razgovaraju sa onima koji nemaju ni javni CV ni privatne rezultate koje žele da pokažu.
Kako god ga ko tumačio, ovaj forum je prilično iskreno ogledalo stanja u struci. Možda i nismo ružni, možda je samo ogledalo iskrivljeno, ali i to ogledalo smo zapravo sami napravili – neko prisustvom, neko odsustvom. Zato mi je primedba koju je uputio @Shot bila malo onako „balkanska” – lakše nam je da kažemo kako je neko u kurcu nego da mu pomognemo da izađe iz kurca, pa makar ta pomoć možda i nama samima dugoročno bila od koristi.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
10-05-2015, 06:44 PM
... kao i u fizičkom ?ivotu :)
Ljudi koje smo ?oterali? (kako ka?e @darkstar) oti?li su mahom zato ?to im je dodijalo da razgovaraju sa onima koji nemaju ni javni CV ni privatne rezultate koje ?ele da poka?u.
E bas to...olicenje naseg karaktera i kulture. Tipa "nisam nikad zavrsio celu pesmu (a kamoli je izdao negde) ALI znam sta "valja""
Sad, da li je pesma , synth, aranzman, akustika ili neka sprava - princip je isti.
Nepostovanje tudjeg misljenja, iskustva i znanja. I nije tako samo na forumu..u celoj zemlji Srbiji se primenjuje isti princip na svim poljima..
E, pade mi na pamet ideja za gosta. Dejan iz grupe Beograd, vratio se iz Kanade, izdao novi album, odrzao par svirki itd... sigurno ce da bude raspolozen za malo pricanja po forumu? Sta mislite...? Mogu da ga cimnem ako postoji interesovanje...
E, pade mi na pamet ideja za gosta. Dejan iz grupe Beograd, vratio se iz Kanade, izdao novi album, odrzao par svirki itd... sigurno ce da bude raspolozen za malo pricanja po forumu? Sta mislite...? Mogu da ga cimnem ako postoji interesovanje...
DaBear, po meni ko god zeli da gostuje, ima radove iza sebe i najvaznije zeli da nesebicno podeli sta je radio i da savete (kao ti kad si bio gost, Denyken recimo itd...) je za mene dobrodosao :D
DaBear
10-05-2015, 08:54 PM
DaBear, po meni ko god zeli da gostuje, ima radove iza sebe i najvaznije zeli da nesebicno podeli sta je radio i da savete (kao ti kad si bio gost, Denyken recimo itd...) je za mene dobrodosao :D
OK,,Dejan se javio, raspolozen je za gostovanje. Treba samo da se poveze sa administratorima da se dogovore kad i sta itd... a?
diviner
10-05-2015, 10:09 PM
Evo, poslao sam ti pm, pa neka se covjek javi :)
... kao i u fizičkom ?ivotu :)
Ne moramo svi da se razumemo u terminologiju da bismo komunicirali, niti moramo da imamo isto iskustvo i sve drugo ?to si pomenuo. Ponekad je dovoljno poslati nekakav zvučni primer (čak i projekat) na osnovu koga mo?e da se razgovara. Ljudi koje smo ?oterali? (kako ka?e @darkstar) oti?li su mahom zato ?to im je dodijalo da razgovaraju sa onima koji nemaju ni javni CV ni privatne rezultate koje ?ele da poka?u.
Kako god ga ko tumačio, ovaj forum je prilično iskreno ogledalo stanja u struci. Mo?da i nismo ru?ni, mo?da je samo ogledalo iskrivljeno, ali i to ogledalo smo zapravo sami napravili ? neko prisustvom, neko odsustvom. Zato mi je primedba koju je uputio @Shot bila malo onako ?balkanska? ? lak?e nam je da ka?emo kako je neko u kurcu nego da mu pomognemo da izađe iz kurca, pa makar ta pomoć mo?da i nama samima dugoročno bila od koristi.
Pozdrav,
Vasa
Slazem se , ali se u fizickom zivotu ne okupljaju takvi ljudi skoro svaki dan i ne razmjenjuju misljenja . Dosadno slusati nekog ko se deset godina bavljenja audiom duri jer mu nije odgovoreno na pitanje iz osnovne skole , onako kako bi on zelio.
Arthur
11-05-2015, 02:15 PM
Ne volim da se ponavljam, a više puta sam definisao svoj stav o tome " da je rumski otišao u kurac", al iz velikog poštovanja ka Awacsu, koga ovo i dalje muči, nije zgoreg da ponovim povremeno :
Forum nije otišao u kurac. Bar ne sam po sebi. Ono što je otišlo u kurac jeste audio produkcija, muzička industrija posebno, a i vreme u našem govornom području je gore mnogo nego vreme kad je forum nastao. Ono što mi starosedeoci pamtimo jeste vreme kad je digitalna obrada audia, home recording, kartice, low budget oprema, pluginovi, dawovi, dspevi i sve ama baš sve bilo u exploziji, početkom i polovinom 2000tih. Tada smo svi bili puni entuzijazma, učilo se svakodnevno, i mi nove generacije, i studijski starosedeoci koji su učili nova pravila igre. Tada je i sam internet i forumi kao takvi bio ludilo novotarija, za koju su svi imali entuzijazma. Sve što je sledelo i što je danas stanje je logična posledica izduvavanja balona muzičke industrije sa pojavom digitalnih formata.
Jezivo je palo interesovanje za home recording i bedroom producing kada se i studiji velikih formata zatvaraju, a velike zvezde kukaju da nikad nije bilo gore. I nije. Sa druge strane, ljudi koji su imali entuzijazam za novi vid komunikacije su takođe splasnuli svoje oduševljenje, kada su shvatili šta je internet zapravo, i da je još veća džungla od kafanske komunikacije.
Meni je to sve normalno i ne nalazim ničeg alarmantnog u tome, sa obzirom na to da ljudi u realnosti u našem regionu nemaju za hranu (lično sam emigrirao pre dva meseca i iz zemlje i iz posla), te je cela atmosfera ionako jako depresivna. A znalci koji su i dalje u poslu, i nekako opstaju, svakako nemaju više vremena za zamlaćivanje sa internet kuloarima. Istina je i to što ste rekli o ljudima bez imena i potpisa, i to je ok, ali to je sve normalna posledica omasovljavanja interneta kao takvog. Pre samo 4 godine je bilo nezamislivo da ćemo sve ovo držati u džepu u javnom prevozu. Svakako je istina i da se nešto više, mada ne mnogo, moglo odraditi i što se samog foruma tiče, ali ne zameram nikome što se nije više posvetio tome u postojećim privatnim okolnostima. A najvažnije od svega jeste da znanje i ispisane reči i dalje žive na ovim stranicama, i da poznajem dosta ljudi koji stvarno samo dođu da čitaju i searchuju po forumu (odatle i moja blaga netrpeljivost ka onima koje to mrzi pa bubnu sa hiljadu puta overenim temama koje su vidljive) . I da , evo lično sam svedok, da više puta mesečno, nego ovde dođe i ili pita nešto što je realno neobrađeno dovoljno, pa mu bude pomognuto, ili dođe i podeli sa nama nešto novo.
O Gearslutzu nema smisla pričati u ovom kontekstu, to je prvo druga decenija odavde, koja je upravo izašla iz recesije, i tamo je maltene još uvek jedino mesto na svetu gde muzička industrija iako shrinkovana, i dalje pristojno funkcioniše. I taj sajt je pre svega firma i brend, i ima jasnu poslovnu logiku i rad. To se u zemlji u kojoj u glavnom gradu ima samo jedan studio koji znam a da je zapravo finasijski zdrav (ima mesečne troškove, i zarađuje dovoljno da ih pokrije, opravda investiranje, i omogućava vlasnicima da žive od toga), stvarno malo previše za očekivati.
awacs
11-05-2015, 02:21 PM
Awacsu, koga ovo i dalje muči, nije zgoreg da ponovim povremeno :
Forum nije otišao u kurac. Bar ne sam po sebi. Ono što je otišlo u kurac jeste audio produkcija, muzička industrija posebno, a i vreme u našem govornom području je gore mnogo nego vreme kad je forum nastao.
Nešto me nisi razumeo, a nije ni čudo jerbo često pišem onako... nelinearno :wink: Nisam rekao da je forum otišao u kurac, to su Shotove reči. Ja sam pak u dva navrata pokušao da napišem isto što i ti, samo znatno kraće (i očigledno nedovoljno jasno). Ali hvala što si umesto mene proširio tezu :)
Čisto da potkrepim ovo što sam upravo napisao:
Kako god ga ko tumačio, ovaj forum je prilično iskreno ogledalo stanja u struci. Možda i nismo ružni, možda je samo ogledalo iskrivljeno, ali i to ogledalo smo zapravo sami napravili – neko prisustvom, neko odsustvom.
@bole: Tako je.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
11-05-2015, 05:27 PM
evo čitam opet prvi post, nešto sve stičem utisak da si se složio sa shotom, čak i razvio tezu :da: no nebitno, važno je da smo se razumeli.
A jeste se zakačili za to što sam rekao... uh...
Ma i dalje stojim iza svojih riječi!
Vrlo je jednostavno.
Sve je krenulo od dosta nespretno postavljenog pitanja vezanog uz slanje u fx kanal. Svatko tko ozbiljnije radi u Cubase-u nakon dva čitanja uspije dešifrirati što je zapravo problematika. Dry signal iz efekta se zbraja sa originalnim kanalom i zato level na masteru postane glasniji.
Problem je što se iz toga razvila neka mutirana rasprava i neko lupetanje prazne slame. Zašto svatko ima potrebu pisati ako nema jasan odgovor? Koja je fora toliko trolanje tema. Čovjek ne zna - pita - a dobije sve samo ne jasan odgovor. I tako se u previše tema to dogodi. Pa naravno da nitko nema više motivacije sudjelovati u raspravama! Ma čak niti postaviti pitanje!
Ja mislim da je problem u nekompentenciji. Previše je ljudi koji jednostavno NE ZNAJU. Ali valjda ih ego vodi da moraju davati odgovore pa i na ono u čemu nisu baš na čistu. Jel to neka samopromocija ili nešto... ne znam...
Al meni to ide na kurac i oprostite svi na mom nepristojnom jeziku - ali i dalje mislim da je rumski otišao u kurac!
Meni se u zadnjih par godina događa da pročitam temu, da znam odgovor na početno pitanje (ako se radi o nekim "how-to" temama) ali kad vidim koliko se baljezgarija naredalo dalje u toj temi ja jednostavno nemam motivacije stisnuti "reply".
Razlikujem se od mnogih drugih bivših članova samo po tome što još uvijek dolazim. Valjda zbog starih navika. A ovi drugi su davno otišli. Ali na broj odgovora koje napišem više sam bivši nego sadašnji...
To je kao stara birtija u ulici. Ne možeš da ne uđeš i popiješ jednu s nogu, makar stare ekipe nema. A prepuno je srednješkolaca koji urlaju, tuku se i razbijaju čaše. Nije više tvoj đir. Al stara je birtija pa se ipak svrati na jednu s nogu...
Jebiga...
ajde banajte me zbog prostačenja pa da znam zašto sam otišao...
mladjastojanovic
12-05-2015, 04:10 AM
Za?to svatko ima potrebu pisati ako nema jasan odgovor? Koja je fora toliko trolanje tema. Čovjek ne zna - pita - a dobije sve samo ne jasan odgovor. I tako se u previ?e tema to dogodi
Čovek je odmah dobio odgovor, mozda mu nije bio jasan ali umesto da potro?i energiju na čitanje i shvatanje odgovora njemu je bilo lak?e da pi?e kako je neshvaćen i jbg tad je sve krenulo. ?ao mi je sto se tema onako zavr?ila, verovatno je i njemu ?ao kao i svima. Inače, takođe sam mi?ljenja da forum nije u k..cu, već da sada ?ivi drugačiji ?ivot, gde se vi?e čita nego pi?e, ?to je uredu... Većina tema i problema je obrađeno a za ono ?to jo? nije, tu su pre svega Bockie, Awacs, Arthur, Diviner, boggy, STUDIOTON, Dvuckovic, Bitch, NLP, Synclavier,... da nam najbr?e priteknu u pomoć oko odgovora a naravno da su svi dobrodo?li sa dobrim savetima i odgovorima, i iskusni i neiskusni, stručni i nestrucni... A naročito gosti foruma kojih dugo nije bilo :-)
awacs
12-05-2015, 05:38 AM
Svatko tko ozbiljnije radi u Cubase-u nakon dva čitanja uspije de?ifrirati ?to je zapravo problematika. Dry signal iz efekta se zbraja sa originalnim kanalom i zato level na masteru postane glasniji.
Problem je ?to se iz toga razvila neka mutirana rasprava i neko lupetanje prazne slame. Za?to svatko ima potrebu pisati ako nema jasan odgovor? Koja je fora toliko trolanje tema. Čovjek ne zna - pita - a dobije sve samo ne jasan odgovor.
Misli? na ovo:
mo?da ti je u samom reverbu pode?eno da iz njega izlaze i DRY i WET signali, pa onda ?aljući u njega praktično dodaje? jo? DRY signala u ceo miks i samim tim ti taj ?suv? signal biva jači.
Communication breakdown.
Pozdrav,
Vasa
Kr?im izvestan "samo-ban"...Nisu me na sopstveni zahtev banovali...
Znam koliko znam, dosta vremena sam posvetio ovom poslu, dosta toga uradio, koliko sam mogao u datim okolnostima... Smatram da ne znam jo? puno... Ovaj "posao" je takav da se u?i sa svakim novim poslom...
Svaki moj odgovor ili savet je takav da je u funkciji sticanja saznanja pre nego "instant re?enja"... Jer svako saznanje predstavlja novi "presedan" i "pravilo" u ovoj bran?i.
Sve ?to se pomenutog posta ti?e...ako se pa?iljivo ?ita...ukazujem isklju?ivo na pojave, a ne na pojedince i to jasno podvla?im (boldujem, ?ta god).
Ko se prepoznao...njegov problem.
Ne?u re?i ne?to ?to se nekome dopada, ve? ono ?to mislim da je korisno za sve.
Mo?da nekad preterujem, pa i to radim da bih skrenuo pa?nju na ne?to ?to znam. Oslanjam se ponajvi?e na praksu, a nikako pretpostavke. No, i tada sam za pravila, pa ?u jo? dva dana da ?utim...sa evo ovim izuzetkom...:ups:
Jer je ovo ipak umetnost. Jer ovo nikakda ne?e biti samo zanat.
I nemam pravo da "kanali?em" ne?iju kreativnost...ve? samo da je ohrabrim!
...znachi u tri pizde materine i ostale fore..Posle onog tvog "kulturnog" usklika..to je sve ti kao MODERATOR ima? da ka?e?.
TVOJ CITAT:
Ajd' u pi?ku lepu materinu!
Na ?ta ovo li?i? Ozbiljan forum treba da ugroze debilna pitanja i imbecilne ideje?!
Ko vam je ?ta du?an? Gde je volja, gde je ?elja da se nau?i? Ma ajde bre...!
Da sam ja to napisal..odjebo bi ko lastavica iz ovog foruma..e nismo isti..nismo!
idvi, zelja da se nauci, pokaze, dokaze je izostala sa tvojim neckanjem da posaljes primjer u vezi sa temom koju su poceo a i sa pricom "nemoj meni te fore de konkretno reci" . Da si poslao primjer svi bi imali dokaz da znas o cemu pricas, na koji nacin rijesavas i forum bi bio funkcionalan, ovako je eto povod da te neko nasjece pa ti njega pa on tebe i gdje si bio, sta si radio...nigdje, nista.
spartakus
12-05-2015, 06:06 PM
Ljudi cemu nasilje polako i smireno,nema potrebe da se neke izrecene psovke ponavljaju(izgovorene u afektu).Zivimo u okrutnom i sjebanom svetu(rushe se avioni zbog prosute kafe).Mladji clanovi(ubrajam i sebe) treba da budu zahvalni sto su sa nama Bockie,Awacs,Arthur,Diviner,boggy,STUDIOTON,Dvucko vic,Bitch, NLP,Synclavier,Dushan,Shout i mnogo drugih pa nam uvek izadju u susret i pokushavaju da nam pomognu.A sto bi meni neko bio duzan da objashnjava kako da dobijem zeljeni zvuk,e ovi momci stvarno izlaze u susret i ja to cenim.i zato ako nekog od njih sretnem sigurno cu morati da se otvorim i da platim neku turu(cevapa,piva,rakije,kajmaka i moce).
Arthur
12-05-2015, 06:55 PM
eto dokaza, nabrojaste par imena članova koji uopšte nisu aktivni već podugo vremena. A to je zato što to ne osećate, jer su njihovi odgovori i dalje tu. Samo treba čitati. I naravno pitati za neko pojašnjenje, i naravno podeliti i ponešto novog.
DaBear
12-05-2015, 07:01 PM
eto dokaza, nabrojaste par imena članova koji uop?te nisu aktivni već podugo vremena. A to je zato ?to to ne osećate, jer su njihovi odgovori i dalje tu. Samo treba čitati. I naravno pitati za neko poja?njenje, i naravno podeliti i pone?to novog.
dosta navedenih clanova su i dalje na forumu..vide se kad su ulogovani..znaci tu su...gledaju, slusaju, itd.
Samo sto nije bilo nekih jakih tema i diskusija pa se nisu ukljucivali...
:)
igormink
13-05-2015, 07:27 AM
Ja bih malo zafilozofirao u drugom smjeru - ista se situacija doga?a i na Glazbenom forumu u Hrvatskoj i ?ini mi se i na podosta drugih foruma. Mislim da nisu problem toliko odgovori na pitanja, njih se uvijek na?e - problem je ?to ovakvi forumi po defaultu stavljaju tehnologiju ispred glazbe, to je neminovno jer nas sve zanima kako ne?to posti?i sa nekim kompresorom, delayom, reverbom i sli?no, ali u ?umi svega toga izgubila se ideja (generalno re?eno) za?to to radimo. Fale autori i dobra glazba neovisno o ?anru. Kada bi imali ispred sebe izvrsnog autora, aran?era, pjeva?a, glazbenika mislim da bi u drugi plan pala ideja o 100 kanala, efekata i ostale stvari koje frustriraju (barem mene). Eto, mo?da ja to gledam malo romanti?no, ali treba se vratiti ideji stvaranja dobre glazbe i studija kao mjesta koje to podr?ava, a koje nije samo sebi svrha. Trenutno mi se ?ini da je tako, pa postaje dosadno i nezanimljivo, a to se onda mora nu?no preslikati i na forume.
Novac u bran?i je sasvim drugi dio pri?e...
idvi, zelja da se nauci, pokaze, dokaze je izostala sa tvojim neckanjem da posaljes primjer u vezi sa temom koju su poceo a i sa pricom "nemoj meni te fore de konkretno reci" . Da si poslao primjer svi bi imali dokaz da znas o cemu pricas, na koji nacin rijesavas i forum bi bio funkcionalan, ovako je eto povod da te neko nasjece pa ti njega pa on tebe i gdje si bio, sta si radio...nigdje, nista.
...nije mi namjera provocirat i dalje solit..ALI ti prijatelju o?ito nisi detaljno pro?itao taj jeb..nesretni forum. :wink:
JA SAM DOBIO ODGOVOR..od nekih ?lanova jer koliko god sam postavi i uvalio glupo pitanje ono nije bilo POMO? ve? KAKO VI RJE?AVATE.
I priznao da sam na neuk na?in i potpuno glupo postavio pitanje...ali gle chuda MODERATOR me poslao u "pi?ku materinu" i to lepu.
I opet ponavljam da cijenim Bockie na njegovom doprinosu ovom forumu i
nikad ama ba? nikad ga ne bi poslao u pi?ku materinu a kamoli lepu:da:
Ljudi kojima je pun k.. na ovom forumu likova koji postavljaju "glupa" pitanja ili bar toliko glupa da on misli da su glupa..jednostavno ga ignoriraju..ilti to ne ?itaju. ALI ne vre?aju lika jer da je to praksa 80% ?lanova bi i?lo u "pi?ku materinu" i to lepu.
I lepo bi na forumu ostali samo MODERATORI koji psuju (pi?karaju) i lepo pametno postavljaju pitanja i sami sebi odgovarali..na ta ista pitanja..i to lepu pi?ku materinu. :D
Bockie
13-05-2015, 08:51 AM
Samo podvlacim ponovo, da se iznose veoma grube neistine!
Pricao sam uopsteno, o odredjenim pojavama i neodredjenoj grupi i ogradio se od doticnog clana u postu na samom pocetku i to je kristalno jasno svakome ko cita sa razumevanjem.
Ogradjujem se dalje od ove teme, ali necu nista editovati i prepravljati.
Samo podvlacim ponovo, da se iznose veoma grube neistine!
Pricao sam uopsteno, o odredjenim pojavama i neodredjenoj grupi i ogradio se od doticnog clana u postu na samom pocetku i to je kristalno jasno svakome ko cita sa razumevanjem.
Ogradjujem se dalje od ove teme, ali necu nista editovati i prepravljati.
..sad ne da psuje? nego i pomalo la?e?..ne odnosi se na "doticnog" a evo tvog citata:
Da , psujem, i popizdeo sam. Neko ima pravo da ne zna i ne zna kako da pita, a kad mu se odgovori, onda kuknjava, zato ?to pita osnovnu , prebazi?nu stvar, i pravo je ?udo da se potpisuje "studijima i poslom i karijerama" a ne zna ?ta je mic a ?ta line... (usput, ja sam imao takav potpis i..izbriso ga ..onako da te ne zamara).
A i lepe mi matere znam kaj je mic i line.. line je lajn a mic je majk:rotfl:
..e brate mili nemoj ga sad gutat..priznaj mu?ki da si ga malo preterao i gotovo...JA sam priznao i idemo dalje:da:
darkstar
13-05-2015, 09:52 AM
Mislim da opet tema klizi u pogresnu stranu, procitajte awacsov pocetni post, surovo je istinit. Posebno podvlacim deo o autoritetima.
awacs
13-05-2015, 12:31 PM
problem je što ovakvi forumi po defaultu stavljaju tehnologiju ispred glazbe, to je neminovno jer nas sve zanima kako nešto posti?i sa nekim kompresorom, delayom, reverbom i sli?no, ali u šumi svega toga izgubila se ideja (generalno re?eno) zašto to radimo. Fale autori i dobra glazba neovisno o žanru. Kada bi imali ispred sebe izvrsnog autora, aranžera, pjeva?a, glazbenika mislim da bi u drugi plan pala ideja o 100 kanala, efekata i ostale stvari koje frustriraju (barem mene). Eto, možda ja to gledam malo romanti?no, ali treba se vratiti ideji stvaranja dobre glazbe i studija kao mjesta koje to podržava, a koje nije samo sebi svrha. Trenutno mi se ?ini da je tako, pa postaje dosadno i nezanimljivo, a to se onda mora nužno preslikati i na forume.
Pa eto, ti si hodajući primer da postoje i oni koji posmatraju stvari na drugačiji način. Hoću reći, na osnovu muzike koju nam s vremena na vreme šalješ može da se zaključi i šta hoćeš i šta umeš, i čemu ti služi tehnika.
Što bi se reklo: jedan screenshot vredi hiljadu reči, a jedan zvučni zapis vredi hiljadu screenshotova. Čitajući tvoje, DaBearove, Arthurove, Bokijeve, Shotove, Janove, a i Znakove, Spartakusove, Moglijeve, Nemanijine ili Alekove postove znam s kim razgovaram. Isto važi i za one koji su katkad učestvovali u raznoraznim miks-vežbama na forumu.
Manje-više to da li pričamo o muzici ili tehnici, ZVUK nam je svima zajednički imenitelj. Daj mi da čujem šta radiš, znaću s kim razgovaram. O mnogim članovima pak ne znam ništa osim da su umeli da otvore nalog i instaliraju neki DAW softver, ali i to je preslikano iz fizičkog života. Svako može da ima testeru u kući, ali ga to ne čini tesarom.
Pozdrav,
Vasa
boycek68
13-05-2015, 01:52 PM
A jeste se zakačili za to ?to sam rekao... uh...
Vrlo je jednostavno.
----
Ja mislim da je problem u nekompentenciji. Previ?e je ljudi koji jednostavno NE ZNAJU. Ali valjda ih ego vodi da moraju davati odgovore pa i na ono u čemu nisu ba? na čistu. Jel to neka samopromocija ili ne?to... ne znam...
--------------
To je kao stara birtija u ulici. Ne mo?e? da ne uđe? i popije? jednu s nogu, makar stare ekipe nema. A prepuno je srednje?kolaca koji urlaju, tuku se i razbijaju ča?e.
ajde banajte me zbog prostačenja pa da znam za?to sam oti?ao...
Mislim da su ove iznad rečenice jedan od problema foruma,pametni se ne ?ele utrkivati sa budalama! A najglasnija je Cubase SX generacija (čast izuzecima)😄 A drugi problem je verovatno nedostatak vremena zbog posla ljudi koji stvarno znaju dosta o produkciji.Forum je odličan ima mnogo dobrih tema pa ko trazi odg neka prvo pretra?i teme 😄👍
Sent from my iPhone using Tapatalk
psionic
13-05-2015, 02:34 PM
Evo resih i ja da se javim... U poslednje vreme nista ne pisem, odgovorim na pokoji zalutali private i pokusavam da prodam nesto na oglasima - ali ni to ne ide... Privuklo mi paznju ovo vase dopisivanje, pa reko da dodam koju, onako sa distance...
Prvo - ovaj forum je oduvek bio mesto na kome se prepucavalo oko raznih stavova, pa bar u poslednjih 5-6 godina. Kada sam dosao ovde - istih ovakvih tema je bilo - "kako je propao rumski, part I, II i III" i tome slicno. Neki drugi ljudi, isto su tako otisli, pa isto ovako komentari zasto li su to ucinili i slicno...
Dakle - nista se nije promenilo, sve je isto potpuno, kao i pre 6-7 godina (ja bese 2008 dosao, jel tako?)
Znaci - ako vam je za utehu, taj "protok kadra", se desava i desavace se uvek.
Drugo - nekada davno, raditi u muzici bilo je nesto, jer se pesma radila kao sto se radi masinski deo u preciznoj mehanici, uz svo prisustvo gomile pomocnih masina U novije vreme - prevagnula je ona Bogijeva "sta producenta briga kako radi kompresor ako mu se dobro cuje" i sada svi nesto produciraju za male pare uz sasvim pristojan kvalitet, nemajuci pojma sta se desava "iza kulisa" raznih usavrsenih matematickih algoritama... Naravno, to ih ne sprecava da sebi dozvole da se prave pametni (npr. moje omiljene: - "kompresor sece vrhove sinusoide" i "kompresor menja frekventni sadrzaj, dovodeci do aliasinga" - primeri potkrpljeni totalno uverljivim i verodostojnim YT linkovima)
Naravno, preveliki EGO i potreba za samopromovisanjem cine da ti ljudi pisu, i da drugi ljudi odgovaraju i da dolazi do zucnih rasprava. Mislim - nije to teologija, zna se kako neka sprava radi (za sada je tako, mada ljudi prave neke kvantne kompjutere, a nisu sasvim sigurni da su odgonetnuli tajne kvantne fizike, pa nesto pretpostavljaju, mozgaju... zapravo i ne znaju kako to radi - ali radi.)
E posto sam jedno 10 godina stariji, meni licno vise nije vazno sta neki tamo Lacky ili Tajsam misle o tome. Gledam kako da nabacim posao koga je sve manje i sve teze je naplatiti, i shvatam da vreme koje trosim u prazne prepiske (pa i ovo sada sto pisem) mnogo vredi i steta ga je traciti na ljude koji te posle naprave budalom...
Takodje vidim da sam jos uvek moderator, nije fer prema drugima da tu budu neki neaktivni clanovi kao moderatori, mozda je dobra ideja naimenovati "neke nove klince", mozda im dati potsticaj, to je dobar nacin da forum zazivi, mada kazem - meni licno ne izgleda kao da je zamro potpuno, ali je svakako malo "splasnuo" trenutno.
...nije mi namjera provocirat i dalje solit..ALI ti prijatelju o?ito nisi detaljno pro?itao taj jeb..nesretni forum. :wink:
JA SAM DOBIO ODGOVOR..od nekih ?lanova jer koliko god sam postavi i uvalio glupo pitanje ono nije bilo POMO? ve? KAKO VI RJE?AVATE.
I priznao da sam na neuk na?in i potpuno glupo postavio pitanje...ali gle chuda MODERATOR me poslao u "pi?ku materinu" i to lepu.
I opet ponavljam da cijenim Bockie na njegovom doprinosu ovom forumu i
nikad ama ba? nikad ga ne bi poslao u pi?ku materinu a kamoli lepu:da:
Ljudi kojima je pun k.. na ovom forumu likova koji postavljaju "glupa" pitanja ili bar toliko glupa da on misli da su glupa..jednostavno ga ignoriraju..ilti to ne ?itaju. ALI ne vre?aju lika jer da je to praksa 80% ?lanova bi i?lo u "pi?ku materinu" i to lepu.
I lepo bi na forumu ostali samo MODERATORI koji psuju (pi?karaju) i lepo pametno postavljaju pitanja i sami sebi odgovarali..na ta ista pitanja..i to lepu pi?ku materinu. :D
Ja ne mislim da te je iko poslao u p.m. i da je iko tebe licno psovao. Mislim da je bilo generalno , kao kad neko opsuje drzavu zato sto ... a procitao sam, detaljno, jer mi nije bilo jasno pitanje tj. razlog zbog kog pitas, to jest tvoje zanimanje za nacin kako to drugi drugi rade. Ok, sad mi je jasno da si shvatio da si postavio lose pitanje koje nema mnogo veze sa audio produkcijom.
diviner
13-05-2015, 06:07 PM
Ja bih jos jednom zamolio clana Idvi da se kontrolise i prestane da glumi uvredjenu mladu (jednom sam to ucinio preko pm, sada drugi put). Mislim da niko ovdje ne zeli sukobe vec normalnu raspravu na temu koja je core rumskog. Sta je bilo, bilo je (a nije bilo niceg).
Sto se tice samog foruma, on ima svoj razvojni put, ali izgleda da kao i sve stvari u ovoj zemlji (barem vecina stvari u ovoj zemlji) ima predodredjenje da propadne... Pa sta sad, makar se necemo predati bez borbe :) .
spartakus
13-05-2015, 06:53 PM
ljudi samo se opustite i razmishljajte o muzici evo jedna numera da se opustite..
https://www.youtube.com/watch?v=2SpzQp0M-40
Po raznoraznim forumima sam vec godinama, i ovo je jos uvijek najozbiljniji forum na kojem tu i tamo nesto napisem, moram priznat da mi je bio izvor mnogih saznanja i da mi je jako pomogao i u poslu (produkcija audio jingleova i reklama) a i u hobiju (sviranje i produkcija glazbe).
Istina je da je malo zamro u zadnje vrijeme, ali cak i ovakva rasprava pokazuje da je jos uvijek velikom broju ljudi s velikim znanjem jos stalo do foruma, pa znam da cu i ubuduce moc ovdje pronac zanimljivih saznanja, a nadobudnih i egocentricnih ce uvijek bit, pogotovo na internetu gdje takvi ne moraju gledat sugovornika u oci dok pizde.
igormink
14-05-2015, 07:00 AM
Pa eto, ti si hodaju?i primer da postoje i oni koji posmatraju stvari na druga?iji na?in. Ho?u re?i, na osnovu muzike koju nam s vremena na vreme ?alje? mo?e da se zaklju?i i ?ta ho?e? i ?ta ume?, i ?emu ti slu?i tehnika.
?to bi se reklo: jedan screenshot vredi hiljadu re?i, a jedan zvu?ni zapis vredi hiljadu screenshotova. ?itaju?i tvoje, DaBearove, Arthurove, Bokijeve, Shotove, Janove, a i Znakove, Spartakusove, Moglijeve, Nemanijine ili Alekove postove znam s kim razgovaram. Isto va?i i za one koji su katkad u?estvovali u raznoraznim miks-ve?bama na forumu.
Manje-vi?e to da li pri?amo o muzici ili tehnici, ZVUK nam je svima zajedni?ki imenitelj. Daj mi da ?ujem ?ta radi?, zna?u s kim razgovaram. O mnogim ?lanovima pak ne znam ni?ta osim da su umeli da otvore nalog i instaliraju neki DAW softver, ali i to je preslikano iz fizi?kog ?ivota. Svako mo?e da ima testeru u ku?i, ali ga to ne ?ini tesarom.
Pozdrav,
Vasa
Uf, te?ke su to rije?i, hvala :)
Ja si utvaram (kako bi rekao ?iro Bla?evi?) da sam sku?io kamo treba te?iti, ali jo? tonu ?ganaca moram pojesti da tamo i do?em ?to se ti?e zvuka, produkcije, komponiranja i sli?no. Ali neka, to me veseli :)
Komocija je problem, svi bi htjeli poprijeko, sa VST-om ne?to dobiti, a ne ide. Nedavno pitanje na Glazbenom forumu - neki bend je u nekom studiju snimao pjesmu instrument po instrument. E sad, logi?no, fali im ?ivosti i energije jer su rock bend. Prije nego im je palo na pamet probati to dobro uvje?bati i live snimiti, pitali su jel postoji neki VST koji bi to u?inio ?ivljim, toplijim i sve ostale floskule (sre?om nisu snimali kod mene). Na to pitanje ne postoji pametan odgovor, to je jedno od onih pitanja koje umrtvljuje forume i ljude koji ne?to znaju odbija od odgovaranja. Malo se treba preslo?iti u glavi i ciljati dobar izvor zvuka i jel se ima ?to za re?i ili ne, a onda se sve skupa mo?e uloviti sa 2 mikrofona i biti ?e dobro. Neki najve?i hitovi su tako nastali...
:Ja bih jos jednom zamolio clana Idvi da se kontrolise i prestane da glumi uvredjenu mladu (jednom sam to ucinio preko pm, sada drugi put). Mislim da niko ovdje ne zeli sukobe vec normalnu raspravu na temu koja je core rumskog. Sta je bilo, bilo je (a nije bilo niceg).:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.