Log in

View Full Version : Besplatni audio editori

Ghost Dog
26-03-2015, 08:46 AM
Koliko tačno valjaju, u poređenju sa SF-om (i drugim uobičajenim re?enjima)?

Wavosaur, WaveShop .... ne?to treće (Audacity mi ba? nekako ne le?i :))?

Probao i deluje veoma obećavajuće.

Ima li onih koji su probali vi?e i podrobnije i uvideli da ima i nuspojava koje kvare celu priču (tipa, kada se edituje deo sempla, program ispomera bitove i na ostatku), ili su ova čuda stvarno toliko dobra koliko deluju na prvi, drugi i treći pogled?

branoy
26-03-2015, 11:27 AM
a sta ce mi neki drugi kraj sf? msm , ako jedan radi sve sto ti treba, zasto traziti druge, to je gomilanje kao i sve sto izadje od vsti i ostalog, samo instal i komp vise ne zna gde goni haha, jedan editor i aj zdraao, ja eto nisam ljubitelj wavelab steinberg , valjda cisto zbog navike a znam da je i on kvalitetan.

Ghost Dog
26-03-2015, 11:32 AM
a sta ce mi neki drugi kraj sf? msm , ako jedan radi sve sto ti treba, zasto traziti druge, to je gomilanje kao i sve sto izadje od vsti i ostalog, samo instal i komp vise ne zna gde goni haha, jedan editor i aj zdraao, ja eto nisam ljubitelj wavelab steinberg , valjda cisto zbog navike a znam da je i on kvalitetan.
Ne treba tebi, nego meni.

Ne govorimo o gomilanju, već o zameni.

Iz određenih razloga ?elim da pređem na free/open source softver, koliko god je moguće. Kao ?to sam konačno pre?ao na REAPER (ranije nisam zato ?to su mu ASIO performanse gore od CB-a, ali sam na krau probao WASAPI i to je bila već druga priča)

awacs
26-03-2015, 11:14 PM
Koliko tačno valjaju, u poređenju sa SF-om (i drugim uobičajenim rešenjima)?

Wavosaur, WaveShop .... nešto treće (Audacity mi baš nekako ne leži :))?

Probao i deluje veoma obećavajuće.

Ima li onih koji su probali više i podrobnije i uvideli da ima i nuspojava koje kvare celu priču (tipa, kada se edituje deo sempla, program ispomera bitove i na ostatku), ili su ova čuda stvarno toliko dobra koliko deluju na prvi, drugi i treći pogled?

Koristim Wavosaur jer sam digao ruke od Sound Forgea (poslednja verzija koju sam imao je bagovala) i ništa mu ne fali.

Ne razumem ovo „kada se edituje deo sempla, program ispomera bitove i na ostatku”. Šta si hteo da kažeš?

Pozdrav,

Vasa

Ghost Dog
26-03-2015, 11:25 PM
Koristim Wavosaur jer sam digao ruke od Sound Forgea (poslednja verzija koju sam imao je bagovala) i ni?ta mu ne fali ....
Super.

.... Ne razumem ovo ?kada se edituje deo sempla, program ispomera bitove i na ostatku?. ?ta si hteo da ka?e??

Pozdrav,

Vasa
Ma, čisto da proverim, u cilju temeljitosti. Recimo, Kelly Industries Stereo Tools (mislim da je to pun i pravi naziv; ako je bitno, proveriću), plugin za ksupljanje stereo slike koji sam probao pro?le godine, delovao je na prvi pogled skroz dobro. I onda, ne lezi vra?e, uzmem ja lepo da ga probam tako ?to ću da eksportujem isti audio sa njim (sa neutralnim pode?avanjima) i bez njega. Bacim ga u SF, izmiksam oba sempla (jedan sa normalnom fazom, drugi sa obrnutom), i umesto da dobijem mrtvu ti?inu, dobijem neki noise.

Mislio sam na to: da li mo?da i Wavosaur (ne daj Bo?e :D), ima neki trip tog tipa. Ne to isto, naravno, ali ne?to tako.

branoy
26-03-2015, 11:27 PM
ja koristim sound forge 9, ne menjam. probao sve novije, devetka je zakon.
a to za pomeranje evo morao sam snimiti video>?? sta?

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/gwLtYSmRtrE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ghost Dog
26-03-2015, 11:36 PM
Ne, ne, nisam rekao da on to radi, nego samo pitam da li možda postoji neki istrip .... kakav god, koji ja za dan i po nisam primetio, a koji neko ko koristi program recimo godinu i po jeste primetio.

Lupio sam nešto što je (nadam se bar!) bezveze, ali ako dual mono panner u neutralnom položaju može da farba zvuk (pa makar to bilo jako, jako malo), onda možda može i audio editor da unosi neki noise iz ovog ili onog razloga.

Naravno, ja se nadam da ovi programi o kojima pričamo to ne rade i da su stvarno onoliko dobri koliko deluju na prvi pogled.

awacs
26-03-2015, 11:45 PM
ako dual mono panner u neutralnom polo?aju mo?e da farba zvuk (pa makar to bilo jako, jako malo), onda mo?da mo?e i audio editor da unosi neki noise iz ovog ili onog razloga.

Ne.

Pozdrav,

Vasa

Ghost Dog
27-03-2015, 11:56 AM
Iz kog tačno razloga 64-bitna verzija Wavosaur-a , na 64-bitnom Win7 ne mo?e da otvori fajl du?i od 45 minuta? :confused:

awacs
27-03-2015, 02:57 PM
E, da. Podosta korisnika je prijavilo taj bag na njihovom forumu, niko nije dobio definitivan odgovor. Developer ka?e da ima veze sa količinom RAM-a u računaru, mada RAM ne bi trebao da utiče ni na otvaranje (alociranje), ni na pu?tanje fajla.

Pozdrav,

Vasa

Ghost Dog
27-03-2015, 03:13 PM
Evo, ovo je ne?to na ?ta sam posumnjao. To je ono ?to radi i plugin koji sam spominjao (samo je on solidno gori od ovoga).

Dakle, ?ta slika predstavlja: u WS-u, samo otvoren fajl i sačuvan pod drugim imenom. U SF-s, otvorena oba fajla, drugi prekopiran u clipboard i urađem mix 1:1 sa invertovanom fazom na drugom semplu. Trebalo bi da rezultat bude mrtva ti?ina. Rezultat nije mrtva ti?ina i rezultat se vidi na slici. Dakle, WS unosi neki noise u fajlove.

Za?to to radi; zato ?to mo?da koristi obične float umesto double registara za proračune .... ne znam, ne bih da pričam, ali ne?to se tu de?ava. :confused:

Edit:

Probao i WaveShop upravo. On ovo ne radi (bude rezultat mrtva ti?ina; svi semplovi na nuli). Wavosaur promeni fajl pukim čuvanjem! Mo?da preterujem, ali u XXI veku, za mene je to dovoljno da odlučim da ne koristim takav program (?to mi nije ba? pravo zato ?to mi se na prvu loptu mnogo svideo). :(

Edit2:

Koliko tek noise-a Audacity unese! :shock:

Ghost Dog
27-03-2015, 04:59 PM
Mislim da sam pronašao nešto zanimljivo.

http://www.ocenaudio.com.br/features

Ghost Dog
27-03-2015, 10:53 PM
WavePad - deluje još zanimljivije! :D

silicon science
27-03-2015, 10:57 PM
Mislim da sam pronašao nešto zanimljivo.

http://www.ocenaudio.com.br/features

Deluje zanimljivo :)
Ja bih ipak sacekao Branoy-ew revju pre nego bilo sta skinem od aplikacija

Ghost Dog
27-03-2015, 11:22 PM
Au, nije baš besplatan WavePad. :)

Mada, i kad istekne probni period, i dalje ostane dosta funkcija.

Ghost Dog
28-03-2015, 08:52 AM
http://acondigital.com/products/acoustica-audio-editor/

;)

idvi
28-03-2015, 11:41 AM
Wavepad..vrlo vrlo zanimljiva alatka..cak zna i iznenaditi.
Moj radni je i dalje Wavelab ali Wavepad radi nešto brže i bolje...! Makar mu nedostaje dosta stvari.

branoy
28-03-2015, 12:57 PM
moze biti posledica lose struje i lose audio karte

Ghost Dog
28-03-2015, 01:12 PM
NA .... KOJU .... FORU? :banghead::D

awacs
28-03-2015, 11:49 PM
Evo, ovo je ne?to na ?ta sam posumnjao. To je ono ?to radi i plugin koji sam spominjao (samo je on solidno gori od ovoga).

?iva istina. Probao, rezultat potvrdio sve ?to si napisao. Interesantno.

Pozdrav,

Vasa

diviner
29-03-2015, 07:55 PM
Eh kad se setim pre 10 godina sam i sam proveravao bit2bit verifikaciju unetog i exportovanog fajla u tada popularnom sonaru, kao i Cubaseu (2 pa posle i 3), i koliko se secam, svaki put je rezultat bio bit2bit identican fajl (eventualno da se izuzme prvih par bajtova ukoliko je sempl bio pomeren (ili je rezultat zero-crossinga u editoru).

Dakle, da li si siguran da editor nije dodao samo neki fleg bit, ili nesto slicno, a to je moglo da ti pomeri sempl po duzini (mada bi tada sam rezultat/shum bio dosta veci, nepredvidiv).

Ghost Dog
29-03-2015, 09:51 PM
.... Dakle, da li si siguran da editor nije dodao samo neki fleg bit, ili nesto slicno, a to je moglo da ti pomeri sempl po duzini (mada bi tada sam rezultat/shum bio dosta veci, nepredvidiv).
Iz neke op?te ljubaznosti, ili kog već razloga, uradio sam sledeće (nije da sam iole mislio da će rezultat eksperimenta biti drugačiji, ali sve sam uradio bez trunke predrrasuda):

-Otvorio fajl (nazovimo ga Fajl1) i kopirao ga (Fajl2);

-Otvorio Fajl1 u Wavosaur-u i sačuvao ga kao Fajl1 - WS Save;
-Otvorio Fajl2 u Wavosaur-u i sačuvao ga kao Fajl2 - WS Save;

-U SF-u, uradio 1:1 mix sa invertovanom fazom na jednom semplu koristeći fajlove Fajl1 i Fajl1 - WS Save; rezultat - ima noise-a; fajl sačuvan kao Noise Uzorak 1;
-U SF-u, uradio 1:1 mix sa invertovanom fazom na jednom semplu koristeći fajlove Fajl2 i Fajl2 - WS Save; rezultat - ima noise-a; fajl sačuvan kao Noise Uzorak 2;

-U SF-u, uradio 1:1 mix sa invertovanom fazom na jednom semplu koristeći fajlove Noise Uzorak 1 i Noise Uzorak 2; rezultat - mrtva ti?ina (ili, drugačije, noise pattern je isti u oba slučaja).

Kao ?to rekoh, ja se nisam mnogo dvoumio po pitanju toga ?ta će ovde da se desi ni pre nego ?to sam probao, a sada .... mislim da rezultat govori za sebe.

idvi
30-03-2015, 10:26 AM

:rotfl::rotfl::rotfl: izjava stoljeća:D

awacs
30-03-2015, 11:13 AM
Kao ?to rekoh, ja se nisam mnogo dvoumio po pitanju toga ?ta će ovde da se desi ni pre nego ?to sam probao, a sada .... mislim da rezultat govori za sebe.

Pa sad, ja nisam očekivao ovakav rezultat. Audio editor jednostavno ne bi smeo tako da se pona?a. Odnosno, nijedan softver ne bi smeo tako da se pona?a, bio besplatan ili ne. To je kao kad bi otvorio tekst u Notepadu i sačuvao ga pod drugim imenom, a kad otvori? tu kopiju umesto zareza vidi? zvezdice. To je prosto neka gre?ka u programiranju, editori se inače ne pona?aju tako.

Sa druge strane, ja te gre?ke u?ima nisam primetio, ali da je glupo ? glupo je.

Pozdrav,

Vasa

Ghost Dog
30-03-2015, 07:00 PM
Pa sad, ja nisam očekivao ovakav rezultat ....
Mislio sam na rezultat ovog drugog isprobavanja. :)

?to se tiče prvog .... da, stvarno mi nikada ne bi palo na pamet da u dana?nje vreme, audio editor na dobrom glasu radi ovako ne?to.

.... Sa druge strane, ja te gre?ke u?ima nisam primetio, ali da je glupo ? glupo je ....
Sla?em se.

branoy
30-03-2015, 10:54 PM
dok u usima nema, dobro je!! hahh

Bockie
30-03-2015, 11:15 PM
Hehe...A ?to nema u u?ima - do glave ne dopire!

Branoy udario definiciju modernog zvuka!

:D

branoy
31-03-2015, 11:04 AM
:grin: