View Full Version : Savet oko zvucne kartice i monitora
Bllade
23-03-2015, 05:32 PM
Pozdrav!
Ovo mi je prvi post ovde na forumu i listao sam malo i trazio informacije za ono sto mi treba al sam se ipak odlucio da otvorim novu temu tj da objedinim sve sto me zanima i da ne pisem na vise mesta.
Kao sto rekoh citao sam neke teme vezano za audio kartice,sad,naisao sam na dosta razlicitih misljenja i neke teme su stare i po 2,3,4 god pa ne znam koliko su se stvari promeile od tad? :)
Uglavnom hteo bih malo da se zanimam produkcijom (krenuo sam na casove klavira pre god ipo dana cisto da mi bilo malo lakse) i uzeo sam skoro novation klavijaturu. Sad,posto stvarno ne znam nista vezano za produkciju a koliko sam skontao ono osnovno sto mi treba jesu ti monitori i kartica,skupljam trenutno pare za karticu i planiram je uskoro uzeti pa me zanima imate li neki savet sta uzeti (i da li uopste mogu uzeti nesto ok za oko 150-200e)?
I ono sto me jos zanima je da li cu od te kartice imati ikakvu korist dok ne kupim monitore (jer trenutno koristim samo zvucnike od aiwa mini linije).
I koje monitore uzeti za pocetak?
Da ne duzima sad dalje,imacu jos koje pitanje al ovo je ono osnovno sto me trenuto zanima.
p.s. http://www.audiopro.rs/index.php?route=product/category&path=417_313_151&page=1
ovde sam gledao nesto od tih kartica,jel moze nesto da dodje u obzir?
Filip_
24-03-2015, 01:25 AM
Kao sto rekoh citao sam neke teme vezano za audio kartice,sad,naisao sam na dosta razlicitih misljenja i neke teme su stare i po 2,3,4 god pa ne znam koliko su se stvari promeile od tad? :)
Pa i nije :). Verovatno cu sada vec citirati nekoga posto je bilo mali milion ovakvih tema, uzmi Scarlett 2i2 i uzivaj. Licno gajbi koristim M-Audio Fast Track Pro vec nekoliko godina (mislim da su 4 godine u pitanju :rolleyes:) i nemam nikakvih problema na Win 64-bit-nom.
Uglavnom hteo bih malo da se zanimam produkcijom (krenuo sam na casove klavira pre god ipo dana cisto da mi bilo malo lakse) i uzeo sam skoro novation klavijaturu. Sad,posto stvarno ne znam nista vezano za produkciju a koliko sam skontao ono osnovno sto mi treba jesu ti monitori i kartica,skupljam trenutno pare za karticu i planiram je uskoro uzeti pa me zanima imate li neki savet sta uzeti (i da li uopste mogu uzeti nesto ok za oko 150-200e)?
Sve do 200-250 evra je slicno, to sam godinama unazad i licno uvideo, a neki clanovi su ovde to pisali jos davno davno...
I ono sto me jos zanima je da li cu od te kartice imati ikakvu korist dok ne kupim monitore (jer trenutno koristim samo zvucnike od aiwa mini linije).
Imaces posto ces koristiti Asio driver-e, manja latencija, manje suma, veci dinamicki opseg na papiru, ali ces biti hendikepiran sa tim zvucnicima.
I koje monitore uzeti za pocetak?
Posto ces se, kao sto sam rece "zanimati", onda nesto "nize srednje klase" (cca 300-350e), opet je vazno da napomenes kolika je soba u kojoj ces se zanimati, nema smisla uzimati velike kutije za sobicak neces tako izvuci maksimum iz njih, jos ces biti na mukama...mada opet, ovo je prica za sebe i ima brdo postova na tu temu, a nije se nesto promenilo vremenski izuzev sto su neki clanovi pohvalili recimo nove JBL LSR 305 kutije i njih bi onda valjalo poslusati u prodavnici.
Da ne duzima sad dalje,imacu jos koje pitanje al ovo je ono osnovno sto me trenuto zanima.
p.s. http://www.audiopro.rs/index.php?route=product/category&path=417_313_151&page=1
ovde sam gledao nesto od tih kartica,jel moze nesto da dodje u obzir?
Ima ovde nekoliko koje sam probao, ali s obzirom da ce ti trebati samo 2 out-a za monitore onda Scarlet 2i2 (eventualno ako taj Novation nema USB prikljucak onda ces juriti neku sa MIDI in/out-om).
Drugar je recimo imao EMU 0404 USB i nije nikakvih problema imao, ali tada je radio na XP-u pa za svaki model proveri i podrsku i drajvere na stranici proizvodjaca.
Vidim ovde i Native Intruments-ov Komplete Audio 6, sjajna kartica, odlicna robusna izrada...ali kosta vise zato sto ima vise (ulazi, izlazi, itd), a to vise tebi sada nije potrebno, pa mislim da treba tako i razmisljati.
Nije mi trebala ova kafa sada...pa se raspisah, umesto da spavam :shock:.
Pozz :D.
Bllade
24-03-2015, 01:22 PM
Hvala za odgovor! :)
Na tu Scarlett 2i2 sam naleteo u par tema pa mi je to bila i jedna od opcija pre svega jer kosta oko 140e pa ce mi opet osati nesto para i za monitore tj valjda cu pre skupiti :)
Znaci meni ne treba vise od 2 outa (sad mozda malo glupo pitanje ali sta sve jos ide na out?Pretpostavljam da mikrofon i neki insturmenti idu na in?ili gresim?)
I da li cu ja ovu moju klavijaturu (Impulse) spajati na tu karticu ili kao i do sad preko usba na komp? Vidim da ima pozadi i taj midi in/out,za sta je to tacno?
A sto monitora tice,bas sam guglao te JBLove sto si pomeno vidim da imaju dobru ocenu i da ih hvale ali jedini problem je sto ih necu moci uzeti uskoro.
Nesto za manje para se ne ispalti uzimati? (inace soba mi je manja,jedno 3 sa 3).
I da li uopste da uzimam sad tu karticu ili da kupujem sve od jednom?
I jos jedno pitanje za kraj :).. skinuo sam ableton i kad sviram na klavijaturi ton malo kasni (koliko sam skontao to je ta latencija),jel se to moze ikako korigovati sad na ovoj integrisanoj?
Filip_
24-03-2015, 01:59 PM
Znaci meni ne treba vise od 2 outa (sad mozda malo glupo pitanje ali sta sve jos ide na out?Pretpostavljam da mikrofon i neki insturmenti idu na in?ili gresim?)
Ne gresis mikrofoni idu na Mic/input kanale, vise izlaza ti treba za recimo jos jedan par monitora primera radi...ili ako saljes signal na dalju obradu u neki uradjej za obradu signala.
I da li cu ja ovu moju klavijaturu (Impulse) spajati na tu karticu ili kao i do sad preko usba na komp? Vidim da ima pozadi i taj midi in/out,za sta je to tacno?
Mozes je kaciti na komp kao i do sada. Mada kad vec ima ja uvek preferiram vise MIDI. (Izguglaj malo o MIDI standardu da ne pisem sada bas)
A sto monitora tice,bas sam guglao te JBLove sto si pomeno vidim da imaju dobru ocenu i da ih hvale ali jedini problem je sto ih necu moci uzeti uskoro.
Nesto za manje para se ne ispalti uzimati? (inace soba mi je manja,jedno 3 sa 3).
Po meni ispod 300e (ne racunam polovno sto je opet lutrija) nema nista da iole "vrsi posao". Posto su ti te dimenzije sobe i radices "na golo" (bez akustickog tretmana prostorije) onda (prosto receno bez dalje diskusije i zalazenje u "sitna crevca") neke kutije sa basom 5 ili 6 inca.
I da li uopste da uzimam sad tu karticu ili da kupujem sve od jednom?
Ta odluka je ipak na tebi...mozda pojeftini oprema malo za 5-6 meseci, ali nisam prorok, a novogodisnji popusti su daleko :rolleyes:.
I jos jedno pitanje za kraj :).. skinuo sam ableton i kad sviram na klavijaturi ton malo kasni (koliko sam skontao to je ta latencija),jel se to moze ikako korigovati sad na ovoj integrisanoj?
Mislim da sa integrisanom zvucnom neces moci da smanjis latenciju na iole prihvatljive vrednosti...mada zavisi to i od drugih komponenti racunara.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.