View Full Version : Povezivanje vi?e S/PDIF uredjaja
Mogli
18-03-2015, 07:51 PM
Ako muzi?ka kartica ima jedan S/PDIF, to zna?i da se na nju mo?e priklju?iti samo jedan uredjaj, jer je to u stvari jedan in i jedan out. Kako se onda priklju?uju ostale sprave sa istom konekcijom? ?ta ka?u poznavaoci materije?
BlasterMaster
18-03-2015, 08:08 PM
+1, priznajem, ne mogu ni ja da razumem bas kako se to sve povezuje u slucaju vise eksternih procesora, kompresora, delaya itd... kakav je princip u tom slucaju, da li postoji neki daisy chain ili kako?
Bitch
19-03-2015, 01:45 PM
SPDIF je consumer standard. Samim tim, nije ni predvidjen da se vezuje u neke kompleksnije setupe - najcesca primena protokola je za kucno povezivanje nekih uredjaja, tipa CD player u HiFi pojacalo (sa spdif ulazom), kopiranje CD-a na DAT, i slicne zezalice...
Znaci sa jednog na drugu destinaciju. Sa ugl. dva uredjaja.
Nije predvidjen za multi aplikacije - kad si video negde zvucnu kartu ili nesto drugo sa nekoliko SPDIF ulaza? Retko :) osim nekog boljeg kucnog HiFi ampa... primeti rec "kucnog" ...
... naravno, sto ne znaci da SPDIF ne moze da se integrise u studijsko okruzenje. Potrebno je samo resiti clocking. Svaka sprava koja je namenjena za ozbiljniju studijsku upotrebu, a na sebi ima (pored ostalog) i SPDIF, uglavnom ima i Word Clock input... koji je ujedno i odgovor na tvoje pitanje. Kada imas SPDIF-based chain, ili slicno, samo resi WC clocking sa externim clock generatorom (ili bilo cime sto emituje iole pristojan WC i sve OK)
Profesionalna varijanta dosta slicnog (ako ne i istog) bitstreama je AES/EBU. E to ces vec videti na svakoj boljoj kartici / uredjaju..... predvidjeno je bas za to. Mada, isti problem moze da se desi - ako krenes da serijski vezujes Aes u Aes u Aes ... opet moras da imas WC (ili neki drugi izvor clocka) koji ce da sinkuje sve to.
Vecina dig.signala osim zvuka, u sebi nosi i clock informaciju. Znaci dve vrste podataka. Sto je super u scenariju kad imas dva uredjaja, pa dodelis Master/Slave uloge izmedju njih, i sve je OK. Sa tri i vise uredjaja to prestaje... tada samo prosledjujes zvuk kroz chain, a clock moras da vuces externo (najbolje preko WC).
Eto.
Ima i drugih pristupa, ali ovo je neko krshteno resenje koje se najcesce koristi u profesionalnim okruzenjima.
pozZ :)
BlasterMaster
19-03-2015, 04:08 PM
hvala brt na objasnjenju, samo jedno mi je zapalo za oko... kazes vecina tih rack uredjaja recimo ima i wordclock ili aesebu, ja npr, imam dosta eksternalija, nekih delaya, procesora, itd, koji recimo jedino sto imaju su analogni ulazi i izlazi i spdif ulaz/izlaz...i to uglavnom neke ne bas najaktuelnije sprave iz ovih poslednjih godina vec neki malo stariji ali kvalitetni uredjaji. I uglavnom se trudim da vecina tih procesora koje uzimam ima bar tu vrstu digitalnog povezivanja...kad vec nema aesebu ili adat...e sad, kako resiti da npr, mogu da posaljem iz dawa, kartice, kako god, u jedan recimo procesor i da vratim da prodje i kroz neki drugi, ili kroz usnimak ili kroz sajdchejn kako god, i da pritom mogu da koristim vise takvih uredjaja, kroz koje bi trebao da prodje signal, a da nije cista analogna putanja, i da zaobidjem stalna a-d i d-a konvertovanja prilikom izlaza iz jedne i ulaza u drugu spravu... ako me razumes:confused: mislim, nadam se da se razumemo sta sam hteo da kazem, ne mogu lepo da objasnim, ali recimo da koristim svaki od tih uredjaja kao sajdchejn koji mogu da doziram u daw okruzenju? nesto tipa usb veza ili aesebu ili tako nesto
awacs
19-03-2015, 04:12 PM
...
awacs
19-03-2015, 04:15 PM
Vecina dig.signala osim zvuka, u sebi nosi i clock informaciju. Znaci dve vrste podataka. Sto je super u scenariju kad imas dva uredjaja, pa dodelis Master/Slave uloge izmedju njih, i sve je OK. Sa tri i vise uredjaja to prestaje... tada samo prosledjujes zvuk kroz chain, a clock moras da vuces externo (najbolje preko WC).
To.
a da nije cista analogna putanja, i da zaobidjem stalna a-d i d-a konvertovanja prilikom izlaza iz jedne i ulaza u drugu spravu...
Veruj mi na reč (a ne moraš) da ćeš manje čujnih problema imati sa AD konverzijama nego sa lošim clockom nekoliko digitalnih aparata. Uostalom, nema tu STALNIH konvertovanja – ako koristiš nekoliko hardverskih sprava u nizu, konverzija ti se pojavljuje samo na izlazu iz DAW-a i na povratku u njega.
Pozdrav,
Vasa
Bitch
19-03-2015, 04:22 PM
ali recimo da koristim svaki od tih uredjaja kao sajdchejn koji mogu da doziram u daw okruzenju? nesto tipa usb veza ili aesebu ili tako nesto
Hm... Ili ne znas da mi objasnis sta zelis, ili ne razumes sta je to sidechain i cemu sluzi...
... A svakako neces imati problema iz sprave u spravu... Vezi ih analogno iz jedne u drugu, tako ljudi rade preko 60 godina, nista nema lose u tome ;) i imaces samo jedan ADDA i gotovo
Sent from my iPhone using Tapatalk
nikolaivanic
20-03-2015, 04:13 PM
spdif se vezuje u seriju, iz jednog uredjaja u sledeci...
Prvi - kartica drzi master clock a ostale idu jedna za drugom izlaz-ulaz itd, kao slave..
nisam siguran u vezi clocka..meni radilo i bez njega, 3 u nizu..
cuju se glicevi ako nesto nije u redu
Arthur
20-03-2015, 06:11 PM
ima i manje čujnih posledica lošeg clockinga od gličeva. Svakako ne bi imao hrabrosti da vežem više od 2 sprave redno u SPDIF lanac
Bitch
20-03-2015, 06:12 PM
Upravo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.