Log in

View Full Version : Radna Verzija (rock, post punk) ocena kvaliteta produkcije

kissellii
10-03-2015, 11:05 AM
Drage kolege,

skoro sam sa drugarom uoblicio rad na nekih 7 pesama u nekom hard rock, post punk maniru. Bend je krsten kao Radna Verzija. Mi smo krsteni davno tako da zvuk sigurno vuce na neki npr Manchester krajem 70-ih i rane 80-te.

https://soundcloud.com/radna-verzija/sets/album

Ono sto bi vas, koji se bavite prvenstveno produkcijom gitarskog zvuka, zamolio, jeste da ukoliko ste u mogucnosti poslusate par pesama i date svoj sud o kvalitetu produkcije. Primarno me interesuje da li je to po vasem misljenju prihvatljivo za neku medijsku eksploataciju. U tom smislu mozete koristiti neku skalu tipa:
0 - totalni BS, nikako nije za medije
1 - lose ali cuo sam i gore da vrte tu i tamo
2 - slabo ali moze da prodje
3 - solidno
4,5 - ne zanosimo se da ovo moja bedroom produkcija moze da iznese :)

Naravno, svaki savet za popravke ili obracanje paznje za ubuduce dobrodoslo.

Ako vam se nesto i svidi u smislu da vas radi sama pesma, to je bonus, ali sada mi je vaznije ovo gorenavedeno :rotfl:

pozdrav

Arthur
10-03-2015, 11:32 AM
2 - ja bi ovo nazvao naprednim demo snimkom, iz ugla ozbiljne medijske eksploatacije.
Najveća zamerka je na bubanj, koji mi uglavnom kvari utisak svega ostalog. Gitare su solidne, mada neretko bi mogle imati lepša aranžmanska rešenja ,a naročito postavke u panorami. Neretko su u centru ili u nekom lažnom centru pa smetaju vokalu. Vokal je ok, na ivici pretihog, sa obzirom na to da je muzika orijentisana ka tekstu dosta. Reverbi generalno slaba tačka.
Nemojte forsirati lažni stereo sa jednom gitarom, em je fazno nekorektno em zvuči na sluškama jako ružno. Snimite slobodno dve ruke identično levo i desno i dobićete pravi lepi wall of sound, na nekim mestima vam toga baš fali.

Sviđa mi se boja glasa pevača, mada bi mogao i uverljivije da "glumi" tekst, povremeno osećam nepovezanost pevačke emocije sa samim tekstom.

kissellii
10-03-2015, 12:47 PM
Hvala Arthure kralju na ovako brzom i korisnom misljenju.
Za bubanj nismo ni svesni generalno (AD2), za gitare cu definitivno primeniti savet za ubuduce (ti si u pravu, sve su to single takeovi koji su onda nekim stereo pluginom gurani na stranu, malo i kroz eq uredjivani kako u smislu razlika l/r tako i u smislu prckanja m/s).
Sa reverbom se nikad nisam uspesno druzio izgleda, ne kontam ocigledno njegovu pravu ulogu u mixu jos uvek.

Arthur
10-03-2015, 01:03 PM
može to i iz AD2 da se istera bolje, počnite od nekih normalnih rokerskih preseta. A što se reverba tiče, bolje ne forsirati ga dok ne skontaš čemu tačno služi i kako se podešava

awacs
10-03-2015, 06:15 PM
Moja jedina zamerka je izbor tonaliteta. To je inače opšte mesto za 99% bedroom produkcija, u kojima je važnije da pevač ne smeta ukućanima i komšiluku dok peva nego da mu se nađe tonalitet u kom može da vikne kad treba da vikne.

Naravno, to podrazumeva da se pevač raspeva (razradi glas) pre nego što se dođe do odluke u kom tonalitetu se svira.

Ovo je bar za ceo stepen niže nego što bi valjalo da bude. Sve druge odluke su sekundarne.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ali je pesma OK, ceo fazon je OK. Samo zaslužuje pedantniji tretman na tom osnovnom nivou.

Bockie
10-03-2015, 08:46 PM
Pevač "ne veruje" u ono što peva. Da ne pravim sad političke konotacije...:D

Neka je i blag falš, neka je i tonalitet ovako ili onako...ali nema energiju.
Klikeri...pesma...umesto da "pukne" refren...ono blop...svi oni energetski svetliji momenti...odoše...

Postoji niz stvari koje bih još mogao da analiziram, ali one su stvar moje projekcije i veliko je pitanje da li sam u pravu i imam li pravo da to radim uopšte. To je MOJ ukus, ali vi treba da isterate svoje! Mislim na farbe, produkcije pojedinačno i ukupno i td...

E sad, ono od čega nećete moći pobeći je sledeće: Koherenca!

Snimak zvuči kao skup pojedinačnih kanala. Nije "zajedno", mora da se stopi, ujednači, a tu su veoma bitni efekti, koliko čega, koja vrsta čega... naravno i na čemu i kako se radi, ok, ali imam utisak da ovo može da "prosvira" pošteno, uz jedan ponovan rad na vokalu, promišljenju kako treba da izgleda taj vokal, prateći vokali kojih nisam čuo, mada samo sam preleteo snimak iskreno... Ali i bolje tako, jer mi je sveže sve na pameti šta sam zapazio...

Dakle, vokal+produkcija.

Za prvo možete da se potrudite, za drugo, potražite pomoć nekog studija, producenta, uložite nešto novca, isplatiće se na finalnom rezultatu.

Potencijalno dobar materijal, ali ste na pola bitke!
Svaka pohvala za autorski rad!

Glavu gore! :thumbsup:

awacs
10-03-2015, 09:49 PM
Neka je i blag fal?, neka je i tonalitet ovako ili onako...ali nema energiju.

Kako da ima energiju kad mu je tonalitet prenizak?

Pozdrav,

Vasa

Bockie
10-03-2015, 10:15 PM
Ok, ne mislim na čitave oktave... Mislim da sam jasan u postu, pa da ne kvarim... A i da nisam jasan, lak?e mi je da mislim da sam neshvaćen...:D

awacs
10-03-2015, 10:42 PM
Ni ja ne mislim na čitave oktave. Ponekad čak i polustepen mnogo znači, naročito kod pevača koji nisu ?kolovali glas već zavise od onoga ?to im je bog dao.

Produkcija nije farbanje bubnja i gitara nego potraga za situacijom u kom će izvođači dati najvi?e ?to mogu. Jebi ga, tonalitet je u?asno va?na stvar. I gitarista i basista mogu da stave kapodaster ili da pre?timuju instrument, pevač ne mo?e.

Pozdrav,

Vasa

kissellii
11-03-2015, 12:13 PM
Hvala svima, sve je ovo korisno
Istina je da smo za par pesama imali potrebu da dignemo matrice za pola tona ili cak ton Vise se ni ne secam....moguce da je trebalo jos - nasi vokali su svakako neškolovani....
Vezano za koherentnost trudicemo se dalje da li na ovom ili nekom novom materijalu - verujem da su alati dostupni ali pravilna upotreba je ono sto se racuna :)
Sto se tice energije i odnosa refren strofa i generalno te price to je po meni primarno u glavi slusaoca (ne tvrdim da niste u pravu, neopredeljen sam) - moguce da gresim ali mislim da prava publika koja tome treba da da na "legitimitetu" jeste tamo negde napolju i mnogo je mladja od posetioca na ovom forumu.Ceo taj pristup bolje dobra pesma sa losom produkcijom nego losa pesma sa dobrom produkcijom (najbolje dobra pesma i dobra produkcija :)).
Klikeri u dobroj meri odskaču jer je drugi vokal u pitanju - a eto npr jedan član benda je drugom zamerio na "neozbiljnosti" konteksta refrena u odnosu na tekst pesme ali ne i na nacinu "pevanja" (mada smo i to kroz misljenja prijatelja doveli do toga da ima onih koji su na strani pisca texta ili dele stav da je refren neprimeren.....)

mladjastojanovic
11-03-2015, 01:13 PM
Nisam čuo pesmu ali potpisujem ovo sto je awacs(Vasa) napisao

Znak
11-03-2015, 04:15 PM
Nisam čuo pesmu ali potpisujem ovo sto je awacs(Vasa) napisao

Ja potpisujem i ono što će Vasa tek napisati (nezavisno od teme).

kissellii
12-03-2015, 08:54 AM
Ja ne potpisujem nista, trazim uvek sučeljavanje