Log in

View Full Version : Cubase 5 vs 500 eura

OFF
05-03-2015, 07:44 PM
Moze li neko da mi argumentovano da me ubedi zbog cega bi valjalo potrositi 500e na Cubase 8

Radim u 95% slucajeva visekanalno audio (Midi retko) snimanje, editing i mix....
ako zanemarimo price o legalnosti softwera (koje podrzavam, na papiru :) ).....
sta bih to konkretno dobio za taj novac (cak i da imam legalnu 5icu, verovatno bi me upgrade toliko kostao)....

Jedina stvar koja mi smeta za sad u C5 je taj bug o kome sam pisao sto mi ne svira uvek evente koji su na vrhu (ako ih ima nekoliko naslaganih)...

Sta me zanima _
napredni audio editing alati
Zvuk, sabiranje

i ne znam sta je trece..... ni iz 5ice ne koristim sve opcije :(

Jan
05-03-2015, 07:50 PM
Kazu da je novi Cubase daleko vise optimizovaniji, i da u odnosu na ranije verzje i po 50% manje CPU vuce.

VCA grupe

Render in Place

Meni dovoljno, a ima jos puno toga

OFF
05-03-2015, 08:30 PM
Kazu da je novi Cubase daleko vise optimizovaniji, i da u odnosu na ranije verzje i po 50% manje CPU vuce.

VCA grupe

Render in Place

Meni dovoljno, a ima jos puno toga

Meni cpu retko predje 30%.......
Render in place se odnosi na audio kanale? Moze i Uad odmah da se renda?

Jan
05-03-2015, 09:00 PM
Meni cpu retko predje 30%.......
Render in place se odnosi na audio kanale? Moze i Uad odmah da se renda?

Pa koliko sam ja shvatio i na audio i na midi.

Ne znam za UAD, ali verujem da moze.

Blago tebi kad ti ne predje 30%, ja moj i5 2500k redovno bijem u 100% :D a i kako ne bi kad mi retko salju sesije ispod 50 kanala...

OFF
05-03-2015, 09:19 PM
Pa koliko sam ja shvatio i na audio i na midi.

Ne znam za UAD, ali verujem da moze.

Blago tebi kad ti ne predje 30%, ja moj i5 2500k redovno bijem u 100% :D a i kako ne bi kad mi retko salju sesije ispod 50 kanala...

pa to, imam isti CPU, ali su mi se poslovi uglavnom ustalili..... do 20 audio kanala, uglavnom ziva snimanja.. malo UAD, malo PoCo, malo Eq na preampima pri trackingu.....

Prosto ne znam da li mi i treba nesto bolje.... VCA...super, ali mogu bez toga, realno... ja i onako sve stavljam u grupe, pa mogu to da izsimuloram ako zatreba

branoy
05-03-2015, 09:34 PM
cubase 5 kad upalite ne vuce nista CPU, 0. hahaha
e sad ludost je ali ziva istina stari plugina mozes na ovaj novi procesor naslagati koliko oces, dok novih vrlo malo gotov procesor, a kao 2015 naspam tih pre deset godina ovi su sve optimizovaniji i sve manje vuku, jer inzinjeri su godinu po godinu otkrivali kako da prave nove vst a sto manje da vuku procesor na osnovu proslih . a ono obrnuto!! cista laz.
a gde ono da na vsti nekom uljucis par puta antialajzing? 2x, 4x, itd? pa nema procesora samo od dva tri takva vsti.

ja pare ne dajem na cubase , ja bih samo dao sto po meni vredi a to novo je halion sempler pro 5 i halion sonic fuull yamaha sint a ne onaj lite u cubesima.
to me jedino privlaci, ostalo saranje bojama i uljepsavanje mixera me ne zanima. sve ima i na 5 sto meni treba.

da kasnis za DAW, ni to ne moras ima i drugi firmi najnovije dostupno, 64bit i opet imas sve.

jer ja sad kad bi u taj od 500eu usao, ja bi opet koristio ono sto je meni trebalo uvek, sve ostalo oko caka nekih plugina vsti i fx ima po netu tutorijali i sve se napravi.

plus sve nanoviji cubase a sve smanjuju podrsku za vecinu, prvo izbacili dx, dxi, sad ce i klasican vst , i samo ce ostati vst3, dok udjem u reper jedan mali i osecam se ALL !! sveee

Jan
06-03-2015, 12:17 AM
Brano, drugačiji su nam zahtevi, pa nam shodno tome trebaju različite stvari...

Korisnici prijavljuju manji CPU load sa C8 naspram starijih verzija. Tipa projekat uradjen u C6, ima veći CPU load u 6ici nego li u C8, nisam još uvek proveravao, čekam na svoju kopiju... ubacili su svašta nesto vezano za performans, više se ni ne sećam...

Plus taj jBridge za Kontakt i ostale veće instrumente, kod mene to nikad nije radilo potpuno dobro, šta više ako odnesem takav projekat na drugo mesto totalno poremećeno očita ovo što je bilo bridžovano, ili ga ne očita uopšte, isto i kad update-ujem Kontakt, horor svaki put.

Off: Koristim i ja klasične grupe naravno, ali kako možeš da simuliraš trimovanje automatizacije kanala koji su dodeljeni jednom VCA faderu ? Imaš vokal, gitaru i lupam violinu, na svakom kanalu vožnju i sad hoćeš da uradiš dodatnu zajedničku vožnju za sve njih bez da poremetiš njihovo doziranje ka FX sendu ? VCA grupa/fader to rešava, zato korisnici kukaju već godinama za tim, pojedini samo zbog toga koriste PT HD jer u Native varijanti nema VCA fadera. Drugo je ako nemaš potrebe za takvim akrobacijama, ja imam :D

A što se tiče novih pluginova, istina je ovo što kaže Branoy, ovaj novi Waves DBX 160 ili njihov EMI channel strip, mogu da otvorim samo 8 instanci u C5 i bam, nabijem CPU 100%. Paradoksalno mi je što mogu da ih otvorim više u Reaper-u, koji se, barem meni a izgleda da sam izrod, pokazao kao slabiji performer od Cubase-a, to me podseti da moram da proverim kako je u S1.

boycek68
06-03-2015, 12:37 AM
ako se neko bavi ozbiljno muzikom i od toga zaradjuje onda treba da ulozi u svoj alat 😊 danas sve moze ali ako godinama zivi od muzike i studijskog posla i moze da odvoji 29 boxa cigareta za godinu dana =500? koje popu?i (ako je pu?ač) 😁moze i jedan cubase da kupi orginalan 😊

Sent from my iPad using Tapatalk

branoy
06-03-2015, 01:11 AM
ma orginal kjubez moze da se uzme od jedne pesme od 500eu uraditi nekome, ili dve po 250eu, znaci nije problem njega uzeti jednom, da ne bude ne moze se uvek, ja sam u takvoj situaciji da uradim par pesam godisnje, da radim cesce sigurno bi ga uzeo ladno, a s druge strane opet kazem meni od cubase 5 ne treba nista vise nekih new funkcija kad i u njoj sve zavrsim to sto se nekad odradi, tako opet davati pare a isto cu vrtiti i u osmici ne da mi se, al bih pre dao i skupio za ona dva vsti od steinberg sempler i motif. e to mi je deset puta prece. ostalima sta je kome prece on tako i uzima,

i sve to sto ste do sad nabrojali sta osimica ima sve je to moglo i dalje biti samo vid jednog UPDATE new pod cubase 6. al moraju oni napraviti sve isto i dodati novi broj, a klasicno su u new update sve to mogli promenuti,

i najbolje na svetu bi bilo da je naziv uvek bio CUBASE (i samo se update radili) a ne i dalje Cubase,1,2,3,4,5,6,7,8,9 itd.. posto vidim i update naplacuju ,,, , plus kad dodje orginal DAW ,a u tebe sve ostalo vodeno ima tu zeza mnogo. na vodeni sve radi.

uzecu nekad samo ono dvoje.

Jan
06-03-2015, 01:48 AM
a u tebe sve ostalo vodeno ima tu zeza mnogo. na vodeni sve radi.

Nema tu problema nikakvih ako se ne preteruje... Isprobao vec

Sky Net
06-03-2015, 06:10 AM
VCA faders;
Audio & Midi render in place/dry ili sa insertima, ili i sa insertima + master fx;
Manja potrosnja CPU (u mom slucaju BAS manja);
Daleko brze otvaranje velikih projekata;
Od audio alata spomenuo bih samo VariAudio - sjajnu alatku s kojom kad se ovlada, iritantni melodyne moze u penziju;
Dodao bih jos i ovo : VST Connect Pro, koji jos nisam isprobao. Radi se o real-time usnimavanju ''na daljinu''.
Meni dovoljno.

Arthur
06-03-2015, 07:52 AM
Variaudio postoji i u 5ici, koja ima narodnu verziju. Pritom, iako praktičan, meni ne može da zameni Melodyne po ukupnoj moći manipulacije, i posledicama iste.

Sky Net
06-03-2015, 08:16 AM
VariAudio nije isti u 5-ci i 8-mici. A ostalo je stvar navike.

phil.milmax
06-03-2015, 09:12 AM
Dodao bih jednu za mene bitnu stvar koja je uvedena od 6tice. Group editing dugme na folderu. Jako korisno pri snimanju i editovanju bubnja i drugih multitrack varijanti.

Ne znam da li je podrzana i 5tica(ako jeste super) ali remote za Cubase je jedna veoma korisna opcija. Naravno, pitanje je da li imas potrebu za tim. Ukoliko imas moze dosta da ti olaksa zivot.

U svakom slucaju, bez obzira na sve korisne alatke koje su dodali i dalje ni jedan od "mainstream" DAWova ne moze ni da prismrdi stabilnosti i opcijama koje pruza Reaper, gotovo besplatno. Jeste offtopic al morao sam :)

OFF
06-03-2015, 09:49 AM
Ajmo redom po secanju
@boycek
Uopste nije tema da li treba potrositi ili uloziti, nego da li to ulaganje vredi toliko.....npr za taj novac mogu dobrano da osvezim kablove u studiju i sigurno primetim razliku u zvuku a bogami i da mi bude operativniji rad.

@philmax
Meni ta opcija deluje veoma potrebna, jer uglavnom snimam i editujem vise kanala odjednom ( bubanj, orkestri)........
U 5ici imam opciju grupisanja eventa, ali je retko koristim jer ima nekih stvari koje mii je se ne dopadaju......na nivou foldera je verujem preglednije i lepse (naravno, i ja sve drzim po folderima)

@jan
Morao bih da probam, i dalje mi nije bas najjasnije, iskreno..... Ali sigurno da ima primenu. Meni cesto se desava da preteram sa glasnocom u mixu, a onda ako linkujem sve grupe i smanjim ih, zezne mi se mix zbog sendova i paralelne kompresije ....verovatno bih to resio time

Arthur
06-03-2015, 10:59 AM
smanji gain na inputu mastera :da:

OFF
06-03-2015, 12:46 PM
smanji gain na inputu mastera :da:

Moram Malo prvo u glavi nekad da smanjim. :).

Shot
06-03-2015, 04:50 PM
Ja sam se držao toga da mi je petica sasvim dovoljna za sve što radim. Onda sam prešao na 6.5 i to mi je bilo kao sve isto, al zapravo sam primjetio da mi sve nekako više leži. Onaj group edititing za foldere (bubanj recimo) mi je sam već dovoljan da mogu reći da se isplati. Sad se usitno privikavam na osmicu. Radim paralelno i u jednom i u drugom. Prvo mi je osmica bila apsolutno odurna sa svojim crnim bojama i mikserom koji ždere cijeli ekran, al u biti primjećujem da je dosta ergonomična. I stvarno se primjeti da lakše sjedne na cpu!
Nemam pojma što bi mislio. Skok sa petice na 6.5 je stvarno stvarno velik, a za ovo dalje čekam da se moj konzervativni mozak odluči...

boycek68
07-03-2015, 05:43 PM
Ajmo redom po secanju

Uopste nije tema da li treba potrositi ili uloziti, nego da li to ulaganje vredi toliko.....npr za taj novac mogu dobrano da osvezim kablove u studiju i sigurno primetim razliku u zvuku a bogami i da mi bude operativniji rad.
--

hahaha pa uzmi i jedno i drugo 😄👍 odo smo u nedogled, kad je umetnost i zadovoljstvo u pitanju onda tro?im kao ?ena na cipele 😁😄 inace se uvek nesto iznadje u studiju pa ti odu pare na poprevke recimo klime 😉

boycek68
07-03-2015, 05:50 PM
VCA faders;
Audio & Midi render in place/dry ili sa insertima, ili i sa insertima + master fx;
Manja potrosnja CPU (u mom slucaju BAS manja);
Daleko brze otvaranje velikih projekata;
Od audio alata spomenuo bih samo VariAudio - sjajnu alatku s kojom kad se ovlada, iritantni melodyne moze u penziju;
Dodao bih jos i ovo : VST Connect Pro, koji jos nisam isprobao. Radi se o real-time usnimavanju ''na daljinu''.
Meni dovoljno.
Ja nekako i dalje u melodyne, stvar navike, a jel radi cubase 8 isto kao melo? nisam probao 😊