PDA

View Full Version : Dali je mogu?e posti?i izolaciju i absorbciju sa gips plo?ama?

NickLP
01-03-2015, 03:40 PM
Pozdrav svima.
Evo, s obzirom da nisam nikakav stru?njak zanima me ono sto stoji u naslovu, dakle, uzmimo primjer da imamo prostoriju(nisu bitne mjere) koja ima zidove od betona ili cigle, 25-30 cm debeli, i da prostor zahtjeva dodatnu izolaciju. Mi se odlu?ujemo na gips ploce koje stoje na "drvenom zidu tj. gredama" odmaknute od betonskog/zida cigle. Sada, stavljaju?i 1 gips plo?u dobiva se slaba izolacija, i jos nes malo ako se doda staklena/kamena vuna.
No, ako se ne varam (ispravite me slobodno), sav taj gips mogao bi se koristiti i za absorbciju dubokih frekvencija. Po formuli f=60/korijen iz m*d (gdje m=kg/m2 plo?e i d=zamak izme?u zida i panel plo?e) zna?ilo bi da mogu odrediti frekveciju koja se mo?e absorbirati. Dovoljno je onda viditi da gips plo?a je dosta te?ka te bi bilo potrebno udaljiti gips plo?u manje od 10 centimetara da bi se dobila absorbija ispod 100 hz-a.
Pitanje je -
1.da li to zaista mo?e funkcionirati?
2. Dali ova forumla funkcionira ili ova vrijedi samo za te?ke "gumene" plo?e?
2. Dali se ve?e te?ina, tj. 2,3,4 plo?e zaljepljene pona?aju druga?ije s obzirom da bi udaljenost od zida bila jako mala?
3.Da li bi postojao problem ako bi pojedine gips plo?e na odre?enim djelovima bili bli?i ili udaljeniiji od zida? ?to bi se desilo sa izolacijom?
4:Da li je potrebno za bolju absorbciju "umrtviti" gips plo?u, recimo da se na nju zaljepi neka te?ka guma kao bitumen za krovove ili pak ote?a i "umrtvi" tako da se na nju ljepi ne?to dodatno, recimo drvene letvice?

Evo ako imate nekakve odgovore, mi?ljenja ili iskustva izjasnite se. Hvala

Arthur
01-03-2015, 04:02 PM
najjeftinije a efikasno rešenje bi bilo nabiti neprekidno veliku količinu staklene pa mineralne vune, i zatim je zatvoriti filter platnom (baštenski filc). To radi najšire u spektru, i najzahvalnije je obzirom da ti nikad u sobi koja nema idealn mere, nije jedna frekvencija problem, nego minimum 3, pa još gomila njenih umnožaka. Gips prvo ima ružnu finalnu refleksiju, jer nije prirodni materijal, nego bućkuriš; drugo svaka "prepreka" izolaciji smanjuje Q faktor same apsorbcije, što ne želiš, zbog gore navedene tematike više problematičnih frekvencija. Ili imaš dovoljno veliku sobu, da nema upečatljivih anomalija (al onda mora biti bar 7m u sVAKOJ dimenziji, uključujući visinu), ili ideš na što je moguće širi spektar apsorpcije problema malih soba.

NickLP
01-03-2015, 04:09 PM
najjeftinije a efikasno re?enje bi bilo nabiti neprekidno veliku koli?inu staklene pa mineralne vune, i zatim je zatvoriti filter platnom (ba?tenski filc). To radi naj?ire u spektru, i najzahvalnije je obzirom da ti nikad u sobi koja nema idealn mere, nije jedna frekvencija problem, nego minimum 3, pa jo? gomila njenih umno?aka. Gips prvo ima ru?nu finalnu refleksiju, jer nije prirodni materijal, nego bu?kuri?; drugo svaka "prepreka" izolaciji smanjuje Q faktor same apsorbcije, ?to ne ?eli?, zbog gore navedene tematike vi?e problemati?nih frekvencija. Ili ima? dovoljno veliku sobu, da nema upe?atljivih anomalija (al onda mora biti bar 7m u sVAKOJ dimenziji, uklju?uju?i visinu), ili ide? na ?to je mogu?e ?iri spektar apsorpcije problema malih soba.

Ma da sla?em, no ja sam pogrije?io i trebao bolje napisati - znam da se ide s vunom za unutra?nju akustiku, udaljenost od zida, gass flow resistancy vune i sl. Zna?i ra?unajmo da ce vuna i/ili difuzori do?i poslje gipsa i korisiti se u prostoriji. Pitanje je ako se ve? radi soba sa vunom i difuzorima, s obzirom da imamo tako ogromnu povr?inu gipsa, ne bili se on mogao korisiti kao dodatna "pomo?" u absorbiciji samo frekvencija ispod 150-100 hz-a te posto?i odre?eni livel izolacije u isto vrijeme?

Arthur
01-03-2015, 05:30 PM
napisah ti već, svaka čvrsta prepreka koja ima svoju sopstvenu rezonancu oscilovanja, i sprečava protok vazduha do vune, i drugih rastresitih materijala, SUŽAVA dejstvo sama apsorpcije. Najvažnije u ovom procesu je zapravo sprečavanje toka vazduha do vune. Vuna, platno, pa reflektivni materijali u vidu difuzora male specifične težine (u odnosu na zidove) su dobitna kombinacija za jeftinu i efikasnu akustiku.

NLP
01-03-2015, 06:33 PM
Neki akustički dizajneri naprave "?koljku" kontrolne sobe (i snimaonice) iz gips i drugih ploča da bje?e stvarno nizke frekvencije van, kod nekih nizkih frekvencija nudi ta sendvič "?koljka" iz različitih materijala (gips/ ply/ gips i kompleksnije...) absorpciju a iznad nekog frekventnog spektruma prema srednje nizkim i nadalje reflektuju, onda se te srednje nizke, srednje i visoke sredjuju naknadno sa unutra?njom akustikom.

Problem je:
- ?koljka odnosno sendvič materijala mora da bude dobro da se izračuna, teoretička formula je startna pozicija a najvi?e ti koristi kilometrina;
- treba pravilno da se fiksira ploče i kako se dodiruju naknadne ploče i izolacije jer logički uveliko! sni?uje Q ali ga i raz?iruje, koriste se namjenski specijalni elementi za monta?u;
- opet kad dodaje? unutra?nje akustičke elemente opet na tu sendvič ?koljku ve?a? i dodatno damfuje? konstrukciju i ni?i? Q, zato čim manje direktno odnosno lako i/ ili distancirano.

Primjer te konstrukcijske logike (američki marketing ali ajde):
http://deltahdesign.com/zr-acoustics/

Ne vjeruj da nemaju bas trapova, samo puste da bje?e nizke van, njihovi unutra?nji akustički elementi nisu "kvantni" ili drugačije čudesni, nisu na level-u kakvih Schroederjevih difuzora i slično... punokrvni američki marketing!
Svakom kom rade studie moraju da potpi?u NDA ugovor:)
Jednu vrstu ploča koju koriste:
http://www.thx.com/consumer/home-entertainment/partners/serious-materials-partner-profile/
Nadam da me neče tu?iti:)

Za membranu se mo?e koristiti sva?ta od vezane ploče, gipsa, gume ipd.
Ako se mo?e, nek se izbjegavaju membrane zbog koloracije zvuka (jo? gori su helmholtz resonatori) ali ako membrane zatrebaju, jer ipak te?ko je u malim prostorijama i sa kritičkim dimenzijama da se rje?ava samo sa poroznom apsorbcijom... ali ako ba? nek se onda koriste limp mass membrane/ apsorberi.
I neke druge nuspojave naprave membranski apsorberi ali u kratko to je to.
Treba ih je i znati dobro odraditi da djeluju efikasno.