View Full Version : Neispravan I7 3770 ?
Filip_
03-02-2015, 07:43 PM
Setih se stare engleske izreke: "Nisam dovoljno bogat, da bih kupovao jeftine stvari"...
Elem, ipak (po prvi put) pazarih polovan procesor iz naslova. Sve ostale komponente sam uzeo nove sa garancijom kod jedne poznate firme za prodaju.
Naime, ploca (Asus P8-Z77-V LX) prepozna procesor svaki 10 put i tada ide u krug restart i bios...odneo u servis, oni stavili njihov procesor (nisu imali 3770, nego neki i5) i sve radi i zakljucili da je procesor neispravan. Nisu hteli da se bakcu dalje posto je polovan (rekli da su probali i to je to, ali realno ne verujem im), iako sam "servis" uredno platio...:banghead:
Sada ne mogu ni da nateram da ploca propozna ovaj i7, tako da ne mogu ni Bios da update-ujem.
Sad, prodavac polovnog procesora mi trazi da probam na drugoj ploci/chipset-u (u fazonu procesor ili radi ili ne, ne moze da kao radi pa trokira), u mom drustvu niko nema socket 1155 :rolleyes:, a posle zvanja 3-4 servisa u gradu niko nece da radi to zato sto "ako procesor ima ostecenje mogu da ostete njihovu plocu" iako sam hteo uredno da platim tih 15 minuta testiranja...
Da napomenem da je CMOS restartovan, baterija vadjena...napajanje je Modularno TermalTake 530w Smart serija koja kosta 10 000, tako da sam njega kao vinovnika problema odmah otpisao...
Zna li neko neki servis na teritoriji Beograda koji to radi (provera ispravnosti procesora na njihovoj ploci)?
Vec 2 dana sam u rasulu (uzeh odmor da bih instalirao sve sto mi treba i testirao, a tapkam u mestu :().
Btw, i ja koliko se secam (barem sa starim procesorima) ili radi ili ne, nema trece...ili ima?
BlasterMaster
03-02-2015, 08:32 PM
Btw, i ja koliko se secam (barem sa starim procesorima) ili radi ili ne, nema trece...ili ima?
ima...:wink: naravno ne toliko osetno ali svaki procesor usled dugogodisnjeg rada ima odredjeni postotak ili promil "losih" operacija... u principu se lose kalkulacije odponovo racunaju , taj postotak je mali ali ne i zanemarljiv.
nesto slicno kao i hard diskovi sa bad sectorima...samo sto je tu drasticna razlika...
diviner
03-02-2015, 08:45 PM
Ako imas kontakt sprej, magicnu krpu, probaj da precistis kontakte procesora (ali da na kraju bude sve ocisceno alkoholom). Mozes i sa gumicom za hemijsku olovku (ona plava strana... tih gumica je bilo kupiti u knjizarama, pola za obicnu, pola za hemijsku olovku... strana za hemijsku odlicno sluzi kao odstranjivac bakarne patine). Takodje, mozes pokusati da pomeris procesor u socketu (gde moze da se pomeri... znam da ces reci da se pomera veoma malo, gotovo ni malo, ali i taj mali pomeraj moze znaciti mnogo da jedna od iglica koja inace ima los kontakt, isti ostvari malo bolje, i da citava stvar proradi).
Moguce je naravno i ono sto si spomenuo u vezi biosa (potreban update). U tom slucaju, ako te ne mrzi da putujes za NS, javi se, pa cemo i to probati (imamo kod sebe i i5 i i7 procesora i nekih 1155 ploca)....
awacs
03-02-2015, 09:04 PM
Zna li neko neki servis na teritoriji Beograda koji to radi (provera ispravnosti procesora na njihovoj ploci)?
Vec 2 dana sam u rasulu (uzeh odmor da bih instalirao sve sto mi treba i testirao, a tapkam u mestu :().
Ja sam glup za te stvari, ali bar da ka?em ?ta bih ja uradio. Odneo bih ceo računar u servis i rekao ljudima da re?e problem. To bi ko?talo, ali bo?e moj. I tvoje vreme i ?ivci ko?taju, za?to njihovo vreme i znanje ne bi ko?tali?
Ja sam izgubio računicu koliko sam konfiguracija promenio do sada, ali bazične konfiguracije (MB/CPU/GPU/RAM) sam uvek pazarivao u kompletu, ba? zato da bih bio siguran da je sve ispravno. Posle, ako hoće?, bud?i? jedno po jedno, ali si bar 95% siguran da je sve ostalo OK. Ne?to sam nasro, nemam pojma da li to ima smisla.
Pozdrav,
Vasa
Filip_
03-02-2015, 10:28 PM
Mozes i sa gumicom za hemijsku olovku (ona plava strana... tih gumica je bilo kupiti u knjizarama, pola za obicnu, pola za hemijsku olovku... strana za hemijsku odlicno sluzi kao odstranjivac bakarne patine).
Da, tako sam pre 10-tak godina drndao Ram memoriju da proradi (i uspeo), nisam znao da je primenljivo i za CPU.
Takodje, mozes pokusati da pomeris procesor u socketu (gde moze da se pomeri... znam da ces reci da se pomera veoma malo, gotovo ni malo, ali i taj mali pomeraj moze znaciti mnogo da jedna od iglica koja inace ima los kontakt, isti ostvari malo bolje, i da citava stvar proradi).
Probacu i to sutra.
Moguce je naravno i ono sto si spomenuo u vezi biosa (potreban update). U tom slucaju, ako te ne mrzi da putujes za NS, javi se, pa cemo i to probati (imamo kod sebe i i5 i i7 procesora i nekih 1155 ploca)....
Hvala na velikodusnoj ponudi, ako se ovaj problem oduzi javljam se i dolazim, ionako nisam bio mesecima :rolleyes:.
Ja sam glup za te stvari, ali bar da ka?em ?ta bih ja uradio. Odneo bih ceo računar u servis i rekao ljudima da re?e problem. To bi ko?talo, ali bo?e moj. I tvoje vreme i ?ivci ko?taju, za?to njihovo vreme i znanje ne bi ko?tali?
Znam sve cika Vaso :banghead:. Jednostavno hteo sam da dam 100k dinara, a ne 120k (realno nisam ni imao 120k) i Marfi je preuzeo scenu :(. Sada ono sto bi oni mogli da urade je samo da stave svoj novi CPU, a niti 3770 imaju niti imam 40 000 za drugi i7...
Prvi komp pazarih pre 23 godine i nikad nisam uzimao polovno ili u delovima...rekoh "ajde procesor barem, jako su skupi, a realno nije toliki rizik" i sreca mi je prdnula za vrat...a evo upravo kucam sa Celeron-a starog skoro 10 godina...otisao i sklopio konfiguraciju po svome, stigla masina, do danas nijedan problem...cak je i u overclock-u blagom...
Hvala za info ljudi, javljam sta je bilo i sta sam uradio.
Filip_
06-02-2015, 01:04 PM
Evo da se javim na kratko.
Nista nije pomoglo sa brisanjem i gumicom/pomeranjem CPU-a. Zvao nekoliko servisa kazu da nemaju (ili nece) socket 1155 ploce na lageru pa sam digao ruke od toga.
Matorci, videvsi me razocaranog/skenjanog ce mi pozajmiti kintu za novi procesor :ups:, sto je realno i jedina prava solucija u Srbiji...garancija i zdravo. A za ovaj cu videti da proverim ispravnost kada naletim jbg na nekoga, pa da od prodavca jurim vracanje barem dela novca.
@Diviner: ako se javim za pomoc (nadjem vremena za N.S.) oko provere onda ce to biti 3-4 dana unapred da mozes da me smestis u raspored. Hvala jos jednom na ponudi!
diviner
06-02-2015, 01:47 PM
Nema problema...
Ako hoces, posalji nam sto pre procesor, pa cemo ga mi proveriti... Kazem sto pre, zato sto ni mi nemamo kod sebe stalno 1155 ploca (a imam ih u garanciji , tako da se ne bojimo kao neki da probamo... ako je procesor "spali" trazicemo drugu ;) ).
Pozdrav.
Boombass
09-02-2015, 12:23 PM
Od 100 slucajeva jedan ili ni jedan slucaj je da procesor ne valja.
Gledao sam sto se tice kompatibilnosti ploce i procesora i tvoje ploce nama na popisu.Evo pa vidi sam.
http://processormatch.intel.com/MotherBoards/CompatibleBoards?componentName=i7-3770
Filip_
09-02-2015, 02:25 PM
Od 100 slucajeva jedan ili ni jedan slucaj je da procesor ne valja.
Gledao sam sto se tice kompatibilnosti ploce i procesora i tvoje ploce nama na popisu.Evo pa vidi sam.
http://processormatch.intel.com/MotherBoards/CompatibleBoards?componentName=i7-3770
Hm, Asus kaze drugacije (naravno ovo sam i pogledao pre kupovine i izlistao forume i review-ove korisnika): http://www.asus.com/Motherboards/P8Z77V_LX/HelpDesk_CPU/
Anyway hvala za feedback, sve ce biti razjasnjeno kroz nekoliko dana :rolleyes: pa javljam i ovde, mozda nekom jos pomogne.
Boombass
09-02-2015, 04:57 PM
Napravi ti update biosa sa ovim i5 procesorom pa onda stavi svoj i7.
Ti kada si izvadio bateriju plo?a je resetirala bios na tvorni?ke postavke.Zato ti vi?e ne prepoznaje i7.Ljepo ti stavi bios sa ovoga linka i to mora raditi.Ne znam koji je tocno tvoj model i7 ali vidim da gotovo svi modeli i7 3770 zahtjevaju bios 0312.
http://www.asus.com/Motherboards/P8Z77V_LX/HelpDesk_CPU/
Prati proceduru za instalaciju biosa.
Ne znam koji i5 sada imas u kompu jer ima ih vi?e i ne zahtjevaju svi isti bios.Otidji u bios i procitaj koja je verzija pa cemo to rijesiti.
diviner
09-02-2015, 05:23 PM
Ako ti je stigao i5, najbolje uradi ovo sto je predlozio Boombass, ako ne zelis da saljes procesor. Posto je zaista rijetkost videti neispravan (pogotovo intel) procesor. Do volje ti...
Filip_
09-02-2015, 09:42 PM
Prati proceduru za instalaciju biosa.
Ne znam koji i5 sada imas u kompu jer ima ih više i ne zahtjevaju svi isti bios.Otidji u bios i procitaj koja je verzija pa cemo to rijesiti.
Ne, ne i5 su mi stavili kod prodavca da bi me uverili da sve ostale komponente normalno rade (nisu imali i7 sa mojim socket-om da provere).
odneo u servis, oni stavili njihov procesor (nisu imali 3770, nego neki i5) i sve radi i zakljucili da je procesor neispravan.
Nemam i5 niti neko moj ima socket 1155 zato sam se i obratio za pomoc inace bih probao i resiti sa intalacijom prave verzije BIOS-a, ali nazalost :(. Saljem sutra, javljam do cega je na kraju.
diviner
11-02-2015, 01:35 PM
Isti problem i na B75-D3V ploci. Upali se uvek, ali dalje od bootscreena biosa ne prolazi (tu blokira i jedino reaguje na reset dugme...ne moze se uci ni u bios...ploca ima poslednju verziju biosa F9, a od F7 je podrzan 3770). Nazalost, izgleda da je ipak procesor pokvaren...
Probano zatim u jos jednoj ploci (p67a) , i tu je uz pomoc dodatne grafike ulazio na pola u win, ali nikada do kraja bez plavog ekrana... znaci definitivno nesto nije sa njim u redu. Cak sam dodatno ocistio kontakte procesora, ali dzaba :( ...
Menjane su memorije, napajanja, graficke karte, a ploce inace normalno rade sa i5 3330 i i7 2600k procesorima...
Filip_
11-02-2015, 07:22 PM
Isti problem i na B75-D3V ploci. Upali se uvek, ali dalje od bootscreena biosa ne prolazi (tu blokira i jedino reaguje na reset dugme...ne moze se uci ni u bios...ploca ima poslednju verziju biosa F9, a od F7 je podrzan 3770). Nazalost, izgleda da je ipak procesor pokvaren...
Upravo sam to i sumnjao (sa mojim skromnim iskustvom kao 25-to godisnji korisnik Intel-a), samo sto sam sada miran pa da reklamiram prodavcu da vidim sta mogu da izvucem, covek ima troje malih celjadi i mozda zvuci glupo, ali neprijatno mi je :(.
Clanu Diviner, puno hvala na pomoci i trosenju svog vremena oko ovoga.
Ocekujem da pijemo pivo cim dodjes u Bg.
AudioStorm
20-02-2015, 11:39 AM
Samo zelim reci jako interesantna tema,jer sam bio u istom filmu kao Filip oko kupovine polovnog procesora,i stvarno mislim da nikad nisam cuo da je neko prilikom kupovine naletio na neispravan procesor,bas si bio lose srece Filipe :(
Nov i .
:da:
awacs
20-02-2015, 02:06 PM
Samo zelim reci jako interesantna tema,jer sam bio u istom filmu kao Filip oko kupovine polovnog procesora
U kom smislu ?u istom filmu?? Isto si kupio neispravan polovni procesor?
Pozdrav,
Vasa
vasko
20-02-2015, 08:23 PM
ne znam koja je to racunica polovan 3770 za budzet od 100k kad imas 4770 osnovnu konfiguraciju sa 4GB RAM za 450 eura, ili asus N551jk sa 4700HQ za 80k
Filip_
20-02-2015, 10:04 PM
ne znam koja je to racunica polovan 3770 za budzet od 100k kad imas 4770 osnovnu konfiguraciju sa 4GB RAM za 450 eura, ili asus N551jk sa 4700HQ za 80k
Vidim da ne znas :D. Salu na stranu...
Problem je licnih zahteva i afiniteta, a ne da uzimam komp iz slikanog oglasa sa ustedama gde god se moze, samo da bi Mile rekao Ziki da ima i7 :rolleyes:
Potrebni su bili odredjeni uslovi, ploca koja podrzava 32Gb Ram-a, ima odredjene prikljucke, kuciste koje je ima mesta za odredjene kulere, dovoljno mesta za hard diskove, sa lakim pristupom montaza...da ne objasnjavam sve, nema potrebe, uvek sam kupovao racunar po svojoj meri...
AudioStorm
22-02-2015, 12:56 AM
U kom smislu ?u istom filmu?? Isto si kupio neispravan polovni procesor?
Pozdrav,
Vasa
Moja greska Vaso,htio sam ;)
awacs
22-02-2015, 02:31 PM
Moja greska Vaso,htio sam ;)
Ćuti more, jeftinije je da pogrešno napišeš nego da pogrešiš u kupovini :(
Priznajem, samo jedared sam čuo da je nekome riknuo procesor — moja drugarica krečila stan, prašine ko u priči, kuler na procesoru zaribao, ona izašla iz kuće ne ugasivši računar... ironijom sudbine, imala je instaliran i neki softver za praćenje temperature sistema, trt-mrt, ama kad je ovaj prikukao u kući nije bilo nikoga da čuje... ali joj nije palo na pamet da iznosi sjeban procesor na tržište :rolleyes:
Pozdrav,
Vasa
spartakus
22-02-2015, 04:56 PM
razmishljam sto ja ne bih dok stekam kesh za novi komp uzeo neki polovan procesor.ma mogu i 2,3 komada koliko su jeftini(matora ploca amd cpu).nadam se da ce filip uspeti da sve to sredi..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.