View Full Version : Lemilica
disco violence
02-02-2015, 11:03 PM
Da krenemo od nule.Nema DIY bez lemilice,a po?to sam ja re?io da se latim "posla" da zalemim koji kabl za konektor i slično ,interesuje bi mi lemilicu preporučili za taj moj poduhvat.Ne bi da pazarim neko ba? sranje,a ne treba mi ba? ni profi lemilica.
Po?to vidim da nema ovoga na stanju
http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=4740
sledeća opcija bi mi bila ova
http://www.mikroprinc.com/proizvodi/lemna-oprema-i-pribor/lemilice/lemilice-ersa/l-ersa-30s-30w/index.php
Samo vidim da ova druga ima dve opcije vrha 3mm i 1mm,pa se pitam
kakav vrh mi treba za lemljenje kablova,kao i koja snaga lemilice je potrebna za tu rabotu.?ta znači oznaka multi na lemilici(vi?e opcija za vrh ili...) vidim da su skuplje.Sa čime i kako najbolje čistiti/odr?avati vrhove.Po?to bi verovatno sve svoje kablove ponovo zalemio jer se sećam ko ih je i kakvim lemilicama radio interesuje me i odlemljivanje.Eto lepe teme pa da počnemo.Pozdrav.
Ova Ersa je jako dobra lemilica.
Treba ti standardna snaga, mislim da je do 50W dovoljno za kablove.
Što se vrha tiće, generalno je da ako trebaš grijati velike komade metala onda ti treba deblji vrh, a ako je za sitne stvari onda ide tanji. Ako ti je samo za kablove, onda je svejedno. S tanjim vrhom ćeš možda biti precizniji, al na kraju preciznost ide iz ruke.
Treba ti još tinol, i to nikako nemoj uzeti bezolovni jer je s njim teško raditi - treba mu viša temperatura i teže se razlijeva.
Treba ti nešto za čišćenje vrha lemilice. Imaš ili one spužvice (koje se koriste kada su natopljene u vodu!) ili one žičane mrežice.
I treba ti stalak. Najbolje onaj koji ima kao oprugu/feder u koju se stavi lemilica. Ali iskreno, ako radiš malo i rijetko dovoljna ti je i velika pepeljara - sasvim dobro zadrži lemilicu da ne padne.
disco violence
03-02-2015, 11:29 AM
Šta je to hladan lem, kako ga prepoznati,a kako izbeći?
Bockie
03-02-2015, 11:51 AM
Šta je to hladan lem, kako ga prepoznati,a kako izbeći?
Nisam iz te struke, ali evo mojih zapažanja:
Obično se desi da se pojavi krčanje, kratki prekid ili promene u odnosu na temperaturu i mehaničke promene (udarce, pritisak na neko mesto itd).
Pretpostavljam da se lem razdvaja od ploče ili vođice (linije) na ploči.
Upravo se dešava zbog promena u temperaturi (često paljenje i gašenje sprava ili sprava uneta sa veoma niske temerature ili ne zagrejanog prostora puštena u rad).
Čest je slučaj da uređaj "prosvira kad se ugreje" ili pri višim vrednostima signala koji prolazi kroz istu i td...!
Naravno i mobilna oprema, podložna mehaničkom faktoru, drmanju, čestom prevozu itd.
U ozbiljnijim studijima se veće miksete i ne gase! A to košta.
3, 5 ili više kw/h, pa ti sviraj...:D
Izbegavanje se svodi na prvo izbor kvalitetnije opreme, pod pretpostavkom da se manje štedelo i da su kvalitetnije komponente i materijali za proizvodnju (pa i kalaj i način lemljenja) korišćeni.
Zatim na ublažavanje svega gore pomenutog. Dakle, što manje promena u temperaturi i kretanju....
E sad, ako ima ko baš iz te oblasti neka objasni stručno...
BlasterMaster
03-02-2015, 04:15 PM
?ta je to hladan lem, kako ga prepoznati,a kako izbeći?
hladan lem se javlja kada se kalaj pri lemljenju nedovoljno zagreje , a pritom spoji dva predpostavljena provodnika, ali se pri tom nedovoljnom zagrevanju kristalizuje, sto kasnije stvara u tom samom lemu oksidacije sto prouzrokuje kvarove... hladan lem ti je ustvari veza koja ima tzv "prelazni otpor" , znaci veza nije uspostavljena u punom smislu. e sad kako vremenom dolazi do oksidacije taj otpor se povecava u lemu sto rezultuje kvarovima ili povremenim prekidima, sumovima itd...
e sad kako ga izbeci, prvo treba dobra oprema, na to mislim kvalitetna lemilica koja moze da postigne dovoljnu temperaturu, i dobar kalaj, a mnogi ljudi cak i predgrevaju te komponente koje se leme da bi imale bolju prihvatnu moc...
takodje jedan od najcescih uzroka hladnog lema je nedovoljno dugo drzanje lemilice , deluje kao lako, ali i lemljenje je stvar ruke i iskustva, a najvise tajminga...
disco violence
03-02-2015, 06:17 PM
Koji Tinol preporučujete za kablove,vidim da u ponudi ima i nekog audiofilskog sa srebrom koliko to pije vode?Kada se koristi pasta a kada ne?Jbg sve bi da znam ,a nemam pojma o ničemu.
BlasterMaster
03-02-2015, 08:52 PM
ja sam pre u jednom servisu koristio neku elsol ili eslol ili elsold ali ne bih mogao da odredim dal je bolja ova ili ona, niti sam imao uslove da testiram "cistocu" signal, ili bilo sta sto bi tebi bilo merodavno...uglavnom to sto kazu da ima bakra ili srebra, ima, ali cini mi se da je to mali postotak negde oko 2-3 posto srebra koliko se secam,a bakra mislim i manje... mozda ni 1 posto, a zbog toga je i veca cena... sto se tice paste, ona sluzi da ocisti mesto lemljenja i da se lem brze stvori da ne dolazi do oksidacija itd, da brze sklizne sa lemilice i to sve... uglavnom u tinolima imas tu pastu (posto je to kao suplja cevcica ispunjena pastom) tako da ti ne treba nesto preterano... a ako ti treba za zahtevne aplikacije , bolje da koristis kalafonijum (procackaj na guglu kako se upotrebljava)
kao sto je reko shot dobre lemilice su Ersa a i ako naidjes one Weller, sa regulacijom temperature itd, samo skuplje su...
imaj na umu da razliciti tinoli imaju razlicitu tacku topljenja zbog sastava, tako da ovi sa bakrom i srebrom se tope na oko 220 c, a obicni na oko 180...upravo zbog toga je bitno imati dobru lemilicu sa dovoljnom snagom...
i obavezno kupi onu pumpicu sto izvlaci visak kalaja prilikom lema ;)
veruj mi i ja sam bio totalni duduk , tek posle par "lekcija" sam naucio da lemim, tako da bolje da iscimas nekog u nekom tv servisu da ti objasni veruj mi znacice ti...
Hladni lem je teško locirati, ali onda nakon što ga pronađeš vrlo ga je lako ispraviti. Samo se zagrije taj lem toliko da se nakratko otopi i to je to. On opet stvori vezu, ovog puta dobru i to je to.
Kako ga pronaći? Upališ spravu i u prvih par minuta dok se nije ugrijala i razradila kuckaš s plastičnim dijelom šarafcigera po svakoj lemnoj točci. Ona koja ima hladan lem će vjerovatno na to kuckanje reagirati tako da šuška ili prekida.
Ako ju ne možeš pronaći onda ima jedna hrabra (riskantna?) metoda rješavanja problema - ugriješ pečnicu na maximum i staviš štampanu ploču unutra na 10 minuta. Ili će crknut do kraja ili proradi za sva vremena!
vasko
04-02-2015, 10:07 AM
Hladan lem nastaje kada kontakti koje lemis nisu dovoljno zagrejani da bi kalaj uhvatio za njih vec je samo kalaj istopljen, tj formira se samo mehanicka veza ali ne i hemijska. Zato se snaga lemilice bira prema masi kontakata koji se leme i tom prilikom temperatura kontakata mora biti iznad tacke topljenja kalaja.
diviner
04-02-2015, 11:46 AM
Pored mehanickog aspekta hladnog lema, mnogo vise glavobolje zadaje tkzv nestabilna hemijska struktura lemnih legura/mjesavina, koji posle izvjesnog vremena daje mikroskopske frakture "kalaja" koji se tesko vide golim okom, veoma tesko otkrivaju kuckanjem (jer su, kao sto rekoh, u pitanju mikroskopske frakture, ili neko je ovdje napisao kristalizacija), a jedini lijek je ponovno prelemljavanje na rework stanici (reballing kod visoko integrisane tehnike), tj totalno novo prelemljavanje sa ciljem da se sto vise ukloni stari "kalaj" i stavi neki kvalitetniji...
psionic
04-02-2015, 11:49 AM
Hladan lem nastaje kada kontakti koje lemis nisu dovoljno zagrejani da bi kalaj uhvatio za njih vec je samo kalaj istopljen, tj formira se samo mehanicka veza ali ne i hemijska. Zato se snaga lemilice bira prema masi kontakata koji se leme i tom prilikom temperatura kontakata mora biti iznad tacke topljenja kalaja.
Slažem se sa ovim, a ima tu i kakav je kalaj korišćen (procenat olova i sl), a ima i pojava da se posle više grejanja i hladjenja, da se pojave pukotine, čak i kod fabričkih lemova. Primer je memorija na grafičkoj.
diviner
04-02-2015, 04:15 PM
Zapravo , cesce popucaju veze na grafickom procesoru, posto je on zbog broja veza (broj pinova kod modernih grafickih procesora prelazi 1000) (ako mislis na te grafike koje brljave sa onim linijicama, pa se onda zagrevanjem "poprave"). I to je upravo ono o cemu sam ja pricao...
psionic
04-02-2015, 06:41 PM
... a po?to se i inače te komponente spajaju zagrevanjem u pećima, a ne klasičnim lemljenjem, ponekad je moguće popraviti grafiku laganim pečenjem malo u rerni, dok fino ne porumeni... :-)
diviner
04-02-2015, 09:38 PM
Moguce je "popraviti" :), i onda graficka, maticna ploca (najcesce od laptopa) radi mjesec dva, i opet isti problem (upravo zato sto je "kalaj" loseg kvaliteta, tj fabricki je lose odradjeno BGA pakovanje).
Mi vec odavno radimo BGA reballing (postoje IC rework stanice), i to je jedini nacin da se kompleksniji cipovi i maticne ploce trajno srede...
nesto poput ovoga:
https://www.youtube.com/watch?v=f3N3PEIYPXk
psionic
05-02-2015, 01:14 AM
Moguce je "popraviti" :), i onda graficka, maticna ploca (najcesce od laptopa) radi mjesec dva, i opet isti problem (upravo zato sto je "kalaj" loseg kvaliteta, tj fabricki je lose odradjeno BGA pakovanje).
Mi vec odavno radimo BGA reballing (postoje IC rework stanice), i to je jedini nacin da se kompleksniji cipovi i maticne ploce trajno srede...
nesto poput ovoga:
https://www.youtube.com/watch?v=f3N3PEIYPXk
Sjajan video, nisam znao da je moguce uraditi ovako nesto u kucnim uslovima, ja sam mislio da je ta vrsta lemljenja moguca samo u fabrikama sa skupom opremom za pozicioniranje i sta znam sta sve ne...
diviner
05-02-2015, 01:18 AM
Evo primjera jos kucnije radinosti :)
https://www.youtube.com/watch?v=VTAU647jzzk
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.