PDA

View Full Version : Neve 1073 DPD - digiital output

Yeahlenn
31-01-2015, 10:53 PM
Posto on vec ima svoju konverziju, ako ja dobro razumem, nije mi potreban neki dobar AD konvertor, ili RME kartica, jer on vec salje digitalni signal.

Sta je najpametnije resenje za "primaoca" digitalnog signala?

Trenutno imam Focusrite Saffire PRO 24DSP, i u njemu imam SPDIF in.

Ako spojim SPDIF Out iz 1073 DPD u SPDIF in na Focusrite, to ce sigurno da radi, ali je pitanje da li je to resenje ok ili bih imao solidan napredak ako bih imao neku RME karticu, pa da spojim preko AES, na primer?

Hvala unapred

Moritz
31-01-2015, 11:00 PM
Neces imati nikakav napredak jer se najbitniji proces a to je A/D desava u Neve. Imaces napredak samo ako ih stavis na isti Word Clock a to u tvom slucaju nije moguce zbog same audio kartice

telefon
31-01-2015, 11:01 PM
Posto on vec ima svoju konverziju, ako ja dobro razumem, nije mi potreban neki dobar AD konvertor, ili RME kartica, jer on vec salje digitalni signal.

Sta je najpametnije resenje za "primaoca" digitalnog signala?

Trenutno imam Focusrite Saffire PRO 24DSP, i u njemu imam SPDIF in.

Ako spojim SPDIF Out iz 1073 DPD u SPDIF in na Focusrite, to ce sigurno da radi, ali je pitanje da li je to resenje ok ili bih imao solidan napredak ako bih imao neku RME karticu, pa da spojim preko AES, na primer?

Hvala unapred
ali brate neve sa tom konzumerskom kartom nikako neide...
uzmi barem neki rme....

telefon
31-01-2015, 11:03 PM
Neces imati nikakav napredak jer se najbitniji proces a to je A/D desava u Neve. Imaces napredak samo ako ih stavis na isti Word Clock a to u tvom slucaju nije moguce zbog same audio kartice
nebih se slozio....nije spdf bezveze konzumerska veza....
a pogotovo na tim jeftinim kartama..preko spdf-a jitter-a ko u prici

Yeahlenn
01-02-2015, 01:20 PM
Da je 1073 DPA, odnosno analogna verzija, tu ne bih imao dileme, bar RME bih uzeo. Ali u ovom slucaju imam dileme, jer je AD konverzija vec napravljena u samom Neve. Da li se dalje jos nesto bitno desava, ili je 99% posla odradjeno?

awacs
01-02-2015, 01:41 PM
Jedina bitna stvar koja preostaje je Word Clock, tj. kvalitet istog. Ovo što kaže @telefon je prilično tačno. S/PDIF i AES/EBU i teoretski i praktično imaju iste probleme sa jitterom ako WC ide preko njih. Sa druge strane, RME ima poseban port za WC, a kažu ljudi i da je taj WC jako dobar.

Pozdrav,

Vasa

Yeahlenn
01-02-2015, 01:50 PM
Ja na kartici nemam wordclock, imam samo spdif in/out.

Sve radi, samo nemam toliko iskustva da mogu oceniti da li je to TO ili moze bolje.

Yeahlenn
01-02-2015, 02:02 PM
Znaci, RME HDSP 9652 bi bilo super resenje?

awacs
01-02-2015, 02:06 PM
Recimo :) Mada nije lo?e imati i jo? poneki analogni ulaz na spravi.

Pozdrav,

Vasa

Moritz
01-02-2015, 07:55 PM
nebih se slozio....nije spdf bezveze konzumerska veza....
a pogotovo na tim jeftinim kartama..preko spdf-a jitter-a ko u prici
Jitter je u ovom slucaju minimalan jer pricamo o kratkim kablovima izmedju uredjaja i zato nema nikakvog efekta da se ulaze dalje u lanac. Kupovinom RME ce imati mnoga druga poboljsanja svakako ali sama SPDIF konekcija ako se napravi bez WOrd Clock konekcije nece imati nikakvu razliku u odnosu na sadasnju kartu koju poseduje. A sam RME ako nema na sebi pravi AES/EBU konektor kao na UFX modelu opet nece doneti nista bolje jer ce se opet morati praviti format konverzija ili fizicka konverzija kablovima i konektorima (aes/spdif) (ADAT i SPDIF su dominantni digitalni konektori na jeftinijim RME karticama)

Plishani
01-02-2015, 10:20 PM
Ako spojim SPDIF Out iz 1073 DPD u SPDIF in na Focusrite, to ce sigurno da radi

Ja se ne?to ne sećam da 1073 DPD ima S/PDIF izlaz... Koliko znam, to su AES3 izlazi, a ima i opcija za DSD, u vidu SDIF-2 ili SDIF-3 interfejsa.

Vrlo često AES izlaz ne bude prepoznat na SPDIF ulazu kao validan signal, iako su Audio Data paketi identični, jer postoji razlika u pakovanju bitova koji odredjuju Sampling Frequency. Osim toga, električne karakteristike su podosta različite, pa bi trebalo da koristi? ne?to da za?titi? ulaze od previsokog napona koji AES izlaz daje.
Mo?da je ipak bolje da uzme? neku karticu za AES ulazima.

Arthur
01-02-2015, 10:34 PM
još jedan glas za AES, kolko se sećam nekih ranijih Boggijevih priča, AES je mnogo standardizovaniji sam po sebi u odnosu na wordclock, koji ima dosta različitih interpretacija, od proizvođača do proizvođača.

awacs
02-02-2015, 02:03 PM
Ja nekako do?ivljavam RME kao ozbiljnu firmu, onako nemački ozbiljnu. Ovo je screenshot iz manuala za FF800 koji se nalazi na http://www.rme-audio.de/download/fface800_e.pdf Identična obja?njenja su u manualima za HDSP 9632 i 9652

E sad, po?to su ovo napisali Nemci, ja nekako verujem da nisu to napisali bez veze :)

Pozdrav,

Vasa

telefon
02-02-2015, 02:55 PM
Ja nekako do?ivljavam RME kao ozbiljnu firmu, onako nemački ozbiljnu. Ovo je screenshot iz manuala za FF800 koji se nalazi na http://www.rme-audio.de/download/fface800_e.pdf Identična obja?njenja su u manualima za HDSP 9632 i 9652

E sad, po?to su ovo napisali Nemci, ja nekako verujem da nisu to napisali bez veze :)

Pozdrav,

Vasa

ja sam tako napravio....jos treba stisnit kvacicu u rme controlpanelu...
jer aes..i spdif rade na drugacijim voltazama...pa tako rme promjeni voltazu na aes...
Nije bitan broj zica koliko je voltaza....tri zice su zapravo samo za VEElike udaljenosti,(balansirani kabel)a to ovi u rme-u najbolje znaju..
znaci ne razlikuje se aes od spdif-a po broju zica,nego po voltazi na kojoj protokol radi..

Moritz
02-02-2015, 04:00 PM
ja sam tako napravio....jos treba stisnit kvacicu u rme controlpanelu...
jer aes..i spdif rade na drugacijim voltazama...pa tako rme promjeni voltazu na aes...
Nije bitan broj zica koliko je voltaza....tri zice su zapravo samo za VEElike udaljenosti,(balansirani kabel)a to ovi u rme-u najbolje znaju..
znaci ne razlikuje se aes od spdif-a po broju zica,nego po voltazi na kojoj protokol radi..
I dodao bih da se razlikuje u omazi 75 oma za SPDIF i 110 oma AES

telefon
02-02-2015, 07:06 PM
I dodao bih da se razlikuje u omazi 75 oma za SPDIF i 110 oma AES

da...

mada ja kada sam pravio sebi kabel...slao sam upit mail-om u rme
koji kabel da koristim 75 ili 110 ohm (jer to u manualu od rme nije bas dobro objasnjeno) i dobio sam odgovor da je svejedno na male udaljenosti..samo da je bitno stavit kvacicu u control panelu....
i po preporuci sam sam iskoristio cat5 kabel mrezni kabel koji je 100ohm...

Uglavnom ljudi dosta koriste cat5 kabel za aes....

Arthur
03-02-2015, 01:03 AM
Na sistemu u mom studiju upravo ovo i radimo - FF800 preko 75omskog kabla koji nije ni metar dugačak sa spdif out na aes-ebu XLR input digitalne skretnice za zvučnike. Clock radi, i sve zvuči vrlo precizno :)