View Full Version : Malo pravili bass trapove...
DaBear
26-01-2015, 06:25 PM
Za projekat koji sad radim (veliki kucni bioskop) smo pravili bass traps.
Crteze mi dao Mr Roger (Quested) pa smo po tome napravili. rekao je da ceo zadni zid u sobi pokrijemo sa ovim broad bass trapovima. Uspeli smo da ubacimo 3 komada - jer ima dvoje vrata i rupa za projektor...
Na parcetu zida koji je sa strana "ogradjen" sirokim letvama je ovcija vunica 5cm, a ispred su okacene dve zavese od gume/felta jedna naspram druge. Guma je napolju...dubina oko 20 cm..
U masi privatnoh bioskoap u kojim sam bio akustike nema - male sobe itd..a bass uvek negde divlja... pogotovo u zadnjem redu! Ovo bi trebalo da regulise to..videcemo kad se sve postavi, i zvucnici itd i malo izmeri itd..
Zasada - dobra razonoda. Bice jos kupovnih 3D difuzora (Auralex, punjeni sa vunicom) i pravljenih absorbera. sve se kachi, tako da moze da se skida/ premesta po potrebi. Treba jos sve da se ofarba u crno...
Raspored sam pravio po sistemu nekog lika koji je poznati home cinema dizajner /akusticar. Napominjem, nije studio nego bioskop i najvaznije je da je zvuk lepo distribuiran i da se dijalozi razumeju a muzika (i bas) "osecaju !!!:D
Na dnu - kako treba da izgleda kad je gotovo... !!!
Odlično.
Koristi air tight sealed dizajn membranske limp mass absorbere!, ne stari tip dizajna (klamfanje gume ipd. na podkonstrukciju i slično), baš sad popravljam jedan stariji Munro i jednom sam prije jednog Roger-jevog (jednak princip je bio).
Meritve su kazale dosta frekventno linearno ali kad se pogledao waterfall idrugi parametri, previše su kroz vreme tulumarile kritičke niske i sweet spot je bio veoma malen, a prostori (za današnje vreme) dosta dobri volumensko.
Previše bas trapinga ne može biti!!! Nečeš imati manje basa/ nizkih, nego če biti uvijek bolje definisane i relativno kontrolirane po prostoru, ne samo u sweet spotu, znači kao domači teatri.
... i da iznimno prijatno če biti ako češ vratio po pameti zdrave refkesije u oblici kvalitetnog difuzong polja ali ne sa Auralex-ovim difuzorima:( to je tako nikako... makar daš napraviti stolaru kvalitetne 1D ili 2D difuzore.
Nema 3D difuzora, nego 1D i 2D naprave zvučnu sliku više prostorniju ili više 3D... odnosno postoje 3D difuzori ali su još više manje u istraživačkim vodama i primjenjeni su u jednoj japanskoj kontrolnoj sobi (kaže se im volumetric diffusers).
Ne boji se "prevelog broja" difuzora, neče biti ali treba po pameti da se naprave i stavljaju, da ne čuješ fazne pomake (uddaljenost od Schoederjevog i sličnih difuzora koji rade sa faznim pomakima) zato je minimalna distanca udaljenosti 3 X valne duljine dizajnirane frekvencije.
Pa i u veliki večini "studia" nema neke dobre akustike, na žalost i tipovi ala Babicz, Bob Katz, Zimmer... nisu dali dosta na akustiku a HW na "tone".
Tako ti je jednako kod privatnih "ozbiljnih" teatrovima.
... da ne kažem kako se rade profesionalni bioskopi, bar večina njih... pa ipak dobiju Dolby ipd. certifikat... biznis je biznis i ne mora da izžareva kvalitetnu akustiku, važno da je taj i taj HW.
Da se sve kaži a može da se i preseli imaš na mojem FB profilu nekoliko principa custom modularnih studia ( https://www.facebook.com/NenadLP/media_set?set=a.1571551484469.2074417.1105969721&type=3 ).
Bilo da je dobra kontrolka ili dobar home theater, mora da je ceo spektar zvuka dobro kontrolisan i distribuiran, i da se čuje i bas i sve ostalo, home theatre neki žele da više rezoniraju u nekim nizkim područjima ali ni to nije problem, može ako hože ali realno ipak ništa ne profitiraš sa tim, nevtralnije, bliže si time što su htjeli producenti da čuješ:)
Koji je to lik, dizajner?
Ali pazi samo promatranjem i kopiranjem, ne znaš da li je to dobro za tvoju tačno specifičku prostoriju i kako je uopšte uradjeno, ne da je raketna znanost ali poanta je u skrivenim detaljima.
Evo nešto vizualnih smjernica ka sadašnjim home theatre dizajnovima:
http://www.rpginc.com/images/ProjectGallery/Expo/Home%20Audio%20Suite%20_Expo%20Project%20Gallery%2 01.jpg
http://www.rpginc.com/images/ProjectGallery/Expo/Home%20Audio%20Suite_Expo%20Project%20Gallery%202. jpg
http://www.rpginc.com/images/ProjectGallery/FlutterFree/Private%20Home%20Media%20Room_FlutterFree%20Galler y%201.jpg
http://www.rpginc.com/images/ProjectGallery/Diffractal/Private%20Theater_Custom%20Diffractal%20Gallery%20 1.jpg
http://www.rpginc.com/images/ProjectGallery/Diffractal/Transparent%20Audio%20Demo%20Room_Diffractal%20Gal lery%201.jpg
Za projekat koji sad radim (veliki kucni bioskop) smo pravili bass traps.
Crteze mi dao Mr Roger (Quested) pa smo po tome napravili. rekao je da ceo zadni zid u sobi pokrijemo sa ovim broad bass trapovima. Uspeli smo da ubacimo 3 komada - jer ima dvoje vrata i rupa za projektor...
Na parcetu zida koji je sa strana "ogradjen" sirokim letvama je ovcija vunica 5cm, a ispred su okacene dve zavese od gume/felta jedna naspram druge. Guma je napolju...dubina oko 20 cm..
U masi privatnoh bioskoap u kojim sam bio akustike nema - male sobe itd..a bass uvek negde divlja... pogotovo u zadnjem redu! Ovo bi trebalo da regulise to..videcemo kad se sve postavi, i zvucnici itd i malo izmeri itd..
Zasada - dobra razonoda. Bice jos kupovnih 3D difuzora (Auralex, punjeni sa vunicom) i pravljenih absorbera. sve se kachi, tako da moze da se skida/ premesta po potrebi. Treba jos sve da se ofarba u crno...
Raspored sam pravio po sistemu nekog lika koji je poznati home cinema dizajner /akusticar. Napominjem, nije studio nego bioskop i najvaznije je da je zvuk lepo distribuiran i da se dijalozi razumeju a muzika (i bas) "osecaju !!!:D
DaBear
26-01-2015, 08:34 PM
Hvala na obimnom odgovoru...tip / dizajnet je Antony Grimani http://www.msr-inc.com/about/anthony_grimani.html Bio sam na nekom njegovom predavanju - i sve se na kraju svede na "sell sell!" (njegove akusticne proizvode) koji bi za ovu sobu dosli oko $15.000 !!!!
imao sam mali budzet (?86K) za ceo projekt, pa je i ovo "akustike" dovoljno. Bice dobro, znam.
Drugo - nije uopste za nekoga ko zna sta gleda i slusa, vise je meni dobra prilika da probam sta moze da se uradi. kako drugi rade ovde - ovo je do jaja!!
Quested je napravio nove subwoofere za ovaj projekt - koji ce sad da stave u masovnu proizvodnju. Ja sam mu platio za R&D unapred i dobio sam ih za mnogo manje para. Bice 3 woofera sa 2 x 10", Roger kaze da idu do 15hz i da je mnogo happy kako rade. Nisu duboki ali su visoki.
Plus, ide njegova amplifikacija sa posebnim bass management modulom i skretnicama i analog filterima / EQ za doterivanje.
Plus 2 - Anthem receiver ima do jaja ARC (auto room correction_ pa ce kad se sve sabere, biti OK.
Iza platna 3 x L/C/R i 3 x sub woofers + 8 surrounds. 7000W sve skupa.:D
Aha ok, to su modularni komercijalni produkti da... pa kupi jeste.
15k$ ni nije toliko ako;
- je rezultat odličan,
- nije to samo tu i tamo nek modularan elemenat nego puna soba,
- ne treba? da sam pravi?, nego samo "kači?"/ postavlja? ali da je efektivno i do iznimno nizkih frekvencija.
Na kraju je uvijek predavanje ili savjetovanje u vidu prodaje, va?no da dobro radi ako sam ne zna? ili neče? ili nema? vremena...
Mali budzet, ako dobro razumijem - 86.000 britanskih funti? za kakav točno prostor ili vi?e njih, mjere, uključen ozbiljan soundproofing?!
Kod Umek-a u malom kučnom studiu (ima? na mom wall-u video i merenja) se koristili:
- "sateliti" http://quested.com/studio-monitoring-production/products-v3110.html +
- 2 X http://quested.com/studio-monitoring-production/products-x15.html
i rade do 20Hz odlično, mo?e i ni?e.
Elektronička glasba zahtjeva svoje...
Na kraju nisam taknuo EQ na Quested HW-ju, nego samo narihtao crossover!!! I to je to!
Ti bedni! EQ HW i/ili plug-ini su samo za zbunjavanje mozga osim ako je akustika oko +/-5dB + malo te EQ korekcije!!! onda je odlično ok.
... inače veoma zbunjava!!!
Da se to umiri u prostoru 3.6m X 3.6m (kvadratan presjek, beton, dupliranje rezonancija) x 2.6m je veoma dosta zanimiv izazov.
Ne znam tačno detajle oko tvog projekta ali toliko izvora nizkih frekvencija zahtjeva dosta basstrapinga, ako su mnaji prostori, onda je jo? te?e da se dođe do dobrih rezultata odnosno, procenat ulo?enog je veči nego kod večeg.
Hvala na obimnom odgovoru...tip / dizajnet je Antony Grimani http://www.msr-inc.com/about/anthony_grimani.html Bio sam na nekom njegovom predavanju - i sve se na kraju svede na "sell sell!" (njegove akusticne proizvode) koji bi za ovu sobu dosli oko $15.000 !!!!
imao sam mali budzet (?86K) za ceo projekt, pa je i ovo "akustike" dovoljno. Bice dobro, znam.
Drugo - nije uopste za nekoga ko zna sta gleda i slusa, vise je meni dobra prilika da probam sta moze da se uradi. kako drugi rade ovde - ovo je do jaja!!
Quested je napravio nove subwoofere za ovaj projekt - koji ce sad da stave u masovnu proizvodnju. Ja sam mu platio za R&D unapred i dobio sam ih za mnogo manje para. Bice 3 woofera sa 2 x 10", Roger kaze da idu do 15hz i da je mnogo happy kako rade. Nisu duboki ali su visoki.
Plus, ide njegova amplifikacija sa posebnim bass management modulom i skretnicama i analog filterima / EQ za doterivanje.
Plus 2 - Anthem receiver ima do jaja ARC (auto room correction_ pa ce kad se sve sabere, biti OK.
Iza platna 3 x L/C/R i 3 x sub woofers + 8 surrounds. 7000W sve skupa.:D
DaBear
27-01-2015, 06:54 AM
U ti ?86.000 (Britanskih funti) su ukljuceni Questedi (speakers & amps su preko ?30K), Sony 4K Uktra HD Projector, 7,1 AV processor, Oppo Blu Ray player, 150" projection screen - acoustically transparent, rack, control system, kablovi, instalacija, akustika, system deesgn, kalibracije, itd itd...
Inace soba je bila 9m x 7m. Zvucnu izolaciju (30cm) su radili njihovi majstori (bila je firma koja je zaduzena za sound izolaciju za celu kucu) oni su takodje izvodili sve ostale radove - izivanje betona, zidovi, plafoni, pod itd..ja sam im rekao sta meni treba, kako / sta / gde itd... soba je sad 8 x 6 m
A trece, interior dizajn je kod ovih jako bitan. Nista ne sme da se vidi od tehnike (zvucnici) i akustike.. sve je iza transparentnog platna...
a mora i nesto da se zaradi, na kraju...:D
E onda baš nije skupo.
Verovatno če napraviti i konačna merenja.
Objavi lepe fotke kad bude odrađeno.
DaBear
27-01-2015, 08:56 AM
E onda ba? nije skupo.
Verovatno če napraviti i konačna merenja.
Objavi lepe fotke kad bude odrađeno.
trebalo je bude duplo vise - onda bi sve bilo vrhunski. Ali i ovako ce da bude dobro.
Inace to je "holiday home" u Londonu za nekog Sheika koji dolazi dva puta godisnje na 3-4 nedelje, pa zato nije hteo da potrosi puno...:D
By the way, stolice i tepih kostaju isto koliko i sva tehnika/akustika...pa ti vidi. he,he...
awacs
27-01-2015, 10:33 AM
By the way, stolice i tepih kostaju isto koliko i sva tehnika/akustika...pa ti vidi. he,he...
Mene je krevet kupio. Odma sam skapirao da je ?eik i da verovatno ima jedanaest ?ena. Deset ih sedi, jedanaesta u krevetu.
Pozdrav,
Vasa
Da kod 6mX8m unutrašnje mere, da bi bilo stvarno vrhunsku ima još rezerve ali nadam se da se bar ne šteti na radnoj snazi onda je to dosta pošteno.
Pa jedan razvratan vikend manje kod šejka, pa bi se moglo uložiti još 2 puta toliko:)
trebalo je bude duplo vise - onda bi sve bilo vrhunski. Ali i ovako ce da bude dobro.
Inace to je "holiday home" u Londonu za nekog Sheika koji dolazi dva puta godisnje na 3-4 nedelje, pa zato nije hteo da potrosi puno...:D
DaBear
27-01-2015, 12:17 PM
Mene je krevet kupio. Odma sam skapirao da je ?eik i da verovatno ima jedanaest ?ena. Deset ih sedi, jedanaesta u krevetu.
Pozdrav,
Vasa
ide po sistemu rotacije !! :wink: Inace iza zadnjeg reda, celom duzinom (oko 4 metra) su frizideri za klopu, kolace, pice i ostale sportove za zube...
A na plafonu idu Swarovski ristali...
DaBear
27-02-2015, 08:20 PM
Danas stigle dve velike palete !! Prepao sam se kad su istovarili iz kamiona...onda sve raspakovali pa niz stepenice u podrum !!
Nazalost, morace jos mesec dana da sede u kutijama....:(:(
DaBear
28-06-2015, 09:43 AM
Poceo sam da ih slazem u rack !! Loznjava! :D
DaBear
22-09-2015, 07:52 PM
Danas (napokon) poceo da vadim Quested iz kutija!! Uraaaaa,......:D:D
Woofer je novi dizajn, bez porta sa 2 x 10" drajverima. Kad se naslaze sve jedno na drugo izadje na 1,8M.:D
:cool2:
Quested je stvarno odličan oko price/ performance + njihove kretnice nude dobro fino pode?avanje.
... ali akustika nije dosta ok, zna biti veoma komplicirano pode?avanje svih parametara.
Ali kao ?to si napisao, narud?ebnik nije svestan ?to mo?e dobiti ako je uradjeno kako mora da bude.:cry:
DaBear
06-10-2015, 06:49 PM
Quested wall of sound ! :D:D:D
3 x LT10 za L/C/R stoje na 3 x ZUB 2.10 woofers i jos 3 x ZUB 2.10 (koja nisu na slici) Ima malter da odpada.. he,he.
Danas sam poredjao sve to iza platna i povezao...400kg - okilavio sam se!
DaBear
04-11-2015, 09:14 PM
danas smo napokon kresnuli sistem..Dosao Roger Quested da proveri da ne sprzim nesto (:D) malo pustao noise na speakers i podesio woofere.. Moracemo jos jednom fine tunung kad se stolice postave kako treba.
Inace zvuk - LOOODILO !!! Soba je ispala super, i sva ona "akustika" i trapovi izgeda da rade kako treba. Bass je ravnomeran u svim delovima sobe (8 x 6 m i sa visinama 2,5 i 3,5 ) Ima 6 woofera, svi su iza platna, mono feed u tri kanala sa po 2 woofera na kanalu. Gavni speakers - vuk razgovetam, sve se cuje..crispy.
Inace pustio sam Mad Max Fury Road bluray - (nisam gledao do sad) Ludnica od slike i miksa. Bas je za test i prezentaciju mogucnosti sistema...
Jos se tresem :D od loznjave..tako je dobro zvucalo i izgledalo..sutra nosim neku muziku i jos filmova..
DaBear
04-11-2015, 09:33 PM
malo slika.. ova na dnu - fully loaded movie server - 42TB (!!) Cena prava sitnica..
DaBear
29-01-2016, 09:41 PM
zaboravio da stavim slike..zavrsio pre nove godine! Ispalo do jaja..
Mali "kucni" bioskop! :D:D:D
Platno je 4m x 2,4m ...oko 7000W ozvucenje i 4K projektor.
+ Skystar osvetlenje za bolju psihoakustiku :wink:
DaBear
29-01-2016, 10:00 PM
+ Skystar osvetlenje za bolju psihoakustiku :wink:
ma da...Swarowski kristali i fiber optics!!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.