View Full Version : Ermin Hamidovic - The Systematic Mixing Guide
spartakus
21-01-2015, 04:36 PM
Cao naleteh na ovo juce procitao sam prvih 20 i mogu reci interesantno skroz.izdanje je 2012 na 88 strana pa kome se cita topla preporuka..:rotfl:
awacs
21-01-2015, 06:14 PM
Jes, ali na početku naiđoh na interesantan savet:
The general notion is that a good quality, professional analogue mixing console has around 18dB of headroom beyond the nominal operating level. Consequently, many are adjusting their individual tracks to sit around -18dB on their digital meters, with the space above reserved for transient content and dynamics. This allows an appropriate amount of headroom to mix just about any style of music, as dynamically as one might need. I would recommend following suit.
ŠKK znači "-18dB on (their) digital meters"? PEAK? VU? Da izvineš na izrazu, jebeš „sistematsko uputstvo za miks” koje ne objašnjava suštinsku razliku između te dve vrste merenja/čitanja signala. I šta znači "operating level"?
Istina je da je praćenje jačine signala kroz ceo lanac obrade važna stavka, ama ovako „objašnjena” ne znači ništa. Šta sad, turiš hihat na (nekakvih) -18db, bas isto na -18dB i to je to?
Obaška što se svako malo pominje headroom, a nigde objašnjenja šta je uopšte headroom. Msm... jbg. Toliko o sistematičnosti.
Pozdrav,
Vasa
spartakus
21-01-2015, 06:21 PM
e jbg sad pa polako do 88 strane ce valjda dati neka objashnjenja,awax koliko trazis da mi drzish casove(franke batali).takodje bih preporucio Audio Engineering 101 na 700 i nesto strana.to josh nisam poceo da citam samo sam prelistao deluje mi ok...
mekonin
21-01-2015, 06:34 PM
@awacs: Pretpostavljam da je mislio na -18dBFS a da je ''nominal operating level'' 0dBU.
awacs
21-01-2015, 07:19 PM
@awacs: Pretpostavljam da je mislio na -18dBFS a da je ''nominal operating level'' 0dBU.
Naravno da je mislio na to, ali za?to to nije i napisao? Verovatno zato ?to bi morao da smori sa jo? par strana obja?njavanja razlike između 0dBFS i 0dBVU, a to nije dobro za marketing :) Knjiga u kojoj se na prvih par strana obrazla?u neke dosadne stvari nije atraktivna :) Ko bi to kupio? Ajmo ?to pre na EQ i na kompresore, to svakoga zanima jer je to video kod Pensada i CLA ;) :thumbsup:
@spartakus: ne tra?im ni?ta, ne umem da dr?im časove, pa ni one iz miksanja. A i miks je dosadna i precenjena stvar. Muzika je pak ultrazabavna, ali o njoj na?alost znam jo? manje nego o miksu.
Pozdrav,
Vasa
mekonin
21-01-2015, 08:07 PM
Naravno da je mislio na to, ali za?to to nije i napisao? Verovatno zato ?to bi morao da smori sa jo? par strana obja?njavanja razlike između 0dBFS i 0dBVU, a to nije dobro za marketing :) Knjiga u kojoj se na prvih par strana obrazla?u neke dosadne stvari nije atraktivna :) Ko bi to kupio? Ajmo ?to pre na EQ i na kompresore, to svakoga zanima jer je to video kod Pensada i CLA ;) :thumbsup:
Shvatam tvoju poentu. Sa druge strane, dok god nije nigde slagao, ova knjiga ce nekome koristiti, pa i meni koji zna razliku izmedju 0dBFS i 0dBU a koji ne zna skoro nista o miksu.
awacs
21-01-2015, 08:32 PM
Shvatam tvoju poentu. Sa druge strane, dok god nije nigde slagao, ova knjiga ce nekome koristiti, pa i meni koji zna razliku izmedju 0dBFS i 0dBU a koji ne zna skoro nista o miksu.
?ta ga znam, ja sam matori drko?. Meni je prećutkivanje va?nih podataka isto ?to i la?. Naročito kad neki priručnik u naslovu sadr?i termin sistematično.
Pozdrav,
Vasa
mekonin
21-01-2015, 09:33 PM
?ta ga znam, ja sam matori drko?. Meni je prećutkivanje va?nih podataka isto ?to i la?. Naročito kad neki priručnik u naslovu sadr?i termin sistematično.
Pozdrav,
Vasa
Sam si rekao da je autor prirucnika izbacio "dosadne stvari" zarad marketinga. Sistematicno nije, a ni ne moze da bude na 80 strana. To cini njegov rad manje strucnim ali zato pristupacnijim za siri auditorijum, pa makar oni ne naucili neke bitne stvari. Autor je napravio izbor i to je njegovo pravo, opet za onog ko zeli da zna vise ima daleko temeljnije i samim tim obimnije literature.
Dok god neko deli svoje znanje ja sam okej sa tim, a na meni je da li cu ga usvojiti ili ne, a literature nikad dovoljno.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.