Log in

View Full Version : Gde da kupim ovakve drivere za diy zvucnike

Nemania
14-01-2015, 07:14 PM
Posto je u ovoj drzavi tako kako je, i ne da nemam trenutno para, vec nikada u svom zivotu ih necu skupiti toliko da bih mogao da izdvojim za PMC main ili midfild monitore, zanosim se da odradim neku repliku....
E sada posto ja nemam nikakve veze sa samogradnjom itd...nasao sam coveka koji radi kutije..
Ali je problem gde naci drivere i to slicne kao na ovim monitorima:
http://pmc-speakers.com/products/professional/passive/mb2s

Moje pitanje je:
1. Pod kojim nazivom da ih trazim na ebay ovaj LF koji je specivican po svom dizajnu-toj plastici ili sta je vec na LF, kao i MF (srednjetonac), slicne stavljaju i na K&H???
2. Da li neko moze da iscacka na netu (ja nisam uspeo da nadjem) koji je opseg frekfrencia ponaosob za svaki od ova tri zvucnika od kojih se sastoji PMC MB2S
Samo da se razumemo treba mi neka Economic varijanta, (zbnam da je Philips radio sa tim "zvezdama" )nista preskupo, jer bi svrha tih zvucnika bila da kad dodju klijenti i kada pesma bude gotova, da se odvrnu do daske i izuju ih iz cipela, i naravno da lepo izgledaju, znaci ne za MIX.
Inace slusao sam originalne PMC mb2s u Cecinom studiju, i stvarno izuvaju, ne samo jacinom vec i kvalitetom, ali za tro treba imati dubog dzep, a moj nije :(
HVALA UNAPRED

Shot
14-01-2015, 07:31 PM
Mo?da ti eventualno mogu pomoći s visokotoncima...
Ja imam AB2S i čini mi se, onako po slici, da su to isti visokotonci kao MB2S
PMC ima na njima naljepnicu sa svojim logom. Ali koliko sam shvatio po raznim hi-fi forumima, to je zapravo Vifa D27 - LINK (http://www.parts-express.com/vifa-d27tg-35-1-silk-dome-tweeter--264-526)
Ne znam za specifikacije srednjeg i niskog drivera...

Ali kad već ide? graditi zvučnike, za?to to mora biti replika PMC-a. Ima toliko drugih zvučnika koji jednako ili bolje čak mogu zvučati a dobro su dokumentirani.

Prekopaj ovu stranicu:
http://www.troelsgravesen.dk/
http://www.troelsgravesen.dk/choices.htm#Size%20%28matters%29:
Ima nacrta, shema, svega...

Nemania
14-01-2015, 07:41 PM
E zaboravih i jos jedno verovatno glupo pitanje, ali kako rekoh nisam u tome, pa nije sramota da pitam...
Ako zvucnici imaju LF MF i HF, da li opsezi ova tri zvucnika moraju imati frekvrencije "od-do" ili mogu i da se poklamaju?
Ako me niste razumeli, primer:
Tipa
LF -30 - 2000hz , onda MF od 2000-10000hz a HF od 10000-20000hz
TO JE OD-DO
ili mogu da se preklapaju npr:
LF od 30-2000hz, MF 1800hz-10000 itd...

I znate li nekoga ko se bavi Diy izradom zvucnika blize, ovaj lika sto sam ja nasao je daleko od mene u Subotici..ali da nije samo stolar, vec da se i razume u austiku :)

Nemania
14-01-2015, 07:44 PM
ODLicno Shot, imamo visokotonce, samo jos da nadjemo MF i LF :)

Shot
14-01-2015, 08:15 PM
Ako zvucnici imaju LF MF i HF, da li opsezi ova tri zvucnika moraju imati frekvrencije "od-do" ili mogu i da se poklamaju?

E u tome ti je polovina sounda svakog zvučnika! To kad se opsezi preklope i način na koji se preklapaju regulira skretnica. Jednostavno da ka?em, svaki zvučnik ima svoj opseg a onda se taj opseg dodatno regulira high pass i low pass filterima. Oni moraju biti vrhunske kvalitete i uglavnom su kombinacija induktora (ona ogromna zamotana ?ica) i kondenzatora (izgledaju kao valjak). Otvori recimo neki multiband kompresor plugin koji ti nacrta krivulje pa će ti biti jasno kako to izgleda kada se preklapaju.
Googlaj crossover, speaker crossover i slično pa čitaj... :)

I znate li nekoga ko se bavi Diy izradom zvucnika blize, ovaj lika sto sam ja nasao je daleko od mene u Subotici..ali da nije samo stolar, vec da se i razume u austiku :)

Ja znam da ima u HR forum koji se zove www.diyaudio.com.hr gdje se skupljaju razni hi-fi samograditelji. Ima i u Srbiji sličan forum ali ne znam kako se zove. A vani ih ima svakakvih, ne znam koji je najjači. Tamo malo pro?etaj pa će? sigurno primjetiti tko su "face"...

psionic
15-01-2015, 09:21 PM
E, odlicna tema :) Uvek volim kada vidim entuzijazam na delu :)

Prvo - neke firme, jasna stvar, ugradjuju gotove fabricke zvucnike drugih proizvodjaca, koji mogu biti znatno jevtiniji u odnosu na gotov proizvod. Neke firme rade svoje "experimente" kao npr Event Opal sa nekakvim neodyum magnetima, x-coil resenjima, pa onda Focal novije serije sa svojim berilijum drajverima i tako dalje... Zato su tako papreno i skupi.

Ako zelis da napravis zvucnik, trebalo bi da znas da i kutija igra veliku ulogu, ne samo skretnice i drajveri. Takodje, u kutiji se nekad kriju pregrade, cevi i slicni usmerivaci i absorberi zvuka, sve u sluzbi akustike same kutije. Sve u svemu, treba ti puno entuzijazma, ljubavi i strpljenja da sklopis nesto sto bi moglo da se nazove "HiFi", a ne samo zvucnik u drvenom sanduku. Zatim sprovedes par menrenja, da ustanovis da nema mnogo "gapova" izmedju opsega, mnogo "dipova" u frekvencijskom odzivu i onda si na dobrom putu. HiFi graditelji preferiraju jak bas - tako da i njihovi dizajni kutija idu tim putem - bas reflex otvori, cuda...

Naravno sve ovo mora da se radi uz nekakve planove, proracune i sl - ako samo uzmes da sklopis onako od oka - nece mnogo valjati. Ako nemas dovoljno akustickog i elektro predznanja, obavezno idi na ove forume na koje ti je Shot ukazao, pa tamo vidi odakle uopste da pocnes.

Dakle - nije nemoguce, ali svakako treba angazovanja oko izrade. Ako sve uradis kako treba, nagrada nije mala :)

Nemania
15-01-2015, 09:33 PM
Da li znas neke ljude u koji se bave izgradnjom, ovde u srb, ja kako rekoh nasao sam firmu koja radi zvucnike, ali su minjako daleko u subotici, a ja sam u pozarevcu..
I kao sto sam pitao (ovo mi je jako bitno) pod kojim nazivom da trazim bas drajvere kao sto su oni na pmc kutijama, koje sam zakacio gire u linku. Kako se zovu one "zvezde"(verovatnonce se nekonsmejati),cemu sluze,koja je njihova svrha?

BlasterMaster
15-01-2015, 11:51 PM
@Nemania
ja imam coveka koji je pravio i dalje pravi veoma kvalitetne hi fi kutije, jedne koje sam ja vido su bile moje visine a i tezine :D jedino sto ne nabavlja ove super kvalitetne zvucnike koje ste ti i shot naveli, vec one koje zadovoljavaju njegove standarde...
inace sto se tice same kutije, kad sam video njegove nacrte i merenja za te unutrasnje cevi, pregrade, pregrade punjene peskom, dampovanje topljenom gumom itd, zaista bez premca... ako ti uspes da nabavis zvucnike, ja mogu da ti zavrsim kod njega za skretnice i za ostalo...

Nemania
15-01-2015, 11:53 PM
@Nemania
ja imam coveka koji je pravio i dalje pravi veoma kvalitetne hi fi kutije, jedne koje sam ja vido su bile moje visine a i tezine :D jedino sto ne nabavlja ove super kvalitetne zvucnike koje ste ti i shot naveli, vec one koje zadovoljavaju njegove standarde...
inace sto se tice same kutije, kad sam video njegove nacrte i merenja za te unutrasnje cevi, pregrade, pregrade punjene peskom, dampovanje topljenom gumom itd, zaista bez premca... ako ti uspes da nabavis zvucnike, ja mogu da ti zavrsim kod njega za skretnice i za ostalo...

Ajd videcemo, da nadjem zvucnike, i da neko napise ovde nesto o tome sto trazim, pa ti se javljam ako bude sta.

Nemania
16-01-2015, 12:58 PM
Nasao sam ih, ali i kostaju...:(

http://www.falconacoustics.co.uk/volt-rv3143.html

E sad kada bi postojala ovakva jeftinija varijanta :D

Evo jedne replike PMC-a
http://www.wilmslow-audio.co.uk/wa-tl12---atc-midrange-2095-p.asp

awacs
16-01-2015, 03:29 PM
Verujem samo u dve stvari ? u Duleta Savića i u Deda Mraza.

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Ii0JOLi8LKE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pozdrav,

Vasa

psionic
16-01-2015, 07:18 PM
^^
Ne znam kako da tumacim ovaj post, ali meni izgleda kao potsmevanje...
Ako je to slucaj, moram da stanem u odbranu Nemanje. Covek zeli da napravi zvucnik koji samo izgleda kao PMC, a koji gruva kao neki HiFi - nije mislio da pravi realni PMC monitor, ako sam dobro razumeo... I to iz zelje da proizvede woow efekat kod klijenata (sto potpuno razumem :wink:). A neki HiFi nije nemoguce napraviti.

Nemania
16-01-2015, 07:29 PM
Haha, ma ne uzimam ja Vasi nista za zlo..
Navikao sam vec :rotfl::rotfl::rotfl:

Mislim, a i jos neko rece, da je ovo lepa tema (i ne tako cesta) za caskanje, ne vezano za moju zamisao, vec onako generalno..

A Vasa, ko Vasa..:)
Pozdrav za njega!

Naravno da i ne razmisljam o soundu pmc, sto je jel te i logicno, jer oni kostaju 60000e, a ja zelim nesto do oko 600e.

psionic
16-01-2015, 07:40 PM
Ma jasno, nego nisam hteo da se obeshrabris - upravo zato sto znam kako na ljude utice pomenuti wooow efekat. Stavi gomilu dioda da sijaju, jedno dvaes raznih zvucnika, par midi kontrolera (fazon - ovo je najbolji synth ikad) puni rekovi i klijent nece ni da slusa sta si mu spremio... A jos kad odvrnes neki HIFI da ga izuju basovi... :D

Samo ne bih ja ulagao 600e. To je mnogo za DIY projekat.

awacs
16-01-2015, 08:01 PM
Kao prvo, nije svaka šala podsmevanje.

Kao drugo, ako je do replika, Shot je lepo sugerisao čoveku da izabere zvučnike čija je konstrukcija dokumentovana bolje od PMC-a. O PMC-jevoj konstrukciji elektronskih skretnica i unutrašnjih pregrada se zna skoro pa ništa, a te stavke uopšte nisu nevažne (naprotiv). Doduše, možda bi Ceca dozvolila da ih majstor rasklopi, uzme mere tunela, provali šemu skretnica i tome slično.

Kao treće, zvučnik koji zvuči dovoljno pristojno da impresionira klijente u studiju (makar i u HiFi smislu) nije jednostavno napraviti, a kamoli od delova koji su izabrani po izgledu, a ne po tehničkim karakteristikama.

Kao četvrto, naravno, šta se sve to mene tiče. Kao što rekoh, šalim se, a ne shvataju svi ljudi šalu na isti način. Mada sam sve u ovom postu (osim onoga sa Cecom) napisao sasvim ozbiljno.

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
16-01-2015, 08:08 PM
Ma jasno, nego nisam hteo da se obeshrabris - upravo zato sto znam kako na ljude utice pomenuti wooow efekat. Stavi gomilu dioda da sijaju, jedno dvaes raznih zvucnika, par midi kontrolera (fazon - ovo je najbolji synth ikad) puni rekovi i klijent nece ni da slusa sta si mu spremio... A jos kad odvrnes neki HIFI da ga izuju basovi... :D

istina!
cjuuti psionic dobro je dok klijentela ne zna sta je sta pa im sve dodje wau to je to :D odakle mi za ssl i barefoot :rotfl:
al nekad i za 500-600 e moze da se dobije itekakav zvuk, za hi fi i vise od pristojnog, i vizuelno itekako dobro...

Nemania
16-01-2015, 08:12 PM

Kao drugo, ako je do replika, Shot je lepo sugerisao ?oveku da izabere zvu?nike ?ija je konstrukcija dokumentovana bolje od PMC-a. O PMC-jevoj konstrukciji elektronskih skretnica i unutrašnjih pregrada se zna skoro pa ništa, a te stavke uopšte nisu nevažne (naprotiv). Doduše, možda bi Ceca dozvolila da ih majstor rasklopi, uzme mere tunela, provali šemu skretnica i tome sli?no.

Kao tre?e, zvu?nik koji zvu?i dovoljno pristojno da impresionira klijente u studiju (makar i u HiFi smislu) nije jednostavno napraviti, a kamoli od delova koji su izabrani po izgledu, a ne po tehni?kim karakteristikama.

Kao ?etvrto, naravno, šta se sve to mene ti?e. Kao što rekoh, šalim se, a ne shvataju svi ljudi šalu na isti na?in. Mada sam sve u ovom postu (osim onoga sa Cecom) napisao sasvim ozbiljno.

Pozdrav,

Vasa

Vidi Vaso ja to malo gledam i sa psiholoske strane, kao npr:
neki (ne svi) pevaci koji su snimali kod Cece, doci ce i kod mene i kada vide i cuju kod mene istu kutiju kao i u njenom studiju (a ne moje "prcoljke 8" " od Tannoya), a koja je moramo priznati dosta upecatljiva i po izgledu i jacini, udmah ce uslediti pozitivan utisak, i verovatno saradnja za neku pesmu, i jos kad cuju da je kd mene 3x jeftinije nego kod cece..to je cilj...Zvuci glupo, ali radi, verujte
Sto se kvaliteta tice, ono sto sam zakacio gore u linku, jedan bass driver kosta 350 funti...malo li je

Da je pitam da dozvoli da otvorimo dole onaj PMC.. hahahaha (zabole me stomak od smejanja), mogu da zamislim sta bi rekla...

Salu na stranu, inace, par puta sam bio prisutan kada pevaci kao kokoske padaju, na pesme koje im se nude, a kako to ide, lik koji radi tamo ,odvrne one PMC, ali bas, pusti odredjenu pesmu i pocne da skace, trese rukama, nogama,igra uz nju..i ovi se naravno prime..ostavi na njih snazan utisak i kako je pesma navodno Vrh. Ovo je ziva istina, video svojim ocima.

psionic
16-01-2015, 08:31 PM

Jeste, ali ako se sala plasira na neciji racun, onda je to ipak potsmeh :grin:

Ma rekao sam "ako je potsmevanje" - ja iskreno nisam skapirao tvoju nameru - da li je tebi uopste glupa ideja oko toga, ili jednostavno sala u vezi woow efekta na klijente :) Nemoj da si odma' na kraj srca :wink:

Drugo - odmah sam rekao - cak i original PMC drajver nece zvucati isto bez ostatka komponenata i kutije, u tome i jeste caka. Zato mi je 600e za DIY bespotrebno bacanje para, ako ne moze da se ostatak napravi po shemi (ciji razvoj inace placas, dajuci toliko para za monitore)

Neki pristojan HiFi moze dorbro da se napravi, uz malo truda, zelje i ljubavi. I uz prave podatke. Pricam iz ugla nekoga ko je radio neke HiFi projekte, od zvucnika pa do pojacala. I dalje kuci slusam muziku na svom rucnom radu od pojacala. Modifikovana verzija "Revenge of DoZ", hehe :)

psionic
16-01-2015, 08:32 PM
Salu na stranu, inace, par puta sam bio prisutan kada pevaci kao kokoske padaju, na pesme koje im se nude, a kako to ide, lik koji radi tamo (da ga ne imenujem),odvrne one PMC, ali bas, pusti odredjenu pesmu i pocne da skace, trese rukama, nogama,igra uz nju..i ovi se naravno prime..ostavi na njih snazan utisak i kako je pesma navodno Vrh. Ovo je ziva istina, video svojim ocima.

Ma ja mislim da Vasa nije imao prilike da radi sa probranom klijentelom kao mi :rotfl: :rotfl: :rotfl:

awacs
16-01-2015, 08:58 PM
Ma ja mislim da Vasa nije imao prilike da radi sa probranom klijentelom kao mi :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ćuti more, jesam. Jeste bilo davno, ali ne dovoljno davno da bih zaboravio :)

Pozdrav, kolege :thumbsup:

Shot
17-01-2015, 01:06 PM
Ajmo na stranu taj komercijalni aspekt zvučnika, ovo da klijentela pada na dupe kad vide i čuju PMC. Vjerujem da je istina, ali jedino rješenje za to je da kupiš PMC...

Složiti zvučnike od komponenata koje koristi PMC i da izgledaju kao PMC je po mom mišljenju garantirani put za popušit pare! Nema šanse da približno prosviraju kao originalni PMC. Nema podataka o originalnoj skretnici, ne znaš koje su zavojnice unutra, kako je to složeno... ne znaš kakav je damping kutije pa ni shema kutije od PMCa (osim ako ti netko ne da original da ga rastaviš). Kod tih zvučnika je sve u nijansama. PMC MB2S je transmission line konstrukcija, u njih su zvučni tuneli koji moraju biti u milimetar precizni. Kako to napraviti napamet?! Ono što ćeš napraviti je zvučnik koji izgleda jebeno i zvuči očajno. 90% šanse su da to tako na kraju izađe! Dogodit će se da će ti zvučnici na određenim frekvencijama imati velike peakove i dipove. I to će i nagluhi klijenti čuti. Pa nisu baš toliki debili!

Ono što bi ja napravio na tvom mjestu je da napraviš neki dobro dokumentirani zvučnik za koji ima sve sheme i nacrte, ali nešto impresivno veliko. Recimo DTQWT-12-mkIII koji ima preko 200 litara volumena. I to kad odvrneš pred klijentima imat dobit ćeš renome da je tvoje slušanje bolje id Cecinog ili ičijeg! Izbiješ ih iz cipela kada čuju. Onda će te pitati što je to, kakvi su to zvučnici - i ti im reci (što je i iskreno) da je to posebno rađeno za tvoj studio!

Raditi kopiju PMCa je po meni isto kao igranje lota - skoro pa nema šanse da uspiješ! Vizualno da, ali zvukom niti blizu! A spržiš jako puno para...

Nemania
17-01-2015, 05:18 PM
Ok, ja razumem i ljude, i to jeste realno da se napravi nesto vec provereno, medjutim ja sam odlucio ovo da pravim upravo zbog PMC-a, jer ih ne mogu kupiti, a jak su utisak ostavile u svakom pogledu na mene. Pmc i naravno augspurger. E sad ako postoji neka shema i uputi za kutije ovog tipa...jedino da se procacka na netu.. Vidim na onom sajtu gde sam postavio link gore, veoma fino su odradili kutije sa onim "pmc" driverima, znaci nije nista nemoguce, a ne verujem da su otvarali originalan pmc.

A ako ne, u tom slucaju se ne bih zezao oko svega, vec bih uzeo tannoy dtm koji se moze naci po hajd recimo pristupacnoj ceni.