PDA

View Full Version : Enormna Blajsna : Ona i mi

VukP
30-12-2014, 09:15 PM
Ne?to novo :

<iframe width="640" height="390" src="//www.youtube.com/embed/DXnsNpbU_Qo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ProkDu
31-12-2014, 11:34 AM
Smirujuća pesma, odlično pripovedanje, muzika nepredvidiva (veliki plus) i puna detalja...

Arthur
01-01-2015, 02:59 AM
Plus: odličan mix, kristalno jasan sound, i prilično ubedljiv. Čak prilično dobro skrivene neke mane samog snimka (ovo će ti Paja potvrditi da sam i njemu rekao ;) )
Jako ubedljivo otpevan muški lead vokal (performans)
Minus:
Sama pesma mi ič nije jasna, text je previše hiperboličan,i van opravdanja patetičan. Hristina, iako jako ubedljiva, dosta nerazgovetne dikcije maternjeg jezika (rekoše mi da retko peva na istom). Čak mi i taj momenat kad se ona pojavi potpuno suva, na prvo slušanje učinio kao greška (razumem dramaturško opravdanje, i često mu pribegavam, ali NIKAD ne ostavljam vokal toliko suhim, bar neki lažni chorus na minus milion db da se ne identifikuje ) . Uzgred, tu je jedan od relativno lošijih sviračkih momenata na gitari, ako se ostavlja tako samom, mora da bude potpuna pobeda tejk.
Što bi Awacs rekao, formalni plan pesme niđe veze, zbrda zdola, neretko presvirano. Jako dobro svirane klasične deonice, i solidno osmišljene, al opet mi dosta štrče iz aranžmana, kao da su isforsirane, što važi i za haos od pratećih vokala. Daleko od toga da ne razumem ovakvu muziku, samo ako se poseže za tim haosom, mora se imati dublje opravdanje u samoj ideji pesme, a ovo mi ni tamo ni ovamo - nit je komercijalno (previše haotičnosti), nit je art-y (previše komercijalno pevanje i emotivnost) i sl.
Cela pesma ima dosta odličnih momenata - groove, super popuna drugog i trećeg plana aranžmana, šteta što se nije malo više uhvatila za glavu i za rep, bolje osmislio text, i maalko samo pojednostavila sama kompozicija, bila bi drastično prijemčivija ljudima. Ovako ostaje samo kao neka pokazna vežba, šta ovi momci mogu i umeju, i šta će tek da pruže, ako se malko skoncentrišu na svog slušaoca, a ne samo na svoje vizije.

Sve ovo pišem jer momke dobro poznajem, i veoma cenim, znam kolko gore od želje, i koliko su se cimali i oko ovoga, te im pružam ovu iskrenu kritiku kao podstrek da rade dalje, jer definitivno imaju nota u sebi, samo malko da izoštre još fokus, i mogu biti pravo osveženje.

i da, ime projekta je kataklizmično, al' i to sam im odavno rekao :)

p.s: Spot manje više uspešno podržava haotičnost same pesme, što i nije pozitivno u ovom slučaju, mogao je da posluži nekom konciznijom pričom da da opravdanje svemu .

VukP
01-01-2015, 03:58 PM
Hvala na detaljnom elaboratu. :) Preneću momcima iz benda pa je sve ostalo, u vezi sa tim krupnim odlukama, na njima.

Ogi
02-01-2015, 12:33 AM
Rekoh ja da nije idealna odluka da ?enski vokal bude "barut" suv, al' producent zapeo "suvo, il' nikako!"
:grin:

Bockie
02-01-2015, 01:20 AM
Sviđa mi se ta neka oprečnost u pesmi.

Sad, svako ko voli muziku, produkciju - interesantno je! No većina ljudi su slušaoci. Kao slušaocu meni je falio neki catch...isprekidana je...i kad se desi taj neki vajb...prekinu ga... Ni tekst ni muzika to ne nadomeštaju!

Produkcijski je za moj ukus sjajno! :thumbsup:

Ima taj suv vokal...da, ali, meni to ne smeta, posle je "omokrio" pa ide nekako sve...

Više mi smeta onaj nedostatak melodičnosti i to što nema hajp-vajb, šta god...rekoh već...

Ima lošije odsviranih i isproduciranih pesama pa te "uhvate'...

Ovde je slučaj da sam je čuo, oduševio se i nemam želju da opet pustim...:cry:

Arthur
02-01-2015, 04:38 AM
Rekoh ja da nije idealna odluka da ?enski vokal bude "barut" suv, al' producent zapeo "suvo, il' nikako!"
:grin:
heh postoji suvo i "suvo" :da:

Arthur
02-01-2015, 04:44 AM
Sviđa mi se ta neka oprečnost u pesmi.

Sad, svako ko voli muziku, produkciju - interesantno je! No većina ljudi su slu?aoci. Kao slu?aocu meni je falio neki catch...isprekidana je...i kad se desi taj neki vajb...prekinu ga... Ni tekst ni muzika to ne nadome?taju!

Produkcijski je za moj ukus sjajno! :thumbsup:

Ima taj suv vokal...da, ali, meni to ne smeta, posle je "omokrio" pa ide nekako sve...

Vi?e mi smeta onaj nedostatak melodičnosti i to ?to nema hajp-vajb, ?ta god...rekoh već...

Ima lo?ije odsviranih i isproduciranih pesama pa te "uhvate'...

Ovde je slučaj da sam je čuo, odu?evio se i nemam ?elju da opet pustim...:cry:
meni je "sound" pesme super, stvarno uspe?no istaknute prednosti, i maskirane mane. Naročito mi se dojmi uloga i performans bassa u pesmi. Samo ja sam navikao da pod "produkcijom" ne smatram samo "sound", iako se u dana?nje vreme, od kad mi?evi kolo vode, uglavnom na to i svodi. Zato se ja vi?e i ne potpisujem kao producent na projektima na kojima sam se bavio tehničkim aspektom zvuka - da ne?to bude dobro odsvirano/usnimljeno/smixnao, već samo tamo, gde imam full access svako segmetnu dela.
Tako se de?avalo da kad "produciram" albume, neke pesme lete sa ploče, neke se spajaju, neke stare osve?avaju, nekima se menja tekst, kompozicija i aran?man do mile volje. Takvih albuma sam u ?ivotu ukupno uradio mo?da 3 komada, gde mi je do kraja data sloboda da se time bavim. U svom mom ostalom radu za 10 godina, a tu ima vi?e stotina pesama na nekoliko desetina albuma i mixeva, uglavnom nisam imao tu slobodu, jerbo danas bendovi i artisti sami sebi plaćaju svoje radove, i uglavnom veruju da oni to znaju najbolje, i "odkud ti ideja da ima? pravo da mi sugeri?e? da je moj tekst ili solo glup??"
I dalje, svaki put se iznerviram i čini mi se da nikad neću oguglati na to :banghead:

Ogi
02-01-2015, 06:18 PM
Haj'mo dalje:
Vuk nam napi?e ?ta je i kako snimao, pa ćemo o miksu.
Vuče?

VukP
02-01-2015, 10:25 PM
Tehnologija snimanja je bila vrlo jednostavna :

Vokali, gudači i akustična gitara(Ovation CC024) su AKG C414(bar ja to tako pamtim) > API A2D.
Električne gitare(G&L GF/Legacy i tu i tamo Fender Telecaster) su uslikane DI u ff800 i kasnije reampovane(Radial), a lanac je bio Blackstar (model : Pajino pojačalo) > Cascade ribon (model : neki) > API
Čime je tačno uslikan bubanj se ne sećam, ali sam gotovo siguran da su overi išli u API a sve ostalo ili u Presonus ili ff800 direktno.
Bas(Fender JB) je direktno slikan u ff800.
Rhodes i Hammond su NI a klavir je XLN, ali su direktno snimani kao audio jer...me izuzetno mrzi da se maltretiram sa midijem. Lonci, šerpe, kamenčići i staklići su raznorazni kontakt semplovi.

Gudači su slikani pult po pult tj. po dva instrumenta simultano i slikani su mono. Imali smo po dva izvođača u svakoj sekciji ali smo odglumili 8 prvih violina, 6 drugih, 6 viola i 4 violončela.

Gitarsko pojačalo je bilo poseban krug pakla pošto kontrole na njemu gotovo da nisu reagovale čak ni na ekstremno pomeranje levo/desno. Tu sam bio u situaciji da u njihovo ime izaberem da li da bukiraju još jedan dan u studiju i donesemo moje pojačalo ili da snimimo BS i da se sledeći put Paja seti da proveri da li je pojačalo ispravno pre nego što ga donese. Ljudska greška i svakom je moglo da se dogodi, posebno u frci u kojoj je rađeno sve.

Sem korekcije intonacije na gudačima, edita gotovo da nije bilo, osim ako lepljenje dva tejka bubnja i tri tejka glavnog vokala ne računamo kao ozbiljne kozmetičke zahvate. Istina, napravili smo par čudnih rezova na ta dva tejka bubnja jer smo imali raznorazne artefakte u snimku, proizvedene blagim neiskustvom u studiju, a žurili smo, kao što sam već rekao.

Generalno, uzevši u obzir da prvi put snimaju nešto ovih dimenzija, vrlo su se lepo snašli.

disco violence
02-01-2015, 10:32 PM
Ime benda nije u duhu muzike koju sviraju.
Čuo sam svašta i to odlično zvuči,ali ništa konkretno.Muzika im je poput nekog Loungea koji svira u pozadini nekog pariskog lokala u koju se niko neće udubiti,ako je to cilj onda su uspeli.Čini se da je bend "Ničim Izazvan" pokrenuo lavinu i svi bi hteli da budu neki sličan fazon,ali to baš tako ne ide,to je prvi utisak mene kao lajika.

Bitch
02-01-2015, 11:03 PM
Meni ovo super. Sveze, iskreno, bas cool :) gde bi nasem Srbistanu bio kraj da ima vise ovakvih bendova....

tehnicki nemam neke zamerke, steta samo sto je limiter na masteru poj'o kick (bar tako zvuci, sumnjam da neko nije znao da ekvalizuje kick) ...

samo napred i veliki thumbs up :thumbsup:

Ogi
03-01-2015, 06:55 PM
"Pritisnuh" Vuka da pi?e, a ne mogu da nastavim - dajte mi tri dana fore, da se vratim u Bgd, pa da idemo dalje... 8-)
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10422230_10153005190139630_7833788652591892377_n.j pg?oh=672a26380ed89a4109765c24bd7b724d&oe=5537EE4F&__gda__=1429083184_91315391b50f1be2a096f438ce1a8ab 3

awacs
03-01-2015, 08:00 PM
Čuo sam ovu pesmu i jednu prethodnu (Sami (https://www.youtube.com/watch?v=8i3iZQLLjzI), čisto da bih imao malo ?iri uvid). Nemam pojma kako bend funkcioni?e, ali slu?ajući pesme i čitajući credits list imam neodoljiv utisak da gitarista smisli harmonske promene i ritmički okvir, otpeva neku ne ba? jasno definisanu melodiju (ne?to ?to se ?sla?e s harmonijama?) na koju onda bubnjar napi?e tekst, pa onda pevač to nekako poku?ava da ispegla koliko je moguće. Mo?da sam pogre?no protumačio ono ?to sam čuo, ali ipak... Ja ovde ne čujem pesmu. Ne radi se o tome da je pesma lo?a, nego je uop?te nema. Postoje nekakve proizvoljne melodije i tekst koji se trudi da bude dublji, pametniji i emotivniji nego ?to jeste.

Jedna stvar mi se mota po glavi slu?ajući razne bendove koji gaje (opravdano) po?tovanje prema EKV: mo?emo da debatujemo o tome koliko su Milanovi tekstovi ?pametni?, ?duboki?, ?emotivni? ili ne... Lično te tekstove smatram... ma nema veze ?ta mislim o njima, ali svi njegovi tekstovi su pre svega muzikalni i njegovi. I da ih je izvorno otpevao bilo ko drugi osim njega... ko zna, mo?da se tih pesama se danas niko ne bi ni sećao. Jebi ga, kad troje ljudi poku?a da simulira nečiji ličan/kantautorski rad obično ispadne ne?to ovakvo. Dobro, i retko se de?ava da neko ima Magi i Bojana pored sebe, naravno.

Da se vratim na ovu pesmu (a u stvari na bend) i produkciju/aran?man: nema te produkcije i tog aran?mana koji od ovakve ne-pesme mo?e da napravi pesmu. I sad ću naprasno da počnem da kritikujem Vuka ?to je uop?te poku?ao da izvede nemoguću misiju. Sve te gudačke partiture, lončići i ezoterične zvrčke a la Dejvid Silvijan, Rijiči Sakamoto i slično ? d?aba posao. Sve to mo?e da se turi bilo gde, ali mislim da je prvenstveni posao producenta/aran?era da natera autora (tj. autore) da naprave pesmu koja ima smisla samo uz metronom, gitaru i glas. I da navede bend da ne slu?a svoju pesmu kao SVOJU nego kao TUĐU pesmu koju je zatekao na radiju u kolima putujući od Brčkog ka Bajinoj Ba?ti. I da ne poklekne pred svojom sujetom misleći da mo?e da d? smisao tuđim nasumičnim tripovima. BEND mora da se trudi da napravi muziku, to nije posao producenta/aran?era. Ovde čujem potpuno suprotno ? jedino čega se sećam su gudači i lončići, nemam pojma kako ide pesma. U slučaju one prethodne pesme (Sami) ne sećam se pak ničega. Jbg, jedini pomak je u tome ?to se ovde aran?er vi?e potrudio, ali kakve to ima veze sa bendom?

Elem, em sam odu?io priču, em trujem, ali uop?te ne bih reagovao na ovaj rad kada mi se ne bi činilo da je ekipa u su?tini muzikalna. I lenja. Producent bi trebalo da ih probudi, a ne da ih te?i i u?u?kava u jorgan.

Pozdrav,

Vasa

VukP
03-01-2015, 10:53 PM
I sad ću naprasno da počnem da kritikujem Vuka što je uopšte pokušao da izvede nemoguću misiju. Sve te gudačke partiture, lončići i ezoterične zvrčke a la Dejvid Silvijan, Rijiči Sakamoto i slično — džaba posao. Sve to može da se turi bilo gde, ali mislim da je prvenstveni posao producenta/aranžera da natera autora (tj. autore) da naprave pesmu koja ima smisla samo uz metronom, gitaru i glas. I da navede bend da ne sluša svoju pesmu kao SVOJU nego kao TUĐU pesmu koju je zatekao na radiju u kolima putujući od Brčkog ka Bajinoj Bašti. I da ne poklekne pred svojom sujetom misleći da može da d? smisao tuđim nasumičnim tripovima. BEND mora da se trudi da napravi muziku, to nije posao producenta/aranžera. Ovde čujem potpuno suprotno — jedino čega se sećam su gudači i lončići, nemam pojma kako ide pesma. U slučaju one prethodne pesme (Sami) ne sećam se pak ničega. Jbg, jedini pomak je u tome što se ovde aranžer više potrudio, ali kakve to ima veze sa bendom?

Da živimo u nekom drugom vremenu, ne bih imao izbora sem da se složim sa tobom. Ali na kraju prošle godine i početkom ove, mogu samo da citiram Sašu Habića i kažem da je bend koji sam plaća troškove produkcije u sukobu interesa. I još bih dopisao da je dodatni problem kada je u pitanju prvi ozbiljan snimak koji prave. E sad, kako izdavači/finansijeri ne postoje više a uloga donosioca odluke je pala na leđa onoga ko je najmanje u poziciji da to uradi na racionalan način, možemo da konstatujemo da su se pravila igre malo promenila. Bar sam ja pošao od te pretpostavke. Takođe pamtim i Đorđa Petrovića koji je mene vrlo uspešno ubedio u to da, ako je već neko tu sa pesmom, gitarom ili mikrofonom a priori pretpostavimo da mu je tu mesto i da ne pokušavamo da napravimo od njega nešto što nije. U ovom slučaju bi to bilo "a da vi napišete neku pesmu kao _ _ _ _ _ _ _ _(dopisati po želji)". Neko bi pomislio da se upravo to desilo sa ovim aranžmanom, ali u pitanju je bila vrlo jasna želja benda da se ode u tom pravcu. Uostalom, zato su i angažovali mene, a uz moju toplu preporuku i Ogija, jer nije baš kao da miks inžinjeri sa njegovim - pre svega muzičkim - (pred)znanjem rastu na svakom drvetu. Da li bismo imali rezultat sa većim komercijalnijim potencijalom da smo umesto ove pesme imali "Staying alive", "Kreni prema meni" ili "Miljacku"? Verovatno. Ali je nezahvalno da ja to komentarišem jer sam direktno bio uključen u realizaciju svega ovoga o čemu pričamo a i nisam marketinški savetnik benda. Ono što skoro sa sigurnošću mogu da tvrdim je da ljudi koje ja poštujem kao autore pišu, pre svega, vođeni sopstvenom unutrašnjom logikom. Ako je to na neki način oštetilo bend, onda je njihova greška to što su angažovali mene umesto nekog drugog. Ali, onda se postavlja pitanje da li bi im bilo isporučeno to što su želeli da im se isporuči ili bi dobili glorifikovani demo snimak? Posmatrajući situaciju iz tog ugla, stekao sam utisak da sam opravdao poverenje onoga ko je napravio porudžbinu.

Plus: odličan mix, kristalno jasan sound, i prilično ubedljiv. Čak prilično dobro skrivene neke mane samog snimka (ovo će ti Paja potvrditi da sam i njemu rekao ;) )

Kad smo već tu, možeš slobodno i da ih navedeš. Mislim da se niko neće uvrediti.

Sama pesma mi ič nije jasna, text je previše hiperboličan,i van opravdanja patetičan.
Nije na meni da branim tekst ali jasno nam je valjda da to što mi lično ne razumemo nešto ne uklanja smisao iz toga? U suprotnom bi autor numere "All along the watchtower" imao ozbiljan problem u životu.

Uzgred, tu je jedan od relativno lošijih sviračkih momenata na gitari, ako se ostavlja tako samom, mora da bude potpuna pobeda tejk.

Već smo utvrdili da se niko ne vređa, pa i ovde budi slobodan da daš preciznu zamerku. Nisu nam svima isti parametri pobedničkog tejka ali je uvek korisno znati šta neko drugi misli.

Što bi Awacs rekao, formalni plan pesme niđe veze, zbrda zdola, neretko presvirano. Jako dobro svirane klasične deonice, i solidno osmišljene, al opet mi dosta štrče iz aranžmana, kao da su isforsirane, što važi i za haos od pratećih vokala. Daleko od toga da ne razumem ovakvu muziku, samo ako se poseže za tim haosom, mora se imati dublje opravdanje u samoj ideji pesme, a ovo mi ni tamo ni ovamo - nit je komercijalno (previše haotičnosti), nit je art-y (previše komercijalno pevanje i emotivnost) i sl.

Ne bih voleo da me pogrešno shvatiš ali mislim da je tema formalnih planova blago izvan tvog polja ekspertize a obojica bismo gubili vreme ozbiljnijom obradom problematike, jer niti tebe to zanima da čuješ niti sam ja posebno euforičan kada pomislim na taj razgovor. Posebno kada je forma, što je upravo ovde slučaj, uočljiva iz aviona. Generalno, imam utisak da si imao neku posebnu želju da bljuneš vatru na bend, sa sve demagoškim zidom dobrih namera. A mislim da su i oni to tako shvatili. Nemam nameru da ulazim detaljnije u to, jer je to između tebe i njih ali kada je već tako, onda je tako i trebalo da im se kaže a ne prefarbano drugarskim komentarisanjem pesme i "rekao sam Paji". Ako si rekao Paji. nema nikakvog razloga da copy/pastuješ vaš privatni razgovor ovde.

Ako misliš na gudače kada kažeš "klasične deonice" - valjda bi trebalo da ti se zahvalim, mada sam svestan širine značenja reči "solidno" u domaćoj upotrebi. Komentar pratećih vokala opet nisam baš razumeo. Takođe, nisam baš siguran da bih se složio sa tobom kada kažeš da između haotičnosti i arty-ja(šta god to bilo) stoji znak jednakosti. A još manje kada ga staviš između komercijalnosti i emotivnosti.

E sad, sve ovo ne znači da ne uvažavam tvoje mišljenje, jer sam i sam pokušao da približim bendu sve šarolikosti eventualnog tumačenje pesme potencijalne publike. Upravo je to razlog postavljanja pesme ovde.

Znak
03-01-2015, 11:14 PM
mogu samo da citiram Sa?u Habića i ka?em da je bend koji sam plaća tro?kove produkcije u sukobu interesa.

Genijalno.

VukP
03-01-2015, 11:17 PM
Genijalno.

Apsolutno. Kao i on sam. :)

Bockie
03-01-2015, 11:39 PM
Doduše, ne znam koja je tvoja uloga, vidim da je debelo ima, vidim da si "angažovan", a nigde ne piše za šta, a nisi sam naveo...ili mi je promaklo...kriv sam...a opet ne vidim da si autor pesme...u svakom slučaju sve što, kako ja vidim, biva veoma uslovno rečeno "labavo" - nije do tebe!

Kvalitetan mjuz...možda "usko stručan" za tržište...
...ali kao da ponudiš "pesto genovese" u Etiopiji gde je tražen "but pacova" i onda se žališ na poslovnu klimu...!

Zvuk je odličan, sve je generalno veoma dobro, zaboga, ovo je odličan rad!

Vuče, braniš se a nisi napadnut!

:thumbsup:

awacs
04-01-2015, 12:11 AM
Da živimo u nekom drugom vremenu, ne bih imao izbora sem da se složim sa tobom. Ali na kraju prošle godine i početkom ove, mogu samo da citiram Sašu Habića i kažem da je bend koji sam plaća troškove produkcije u sukobu interesa. I još bih dopisao da je dodatni problem kada je u pitanju prvi ozbiljan snimak koji prave. E sad, kako izdavači/finansijeri ne postoje više a uloga donosioca odluke je pala na leđa onoga ko je najmanje u poziciji da to uradi na racionalan način, možemo da konstatujemo da su se pravila igre malo promenila. Bar sam ja pošao od te pretpostavke. Takođe pamtim i Đorđa Petrovića koji je mene vrlo uspešno ubedio u to da, ako je već neko tu sa pesmom, gitarom ili mikrofonom a priori pretpostavimo da mu je tu mesto i da ne pokušavamo da napravimo od njega nešto što nije. U ovom slučaju bi to bilo "a da vi napišete neku pesmu kao _ _ _ _ _ _ _ _(dopisati po želji)". Neko bi pomislio da se upravo to desilo sa ovim aranžmanom, ali u pitanju je bila vrlo jasna želja benda da se ode u tom pravcu.

Drago mi je da si pomenuo i Habića i Petrovića, jer sam bio pacijent i kod jednog i kod drugog. Đorđe Petrović je najbolji producent kog je moguće zamisliti. Uopšte. Igde.

Petrovićev metod je užasno pošten: ako prepozna da bend hoće da napravi nešto čemu nije dorastao ubediće ga da ipak bude ono što jeste, a ne ono šta bi hteo da bude. Habić će pak da polomi kičmu i sebi i bendu da bi dokazao celom svetu da ume od trešnje da napravi višnju.

Summa summarum, Petrović je bolji psiholog i pedagog, Habić je bolji svodnik/makro/pimp. Kao Šoov Pigmalion, Habić te zapravo potpuno izobliči pokušavajući da napravi ono šta je ON protumačio da TI hoćeš. E, mislim da si u ovoj akciji bliži tom Habićevom konceptu. Pokazao si šta umeš, ali bend nije postao ništa bolji. Možda oni misle da su napredovali, ali zapravo si im učinio medveđu uslugu. To nisu oni, to je tvoja Schauma :)

Ne bih voleo da me pogrešno shvatiš ali mislim je tema formalnih planova blago izvan tvog polja ekspertize a obojica bismo gubili vreme ozbiljnijom obradom problematike, jer niti tebe to zanima da čuješ niti sam ja posebno euforičan kada pomislim na taj razgovor.

Znam da ovo nije upućeno meni, ali pošto se Arthur pozvao na moje tumačenje formalnog plana osećam obavezu da nešto razjasnim: ja pod formalnim planom pesme podrazumevam raspored delova (Intro, A, B, A... taj rad...), dramaturgiju pesme. I mislim da svako ko je čuo hiljadu pesama, a poneku i snimio i smiksao ima pravo da sudi o smislenosti te dramaturgije.

Pozdrav,

Vasa

VukP
04-01-2015, 01:22 AM
Dodu?e, ne znam koja je tvoja uloga, vidim da je debelo ima, vidim da si "anga?ovan", a nigde ne pi?e za ?ta, a nisi sam naveo...ili mi je promaklo...kriv sam...a opet ne vidim da si autor pesme...u svakom slučaju sve ?to, kako ja vidim, biva veoma uslovno rečeno "labavo" - nije do tebe!

Kvalitetan mjuz...mo?da "usko stručan" za tr?i?te...
...ali kao da ponudi? "pesto genovese" u Etiopiji gde je tra?en "but pacova" i onda se ?ali? na poslovnu klimu...!

Zvuk je odličan, sve je generalno veoma dobro, zaboga, ovo je odličan rad!

Vuče, brani? se a nisi napadnut!

:thumbsup:

Promaklo ti je. :wink: Sve pi?e ispod videa na yt.

Kada je napad u pitanju - branim odluku benda da uradi neke stvari po sopstvenoj ?elji. Po cenu toga da naprave marketin?ku gre?ku i time dobiju jedno lepo i instruktivno iskustvo koje sledeći put neće ponoviti. Ili ba? namerno hoće. Stalno zaboravljamo da su to neki mladi ljudi koji ?ele da se izraze na neki način koji smatraju ispravnim i kao ?to je Artur već rekao, gore od ?elje.

Znam da ovo nije upućeno meni, ali po?to se Arthur pozvao na moje tumačenje formalnog plana osećam obavezu da ne?to razjasnim: ja pod formalnim planom pesme podrazumevam raspored delova (Intro, A, B, A... taj rad...), dramaturgiju pesme. I mislim da svako ko je čuo hiljadu pesama, a poneku i snimio i smiksao ima pravo da sudi o smislenosti te dramaturgije.

Sla?em se. Ali ako taj neko ne shvati vrlo jednostavan raspored slovnih oznaka u ovoj pesmi onda je sam sebe diskvalifikovao kao sudiju.

Petrovićev metod je u?asno po?ten: ako prepozna da bend hoće da napravi ne?to čemu nije dorastao ubediće ga da ipak bude ono ?to jeste, a ne ono ?ta bi hteo da bude. Habić će pak da polomi kičmu i sebi i bendu da bi dokazao celom svetu da ume od tre?nje da napravi vi?nju.

Summa summarum, Petrović je bolji psiholog i pedagog, Habić je bolji svodnik/makro/pimp. Kao ?oov Pigmalion, Habić te zapravo potpuno izobliči poku?avajući da napravi ono ?ta je ON protumačio da TI hoće?. E, mislim da si u ovoj akciji bli?i tom Habićevom konceptu. Pokazao si ?ta ume?, ali bend nije postao ni?ta bolji. Mo?da oni misle da su napredovali, ali zapravo si im učinio medveđu uslugu. To nisu oni, to je tvoja Schauma :)

Potpuno si u pravu. Ja ulogu producenta - u Srbiji ili Ne?vilu - vidim kao dodatnog člana benda koji popunjava ono ?to u tom trenutku bend nema a ?eli da ima - kao kad basista napusti Metallicu i Bob Rock snimi bas na albumu ili grupa Yes odluči da vi?e ne budu ni King Crimson ni Kansas i Trevor Horn im to omogući. Desmond Child je praktično koautor svega ?to je producirao - verujem da ga Bon Jovi ne bi menjali za nekog ko im ne čini te "medveđe ulsuge". Daniel Lenoa i Brajan Eno sa U2? Ovde je bend doneo odluku ?ta će pisati na dresu koji će nositi dodatni član i to je to. Sve ostalo ja - privatno - do?ivljavam kao tehničko osoblje prisutno na snimanju dok bend sam sebe producira. Pretpostavljam da grupa Toto mo?e tako da funkcioni?e - i deluju kao potpuno osposobljeni za takav poduhvat.

Osetio sam potrebu da pro?irim ovo iznad : i grupa Toto unajmljuje profesionalce kada im je potreban poseban zahvat (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Seventh_One#Personnel). :wink:

Su?tinski, nismo planirali pedago?ko iskustvo nego arhitektonsko - ali na zadatu temu.

Znak
04-01-2015, 01:32 AM
Zanima me kako si radio aran?man. Verovatno sve kao midi pa posle pojedinačne deonice dao muzičarima?

VukP
04-01-2015, 01:41 AM
Zanima me kako si radio aranžman. Verovatno sve kao midi pa posle pojedinačne deonice dao muzičarima?

Generalno ne praktikujem da pravim demo snimke, sem kada nije nužno. Sve je pisano direktno na papir i podeljeno izvođačima - tu mislim na gudače i na ženske prateće vokale - Ana Maglica sve čita direktno sa lista i apsolutno je divna što se toga tiče. Pretpostavljam da je poručiocima aranžmana lakše kada prvo čuju ono što će se snimati, ali to je nepotreban dodatni posao. A ako nemaju dovoljno poverenja onda bi trebalo da nađu nekoga u koga imaju poverenje.

Muške bekove sam ispilotirao jer Stefan ne čita note i onda smo ih prepevali kada smo došli do studija.

To je manje-više to. Ako sam nešto propustio - pitaj. :)

Arthur
04-01-2015, 01:47 AM
Da ?ivimo u nekom drugom vremenu, ne bih imao izbora sem da se slo?im sa tobom. Ali na kraju pro?le godine i početkom ove, mogu samo da citiram Sa?u Habića i ka?em da je bend koji sam plaća tro?kove produkcije u sukobu interesa. I jo? bih dopisao da je dodatni problem kada je u pitanju prvi ozbiljan snimak koji prave. E sad, kako izdavači/finansijeri ne postoje vi?e a uloga donosioca odluke je pala na leđa onoga ko je najmanje u poziciji da to uradi na racionalan način, mo?emo da konstatujemo da su se pravila igre malo promenila. Bar sam ja po?ao od te pretpostavke. Takođe pamtim i Đorđa Petrovića koji je mene vrlo uspe?no ubedio u to da, ako je već neko tu sa pesmom, gitarom ili mikrofonom a priori pretpostavimo da mu je tu mesto i da ne poku?avamo da napravimo od njega ne?to ?to nije. U ovom slučaju bi to bilo "a da vi napi?ete neku pesmu kao _ _ _ _ _ _ _ _(dopisati po ?elji)". Neko bi pomislio da se upravo to desilo sa ovim aran?manom, ali u pitanju je bila vrlo jasna ?elja benda da se ode u tom pravcu. Uostalom, zato su i anga?ovali mene, a uz moju toplu preporuku i Ogija, jer nije ba? kao da miks in?injeri sa njegovim - pre svega muzičkim - (pred)znanjem rastu na svakom drvetu. Da li bismo imali rezultat sa većim komercijalnijim potencijalom da smo umesto ove pesme imali "Staying alive", "Kreni prema meni" ili "Miljacku"? Verovatno. Ali je nezahvalno da ja to komentari?em jer sam direktno bio uključen u realizaciju svega ovoga o čemu pričamo a i nisam marketin?ki savetnik benda. Ono ?to skoro sa sigurno?ću mogu da tvrdim je da ljudi koje ja po?tujem kao autore pi?u, pre svega, vođeni sopstvenom unutra?njom logikom. Ako je to na neki način o?tetilo bend, onda je njihova gre?ka to ?to su anga?ovali mene umesto nekog drugog. Ali, onda se postavlja pitanje da li bi im bilo isporučeno to ?to su ?eleli da im se isporuči ili bi dobili glorifikovani demo snimak? Posmatrajući situaciju iz tog ugla, stekao sam utisak da sam opravdao poverenje onoga ko je napravio porud?binu.

ok, ovo je manje vi?e samo detaljnije obrazlo?eno ono ?to sam u startu pomenuo - kad mi?evi kolo vode. I to mi je sve poprilično jasno, kao ?to sam i kasnije napisao - xyz puta sam to gledao svojim očima, čak i po meni mnogo bolja dela kako odlaze u majčinu zbog elementarne gre?ke u postavci stvari u odnosu bend-delo-producent. Tu postavku pravi upravo naručioc posla, i odatle je sve na klizavom terenu. Već mi je postalo komično da gledam i slu?am kako svi koji gre?e imaju identičnu argumentaciju, maltene kao da citiraju neku knjigu opravdanja za ne?to ?to nije toliko mistifikovano, obzirom da muzička industrija funkcioni?e već 50ak godina po manje vi?e sličnim pravilima kako se ?ta i za?to radi.
S'tim u vezi, nemojmo gubiti iz vida da ovo ipak nije "prvi ozbiljan snimak koji prave". Oni su već jednom u?li neki studio i ostavili ogromnu količinu novca za njihove uslove da bi uradili EP, i sami se proveli kao bosi po trnju, zbog svojih odluka upravo u tom smislu. Moju malu saradnju sa njima neću ubrajati u "ozbiljne" poku?aje, to je vi?e bilo neko opipavanje terena i svojevrsna pokazna ve?ba njih samih.
Sve to ukazuje upravo koliko je taj teren zapravo klizav,i moja kritika je upućena upravo njihovom snala?enju na istom. Koliko jesam ili nisam u pravu, videćemo svi zajedno za nekih 2-6 meseci, koliko je dovoljno da se formira realna procena kako je publika prihvatila ovo delo.

Kad smo već tu, mo?e? slobodno i da ih navede?. Mislim da se niko neće uvrediti.

Ovde se i ne svodi ni?ta na uvrede i lični plan, i u principu u ?ivotu nemam problem sa argumentovanom kritikom, naročito ako je tema ne?to o čemu mislim da znam pone?to. Neke od tih mana si već sam i naveo, a meni je najvi?e upala u oči upravo gitara, njena boja i tekstura. To si već objasnio i kojim je gitarama svirano i kako ste pro?li sa pojačalom, eto to sam i ja čuo, i to nije ni?ta kritično, jer radi posao. Da je kritično ne bi ga ni dva Ogija mogla zamaskirati ovako uspe?no. Slično stoje stvari (ovo je već domen ličnog ukusa) u vezi samog sounda dobo?a. Meni je ovo blago kesast dobo?, a aran?man tj uloga dobo?a u pesmi tra?i ne?to impesivnije. I ovo je ne?to ?to nikako nisam primetio na prvo slu?anje, jer je u mixu ispao jako punchy i ubedljiv, i ne čuje se na prvu loptu odsustvo nekog tela i note dobo?a. Opet, to je ne?to od čega ja bolujem, volim dobo?e sa sustainom, i notom koja se jasno razume i le?i uz harmu pesme.

Nije na meni da branim tekst ali jasno nam je valjda da to ?to mi lično ne razumemo ne?to ne uklanja smisao iz toga? U suprotnom bi autor numere "All along the watchtower" imao ozbiljan problem u ?ivotu.

Apsolutno ću svakom ostaviti pravo da pi?e ?tagod on smatra da je smisleno, i zadr?ati pravo da mu ka?em ?ta o tome mislim, naročito ako verujem da je autor u stanju da kritiku razume. U prevodu samo budalama prećuktujem svoje mi?ljenje, ako sam za njega upitan. ?to se Bob Dylana tiče, upravo sam ponovo proverio moje sećanje, i pročitao pomenuti tekst. Kako bi ti i sam rekao, ne bi ni ulazio u polemiku u vezi pominjanja te pesme u kontekstu odbrane ovog teksta, realno je bezpredmetna debata

Već smo utvrdili da se niko ne vređa, pa i ovde budi slobodan da da? preciznu zamerku. Nisu nam svima isti parametri pobedničkog tejka ali je uvek korisno znati ?ta neko drugi misli.

opet ko i malopre - nit mi je ta farba nit ta desna ruka na nivou koji ta pesma tra?i na tom mestu. Očekivao bi mnogo skuplji ton, opet u nekom la?nom prostoru koji nije barut, a koji se ne čita kao reverb, već samo kao ?irina.

Ne bih voleo da me pogre?no shvati? ali mislim da je tema formalnih planova blago izvan tvog polja ekspertize a obojica bismo gubili vreme ozbiljnijom obradom problematike, jer niti tebe to zanima da čuje? niti sam ja posebno euforičan kada pomislim na taj razgovor. Posebno kada je forma, ?to je upravo ovde slučaj, uočljiva iz aviona. Generalno, imam utisak da si imao neku posebnu ?elju da bljune? vatru na bend, sa sve demago?kim zidom dobrih namera. A mislim da su i oni to tako shvatili. Nemam nameru da ulazim detaljnije u to, jer je to između tebe i njih ali kada je već tako, onda je tako i trebalo da im se ka?e a ne prefarbano drugarskim komentarisanjem pesme i "rekao sam Paji". Ako si rekao Paji. nema nikakvog razloga da copy/pastuje? va? privatni razgovor ovde.

Ako misli? na gudače kada ka?e? "klasične deonice" - valjda bi trebalo da ti se zahvalim, mada sam svestan ?irine značenja reči "solidno" u domaćoj upotrebi. Komentar pratećih vokala opet nisam ba? razumeo. Takođe, nisam ba? siguran da bih se slo?io sa tobom kada ka?e? da između haotičnosti i arty-ja(?ta god to bilo) stoji znak jednakosti. A jo? manje kada ga stavi? između komercijalnosti i emotivnosti.

E sad, sve ovo ne znači da ne uva?avam tvoje mi?ljenje, jer sam i sam poku?ao da pribli?im bendu sve ?arolikosti eventualnog tumačenje pesme potencijalne publike. Upravo je to razlog postavljanja pesme ovde.

Ok, aj redom.
Problem sa bendom nemam, i ko ?to sam gore napisao, mi?ljenje pi?em na ovom forumu jer je ovde tema i postavljena. Niti sam ovo do?iveo kao pljuvanje, a jo? manje demagogiju la?nih dobrih namera. Pomenuti Paja me pitao za mi?ljenje privatno, napisao sam mu ga ukratko, nije postavljao podpitanja, nisam ni insistirao. Ako ga ?eli detaljnije, mo?e da me pita, a uostalom razumno je očekivati da pročita to i ovde, naravno ako ga zanima. I koliko mi je u ostatku komunikacije zadnjih par dana delovalo, ne deluje mi uvređenim. Jako mi je čudno da to sve imputira? u ne?to ?to jest forumska i kolegijalna kritika dela koje je izneto na sto.
Su?tina je ono ?to sam ranije napisao - ja svoja dela iza kojih ne stojim u potpunosti, i ne mogu da branim , ne kačim na forum. Iako neka od njih imaju veliki air-time i ozbiljnu gledanost na YT .Ona su meni jednostavno i dalje produkcijski i tehnički na ni?em nivou od onog čime bi se ja ponosio. SLobodno proče?ljaj ovu sekciju, videće? koliko retko sam uop?te ne?to i kačio, i ?ta tačno i za?to. A "radim" sasvim solidnu cifru pesama na godi?njem nivou.

?to se formalnog plana tiče, u potpunosti si u pravu ?to između redova nagla?ava? odsustvo mog akademskog obrazovanja. Svodi se na to da muziku slu?am i o njoj razmi?ljam na neki drugi način i ugao, vi?e pe?ački, a definiciju formalnih planova na koju sam mislio mi je upravo na ovoj istoj sekciji sam Awacs davno jo? nabio na nos, i time mi puno pomogao dalje u ?ivotu, jer od tada mnogo vi?e razmi?ljam o tome, naročito kad analiziram tuđa a uspe?na dela. Te dajem sebi slobodu da dam uneducated kritiku, nemu?tim jezikom. U međuvremenu je Awacs mnogo detaljnije, i grublje od mene izkritikovao celu pesmu, te ne bi to ponavljao.

Klasične deonice da, i "solidno" je pohvala, najiskrenija i dobronamerna, a ne prikrivena uvreda, kako to u "domaćoj upotrebi" često biva. Naravno da pored solidna postoji i genijalna/maestralna, al ne mislim ni da je to bio cilj u ovom konkretnom slučaju.

I nemoj na silu vaditi iz konteksta prideve haotično/komercijalno/emotivno/arty, to je realno ćorak.

awacs
04-01-2015, 01:50 AM
Grupa Yes odluči da više ne budu ni King Crimson ni Kansas i Trevor Horn im to omogući. Desmond Child je praktično koautor svega što je producirao - verujem da ga Bon Jovi ne bi menjali za nekog ko im ne čini te "medveđe ulsuge". Daniel Lenoa i Brajan Eno sa U2? Ovde je bend doneo odluku šta će pisati na dresu koji će nositi dodatni član i to je to.

Rekoh: ako producent prepozna da bend hoće nešto čemu nije dorastao trebalo bi da ga odvrati od toga. Sticajem okolnosti, svi ovi koje si pomenuo su BILI dorasli onome što su hteli, a te pesme su bile... pesme. A ponekad je najbolji savet bendu da ne snima pesmu dok je ne napiše :)

Pozdrav,

Vasa

VukP
04-01-2015, 02:16 AM
ok, ovo je manje više samo detaljnije obrazloženo ono što sam u startu pomenuo - kad miševi kolo vode. I to mi je sve poprilično jasno, kao što sam i kasnije napisao - xyz puta sam to gledao svojim očima, čak i po meni mnogo bolja dela kako odlaze u majčinu zbog elementarne greške u postavci stvari u odnosu bend-delo-producent. Tu postavku pravi upravo naručioc posla, i odatle je sve na klizavom terenu. Već mi je postalo komično da gledam i slušam kako svi koji greše imaju identičnu argumentaciju, maltene kao da citiraju neku knjigu opravdanja za nešto što nije toliko mistifikovano, obzirom da muzička industrija funkcioniše već 50ak godina po manje više sličnim pravilima kako se šta i zašto radi.
S'tim u vezi, nemojmo gubiti iz vida da ovo ipak nije "prvi ozbiljan snimak koji prave". Oni su već jednom ušli neki studio i ostavili ogromnu količinu novca za njihove uslove da bi uradili EP, i sami se proveli kao bosi po trnju, zbog svojih odluka upravo u tom smislu. Moju malu saradnju sa njima neću ubrajati u "ozbiljne" pokušaje, to je više bilo neko opipavanje terena i svojevrsna pokazna vežba njih samih.
Sve to ukazuje upravo koliko je taj teren zapravo klizav,i moja kritika je upućena upravo njihovom snalaženju na istom. Koliko jesam ili nisam u pravu, videćemo svi zajedno za nekih 2-6 meseci, koliko je dovoljno da se formira realna procena kako je publika prihvatila ovo delo.

Ja nekako ne bih bio slobodan da ljude koji pokušavaju da urade nešto svoje nazovem miševima. Čak ni kroz narodne izreke. Bili oni Alan Holdsvort ili neki turbo-turbo-folk-metal bend.

Što se tiče ozbiljnosti bilo kog snimka, ovo je prvi put da rade u ambijentu koji liči na tradicionalni komandni lanac u kome svako manje ili više radi svoj posao.

Ovde se i ne svodi ništa na uvrede i lični plan, i u principu u životu nemam problem sa argumentovanom kritikom, naročito ako je tema nešto o čemu mislim da znam ponešto. Neke od tih mana si već sam i naveo, a meni je najviše upala u oči upravo gitara, njena boja i tekstura. To si već objasnio i kojim je gitarama svirano i kako ste prošli sa pojačalom, eto to sam i ja čuo, i to nije ništa kritično, jer radi posao. Da je kritično ne bi ga ni dva Ogija mogla zamaskirati ovako uspešno. Slično stoje stvari (ovo je već domen ličnog ukusa) u vezi samog sounda doboša. Meni je ovo blago kesast doboš, a aranžman tj uloga doboša u pesmi traži nešto impesivnije. I ovo je nešto što nikako nisam primetio na prvo slušanje, jer je u mixu ispao jako punchy i ubedljiv, i ne čuje se na prvu loptu odsustvo nekog tela i note doboša. Opet, to je nešto od čega ja bolujem, volim doboše sa sustainom, i notom koja se jasno razume i leži uz harmu pesme.

Za odgovor na to moraćemo da sačekamo da se Ogi vrati sa ekskurzije. Mada ću se i ja verovatno nadovezati na to nakadno. :)

opet ko i malopre - nit mi je ta farba nit ta desna ruka na nivou koji ta pesma traži na tom mestu. Očekivao bi mnogo skuplji ton, opet u nekom lažnom prostoru koji nije barut, a koji se ne čita kao reverb, već samo kao širina.

Farba je Telekaster u radio, praktično (a i skoro pa bukvalno). I to je jedino mesto gde je u startu planiran "jeftin ton". Što se tiče desne ruke, mogu samo da nagađam da te ne raduje posebno to što postoji dinamičko dešavanje. Odluka je bila moja i mogu samo da kažem da u potpunosti stojim iza nje. Ko misli da je to bila greška u koracima i signal jeftinoće može da proba da reprodukuje 90% verno pa da se izjasni šta misli o desnoj ruci.

Ok, aj redom.
Problem sa bendom nemam, i ko što sam gore napisao, mišljenje pišem na ovom forumu jer je ovde tema i postavljena. Niti sam ovo doživeo kao pljuvanje, a još manje demagogiju lažnih dobrih namera. Pomenuti Paja me pitao za mišljenje privatno, napisao sam mu ga ukratko, nije postavljao podpitanja, nisam ni insistirao. Ako ga želi detaljnije, može da me pita, a uostalom razumno je očekivati da pročita to i ovde, naravno ako ga zanima. I koliko mi je u ostatku komunikacije zadnjih par dana delovalo, ne deluje mi uvređenim. Jako mi je čudno da to sve imputiraš u nešto što jest forumska i kolegijalna kritika dela koje je izneto na sto.

Meni nije čudno jer postoje i drugi negativni komentari a samo u tvom čitamo to na taj način. S obzirom da ne pijemo kafu svaki dan, moram da se oslonim na tuđu procenu. Možda greše. Možda sam ja njih pogrešno razumeo. Ali i dalje mislim da tome - o čemu god da se radi - nije mesto ovde.

Što se formalnog plana tiče, u potpunosti si u pravu što između redova naglašavaš odsustvo mog akademskog obrazovanja. Svodi se na to da muziku slušam i o njoj razmišljam na neki drugi način i ugao, više pešački, a definiciju formalnih planova na koju sam mislio mi je upravo na ovoj istoj sekciji sam Awacs davno još nabio na nos, i time mi puno pomogao dalje u životu, jer od tada mnogo više razmišljam o tome, naročito kad analiziram tuđa a uspešna dela. Te dajem sebi slobodu da dam uneducated kritiku, nemuštim jezikom. U međuvremenu je Awacs mnogo detaljnije, i grublje od mene izkritikovao celu pesmu, te ne bi to ponavljao.

Nisam naglasio nedostatak formalnog obrazovanja nego činjenicu koju si sam naveo - a to je da ti ništa nije jasno po tom pitanju. Ako analiziraš tuđa uspešna dela, seti se Stairway to Heaven i tog formalnog plana. Naravno, možeš kao i kod Dilana da staneš iza senke koju baca ta pesma ali složićemo se da bi uprkos tome i taj formalni plan mogli da nazovemo "niđe veze". Ili nije baš tako? Mani se toga ako nemaš konkretnu zamerku. Ako imaš - to je i poenta svega ovoga. I šta je uopšte referenca za "ima veze" i "niđe veze"?

Klasične deonice da, i "solidno" je pohvala, najiskrenija i dobronamerna, a ne prikrivena uvreda, kako to u "domaćoj upotrebi" često biva. Naravno da pored solidna postoji i genijalna/maestralna, al ne mislim ni da je to bio cilj u ovom konkretnom slučaju.

Onda hvala. I potpuno si u pravu, to nije bio cilj jer i da dobijemo tako nešto(maestralno) imali bi ozbiljne finansijsko-izvođačko-tehničke probleme da to uslikamo.

I nemoj na silu vaditi iz konteksta prideve haotično/komercijalno/emotivno/arty, to je realno ćorak.

Ti si ih upotrebio. Ja sam samo odgovorio na ono što pišeš, jer i kada ih vratimo u taj kontekst ne dobijamo ništa jasniju sliku o tome šta si hteo da kažeš.

Rekoh: ako producent prepozna da bend hoće nešto čemu nije dorastao trebalo bi da ga odvrati od toga. Sticajem okolnosti, svi ovi koje si pomenuo su BILI dorasli onome što su hteli, a te pesme su bile... pesme. A ponekad je najbolji savet bendu da ne snima pesmu dok je ne napiše :)

Pozdrav,

Vasa

Ja nekako verujem u bacanje u vatru. A takođe i u hijerarhiju, koju smo već utvrdili.

awacs
04-01-2015, 02:52 AM
Ja nekako verujem u bacanje u vatru. A takođe i u hijerarhiju, koju smo već utvrdili.

I ja verujem u bacanje u vatru, ali i u opekotine :) Eto, ako zaista hoćeš da im pomogneš baci ih u vatru, i stoj sa strane sa aparatom za gašenje požara. Piši im aranžmane tek kad ti donesu nešto što zaslužuje aranžman. Tako je valjda i Džordž Martin radio, pa Bitlsi ipak nisu propali.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Urbana legenda kaže da je Najdžel Godrič vraćao Makartniju silne peme na doradu dok su snimali Chaos and Creation in the Backyard. Matora budala pristala na maltretiranje, a ič nije loš album. Na kraju se samo rezultat računa.

HeatMan
04-01-2015, 02:56 AM
a to ste ti i ogi radili? svaka čast. upoznao sam klince, pozajmio im mandolinu za neku pesmu. skroz dobri momci.. i imaju mnogo potencijala, samo im treba "hita". i mislim da su čak imali bolje pesme za spot (od onoga što su mi slali tada na mail), lepo je ovo sve ali nije konkretno, i nije za šire narodne mase. Mada iskreno, nije ni za uže.. Nema čak ni toliko svirke (a znam da umeju) koja bi ih dovela do statusa "musicians musician". Pa baš imam problem da shvatim za koga je ova pesma, ali neosporan je kvalitet.

Što se Hristine tiče, koliko znam peva ona i na srpskom. Samo, stvarno je vokal previše suv.. A veruj mi, ja sam taj koji obožava što suvlje mikseve :) Ovde mi je malo zasmetalo, nakon svih ovih reverba. :)

Ali sve ostalo, odličan mix, odličan ranžman, skidam kapu. :)
Samo im fali pesma, tj THE pesma. :) Hajte pritegnite ih da se uozbilje i naprave nešto za radio i tv :)

Edit:
ova mi je zapala za uho od svih što su mi slali:
https://www.youtube.com/watch?v=_Z658kseCi0

grada27
04-01-2015, 03:06 AM
Evo citam sve ovo i nista mi nije jasno, mislim da su momci presrecni snimkom koji su dobili. Malo sam ljubomoran na uslove i ekipu koja je to snimala jer iskreno pesma produkciski zvuci odlicno. Ako pricamo o samoj pesmi, moje licno misljenje nije ni vazno, vazno je da postoje ljudi koji vole muziku i nesto stvaraju, a taj hobi nije ni malo jeftin, pogotovo u zemlji Srbiji.

Znak
04-01-2015, 08:42 AM
Urbana legenda ka?e da je Najd?el Godrič vraćao Makartniju silne peme na doradu dok su snimali Chaos and Creation in the Backyard. Matora budala pristala na maltretiranje, a ič nije lo? album. Na kraju se samo rezultat računa.

Taj album je savr?en primer uloge producenta kao čoveka koji donosi odluke, bez obzira na sve (uključujući i to koliko para autor albuma ula?e u projekat). Pol je rekao da mu je namera bila da snimi rok ploču sa svojim odličnim pratećim bendom, ali mu je Godrič, koji je imao manje godina nego Pol postbitlsovskog sta?a, odredio potpuno drukčiji koncept. OK, kako producent ka?e tako će i biti.
Naravno, to nije bo?je slovo. Po meni sasvim je u redu ograditi se. U redu je i biti producent a nemati apsolutni autoritet. Ako D?ord?a Martina nije sramota da ka?e da je pola Belog albuma snimljeno protiv njegove volje...

grada27
04-01-2015, 10:23 AM
Moze li mi neko reci, kako se to angazuje producent, po pesmi, albumu, satu i koje su okvirne cene od -do i koji su to nasi producenti koji se jos bave time. Ne bih da zagadim temu, ali ako moze u jednoj recenici odgovor bio bih zahvalan.

VukP
04-01-2015, 01:26 PM
Što se Hristine tiče, koliko znam peva ona i na srpskom. Samo, stvarno je vokal previše suv.. A veruj mi, ja sam taj koji obožava što suvlje mikseve :) Ovde mi je malo zasmetalo, nakon svih ovih reverba. :)

Dramaturgija tog vokala je vrlo uspešno narušena realizacijom videa i to je to. Jedino što mogu da kažem u odbranu tog poteza je da, ako ne odbaciš tekst kao ovakav ili onakav, poslušaš bez gledanja spota i podeliš utisak sa nama. Ako se ne desi to što sam ja planirao da se desi, onda sam odabrao pogrešan zahvat za to. Mada, ne pada mi neki drugi na pamet. Samo imaj na umu da je u mom svemiru reverb psihološka poruka o poziciji u prostoru a ne ukras. Istina, umem da budem isključiv po tom pitanju. Ali u kontekstu ovog teksta i uloge tog vokala na tom mestu, ja bih opet to uradio.

awacs
04-01-2015, 01:47 PM
imaj na umu da je u mom svemiru reverb psiholo?ka poruka o poziciji u prostoru a ne ukras. Istina, umem da budem isključiv po tom pitanju. Ali u kontekstu ovog teksta i uloge tog vokala na tom mestu, ja bih opet to uradio.

Gde se potpisuje, odma' da potpi?em :)

Pozdrav,

Vasa

VukP
04-01-2015, 01:52 PM
Gde se potpisuje, odma' da potpi?em :)

Pozdrav,

Vasa

Nemam pojma, ali ja ću da izađem na glasanje prvi put ako neko to ubaci u predizborni program. :)

HeatMan
04-01-2015, 03:22 PM
Dramaturgija tog vokala je vrlo uspe?no naru?ena realizacijom videa i to je to. Jedino ?to mogu da ka?em u odbranu tog poteza je da, ako ne odbaci? tekst kao ovakav ili onakav, poslu?a? bez gledanja spota i podeli? utisak sa nama. Ako se ne desi to ?to sam ja planirao da se desi, onda sam odabrao pogre?an zahvat za to. Mada, ne pada mi neki drugi na pamet. Samo imaj na umu da je u mom svemiru reverb psiholo?ka poruka o poziciji u prostoru a ne ukras. Istina, umem da budem isključiv po tom pitanju. Ali u kontekstu ovog teksta i uloge tog vokala na tom mestu, ja bih opet to uradio.

naravno, to je skroz ok. sto ljudi sto ćudi. ni?ta protiv toga, niti je ovde bilo ko to prokomentarisao kao tehničku gre?ku. prosto je stvar ukusa, i to ka?em uvek kolegama kada pitaju mene ili bilo koga za mi?ljenje. prosto - ne pitaj. jedino ?to drugi mogu da ti ka?u je da bi oni ne?to drugačije uradili, ali ti si radio a ne oni. :)
tako da, ono ?to je jedini pravi komentar u slučaju mog posta, je vezan za samu pesmu.
inače spot nisam ni gledao, ne znam ni kakav je ni o čemu se radi.. :) pičio je u pozadini. volim da čujem pesmu koju ljudi odaberu za spot, a ne sam spot. :)

VukP
04-01-2015, 03:53 PM
naravno, to je skroz ok. sto ljudi sto ćudi. ni?ta protiv toga, niti je ovde bilo ko to prokomentarisao kao tehničku gre?ku. prosto je stvar ukusa, i to ka?em uvek kolegama kada pitaju mene ili bilo koga za mi?ljenje. prosto - ne pitaj. jedino ?to drugi mogu da ti ka?u je da bi oni ne?to drugačije uradili, ali ti si radio a ne oni. :)

Po?teno. Drugačiji ideolo?ki pristup. :)

Ogi
07-01-2015, 07:17 PM
Dakle:
zadatak mi je bio samo da smiksam i masterujem ovu numeru, bez ga?enja u "a ?to niste ovo onako", ili "za?to ste ovo ovako" teritoriju.
Brdo kanala, ne ba? perfektno usnimljenih (uzev?i u obzir krajnji cilj, odnosno ?eljeni zvučni ishod) i ne fenomenalno odsviranih (bubanj i gudači).
Naravno, svako bi radio drugačije - i aran?man i snimanje i miks i ?ta god, ali ovo je ono s čim smo mi iza?li napolje... :wink:

Bubanj - Kick (1 mic), Snare (Top i Bott), HiHat, Toms (Hi, Mid, Low),
Overheads (L, R), Room - mislim da je moglo pa?ljivije da se snimi. Da ne ulazim u detalje oko samog sviranja (čuje se mlad svirač, borba sa tehnikom, raznovrsnost...), čini mi se da niko nije mnogo vodio računa o samom instrumentu - ko?e nisu nove, bubanj nije ?timovan za ovu pesmu, mikrofoni nisu postavljeni sa konkretnom idejom krajnjeg zvuka bubnja za ovu pesmu, soba mala i "room mic" nema neku spec. funkciju, a "curenja" ima previ?e. Sve svira u svim mikrofonima...
Taktika mi je bila sledeća:
obavezan "parallel bus" u koji idu i jeke (AMS RMX16 Non Linear i Lexicon Plate), sa kompresorom (relativno brz Attack i brz Release, 10:1 Ratio oko 8dB redukcije).
Kick je bio "ni tamo, ni ovamo" - debeo, ali ipak bez onog pravog "bottom enda", sa "tačkom", ali vi?om nego ?to bi trebalo i gomilom HiHata, dobo?a i tomova. Nisam hteo da ga gejtujem - redukovao bi se "leakage", ali bih upropastio sve ostalo. Zato - Brainworx "Boom" (?tedljivo), da glumi "sub kick", high pass (da iskontroli?em tu najni?u oktavu dobijenu Brainworx-om, uzak kat na oko 110 Hz - da se ne gura sa bas gitarom i par katova u gornjem midlu - da bez gejta smanjim sve ostale elemente bubnja. Kompresor - umereno brzi Attack, vrlo brzi Release, mali Ratio, 2-3 dB redukcije (malkice da ujednači dinamiku, bez preterivanja - zbog slanja u paralelu).
Snare - mlitav, tupav, bez mnogo "mesa", dinamički "?aren"...
Top signal je morao u "Gate", previ?e svega (pogotovu HiHat-a) je ulazilo u taj mikrofon. Tako sam dobio kakav-takav panč, a "boju" sam pravio Bottom (bez gejtovanja) signalom (ne toliko Eq-om, koliko fazom). I Top i Bottom su poslati u NonLin i Plate.
HiHat - glasniji i veći od ?ivota... do pred kraj miksa sam ga dr?ao mutiranog, ali mi je na kraju prifalilo malo visokog spektra na bubnju, pa se "ugurao". Visoki High pass (250-300 Hz) i Fader tek toliko da sve "zamutavi" kad ga nema. HiHat, naravno, nije i?ao ni u paralelu, ni u jeke.
Tomovi sviraju na 3-4 mesta u pesmi, od toga su bitni na jednom. Ne ba? slavno na?timovani, na tom bitnom mestu sam ih slao u pevački reverb, ostalo - as is.
OH - sasvim solidno snimljeni. Bez procesinga, samo u par. kompresiju.
Room - nije se kvalifikovao za miks. Muted.
Na početku miksa sam probao da se bakćem replacement-om, međutim nisam dobio ni?ta osim nekakve mrtve plastificiranosti - a to je kod ovakve muzike, čini mi se, najva?nije izbeći.

Loops (kante, ?erpe, lonci...) - gomila katova, eksperimenti sa Speakerphone-om (AudioEase) i PanMan-om (Soundtoys), malo Plate-a, malo Delay-a, u Drums Parallel Bus.

Bass - prilično dobro odsviran i usnimljen. Waves-ov "GTR Amp" (Activator, bez kabineta), LA2A i Eq (tek da se ne svađa sa Kick-om).

Gitare su skoro bez ikakvog procesinga - na akustičnim gitarama Tubetech kompresor, tek da onemogući dinamička iznenđenja (3-4 dB GR) i Pultec (blagi boost na 8 kHz, mali boost i atten. na 60 Hz). Za sve ostale gitare, Producent je imao jasne i precizne zahteve - automatizacije panorama, tremolo, jeka (ili totalno suvo :D ), delay...

Rhodes je, uz Phaser (očekivano, je l' da?), dobio ritmički Tremolo i PanMan, sa malim Room reverbom (Lexicon, 1.7 sec, ?to je uz Plate i NonLin trećii reverb od četiri u ovoj pesmi).

Hammond - as is, bez procesinga, malo Room-a i malo pevačkog Delay-a.

Akustični klavir - takođe bez procesinga, Lex 480 RandomHall (Lead Vox jeka).

Gudači su me namučili. Vuk je pisao kako su snimani, dodatna gimnastika su bili MONO fajlovi, a tretirao sam ih svim i svačim - svaka sekcija je i?la na po jedan Bus (Vn I, Vn II, Vl, Vc), a instrumenti u okviru sekcije nisu pratili "klasični" raspored u stereo slici (Vn I skroz levo, Vn II blago levo ka sredini, Vl sredina ka desno i Vc skroz desno), nego je svaka sekcija imala samostalni stereo balans (4xVn I = L60, L25, R25, R60; 3xVn II = L63, C, R63; 3xVl = L40, R40, C; 2xVc = L15, R15). Eq + kompresor na svakoj grupi, Room, Lex 480...

Mu?ki Lead - mlado grlo, zbog toga mali boost oko 300 Hz da dobije autoritet :D, mali cut oko 4kHz da ga omek?a, i high shelf (1.5 dB na 10 kHz) da "progleda". Multiband kompresor na 120-250 Hz, da ujednači boju u različitim lagama =>Lex 480 RandomHall (RT 2.3 sec) + Delay.

?enski Lead - samo HP filter na 80 Hz.

Back vokali - uz specifične i konkretne zahteve Producenta u vezi panorama, kompresor na grupi (Hard knee, jako brz Attack, brz Release, 3:1 Ratio) => Lex 480

Sve zajedno sabrano na Neve-u.

ProkDu
07-01-2015, 07:54 PM
Pa @Ogi... uspeli ste da sve saberete i izađete... sa autoritetom! :D

Iscrpno, puno Hvala! 8-)

Ogi
07-01-2015, 08:12 PM
Pa @Ogi... uspeli ste da sve saberete i izađete... sa autoritetom! :D

Iscrpno, puno Hvala! 8-)

:rotfl:

VukP
07-01-2015, 11:50 PM
@Ogi U kontekstu gudača u kombinaciji sa rok bendom, da li ti je mono zapis upotrebljivijii za operisanja u miksu ili se vi?e raduje? kada je orkestar uslikan stereo? Naravno, ne mislim na situaciju kada je idealno uslikan u nekoj lepoj dvorani, nego na manje ezoterična re?enja. Tj, na stranu eventualna dodatna gimnastika, da li je konačni rezultat potencijalno sretniji kada je snimano mono po grupama od kombinacije gerila + stereo po svaku cenu?

Ogi
08-01-2015, 03:38 PM
@Ogi U kontekstu gudača u kombinaciji sa rok bendom, da li ti je mono zapis upotrebljivijii za operisanja u miksu ili se vi?e raduje? kada je orkestar uslikan stereo? Naravno, ne mislim na situaciju kada je idealno uslikan u nekoj lepoj dvorani, nego na manje ezoterična re?enja. Tj, na stranu eventualna dodatna gimnastika, da li je konačni rezultat potencijalno sretniji kada je snimano mono po grupama od kombinacije gerila + stereo po svaku cenu?

Hm, ako nije orkestar (bilo kojih gabarita), slikan u lepoj prostoriji - onda je svejedno.
Naročito ako se snima kako se najče?će snima (jedan svirač, besomučno dupliranje ne bi li se dobila "masa" za simuliranje sekcije...).

awacs
09-01-2015, 12:32 PM
Hm, ako nije orkestar (bilo kojih gabarita), slikan u lepoj prostoriji - onda je svejedno.
Naročito ako se snima kako se najčešće snima (jedan svirač, besomučno dupliranje ne bi li se dobila "masa" za simuliranje sekcije...).

Ja bih otišao korak dalje pa bih rekao da nije svejedno, nego da je u tim slučajevima bolje snimati mono. Od gomilanja stereo ambijenta koje nastaje kad se sabere petnaestak odvojeno snimljenih kanala ne da nema vajde nego ima samo štete. I gomile dilema u miksu (oko panorama i tumačenja tog usnimljenog sterea).

Pozdrav,

Vasa

VukP
09-01-2015, 02:55 PM
Ja bih oti?ao korak dalje pa bih rekao da nije svejedno, nego da je u tim slučajevima bolje snimati mono. Od gomilanja stereo ambijenta koje nastaje kad se sabere petnaestak odvojeno snimljenih kanala ne da nema vajde nego ima samo ?tete. I gomile dilema u miksu (oko panorama i tumačenja tog usnimljenog sterea).

Pozdrav,

Vasa

Tom logikom sam se i ja vodio ovde. Pored toga ?to sam imao prilike da sednem i plačem nad stereo snimcima urađenim u daleko egzotičnijm uslovima.

sasaristic
13-01-2015, 08:36 AM
Estetika nekih detalja u aranzmanima je jaaaako visoka , gudaci i gitre posebno.Harmonije, gitare i aranzman u refrenu su prelepi...poprilicno prevazilaze nase prostore.
Ima zaista istine u komentarima vezanim za gubitak fokusa u samoj pesmi , ali nije bas sve tako crno belo.Meni, osim manje vishe vokala... koji nisu bas po mom ukusu , ostatak radi jako lepo.Miks je odlican...osim onog zenskog presuvog vokala...nema tu dovoljno karaktera u samom soundu da se ostavi onako da strci napred.Sve u svemu ovo je radila ocigledno pretalentovana ekipa .....samo napred.