Log in

View Full Version : Pomoc oko odabira zvucne kartice

HelpMeBitch
21-12-2014, 10:10 PM
Pozdrav,
nisam mogao da nadjem odgovor na ovo pitanje pa sam otvorio novi topic.
Imam mali kucni studio za snimanje vokala, koristim rode nt1a uz alesis preamp i SB audigy zvucnu karticu. Resio sam da kupim novu zvucnu karticu koja je vec predvidjena za studijsko snimanje. Pa me zanima sta je bolje uzeti neku pci zvucnu karticu (neku od m audio audiophile modela) ili ipak neku usb, odnosno firewire karicu. I koja je razlika izmedju pci i externe kartice?
Nadam se da mi neko moze dati odgovor.

pekilik
22-12-2014, 03:01 PM
Moras prvo navesti koliki budzet si namenio za kartu?

HelpMeBitch
22-12-2014, 03:40 PM
Moras prvo navesti koliki budzet si namenio za kartu?

Budzet : 250e

pekilik
22-12-2014, 04:29 PM
To je vec pristojan budzet, ja koristim dve koje su u slicnom cenovnom rangu, sobzirom da imas preamp rme hdsp 9632 je jako dobra, polovna se moze naci za taj novac, to je pci karta, koristim i presonus vsl 22 koja je usb karta koja ima svoje preampe ovo su neke varijante koje se baziraju na jako brzim i stabilnim driver-ima pa moze raditi na prilicno malim latencijama, u poredjenju sa sb audigy recimo rme moze izdrzati i puno vece zauzece procesora a da nedodje do krckanja i puckanja koje je tipicno za EMU karte kojoj i audigy pripada vec na 30 i malo vise procenta zauzeca.

Srdan Durden
22-12-2014, 05:14 PM
Moja preporuku za Tc electronic kartice, externe i firewire, pogotovu Konnekt 6 24-bit/192 kHz sampling rate, ako se ne varam za nekih 150evra mislim da je odlicna kupovina. Licno koristim Impact twin vec cetiri godine i odlican je, mada mislim da je ona nesto vise nego tvoj budzet. :)

http://www.tcelectronic.com/desktop-konnekt-6/tech-specs/

HelpMeBitch
22-12-2014, 08:27 PM
Hvala ljudi, razmislicu jos malo pre nego sto donesem odluku :)
Zanima me jos nesto, ukoliko uzmem externu zvucnu karticu (recimo neku od focusrite scarlett) da li cu moci da povezem svoj preamp na karticu i sta cu time postici?

pekilik
22-12-2014, 09:30 PM
Mislim da focusrite scarlett nije bas najsrecnije resenje iz razloga sto latencije na kojima radi moraju biti nesto vece od onih koje sam gore pomenuo, i nevidim razlog zasto bi gurao preamp u preamp, ali opet ti je moj savet da dobro razmisli pre kupovine kartice jer se to ne kupuje svaki dan, nadam se da ce se na ovu temu javiti neko od iskusnijih ljudi studiskih radnika koji ti mogu dati proverene informacije iz prve ruke i dati pravi savet sta bi bilo najbolje uzeti za odredjeni novac, a nemoj da se varas ovim lepo upakovanim novim karticama sa lepo odradjenim reklamnim sadrzajem da nebi na kraju ostao nezadovoljan ulozenim i dobijenim, nemoj bezati ni od polovnih proverenih kartica jer to nije auto pa da pitas koliko je presao ( kao sto to neko davno rece ovde).

Bockie
23-12-2014, 09:44 AM
Hvala ljudi, razmislicu jos malo pre nego sto donesem odluku :)
Zanima me jos nesto, ukoliko uzmem externu zvucnu karticu (recimo neku od focusrite scarlett) da li cu moci da povezem svoj preamp na karticu i sta cu time postici?

U osnovi, dobar je savet za RME hdsp... ! To je što se zvuka i rada tiče dosta ozbiljnije od bilo kog usb ili fw interfejsa iz ovog threada. Ne zbog usb ili fw...već zaista je klasu iznad.

Alesis preamp...uh...najjači feature koji ima je da...eto - sprava radi kad se uključi!

Vidi, ne znam šta je namena, ali što se snimanja i rada tiče - definitivno RME u toj ceni, a ako si muzičar, kojem treba sprava za vežbu ili za kućne ideje, zabeležbu itd...onda je Scarlett 2i2 sasvim dovoljan...i odlično radi, a uz ozbiljan mikrofon može i da se izleti i malo ispred...:wink:

HelpMeBitch
23-12-2014, 10:19 AM
Naravno da gledam i polovne kartice, nisam skepti?an po tom pitanju.
Alesis preamp sam uzeo kada sam kupio Rode NT1a jer mi je trebalo napajanje tj phantom. Testirao sam majk na scarlet kartici kod prijatrlja, pa zatim na alesisu, i nekako mi je zvuk bio "topliji" na mom alesisu, ne znam da li zbog druge prostorije u kojoj je snimano ili do preampa.
Iskreno, nemam problem ni sa latencijom ni sa bilo ?im, stvarno solidan zvuk izvla?im, ali sam ?itao da mi treba bolja zvuc?na kartica. Iskreno ne znam ni kako bih povezao monitore na sb zvu?nu, naru?io samih pre par dana pa zato i razmi?ljam o novoj kartici.