PDA

View Full Version : Slican problem kako resiti?

Nemania
20-12-2014, 08:16 AM
Nasao sam na nekom forumu sledece:

Izgleda da se slabo ?ta ?uje od direktnih basova, ve? se oni, dok dlanom o dlan, izodbijaju od zidova, ispresabiraju i izoduzimaju, pa se, u zavisnosti od polo?aja vufera, oblika sobe i frekvencije, rasporede po tzv "modovima". Tako da slu?alac zavaljen u fotelju mo?e lepo da ?uje, recimo, 50Hz, a 60 - ni?ta. Pa se pomeri metar napred, pa ?uje ?ezdeset, ali zato ne ?uje ne?to drugo. One najni?e frekvencije se, uglavnom rasporede tako da u sredini prostorije nema ni?ega, a sa krajeva se ?uju.

I ja imam slican problem, iako u sobi ima dosta apsorbera (verovatno nepravilno postavljenih). Sve je to lepo radilo dok nije doslo do premestaja, od tada imam slican problem kao sto je gore navedeno.
Kako ga je najlakse resiti ..Znaci u samom centru sobe nema niskih, u krajevima je prejak, samo je ispred monitora cinimi se dobar..

Granata
20-12-2014, 11:54 PM
pa to shto si opisao je toliko tipichno za sve sobe da si jednostavno mogao i da postavish pitanje kako akustichki tretirati sobu, znachi bass-trapovi, prvo uglovi pa prednji i zadnji zid pa svi ostali... u niskobudgetnim uslovim ce to manje-vishe uvek biti tako.

NLP
20-12-2014, 11:57 PM
Da jeste.

Nemania
21-12-2014, 08:51 AM
Imam absorbera na kilo, i na prednjem i zadnjem zidu kao i na bocnim, zato me i buni..
Bass trapove nemam, jel ce se to donekle resiti ako ih budem stavio?
Kazem ranije nisam imao taj problem kada je sto drugacije bio okrenut.

NLP
21-12-2014, 09:17 AM
Preuzmi bespalatan Room EQ Wizard sa inet-a.
Pove?i zvučnu sa zvučnikom (mjeri? mono) i otvori Preferences, označi ASIO i na?timaj na vi?i Sample Rate i odaberi kanale O/I.
Na?timaj Levels i odaberi "Use Main Speaker...".
Zatvori.
Otvori sa gumbičem "Generator", odaberi Pink Noise" i otvori sa dugmetom "RTA", u krajnjem desnom gornjem rubu ima? settingse, "Mode RTA 1/48 octave", "FFT Lenght 131072", Averages 32"... mo?e i nekoliko drugačije...
Pritisni snimaj - "Starts/Stop" the RTA i u generatoru pusti Pink Noise.
Premje?taj levo, desno, uzdu? prema sebi i natrag zvučnik, isto tako pomjeraj sebe sa mikrofononmpo sredini prostora napred nazad.
Odaberi najbolju lokaciju. Jednako napravi sa drugim zvučnikom.
Odluči se za najbolju poziciju.

Onda ide dalje razmi?ljanje kako sa absorberima i drugo.