PDA

View Full Version : Adaptacija objekta - Heisenberg studio

TheLightrider
28-11-2014, 11:22 PM
Postovanje i pozdrav svima !

U pripremi je adaptacija objekta (nekada bila garaza), za potrebe kontrolne sobe i studija. Nekoliko informacija i pitanja u vezi toga. :)

Dimenzije kompletne prostorije su 2.75m x 3.20m x 7.40m, prezidana za potrebe studija 2.75 x 3.20 x 1.78m i kontrolne sobe 2.75 x 3.20 x 5.44m.

Prostor se nalazi u rezidencijalnom, relativno tihom kraju (uz izuzetak nekoliko gradilista okolo), tako da je prvi korak proracun - kolicina izolacije. U dilemi sam sta da radim, jer ne znam koliko ce se prostorija smanjiti dok se ne postigne odgovarajuci STC.

Zidovi su od malterisanog bloka 20cm (po 2cm maltera sa obe strane), sa 5cm stiropora na strani fasade. Prostorija je oko 70cm ukopana u zemlju. Ako bi postavio konkretno pitanje glasilo bi: "kako da napravim zidove koji nece mnogo smanjiti prostoriju, tj koja debljina vazdusnog prostora, kamene vune i slojeva gipsanih ploca bi imala odgovarajuci STC ?" Uz naravno neku prihvatljivu cenu.

Posto iskustva u gradnji nemam, dosadasnje planiranje je teklo iskljucivo teoretski.

Po podacima koje sam uspeo da pronadjem STC zida od omalterisanog bloka je 48.
Da li bi dobio nesto konkretno ako bi isao 5cm airgap + 5cm min vune (80kg) na metalnoj potkonstrukciji + dvostruka gipsana ploca ?

Sto se materijala tice. Raspitivao sam se kod Rigips-a, oko njihovih specijalizovanih ploca (Duo Tech) koje ispadaju prilicno skupe kada se izracuna prekrivanje cele prostorije.
Ima li neko iskustva sa ovom vrstom ploca, tj zna li neko kolika je razlika konkretno, izmedju koriscenja ovih ploca i koriscenja dvostrukog sloja obicnih gipsanih ploca ?
Takodje bi mi znacila vasa iskustva sa ostalim plocama slicne namene od Rigipsa i Knaufa.

Toliko za pocetak, ovo sto sam izneo su mi trenutne nedoumice i dosadasnji tok razmisljanja, ne zamerite sto ima svega i svacega :) Svaki savet je dobrodosao, kao i svi dobronamerni komentari.
Uskoro cu okaciti neke fotke sa terena.

Hvala svima unapred !

TheLightrider
29-11-2014, 03:26 AM
Trenutni izgled je otprilike ovakav. Ovo sto se nalazi ispred ulaznih vrata (levo) je stepeniste.

NLP
29-11-2014, 09:05 AM
Te?ko če? ozbiljnije izolirati prostoriju (povi?ati STC) u niskim frekvencijama, ispod cca. 150Hz.
Samo masa poma?e ali ima? veoma malu prostoriju, koju si i pregradio:(
Samo unutra?nja akustika če uzeti "svoje".
Osobno mislim da nema potrebe za večim STC-jem, radi na glasnoči od priporučenih max. 85dB (ili dB manje), ponekad vi?e ali u realnosti ionako normalni slu?aju ispod te granice na kojoj mo?e? da radi? recimo 8 sati bez večih posledica na sluh tekom godina.

Ovakva mala prostorija bi mogla da ispadne tak - "All In One" solucija:)

TheLightrider
29-11-2014, 03:15 PM
Hvala NLP !

Situacija je takva kakva je, moram da se "cenjkam" sa prostorom sa jedne strane, dok sa druge moram iz njega izvuci maksimum.

Na polju STC ne baratam najbolje podacima, tako da mogu da znam tacno koliko mi se uopste isplati da radim bilo sta na tu temu. Voleo bih da znam tacno sa koliko materijala dobijam cega :), jel moguce izvuci nesto ili da se manem corava posla. Treba da mi ostane mesta za unutrasnju akustiku.

Varijanta koja najvise predstavlja problem prostora su ti bocni zidovi. Zid iza pregradjene sobe izlazi na ulicu, tako da njega mogu da ucinim maksimalno masivnim. Desni zid (gledano sa ulaznih vrata) se naslanja na komsijinu garazu, tako da sto se buke tice tu ne moram da brinem (osim ako ne udje da turira auto meni u inat :) ).

Interesantan dizajn :) tek ce mi oko toga trebati pomoc :D

Hvala unapred,
Bane

NLP
29-11-2014, 03:57 PM
Da se izoluje? od okoline i obratno nije dovoljno da se napravi barijera samo na jednom zidu, nego se prave "sobe u sobi", to je skupo i treba? prostor za to.

Evo jedna light varijanta sobe u sobi:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103

TheLightrider
29-11-2014, 06:25 PM
Jasno. Svaka cast za Mike Vale-ov studio, taj projekat me je i inspirisao da krenem da radim ovo moje.
Ako bih radio sobu u sobi (tj sobe u sobama) koliki bi bili zahtevi za moj prostor ? Tacnije, sa kojom debljinom "zidova" bih prosao ? Najveci problem sto se prostora tice mi predstavljaju bocni zidovi, tu bih voleo da ustedim na prostoru. Prednji i zadnji zid, kao i plafon i pod nisu. Konkretno, ako bih prepolovio vrednosti debljine zidova koje ste upotrebili kod Vale-a na bocnim zidovima, a prednji i zadnji zid uradim odprilike tako (pri "odprilike" mislim bez sloja iverice izmedju dva drywalla) ?

Dobra stvar je sto imam pristup gradjevinskom materijalu, tako da sa te strane nije neki problem. Nadam se da nisam konfuzan sa pitanjima :)

Hvala unapred !

NLP
29-11-2014, 07:05 PM
Prvo se upitaj, da li treba? uop?te sobu u sobi?!

Soba u sobi je u principu sa svih strana (strop, stene, pod) koliko se da jednaka, najslabija karika u lancu poka?e ?to si dostignuo i uzalud se onda tro?i vi?e toliko i toliko materijala na nekim povr?inama...

+ toga, da se uradi prava soba u sobi, za to se koriste specijalni materijali/ sistemi i to ko?ta, kod Mike Vale-ta je impovizirano.
Treba paziti da je sve po principu mass/ spring/ mass sistema, da su rezonancije čim ni?e u frekventnom spektru, da pod ne djeluje kao membrana...

Srednje i visoke če? zaustaviti i sa ciglom od koje je gara?a (ne znam kako je sa krovom) i dobra vrata i prozori!
Nizke samo sa ozbiljnom! sobom u sobi.

Ne vidim da ima? mesta da napravi? ozbiljniji soundproofing i da ti ostane normalan prostor za rad!
Ni ta pregradnja nije ba?... imat če? samo vokalni booth a za kontrolnu sobu dobrih 17m2 je več kritičko i odlično če? se morati potruditi da ti bude unutra?nja akustika dobra i da ima? dosta mjesta za normalan rad... računaj da če? minimalno u kontrolnoj izgubiti barem! 30% prostora a koliko vidim mere kontrolne 2.75 x 3.20 x 5.44m, iči če jo? vi?e, modalne/ resonantne su ti veoma! blizu jedna drugi:(

TheLightrider
29-11-2014, 07:16 PM
Hvala NLP, to je odgovor koji mi je bio potreban !

Plafon je ploca, tako da je sto se tice izgradnje ceo objekat uniforman.
Zbog stvari koje radim, potreban mi je taj vocal booth.
Onda vise necu lupati glavu oko soundproofing-a, nego cu snage i sredstva preusmeriti na unutrasnju akustiku.

Ima li tu nekih predloga oko dizajna ? Tek je tu problematika. Ona skica koju sam poslao je prilicno precizna, raspored vrata i prozora je takav kakav je tu + stepeniste. Moram da smislim neko resenje i za taj prozor koji je na zidu levo.

Hvala jos jednom.

NLP
29-11-2014, 09:22 PM
Nema za?to.

Najpametnije da.

Iz vlastitih izkustava oko malenih prostorija a tih je najvi?e u dana?nje vrijeme, dosta je problema da su modalen frekvencije tako blizu, da se u biti podvajaju i/ ili polovično podvajaju (recimo 5m ?irina i visina 2.5m i slično).

Ti ima? kontrolnu oko slabih 48m3 (imao sam posla i sa manjim od 27m3 pa sam dobio veoma dobar rezultat) i slično slabih proporcija i ide.

... npr. početkom ove godine sam imao problem sa betonskom prostorijom koja je imala 3.6m X 3.6m (kvadratni prerez - potpuno dupliranje modalnih f.) X 2.6m i toliko sam morao da se potrudim i da oduzmem prostoru volumen na 2,8m X 2,6m X 2,3m (oko 50% oduzeto) ali na kraju se isplatilo, mo?e da slu?a u skrajno maloj prostoriji na midfield zvučnike na midfield sistemu, dodano ba? pre dobar tjedan jo? dva sub-a i odlični rezultati.
Jo? veči je problem/pritisak ako ti takvu muku zada neki referentni svetski producent:)
Neke fotke ima? na mojem profilu:
https://www.facebook.com/NenadLP

Recimo da jedan iskusan iz akustike radi na takvom projektu bri?no cca. 14 dana, ne mogu ti dati neke univerzalne smjernice ali neke mogu:
- mora? da odradi? odličan bas traping, znači u takvom malom prostoru membranski absorberi i preko porozni a difuzori preko po pameti, nekoliko je računanja i potrebnog podosta predznanja i iskustva ali ide;
- odr?i simetriju gledanja u vokal booth, ako mo?e?/ ima? para daj umjesto vrata i prozora samo vrata sa prozorom na sredinu;
- sve prozore i vrata napravi čim bli?e masoj pregrada, ne zaboravi na dihtovanje... - ako u masivni zid napravi? rupu, nisi napravio ne?to pametno, to če doveliko povečati soundproofing među prostorima i izvana;

Dobro odradi, dr?im pesnice!

TheLightrider
30-11-2014, 08:04 AM
Vrhunska izrada Umek-ovog studija :)! Zaista prelepo izgleda, bas bih voleo da cujem kako je na licu mesta.
Tako nesto je i moj cilj.

Izvini, nisam najbolje razumeo "masoj pregrada". Prozor ka spolja je od PVC-a i on je vec postavljen. Na pregradnom zidu su ostavljeni otvori za staklo i vrata. Savet sa vratima je uzet u obzir i videcu da li je izvodljivo. Videcu takodje da li je izvodljivo i izmestanje ovog prozora ka spolja. Imao bih prostora da gradim neku simetriju, bolje nego sa trenutnim resenjem (bar mislim). Da izgleda odprilike ovako:

NLP
30-11-2014, 08:46 AM
Hvala, to je modularan princip akustičkih elemenata i ako se po?eli/ preseli mo?e da se svi elementi koji sačinjavaju kontrolnu da se montiraju u kakav sličan prostor.

Sva otvori?ta (vrata, prozor) treba da budu čim bli?e masi zida.
Inače je tamo soundproofing oslabljen i tamo ti ide zvuk spolja i van.

Za prozor mo?e da se upotrebi i masivni "plug" i izvadi se kad se zrači ili da se napravi studijsko staklo (onda se neče moči otvarati... ako bi se pravio da se otvara, to je komplikovano i ko?talo bi).

Za vrata obično se upotrebljavaju dupla bolja protivatrena vrata (recimo Hormann i slično) ali kod tebe je problem jer je zid tanak, pa ne mo?e da se montiraju dupla... ili dobro vlastitio skonstruisana limena vrata punjena kvarcnim peskom... i veoma je treba pazit da se napravi dobro dihtovanje inače badava posao.

TheLightrider
30-11-2014, 09:50 AM
Vrhunski. Razmi?ljam u tom pravcu od sada.

Sad razumem o čemu se radi. Varijanta "čepa" je i meni pala na pamet, obzirom na to da je prozor postavljen, i namena mu je upravo vetrenje.
?to se vrata tiče tu je problematika malo ozbiljnija. Videću da li eventualno postoji varijanta i za dupla.
Nisam siguran oko dimenzija stakla. Kakva bi varijanta bila ako bi cela vrata bila staklena ?

NLP
30-11-2014, 11:24 AM
Svakako da bi mogla biti cela vrata staklena.