View Full Version : Snimanje i produkcija bass-a
Nemania
28-11-2014, 10:49 PM
Nisam imao do sada ceste potrebe za zivim basom, a sad imam i nije me sramota da pitam, zanima me nesto konkretno-kako da se prilikom snimanja zivog bass-a ili posle snimanja dobije ravnomeran, ujednacen ton..Primer- ako imamo tri tona A-D-E, kada se usnime oni se fino cuju "na suvo", a kada se ubace u mix neki tonovi lepo legnu (imaju jaja,budu Fat), dok se neki izgube u mixu, nema ih nigde ili se pak cuju ali tanko tako da kada se pusti ceo miks, basa na trenutke ima,tj cuje se lepo, pa ga nema..ne znam kako lepo da objasnim, ali mislim da znate o cemu pricam.. E sad ako neko ima konkretan odgovor? Sta je resenje? kompresor nije :D
P.S. bas slusam ovu pesmu cetinskog i zeljka, i bas mi je bass zapao za uho, koji je fenomenalno odradjen, svuda ga ima u istom intezitetu, i tako dobro daje podlogu.kako da se postigne to..
Sta je resenje? kompresor nije :D
Vala, jeste. Treba ga samo pravilno upotrebiti. Kompresija treba potpuno da promeni oblik tranzijenta i da umesto trougla iz sirovog snimka dobije? ovakvu sliku: prvo brutalan attack, zatim duboka rupa i na kraju "cigla". Takav bas će uvek lepo da legne u miks.
Arthur
29-11-2014, 03:22 AM
nemoj da te prevari slušanje bassa na suvo, tu nećeš (bez mnogo iskustva) lako čuti koliko je bass ravno odsviran. To se čuje tek kad legne u matru. A može ponešto i da se prepozna već na samom waveformu (ovo ne znači da ako iseckaš i clip-gainuješ wave da će raditi bolje, jer neokinuta nota nema tu punoću same boje, pa tek onda volume)
Na ovu pojavu najviše utiče sama svirka desne ruke, ali i kvalitet i setup samog instrumenta. Kompresor pomaže u isticanju attacka i sustaina bassa, kao i u samoj farbi, ali NE MOŽE da nadomesti loše okinutu notu.
Bockie
29-11-2014, 06:47 AM
Na ovu pojavu najvi?e utiče sama svirka desne ruke, ali i kvalitet i setup samog instrumenta.
70% posla! :thumbsup:
Ako ovoga nema, mo?' ti posle da ima? DI-boxeve, preampe i pojačala i rigove - d?aba' ti...! :wink:
Moritz
29-11-2014, 07:51 AM
Desna ruka iz raja izasla :).... A leva je prati
Nemania
29-11-2014, 12:26 PM
Ma i kada se snimaju i najobicniji, "lezeci" tonovi -cetvrtine, polovine, neki ton zvuci puno, neki tanko u miksu, a isto je odsvirano (ista artikulacija)
Bass je uboden u dobar preamp, nije islo preko pojacala, dobro podesen kompressor (opet hardverski)..
Da nije u pitanju EQ, da trebaju da se odredjene frevencije seku, a neke istaknu, da bi dobio tu ravnu sliku i istu punocu svakog tona?
P.S. to se slicno desava kad koristim i vsti trilian, iako su svi tonovi podsisani na istu jacinu, opet ista stvar, pogotovo kada je u pitanju neka stvar sa duzim tonovima u basu, tj nekog sporijeg ili umerenog tempa.
o cemu jos treba voditi racuna i obratiti paznju?
Arthur
29-11-2014, 02:18 PM
aj ti prvo proveri dal tebi slušanje radi iole ravno u tom opsegu, ono, puštaj sweepove, i testiraj sa monofonim sintom, ton po ton. Dalje, gledaj u analajzer. EQ pomaže u čišćenju farbe bassa, dal je generalno mutan, ili debeo, ili prezentan, ali teško da on mnogo menja odnos jednako odsviranih nota.
silicon science
29-11-2014, 03:43 PM
Ma i kada se snimaju i najobicniji, "lezeci" tonovi -cetvrtine, polovine, neki ton zvuci puno, neki tanko u miksu, a isto je odsvirano (ista artikulacija)
Bass je uboden u dobar preamp, nije islo preko pojacala, dobro podesen kompressor (opet hardverski)..
Da nije u pitanju EQ, da trebaju da se odredjene frevencije seku, a neke istaknu, da bi dobio tu ravnu sliku i istu punocu svakog tona?
P.S. to se slicno desava kad koristim i vsti trilian, iako su svi tonovi podsisani na istu jacinu, opet ista stvar, pogotovo kada je u pitanju neka stvar sa duzim tonovima u basu, tj nekog sporijeg ili umerenog tempa.
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/evJo5_qt6mY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pa očigledno o ostatku miksa. Uradi low cut na svim ostalim kanalima pa vidi ima li neke nafake.
Mika Technika
29-11-2014, 06:42 PM
aj ti prvo proveri dal tebi slu?anje radi iole ravno u tom opsegu, ono, pu?taj sweepove, i testiraj sa monofonim sintom, ton po ton. Dalje, gledaj u analajzer. EQ poma?e u či?ćenju farbe bassa, dal je generalno mutan, ili debeo, ili prezentan, ali te?ko da on mnogo menja odnos jednako odsviranih nota.
Ili neka stavi sluske na usi, pa neka i tako proveri
Nemania
29-11-2014, 10:00 PM
aj ti prvo proveri dal tebi slu?anje radi iole ravno u tom opsegu, ono, pu?taj sweepove, i testiraj sa monofonim sintom, ton po ton. Dalje, gledaj u analajzer. EQ poma?e u ?i??enju farbe bassa, dal je generalno mutan, ili debeo, ili prezentan, ali te?ko da on mnogo menja odnos jednako odsviranih nota.
Pa na oba para monitora sam slusao-isto, a kazem kad pustim neke druge kvalitetne stvari,kao sto npr je ova stvar zabluda od cetinskog, bass radi bas kako treba
Darsus
30-11-2014, 05:17 PM
Sto se snimanja tice, nikada nisam radio tako da tu i ne mogu da ti pomognem. Sto se miksa tice, mozda je do samog tonaliteta? Da ne prepricavam, mozda ovo bude od pomoci. Noisia su barem tate kada je masnoca u elektronskoj muzici u pitanju.
http://i.imgur.com/dD9gu6e.png
D je nisko, tako da gubi snagu, E se verovatno najfinije cuje od njih, dok je A visoko (iako se meni svidja generalno kako zvuci!), tako da, ako nije E dominantna, onda verovatno to stvara osecaj tankosti.
ProkDu
01-12-2014, 02:16 PM
Samo da ilustrujem ovo ?to je napisao Darsus za Noisiu i subove. 'It's going down...' really down! :)
<iframe width="640" height="510" src="//www.youtube.com/embed/R4_YaEQGo-4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Arthur
02-12-2014, 12:58 AM
sad još neko ko nije dokon da napiše hercažu za te note i eto koristi na forumu
BlasterMaster
02-12-2014, 01:09 AM
sad jo? neko ko nije dokon da napi?e herca?u za te note i eto koristi na forumu
:rolleyes:
mozda ova... mada imalo je i boljih na guglu
http://www.ka5cvh.com/sound/musicrange.gif
Mika Technika
02-12-2014, 02:31 AM
@ Arthur a moze i ovako: ako neko nije dokon, pa da uporedi note iz trake koju zeli sa notama iz svoje trake i eto :)
Darsus
02-12-2014, 03:21 AM
@ProkDu
\m/
@arthur @blastermaster
Ovo takodje mozda bude od pomoci :)
http://www.independentrecording.net/irn/resources/freqchart/main_display.htm
@Topic
Jos jedna stvar! Nekada podizanje fundamentalne frekvencijene unistava mix, a kada se ostavi tako zvuci tanko. Zato preporuka isto da pokusas da pojacas sledeci harmonik, a ne fundamentalnu frekvenciju, mozda mu da punocu.
ProkDu
02-12-2014, 11:35 AM
Aaaahhh, totalno sam zaboravio na stari projekat ali me ova tema podseti... :grin:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15237
U attachmentu poslednja verzija...
Nemania
02-12-2014, 01:52 PM
Jedno pitanje u vezi hercaze, da li boja instrumenta utice na to,tipa ako je odrdjeni ton bass gitare na 100hz, da li ce biti i boja klavira.
...pretpostavljam da hoce,jer su to apsolutne visine i to je nepromenljivo, nego me buni to kad se odsvira neki odredjeni niski ton na basu (naprimer A dolazi do bruma, dok sa bojom klavira ili nekom drugom ne), to me buni...
awacs
02-12-2014, 03:43 PM
Pa da, razlika je u harmonicima i njihovim međusobnim odnosima. Ukratko, kod basa je osnovna frekvencija mnogo izra?enija nego kod klavira. Iliti, klavir je mnogo bogatiji harmonicima.
Nego. ?to se tiče basa, uvek se nekako korisnijim poka?e sti?avanje ni?ih harmonika (negde od ~120-250) i ponekad dodavanje onih vi?ih, ali sve zavisi od konkretnog slučaja. Sve ostalo se lako re?i kompresorom, samo je va?no da do kompresora ne stigne signal koji je prebogat tim donjim alikvotima, jer tada dolazi do pizdarija.
Pozdrav,
Vasa
BlasterMaster
02-12-2014, 06:24 PM
Pa da, razlika je u harmonicima i njihovim međusobnim odnosima. Ukratko, kod basa je osnovna frekvencija mnogo izra?enija nego kod klavira. Iliti, klavir je mnogo bogatiji harmonicima.
Nego. ?to se tiče basa, uvek se nekako korisnijim poka?e sti?avanje ni?ih harmonika (negde od ~120-250) i ponekad dodavanje onih vi?ih, ali sve zavisi od konkretnog slučaja. Sve ostalo se lako re?i kompresorom, samo je va?no da do kompresora ne stigne signal koji je prebogat tim donjim alikvotima, jer tada dolazi do pizdarija.
Pozdrav,
Vasa
uze` mi rec iz usta... :D
@nemanja prosto receno, te bas note vise dodaju na "masi" zvuka nego na generalnom outputu, pa moze doci do bruma, ili prezasicenja sto opet zavisi i od zvucnika i njihovih skretnica itd pa se cuje muljavo na nekim notama ili dominantama. jos ako dodje do poklapanja sa malim tolerancijama, onda stvarno sve zamuti... posebno se desava kad idu klavir leva ruka i bas... tu ili kompresija ili automatizacija
Darsus
03-12-2014, 07:58 PM
Aaaahhh, totalno sam zaboravio na stari projekat ali me ova tema podseti... :grin:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15237
U attachmentu poslednja verzija...
Odlicno! Iako idem najvise na sluh, dosta toga racunam u glavi dok radim, narocito kada su bubnjevi u pitanju. Ovo ce jos dodatno da olaksa.
P.S. Jel si bio mozda na dnbcentrali?
ProkDu
03-12-2014, 08:44 PM
@Darsus @Offtopic
Uh odavno, ali sam samo par puta ne?to pisao...
awacs
03-12-2014, 10:46 PM
Ja često koristim pe?ačku varijantu za delay (četvrtina=60 000/tempo, pa onda delim i mno?im), ali sve ovo ?to se tiče frekvencija je zaludan posao (IMHO) ako pričamo o muzici koja nije čisto eksperimentalna.
Ba? sam pre neki dan sa Brankom Isakovićem razgovarao o Japančevom Fender Jazz basu koji ne mo?e da svira niko osim njega, niti bi ga iko platio vi?e nego ?to ko?taju drva za potpalu. Ali u njegovim rukama to zvuči kao pravi instrument. Jebi ga.
Pozdrav,
Vasa
ProkDu
05-12-2014, 05:10 AM
Vaso, da se podsetim (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39650) na reči Leonarda Bernsteina iz videa koje si postavio (http://youtu.be/ntmTQ8J7m5Y?t=10m).
10 min. in:
The fact is that music is not only a mysterious and metaphorical art, it is also in itself a science, it is made of mathematically measurable elements: frequencies, durations, decibels, intervals... and so any explication* of music MUST combine mathematics with esthetics...
*explication (process of "making clear" the meaning of things)
Naravno, apsolutno razumem da akcenat stavlja? na 'estetiku' kao polaznu osnovu (d?aba sva matematika posle)... jer... 'to ?to svira to su ruke' (toliko puta potvrđeno i napisano na forumu).
Hvala jo? jednom za predavanja! 8-)
P.S. Da li se neko seća imena onog software-a za mastering koji je analizirao EQ neke pesme, mogao da sačuva to kao preset i da se taj preset primeni na neku drugu pesmu.
drzox
05-12-2014, 10:47 AM
Vaso, da se podsetim (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39650) na reči Leonarda Bernsteina iz videa koje si postavio (http://youtu.be/ntmTQ8J7m5Y?t=10m).
Naravno, apsolutno razumem da akcenat stavlja? na 'estetiku' kao polaznu osnovu (d?aba sva matematika posle)... jer... 'to ?to svira to su ruke' (toliko puta potvrđeno i napisano na forumu).
Hvala jo? jednom za predavanja! 8-)
P.S. Da li se neko seća imena onog software-a za mastering koji je analizirao EQ neke pesme, mogao da sačuva to kao preset i da se taj preset primeni na neku drugu pesmu.
Har Bal.
Darsus
05-12-2014, 01:05 PM
@ProkDu
Izotope Ozone 5, jako precizan matching EQ sa dodatnim podesavanjima.
Darsus
05-12-2014, 01:06 PM
@ProkDu
Izotope Ozone 5, jako precizan matching EQ sa dodatnim podesavanjima.
ProkDu
05-12-2014, 02:23 PM
Ja, es ist Hairy Balls! Dankesch?n (https://www.youtube.com/watch?v=bLM9l-tViic)! 8-)
awacs
05-12-2014, 06:12 PM
...
Darsus
05-12-2014, 06:21 PM
Recimo ovako, barem po meni, da je lose voditi se iskljucivo brojkama, ali da je dobro za orijentaciju. Jedno ne iskljucuje nuzno drugo.
awacs
05-12-2014, 06:27 PM
... and so any explication of music must combine mathematics with aesthetics.
Pa naravno. Ali eksplikacija je najobičnije ra?članjavanje neke pojave sa ciljem da se ta pojava objasni, a ne uputstvo za kori?ćenje te pojave.
Matematički modeli mogu da se prepoznaju kod svih velikih kompozitora i aran?era, ali to ne znači da su se oni vodili matematičkim formulama da bi stvorili to ?to su stvorili. Matematičkim i fizičkim modelima svakako mogu da se objasne i slobodni udarci Sini?e Mihajlovića i Hendriksova distorzija i gruv Slaja Danbara i Robija ?ekspira, pa ?ta? Niko od njih nije do?ao do toga deljenjem, mno?enjem i korenovanjem. Ima nečega i u talentu, i nije sramota ?to nismo svi talentovani za sve.
Da po ko zna koji put citiram D?ona Kejd?a: ?Nikada nisam čuo zvuk u kome nisam u?ivao; jedini problem sa zvukovima je muzika.?
Pozdrav,
Vasa
ProkDu
06-12-2014, 03:41 PM
Eksplikacija (razja?njenje) je potrebno kako bi se 'napao problem' pa je samim tim i lak?e doći do re?enja ('problem' ra?članiti na vi?e manjih). Talenat je ni?ta bez znanja i alata, a ?to se tiče nedostatka istog niko od nas se nije rodio sa mikrofonom, gitarom, bubnjevima, basom, loptom... :wink: Ja mogu da probam da smislim neki dobar rif, ali ako sam slab sa teorijom biće mi potrebno dosta vremena dok 'ubodem' ne?to ?to 'lepo' zvuči, dok sa nekim 'znanjem' imam polazne okvire za ono ?to ?elim da postignem. Naravno, sve to pada u vodu ako u startu 'nemam osećaj' tj. talenat. Mislim da poku?avamo isto da ka?emo, samo ?to si mo?da kod mene primetio da 'vučem' na jednu stranu... ali potpuno sam svestan 'velike slike'.
Kad smo već kod citata, evo par iz knjige Igor Stravinski - Moje shvatanje muzike:
- "Teorija je 'gledanje unazad'. Smatra da je ona ne?to sporedno, nesu?tinsko u odnosu na umetničku racionalnost koja svoj puni izraz nalazi u neposrednom činu stvaranja, ne osećajući potrebu za teorijskom nadogradnjom."
- "Muzika ni?ta ne izra?ava."
- "Muzika je umetnost vremena."
- "Nota deluje jedino u nizu."
...
E sad, ako je muzika umetnost vremena, a umetnik ne koristi alate koji mu omogućavaju da ima apsolutnu kontrolu i znanje nad vremenom u sekundama i milisekundama (delay, kompresor, reverb...) u delu koje stvara, to je ono ?to se zove slobodna volja tj. izbor i ja to apsolutno podr?avam. :D
Svako dobro...
awacs
07-12-2014, 11:43 AM
Mislim da pokušavamo isto da kažemo
Ne samo da pokušavamo, nego i govorimo isto :)
ako je muzika umetnost vremena, a umetnik ne koristi alate koji mu omogućavaju da ima apsolutnu kontrolu i znanje nad vremenom u sekundama i milisekundama (delay, kompresor, reverb...) u delu koje stvara, to je ono što se zove slobodna volja tj. izbor i ja to apsolutno podržavam. :D
Kao što sam rekao (a što se i da naslutiti iz mog sveopštreg filozofiranja na forumu), i ja mislim da neko ko se bavi obradom zvuka treba da poznaje i prirodu samog zvuka i principe rada alata, jer će onda moći efikasnije da upotrebi te alate koji su mu na raspolaganju. Dakle, lakše je raditi sa ekvilajzerom ako poznajemo (svejedno da li teoretski ili praktično) prirodu alikvota nekog instrumenta. Uostalom, u uputstvu za MCI mikser, EQ je bio opisan kao „sekcija koja služi za pojačavanje i stišavanje harmonika (alikvota)”.
E sad, jedno je „znati o čemu se radi”, a drugo su formule. Formule imaju smisla tek ako znamo kada i kako da ih upotrebimo. Dakle, ako su formule alati za obradu drveta, a ne znamo ništa o samoj prirodi drveta koje obrađujemo — džaba posao. Ne znam ništa o drvetu, da se razumemo, samo navodim primer. O ekvilajzerima i kompresorima pak ponešto i znam. Nego, opet sam po ko zna koji put zagadio Nemanjinu temu :)
@Nemania:
Prvo, izvini zbog dosadašnjeg off-topica koji liči na trolovanje. Drugo, nemoj da slušaš bas „na suvo”, ni tokom snimanja ni tokom miksa. Odnosno, čini to samo da bi čuo da li krči ili šušti.
Slušaj ga u celoj slici, pronađi note koje ti zvuče „baš kako treba” i stišaj (jako usko) one frekvencije koje ih čine „punim”. Drugim rečima, nateraj ekvilajzerom ceo bas da zvuči podjednako „tanko”. Onda (isto jako usko) stišaj sve one smetnje koje se javljaju oko 3-4kHz (zvrndanje žica, fret noise), E, tek onda zaposli kompresor. Znam da to izgleda potpuno pogrešno dok se čita, ali probaj. Ništa te ne košta. Ne košta te ni da javiš da li si probao i kakve si rezultate dobio :)
Pozdrav,
Vasa
Nemania
07-12-2014, 08:21 PM
Ljudi meni vec nedelju dana nije hteo rumski da se otvori, pise tipa da je pao sajt,pa sam kucao preko googla i nasao neki drugi link tj ovaj. Jel zna neko o cemu se radi?
Jel ste vi oni isti clanovi ili neki drugi koji se Samo zovu isto,jel ovo neka obmana i prevara?:)
Da zvuci pogresno,ali nema tu pogresnih i netacnih stvari bitan je rezultat.
Samo mi je jedna stvar nelogicna,kad kazete izaberi prave tonove,nelogicno je gledati po frekvencijama i zvucanju tonova, jbg kad imam neku bas liniju i zelim tako melodijskinda je odsviram,ne mogu izbegavati neke tonove,jer to onda nece biti ta melodijska linija..
Ali probacu ovo sa eq.
Darsus
08-12-2014, 05:41 AM
Ni ja ne volim da se orijentisem tako, bitnija mi je muzikalnost pesme od toga koliko ce masno da se cuje low end, hteo sam samo da dam jedan od mogucih odgovora zasto se kod tebe cuje tanje u odnosu na komercijalne mixeve.
P.S. Koristio sam ga mozda par puta, ali ga zato drugar stalno koristi. Zasto ne probas Waves MaxxBass?
Takodje ti je vec predlagan low cut na ostalim instrumentima. Jbg, sto su nize frekvencije to se manje podnose medjusobno.
Uz sve ove savete da treba dati prostora za bass u aranzmanu, u miksu, katovati ostale instrumente , voditi racuna na samu melodiju i tehniku sviranja bass-a dao bih jos jedan po meni veoma znacajan savet.
Procitao sam malo sta ste pisali, preleteo. Nisam neki strucnjak za snimanje i produkciju bass gitare, ali nakon sto podesim ton, kompresiju itd, ja rajdujem/vozim, sve pa i bass... Tako da samo eq i komp nije resenje, sve mora da se vozi, bass narocito. Miks bez voznje nije miks, svako moze da podesi EQ i komp ko iole ima iskustva, voznja je miks...
U kombinaciji sa muzikom, neke tonove bass-a cujemo glasnije, neke tise (nesto od toga je i do moje obicne sobe), tu treba da se vozi.
tajna92
21-12-2014, 04:34 PM
Ja bih da pitam pre svega kako je snimljen bas?
Da li mikrofonom ili DI sa pojacala?
Ako je mikrofon, onda koji? Da li je sniman suv signal ili je bilo obradjivanja pre samog interfejsa?
Mozda bi "parallel processing" mogao pomoci ali i to zavisi od aranzmana.
Opet, moze biti i to da se frkvencije bas kick-a u tim odredjenim notama "preklapaju" pa se "gube tonovi".
tajna92
21-12-2014, 04:35 PM
Mislio sam basa i kick drum-a
Darsus
28-12-2014, 12:41 AM
Uz sve ove savete da treba dati prostora za bass u aranzmanu, u miksu, katovati ostale instrumente , voditi racuna na samu melodiju i tehniku sviranja bass-a dao bih jos jedan po meni veoma znacajan savet.
Procitao sam malo sta ste pisali, preleteo. Nisam neki strucnjak za snimanje i produkciju bass gitare, ali nakon sto podesim ton, kompresiju itd, ja rajdujem/vozim, sve pa i bass... Tako da samo eq i komp nije resenje, sve mora da se vozi, bass narocito. Miks bez voznje nije miks, svako moze da podesi EQ i komp ko iole ima iskustva, voznja je miks...
U kombinaciji sa muzikom, neke tonove bass-a cujemo glasnije, neke tise (nesto od toga je i do moje obicne sobe), tu treba da se vozi.
Jel rucno automatizujes, ili koristis neki plugin?
Nemania
30-12-2014, 05:04 PM
Pre par dana sam poslao bas ovu pesmu za koju sam i pitao u vezi bassa na mastering u ljubljanu. Covek koji radi master, i koji je inace vrhunski strucnjak i profesor na Sae, mi je poslao feedback, i predlozio da korigujem par sitnih stvarcica..Dao mi je predlog da stavim SideChain na bass (iako je u pitanju nazovimo neka etno pop pesma), rece mi da bi kick i bass dobili kompaktnost.
Evo upravo eksperimentisem sa tim..
Reko da podelim informaciju, mozda ce i nekom drugom biti od koristi..
awacs
30-12-2014, 06:03 PM
Pre par dana sam poslao bas ovu pesmu za koju sam i pitao u vezi bassa na mastering u ljubljanu. Covek koji radi master, i koji je inace vrhunski strucnjak i profesor na Sae, mi je poslao feedback, i predlozio da korigujem par sitnih stvarcica..Dao mi je predlog da stavim SideChain na bass (iako je u pitanju nazovimo neka etno pop pesma), rece mi da bi kick i bass dobili kompaktnost.
Evo upravo eksperimentisem sa tim..
Reko da podelim informaciju, mozda ce i nekom drugom biti od koristi..
Pa dobro, za razliku od nas gologuzije on je čuo i taj kanal od basa i kick i sve tako redom :) :thumbsup: Hvala ?to si podelio informaciju, mada bi i tebi i jo? ponekom članu foruma mo?da bilo bolje da si podelio ta dva kanala :wink:
Pozdrav,
Vasa
Nemania
30-12-2014, 09:21 PM
Podelicu.
Jos jedna stvar, kaze
Dupliraj bass traku, na kopiji trake sa HP filterrom skini niske, i na taj kanal ubaci saturation/distorziju, pa ga posle pojacaj po potrebi paralelno sa osnovnim bassom.
Onda sto se snara tice, kako da se dobije najbolji punch na dobosu, takodje se Hp2 filterom u nekom Eq skinu niski (i automatski se pojacaju srednji) pa se trazi harmonik, i gde on zazvuci/u tonalitetu-oko 160hz-mada zavisi od dobosa, to je mesto koje bi trebalo za par decibela da ide gore kako bi se dobio dobar punch..za ovo npr nisam znao, i kada sam probao veoma radi posao, tako da cu ubuduce veoma cesto ovo koristiti
Arthur
01-01-2015, 03:04 AM
ovo sa duplom trakom bassa, se može postići i običnim sendovanjem u neki saturation FX. Ovo često radim, i kombinujem naročito sa wide chorusom (malo rastereti centar slike). HPF i pažljiv EQ je obavezan u ovom zahvatu.
Aj malko pojasni tu priču o punchu doboša i hpf? ja umem da podignem root note frekvenciju doboša, mada neretko ne sme da se mrdne više od 2db da ne bi postao neprirodno bububu
ProkDu
01-01-2015, 11:57 AM
Mo?da i multiband compression oko root frekvencije tog dobo?a? idk...
Nemania
01-01-2015, 05:36 PM
Aj malko pojasni tu priču o punchu dobo?a i hpf? ja umem da podignem root note frekvenciju dobo?a, mada neretko ne sme da se mrdne vi?e od 2db da ne bi postao neprirodno bububu
Evo ocemu se radi, bolje nego da kucam
http://www.youtube.com/watch?v=2JzC0VskXb4
Arthur
02-01-2015, 04:50 AM
koliko jednostavne mudrosti u 3 minuta, bravo. HVALA!
koliko jednostavne mudrosti u 3 minuta, bravo. HVALA!
Pa bre, high pass sa rezonantnim pikom na filteru oko osnovne frekvencije... Ovo je onaj baja na Fabfilter EQ tutorijalima demonstrirao pre par godina, cini mi se na elektricnoj gitari i na kick-u, meni je rezonantni pik na HPF-u glavno "oruzje" da napravim snare debljim...
@Darsus: Da, rucno rajdujem, ne samo bass, skoro sve, po meni je to mixing. Probao sam kao "cheat" resenje bass rider od waves-a, ali to meni ne radi. Koristim vocal rider na vokalima, ali samo kao zadnji fader u lancu, jer ako automatizujem Cubase-ov fader onda mi je pain in the ass da ga posle pojacam/stisam, ovako imam vocal rider kao fader pre konacnog fader-a... Tacnije pustim v.rider da uradi svoje, zapisem mu pokrete, ali na kraju to ipak prepravim totalno i to vise nema veze sa onim sto je on "vozio" ... Tvrdim da pravo zadovoljstvo dolazi posle voznje fejdera :D
ProkDu
05-01-2015, 02:10 PM
@offtopic
https://www.youtube.com/watch?v=isr15o-Yngo
awacs
05-01-2015, 03:26 PM
Sad gledam te tutorijale za hipass filter, pa to je maltene isto ono ?to se radi oduvek ? hipass pa onda peak boost na ?eljenoj frekvenciji. Valjda se podrazumeva da uz dodavanje bas frekvencije mora da se oduzme ne?to oko nje, inače je blato neizbe?no.
Pozdrav,
Vasa
VladaNS
21-03-2016, 04:29 PM
Podelicu.
Jos jedna stvar, kaze
Dupliraj bass traku, na kopiji trake sa HP filterrom skini niske, i na taj kanal ubaci saturation/distorziju, pa ga posle pojacaj po potrebi paralelno sa osnovnim bassom.
Ja ovo radim već dosta dugo kako bi mi se bas čuo na laptopima i komp zvucnicima... Jel neko ima neku drugu tehniku? Koristi li neko maxxbass od wavesa ili uad enhancer khz u te svrhe? Sad se mučim sa zvukom nekog mutavog fretlesa, ne mogu nikako da mu istaknem harmonike sa eq. Oko fundamenta on super zvuči ali na auratonima ga samo naslućujem
awacs
21-03-2016, 04:49 PM
Ja ovo radim već dosta dugo kako bi mi se bas čuo na laptopima i komp zvucnicima... Jel neko ima neku drugu tehniku? Koristi li neko maxxbass od wavesa ili uad enhancer khz u te svrhe? Sad se mučim sa zvukom nekog mutavog fretlesa, ne mogu nikako da mu istaknem harmonike sa eq. Oko fundamenta on super zvuči ali na auratonima ga samo naslućujem
Koliko shvatam na osnovu tvojih postova, ti nisi baš od juče :) E pa eto, seti se chorusa (mono, sa HPF, naravno) :)
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.