PDA

View Full Version : emu 1212m problem sa latencijom

wladymeer
28-11-2014, 05:05 AM
Instaliran Windows 7 64-bita. i5-4690 unutra, sa 16GB RAMa + 250GB SSD + 3TB HDD.

Zvučna kartica Emu 1212m - drajveri preuzeti sa njihovog sajta.

Probao prvo da pokrenem Studio One x64 - problem: snimanje konstantno secka, a kad je upaljen monitor, dobijem ba? onako fini delay od oko 650ms :)

Pokrenuo kasnije Cubase 5 x86 - nema seckanja, ali svaki put moram da pomeram unazad trake. S obzirom na konfiguraciju, rekao bih, nedopustivo.

Ima neko ideju odakle da počnem?

psionic
28-11-2014, 08:07 PM
Instaliran Windows 7 64-bita. i5-4690 unutra, sa 16GB RAMa + 250GB SSD + 3TB HDD.

Zvučna kartica Emu 1212m - drajveri preuzeti sa njihovog sajta.

Probao prvo da pokrenem Studio One x64 - problem: snimanje konstantno secka, a kad je upaljen monitor, dobijem ba? onako fini delay od oko 650ms :)

Pokrenuo kasnije Cubase 5 x86 - nema seckanja, ali svaki put moram da pomeram unazad trake. S obzirom na konfiguraciju, rekao bih, nedopustivo.

Ima neko ideju odakle da počnem?

Ajde da pocnemo od najosnovnijeg - da li si pravilno podesio da Studio One koristi pravi ASIO drajver ? Da nije povukao onaj ASIO Full Duplex ili tako neki drajver, greskom ? Da li si dobro podesio ASIO bafer na drajveru za karticu ?

wladymeer
29-11-2014, 11:21 PM
Bio na putu pa tek sad video odgovor.

Da, uprkos instalaciji, jedini ASIO koji imam da izaberem je Full Duplex. Gde sam pogrešio?

psionic
30-11-2014, 12:40 PM
To je cudno, da ti ne ubaci ASIO drajver. Probaj da sve uninstaliras, pa onda da pokrenes instalaciju desnim klikom, pa "run as admin". Sa tim ASIOm koji sad imas, to je sasvim ocekivano ponasanje...

Nemam EMU, niti sam ikad imao iskustava sa njima, tako da ne znam da li postoji nekakva skrivena "caka" za instalaciju. Probaj da procesljas gugl. Doduse, imao sam nekoliko Creative kartica, znam da umeju da smaraju sa drajverima.

Ako imas originalni CD sa drajverima, probaj prvo njega da instaliras, bez obzira sto je starija verzija, pa tek onda ga apdejtuj. Ako to nije opcija, pogledaj da li na sajtu imaju neki stariji drajver, moguce da ima nekakav bag u instaleru u toj poslednjoj verziji, pa nece da ubaci sve komponente - desavalo se i meni to sa raznim drugim drajverima...

wladymeer
02-12-2014, 12:07 AM
Izgleda da je uninstall + run as administrator bilo potrebno rešenje pošto sada imam EMU ASIO kao opciju - u Studio One mi pokazuje bit depth 32 i latenciju od 51.5ms @ 2200 samples (default block size) - jel to prihvatljiva vrednost? I šta uopšte da držim pod process precision? Single (32) ili Double (64)?

Svakako ću sad probati da snimim nešto čisto reference radi.

psionic
02-12-2014, 04:39 AM
Izgleda da je uninstall + run as administrator bilo potrebno rešenje pošto sada imam EMU ASIO kao opciju - u Studio One mi pokazuje bit depth 32 i latenciju od 51.5ms @ 2200 samples (default block size) - jel to prihvatljiva vrednost? I šta uopšte da držim pod process precision? Single (32) ili Double (64)?

Svakako ću sad probati da snimim nešto čisto reference radi.

Pa u principu, sve preko 10-15ms bi neki klavijaturista trebao da oseti kao latenciju. Zavisi sta radis - ako ces da se bavis nekom zivom svirkom, midi usnimavanjem i sl - sto manje to bolje, dok ne pocne da krcka. Ako ces da radis miks, tako mala latencija nije narocito bitna, pa slobodno stavi vise, da bi mogao da lepo opteretis CPU raznim convolution/hybrid AI/post apocalyptic/synthetic/multicore reverbima i sl. :wink:

taj process precision se odnosi na interno miksovanje, na 64 bita imas znatno veci headroom za miks na ustrb performansi (mislim na veci dinamicki opseg, nikako glasniji master). Sam vidi koliko je sporije/brze, pa odluci...

wladymeer
02-12-2014, 09:23 AM
Uglavnom je u pitanju živa svirka. Ne znam gde je problem, ali ne mogu da spustim latenciju ispod 51.5ms na kartici, čak i kad spustim na 32 samples, štaviše, bolji su mi rezultati sa default block size (2200) nego sa 32.

Šta bih još mogao da podesim pa da spustim to bliže 10-15ms? U Windowsu mislim da sam podesio sve na šta sam naišao:

Power Management - high performance mod
Background services izabrano kao prioritet
Isključen AERO (mada i sa uključenim razlika je tipa 1ms)

edit: glup sam - otvorio control panel preko studio one i sad vidim da mogu bukvalno da biram buffer latency od 2 do 100... Dakle, za živo sviranje, MIDI, ova konfiguracija bi trebalo bez problema da radi ispod 10ms?

psionic
02-12-2014, 10:25 PM
Dakle, za ?ivo sviranje, MIDI, ova konfiguracija bi trebalo bez problema da radi ispod 10ms?

Trebalo bi bez problema da moze...

HrastProgrammer
04-12-2014, 05:06 PM
... MIDI, ova konfiguracija bi trebalo bez problema da radi ispod 10ms?

Da. Ja godinama koristim 1820M i 1212M s latencijom od 480 samples @ 96kHz = 5ms. Sve radi OK i na 3ms, ali nema potrebe bezveze opterecivati CPU posto nisam od onih koji "cuju" razliku izmedju 3ms i 5ms, a vjerojatno ni 10ms, sto se toga tice.

Tranzit
06-12-2014, 04:37 PM
...ova konfiguracija bi trebalo bez problema da radi ispod 10ms?Ta konfiguracija bi bez problema trebalo da radi cak i na 3 ili 4ms, ama bas bez ikakvih !!! Da se ne zavaravas, latencu od 10ms ces i ti siugurno da cujes i nece ti biti najprijatnije da sviras pri toj latenci, a da se ne zavaravas jos vise, nije to samo tih 10ms, vec kada se sve uracuna, bice tu i dvadesetak ms, pogotovu kada je Live svirka u pitanju. Dakle, ipak bi bilo neophodno da spustis latencu na razumnu mjeru za Live sviranje, sto bi bile upravo te 3 ili 4ms. Idealno bilo da mozes raditi na minimalnoj latenci karte, sto je u tvom slucaju 2ms ali to nece ici sa tvojom konfiguracijom. EMU 1212m inace zna da optereti sistem poprilicno i u Idle statusu i to ne treba posebno da te cudi jer to je karakteristika, odnosno hronicna bolest EMU Drivera, koji nikada nije bio nesto specijalno stabilan i efikasan.