PDA

View Full Version : Microlab B73?

Darsus
14-11-2014, 12:24 AM
Posto se amaterski bavim produkcijom koju planiram da nastavim na slusalicama, jer se pare za fin par monitora ne cine tako blizu s obzirom na okolnosti, poceo sam da razmisljam o Microlab zvucnicima kao alternativi na kojima cu proveravati mix sa vremena na vreme.

Prvobitno sam procitao masu preporuka za Solo 2, ali sam u medjuvremenu naleteo na ovaj model, B73 http://www.itsvet.com/proizvod/microlab-b-73/comp_tehn_speakers/226/754 koji je jos pristupacniji, plus ide nisko do 35hz, sto mi je bitno s obzirom da se bavim elektronskom muzikom (doduse manje od toga koliko je ravan signal).

Zanima me da li je neko imao iskustva sa njima i da li ih preporucuje za monitoring? Takodje kakvi su u poredjenu sa Solo 2, i na kraju, posto sam video nekoliko oglasa za Solo 2 po OK ceni, da li biste preporucili njih ili B73? Jako sam skeptican kada je polovna roba u pitanju, a nemam neku referencu (niti posebno znanje) da bih cuo da li nesto fali zvucniku.

Filip_
14-11-2014, 12:49 AM
Jako sam skeptican kada je polovna roba u pitanju, a nemam neku referencu (niti posebno znanje) da bih cuo da li nesto fali zvucniku.

Pre toga si napisao:

JBL LSR 305 su ti pun pogodak, za njih skupljam pare vec neko vreme. Evo copy/paste komentara jednog mog prilicno strucnog druga kada je meni trebao predlog.

i

Sto se M-Audio tice, drug radi na BX5 (manja membrana, jel), i OK su, ali nije prezadovoljan njima. To nisu monitori ni blizu JBL LSR 305, narocito kada se cena uzme u obzir, 350 evra je bacanje para za takve monitore. Mislim da bi cak i KRK Rokit G3 6 bili bolji izbor nego BX8, no to je na tebi.

:confused:

Moj predlog ukratko ti je da skupis pare za par tih JBL 305-ica...

Darsus
14-11-2014, 01:44 AM
Pa uradio sam puno istrazivanja sto se monitora u tom cenovnom rangu tice, i skupljam pare vec neko vreme, ali s obzirom da planiram da izdam masu stvari koje imam, iako se produkcijom bavim kao hobijem, voleo bih u skorije vreme da to uradim posto mi je stvarno muka vise da mi pesme stoje na kompu, a troskova je sve vise iz dana u dan, zato mislim da je najbolje da uzmem nove slusalice i par zvucnika koji ce mi sluziti za referenciranje. Sa druge strane, stan u kome trenutno zivim je ocajan sto se akusticnosti tice, sto je jos jedan minus za monitore.

Sto se tice mog manjka znanja da li nesto fali zvucniku, znam dobro da cujem da li je zvucnik ravan, da li ima V shape, da li mu fali low end itd. ovo se odnosilo na to da nikada nisam cuo Solo 2, tako da ne znam da li nesto fali zvucniku u smislu da je otvaran itd. Mogu naravno kao i vecina da prepoznam ako je produvao ili tome slicno, ali generalno, kao sto vec rekoh, nemam dovoljno iskustva da bih cuo da li je toliki period koriscenja uticao na zvucnike ili je nesto menjano u njima. Opet, mozda kada bih imao referencu, kao sto sam napomenuo (drugi par Solo 2), ali nemam. (jedan od razloga zasto sam zaobisao i kupovinu polovnih monitora)

Nadam se da sam sad bio jasniji. :)

Darsus
14-11-2014, 02:13 AM
Hmmm, na Benchmarku ih je neki lik ocrnio (mada se uvek nadje neko takav) i dao preporuku za Genius HF1250B. Imam kod mojih par jos jeftinijih Geniusa i jako se fino cuju. Drug jako lepe mixeve izvlaci na njihovom 5.1 sistemu, koliko god to cudno zvucalo (skoro je pobedio na Indabi) tako da bi mozda bilo ok da i njih uzmem u obzir ili neki 2.1. Da se razumemo, ja znam da su to sve low end zvucnici, nema potrebe ubedjivati me da dobijam muzike onoliko koliko para dam, ovde se radi o uporedjivanju navedenih modela, B 73, Solo 2, sada Genius HF1250B i jos nekog ako date bilo neki predlog. :v

Filip_
14-11-2014, 02:53 AM
Da se razumemo, ja znam da su to sve low end zvucnici, nema potrebe ubedjivati me da dobijam muzike onoliko koliko para dam, ovde se radi o uporedjivanju navedenih modela, B 73, Solo 2, sada Genius HF1250B i jos nekog ako date bilo neki predlog. :v

Bez ljutnje, ja iskreno nisam imao dodira sa tim zvucnicima i mislim da bilo kakav Genius predstavlja bacanje para u tvom slucaju. Za to sto ti zelis posluzice bilo koja mini linija ili prostojan par kutija za slusanje muzike (provera mix-a na kucnim sistemima i "casual" Hi-Fi zvucnicima - provera mix-a, nikako da se radi mix na njima!).

Nedostatak akusticnog tretmana prostorije ces nadomestiti dobrim sluskama na kojima ces proveravati i raditi mix...nema svako akusticki "sredjenu" sobu pa rade ljudi i uspesno izdaju stvari za label-e (ovo govorim za elektronsku muziku).

Vise se posveti muzici i finalizaciji tih numera koje nameravas da saljes izdavacima, mislim da si previse usao u razmisljanje oko zvucnika i "tehnickog" dela...ne zameri na komentaru.

Darsus
14-11-2014, 03:23 AM
Ma kakva ljutnja, slazem se sa svim sto si rekao, uostalom, dobronamerne kritike ni ne bi trebalo uzimati sa ljutnjom.

O tome se radi, i ja smatram bacanjem para, ali sam cak i od nekih hajfista cuo da Microlab ima dobre zvucnike. Evo recimo frekventnog odziva Solo 2
http://i.imgur.com/mJ9hDtp.png

Prilicno ravan (ako je verovati grafiku), zar ne, iako fali bass-a, ali to ne mozemo da zamerimo.

Mix ni ne planiram da radim na njima, samo proveru. Narucio sam Superlux HD668B cije review-ove mozes naci na masi foruma i pohvale od jako ozbiljnih likova. Dosta njih je prodalo svoje AKG 701, Beyerdynamics DT990 zbog njih, plus nabavljam i AKG K400 koje u globalu nisu sjajne, ali imaju lepu dinamiku (kao 701) i sjajan mid, kao jos jednu referencu.

Ovom kreativnom delu cu se svakako vise posvetiti. :)

Moritz
14-11-2014, 07:48 AM
@Darsus bez ljutnje ali mislim da je bilo kakvo dalje davanje saveta tebi tracenje vremena, tezak si filozof i na svaki odgovor na tvoje pitanje imas Ali ili neku alternativu. Filip ti je sve rekao, kao i ostali clanovi na drugim tvojim postovima a ti i dalje drvis po svome...uradi kako si namislio i nauci na svojim greskama, jedino tako ces nauciti da cenis tudje misljenje kad ga vec trazis.

Darsus
14-11-2014, 10:37 AM
@Darsus bez ljutnje ali mislim da je bilo kakvo dalje davanje saveta tebi tracenje vremena, tezak si filozof i na svaki odgovor na tvoje pitanje imas Ali ili neku alternativu. Filip ti je sve rekao, kao i ostali clanovi na drugim tvojim postovima a ti i dalje drvis po svome...uradi kako si namislio i nauci na svojim greskama, jedino tako ces nauciti da cenis tudje misljenje kad ga vec trazis.

Au, malo manje sujete i ljutnje sto necije misljenje ne prihvatam kao ultimativno i sto sam sklon tome da kriticki promislim nesto. Tek kada nesto uzimas zdravo za gotovo, onda lupas glavom u zid... otud verovatno i tvoj savet. Elem, ako malo bolje pogledas vidis da sam se sa svim slozio sto je rekao, ali napisao da ove zvucnike koje trazim i ne smatram ozbiljnim niti bi ih koristio primarno u te svrhe.

Ne znam cemu ova Bockieva zahvalnica na postu kada sam prihvatio prilicno sve na kraju sto mi je rekao, uz dosta provere jbg, jer volim da ipak znam sta radim.

Kad smo kod filozofije, preciznije, kod logike, ono sto ti primenjujes je argumentum ad hominem, a ne neka valjana argumentacija, tako da sa tobom nema neke ozbiljne price, jbg. Ozbiljni ljudi, samouvereni i sigurni u svoje znanje nikada nisu imali potrebu da mi kazu da "filozofiram" vec bi me lepo razuverili argumentima (kao sto je to uradio npr Bockie, ali se PM ne vidi javno jel)... a mozda je to samo moja "deformacija" sa faksa. ;)

P.S. Da se nisam naslusao tudjih misljenja ne bih ni zavrsio ovde, informacije koje o audio opremi imam mi nisu pale sa neba, nego sam morao preko nekog da ih saznam... malo komplikovano zvuci, ali polako... a i nije "filozofiranje" za svakog, i to razumem.

Bockie
14-11-2014, 10:57 AM
Čovek skuplja, pa onda ima popust u mega-marketu...:D

Hehe...ma daj opustite se, ok, ima? tendenciju da pita?, to je ok, ali se tuda provuče dosta nagađanja, pa mo?da zato sve ovako, kao i u kafani, malo "lo?imo" novog gosta...:D

Ja slično reagujem kad se pomenu grafikoni itd...u?i su jedine merodavne, u?i i iskustvo...:wink:

:thumbsup:

Darsus
14-11-2014, 11:04 AM
Čovek skuplja, pa onda ima popust u mega-marketu...:D

Hehe...ma daj opustite se, ok, imaš tendenciju da pitaš, to je ok, ali se tuda provuče dosta nagađanja, pa možda zato sve ovako, kao i u kafani, malo "ložimo" novog gosta...:D

Ja slično reagujem kad se pomenu grafikoni itd...uši su jedine merodavne, uši i iskustvo...:wink:

:thumbsup:

Pa nagadjam puno najvise zbog toga sto nemam puno prava na gresku :D da sam Amer pljunuo bih kes bez otvaranja thread-a, pa bih ili vratio zvucnike, ili bi ih koristio kao stalak, ovako kao student mi je bitno na sta cu pare da dam. Sa druge strane, da ne cenim tudje misljenje ne bih ni pitao, jel, to sto u moru misljenja resim da preispitam svako i na kraju donesem odluku, jer zaista volim da znam zasto nesto radim, neko gleda kao nepostovanje, ja gledam kao zdrav nacin razmisljanja... i prilicno zahtevniji od "E brate Dejan mi je rekao a su do jaja, znaci kad mi je on rekao mora da jesu, nemoj da seres sad, sta ti znas?!"

Sto se grafikona tice, apsolutno, vidi zagradu kod njega na kraju krajeva :)

Jako me nervira kada me neko optuzi da "filozofiram" samo zato sto sam obrazlozio svako svoje misljenje i usudio se zaboga, da posumnjam u necije, i povuce se nakon toga.

Nego da se vratimo na temu. :)

nikolicdn
14-11-2014, 11:39 AM
Jako me nervira kada me neko optuzi da "filozofiram" samo zato sto sam obrazlozio svako svoje misljenje i usudio se zaboga, da posumnjam u necije, i povuce se nakon toga.

Izvinjavam se sto ovako upadam...

Mislim da je to "filozofiranje" bio eufemizam!

Darsus
14-11-2014, 11:43 AM
Jao...

'Ajde da se vratimo na temu.

nikolicdn
14-11-2014, 11:56 AM
Ajde.

Na tim kutijama ne mozes ljudski ni slusati muziku, kamoli nesto drugo. Da bi imao njih kao alternativu moras prvo posedovati neko referentno slusanje!

P.S. Sa konstatacijama tipa ove da kutija od 44e ide "nisko do 35hz" i neprihvatanjem saveta iskusnijih clanova koje si pitao za misljenje (u ovom slucaju dobio si vrlo korisna misljenja) u najmanju ruku ispadas neozbiljan.

Darsus
14-11-2014, 12:05 PM
S obzirom na sve napisano (sto nije mnogo) trenutno i planiram da ih zaobidjem. To za 35hz je i meni bilo jako cudno, ali da ne ispadne da se vadim...

Saveta i nije bilo, osim od Filipa i sada od tebe, na sta vam se zahvaljujem i sto cu da imam u vidu. Vidis, to sam i hteo da cujem, ali od vise ljudi, da li je nesto lose ili ne. Fora je sto sam bas na Rumskom odavno i citao za Solo2, no dobro.

BlasterMaster
14-11-2014, 03:40 PM
@darsus evo ja sam imao microlab kao i mnoge druge jeftinije zvucnike, a i zbog posla stalno nailazim na nove i stare kutije i do sad sam se naslusao boga oca...od ovih novih jbl-a 305 pa sve nazad do urei 809-ke :wink: pa ajd malo da ti rascistim misli...
ti novi microlab b73 i slicni nisu namenjeni nekoj profi upotrebi, mislim da kod njih vise vredi cenovno izgled i drvo nego drajveri i trafo unutra. a i nije to onaj stari microlab solo2 i 3 koji je koliko toliko zvucao na nesto...namenjeni su desktop racunarima slicno kao i genius itd tako da ako planiras nesto ozbiljno da mixas sanse da ti mix izadje predobro su 1posto sa tendencijom da vremenom porastu posto ce ti se uvo priviknuti na greske ako me razumes...
da ti pricam u detalje kako se cuju solo serija i ostali itd mislim da nema smisla jer kao sto ti je neko od ostalih naveo nema tu nesto sto je toliko drasticno razlicito u odnosu na nesto drugo da bi se uopste i diskutovalo na forumu, a i jos manje da prebijas glavu od zid dal da uzmem ovo il da uzmem ono kao da ce to iz temelja da promeni buducnost :D sve je to negde isto...
po meni ako mogu nekako u sirem smislu da ti predstavim, razlika izmedju 20-100 eura u kutijama je nekih 5 posto mozda... razlika u kutijama izmedju 100 i 250 je nekih vec 10-15posto... razlika u kutijama od 250-1000e je vec debela. glupo sto se vezujem za cene jer nije to neka instanca ali drugacije ne znam da ti objasnim
dakle, da ne bi trosili reci, iz najbolje namere ti savetujem, ako nemas veci budzet uzmi za pocetak te, ili bilo koje kutije, jer realno za te pare imas preveliki izbor a premale razlike...naravno sigurno bi ti bolje bilo da imas i neke malo kvalitetnije slusalice pa da koriscenjem oba nekako povecas sanse da ti mix ispadne dobar (ono sto sam ti rekao da ima tendenciju vremenom da se poboljsa)... eto nadam se da si shvatio i da sam ti pomogo...

Darsus
14-11-2014, 05:51 PM
@BlackMaster

Odlican odgovor, sve sto me je interesovalo. Hvala puno! :)

Granata
15-11-2014, 01:52 AM
...Prilicno ravan (ako je verovati grafiku), zar ne, iako fali bass-a, ali to ne mozemo da zamerimo.

Mix ni ne planiram da radim na njima, samo proveru. Narucio sam Superlux HD668B cije review-ove mozes naci na masi foruma i pohvale od jako ozbiljnih likova. Dosta njih je prodalo svoje AKG 701, Beyerdynamics DT990 zbog njih, plus nabavljam i AKG K400 koje u globalu nisu sjajne, ali imaju lepu dinamiku (kao 701) i sjajan mid, kao jos jednu referencu.
...

kako znash da AKG K400 nisu sjajne, imaju lepu dinamiku...kao 701...? (ne rachunaj na pristojnu dinamiku kod slushalica, toga nema) i da je taj Superlux bolji od daleko skupljih slushalica?

prochitao si u par sumnjivih reviewa i odmah prihvatio to kao istinu. Mnogo je nahajpovanih proizvoda kao tih Microlabova i Superluxova, i mnogo je i ljudi koji kao ti (lsr305) hajpuju opremu koju nisu ni chuli.

josh bolji savet od kupovine bilo kojih zvuchnika:
(pretpostavljam da vec imash neke zvuchnike u kuci na kojima si do sad slushao/pravio muziku) koristi zvuchnike koje vec imash i poznajesh.

Darsus
15-11-2014, 02:02 AM
Nazalost ima jako puno istine u ovome sto si rekao, sa druge strane, bilo bi lakse kada bih imao gde sve da ih testiram... ovako, prilicno se oslanjam na review-ove i misljenja ljudi koje postujem, te i sam neke proizvode neosnovano hajpujem. No, niti zahtevam da me neko ovde shvata ozbiljno, niti boze daj, samo pravim neku opstu sliku na ovaj nacin iz nemogucnisti da to uradim uzivo (inace ne bih visio ovde i raspitivao se pa trpeo frustracije odredjenih bogova zvuka)

Od kako studiram zvucnike jako slabo koristim, a i te koje koristim su jako, jako losi. Kapiram sta hoces i mislim da je OK savet, samo sa ovakvim zvucnicima ne.

Edit: Iako sam ovde sreo i stvarno sjajne ljude, moram da se ispravim.

Bockie
15-11-2014, 09:04 AM
@ Granata

Šta je to "dinamika" kod slušalica? Pitam, želim da naučim...

@ Darsus

Vidi, teoretski, na svakom zvučniku može da se radi.
Opet ja volim poređenje, radi lepšeg shvatanja:
Može i kolor film da se montira na crno-belom ekranu. Teoretski može. Neki ludak, ako dovoljno dugo uči nijanse sive, može to da radi.

Ne postoji savršen i tačan zvučnik. Makar koštao 100 miliona nečega. Stvar je koliko ćeš čega čuti. I to se ne odnosi samo na frekventni spektar, već na gomilu drugih stvari.

Znam npr član Mogli je vrlo pristojno radio neke svoje stvari na nekim potpuno...ne znam koji su zvučnici...ali neki krš...pa opet čovek uradi sjajno. Smem i za sebe da kažem da bar korektno radim na jeftinom izvoru zvuka.

Nije samo stvar komoditeta i nečije frustracije da ima skup monitoring. Stvar se može uraditi korektno ili sasvim pristojno na jeftinom , ali za neki iole dobar, dosta bolji od "korektan" zvuk, mora se zaista čuti šta se radi...a ne kompenzovati ono što ne čuješ ili čuješ izmenjeno...:wink:

Pošto sad smem opet da kažem da radim u trgovini, da sam se naslušao jako puno toga, dešava se povremeno da proizvođači izbace neke uređaje u nižem cenovnom rangu...recimo da bi skrenuli pažnju na sebe kod određene "publike", i mislim da je mali lsr305 upravo takav. Pa i 308...!

Prvo sledeće što mi pada na pamet a da radi relativno slično u odnosu na 305 je recimo Adam a5x...samo što je 1 komad skuplji od para 305-ica!

Granata
15-11-2014, 12:11 PM
?ta je to "dinamika" kod slu?alica? Pitam, ?elim da naučim...

isto shto i kod zvuchnika, odnos glasnog i tihog... mozda mislish na "pristojnu" ili "lepu" dinamiku?
ona moze biti odlichna kod slushalica u odnosu na druge lushalice al je daleko od dinamike (ili bar dozivljaja dinamike) koju reprodukuju zvuchnici.
ipak, ne verujem da zelish da nauchish vec da kazesh kako si poslushao hiljade slushalica i da problem sa dinamikom ne postoji, ali ja mu garantujem da nece moci dobro da proceni dinamiku na slushalicama, bar ne u kategoriji koju razmatra.
ja nisam poslushao na hiljade slushalica pa ni superlux ni k400, ali k701 jesam.
Moguce je teoretski da neki ludak dovoljno dobro poznaje dinamiku slushalica, ali poznavanje nijansi sive mu ni teoretski nece biti dovoljno da oceni boje na crnobelom ekranu.

Darsus
15-11-2014, 01:28 PM
@bockie @Granata

Slazem se sa obojicom, zato sam i krenuo u potragu za zvucnicima na kojima bih referencirao, a ne radio mix, zato sto je (barem ja mislim) referenciranje kljucno sa losim monitoringom, sto zbog krivljenja zvuka koje je pomenuo Bockie, sto zbog lose dinamike slusalica koje planiram da koristim, kao sto je pomenuo Granata. Nasao sam par zvucnika koji mislim da ce da mi vrse posao dok ne budem imao za nesto bolje, jer su se kod nekih koje znam lepo pokazali (nisu B73 :D ali da ne razvodnjavam).

Sto se slusalica tice, nisam znao do skoro da DJ slusalice recimo imaju namerno smanjenu dinamiku da bi se lakse cule u glasnom okruzenju iako su zatvorene. Plus, kakve god da su, toliko su blizu usiju (ovo je moje laicko misljenje, bez bacanja kamenja po meni) da je jednostavno takva dinamika kao kod zvucnika nemoguca.

Cuo sam maltene sve sto me je interesovalo, moze i lock/brisanje teme. :)

Filip_
15-11-2014, 02:14 PM
isto shto i kod zvuchnika, odnos glasnog i tihog... mozda mislish na "pristojnu" ili "lepu" dinamiku?

Nisam znao da je jedna od karakteristika zvucnika dinamika (ako gledamo kao karakteristiku samog zvucnika, ne membrane sto bi mi mozda i imalo smisla...)...mislio sam da je dinamika vezana za audio signal, mikrofone (dinamicki opseg), tehnike sviranja...eto sada znam...

Bockie
15-11-2014, 04:37 PM
Sad je "trendi" Prvi svetski rat, i ima tamo jedan poznati mitraljez (http://en.wikipedia.org/wiki/Maxim_gun)...

Ne znam za?to se setih toga...ali kad smo kod "dinamike" i zvuka, probaću sam da sročim:

Karakteristika amplitude izvora zvuka kroz prizmu izra?ene promene vrednosti u određenom vremenu.

Ufff...kako montiram...:D

Sad, sme li iko da tvrdi da generalno jedan izvor zvuka ima tu sposobnost veću ili manju u odnosu na neku drugu u drugim okolnostima (kući?tu)...

Ma?ala, ja to ne smem!

No...nije to sad ni bitno...ja nisam in?enjer...ne?to malo prakse imam, ali to je sve...

Niko to nije znao za DJ slu?ke. Ni sam konstruktor ni proizvođač. Verovatno to zna samo autor te misli...

Nonsens!

BlasterMaster
15-11-2014, 04:45 PM
Prvo sledeće ?to mi pada na pamet a da radi relativno slično u odnosu na 305 je recimo Adam a5x...samo ?to je 1 komad skuplji od para 305-ica!

e tako odprilike i ja imam stav, stim sto mislim da su jbl maaalo laganiji u visokim, jbg adam je tu naglaseniji ribonac tviter, i mozda su zahvaljujuci onom dizajnu bolji za tu prostornu disperziju (da tako kazem) zvuka pa nemaju bas striktni sweet spot kao adamci... zato i mislim da su dobri za nekog ko nema sredjenu akustiku...ja sam ih skoro slusao doduse u jednoj televiziji (da ne reklamiram kojoj) ali obesene o zid na stalkove visoko tako da za low end ne smem jos da sudim

Granata
15-11-2014, 05:49 PM
Nisam znao da je jedna od karakteristika zvucnika dinamika (ako gledamo kao karakteristiku samog zvucnika, ne membrane sto bi mi mozda i imalo smisla...)...mislio sam da je dinamika vezana za audio signal, mikrofone (dinamicki opseg), tehnike sviranja...eto sada znam...

...
Ne znam za?to se setih toga...ali kad smo kod "dinamike" i zvuka, probaću sam da sročim:

Karakteristika amplitude izvora zvuka kroz prizmu izra?ene promene vrednosti u određenom vremenu.

Ufff...kako montiram...:D

Sad, sme li iko da tvrdi da generalno jedan izvor zvuka ima tu sposobnost veću ili manju u odnosu na neku drugu u drugim okolnostima (kući?tu)...

dobro znate na shta se ovde misli pod dinamikom, definicija dinamike varira u odnosu na kontext.
pojam je prvi pomenuo Darsus a ja sam dao konstruktivan savet umesto da ga trolujem sa definicijom dinamike slushalica.