View Full Version : Pomoc oko semplovanja
MonoMachine
18-10-2014, 05:47 PM
:D Dobio sam akai s3000xl, nazalost bez efekt boarda, ali eto, nije za bacanje. Pokusavam da ga teram da radi vise kao synth, ali saveta i trikova nikad dosta. Koristio sam fasttracker u mladosti, tako da znam kako da od jako malog sempla "isfoliram" zvuk donekle. Ima pisljivih 32 mb rama, nisam jos uvek uspeo da ga napunim do kraja :D
Ne jurim neke realne akusticne zvukove, vise volim da "droniram" i "pustam kojesta" u pozadini ( kako to gitaristi oslove ).
Totalno je drugaciji workflow od softverskih semplera, mada mi se desi da sednem za spravu, skuvam kafu i prodje 5 sati :D
Kakva bi literatura, sem sedi i eksperimentisi bila pozeljna da se bacim na citanje? Ko ima neke savete i trikove nek napise.
Za sad koristim flopi ( nekro trve kvlt crni mjetal ) planiram da stavim hdd unutra, ili ako flash emulator pojeftini to.
DaBear
18-10-2014, 09:17 PM
:D Dobio sam akai s3000xl, nazalost bez efekt boarda, ali eto, nije za bacanje. Pokusavam da ga teram da radi vise kao synth, ali saveta i trikova nikad dosta. Koristio sam fasttracker u mladosti, tako da znam kako da od jako malog sempla "isfoliram" zvuk donekle. Ima pisljivih 32 mb rama, nisam jos uvek uspeo da ga napunim do kraja :D
Ne jurim neke realne akusticne zvukove, vise volim da "droniram" i "pustam kojesta" u pozadini ( kako to gitaristi oslove ).
Totalno je drugaciji workflow od softverskih semplera, mada mi se desi da sednem za spravu, skuvam kafu i prodje 5 sati :D
Kakva bi literatura, sem sedi i eksperimentisi bila pozeljna da se bacim na citanje? Ko ima neke savete i trikove nek napise.
Za sad koristim flopi ( nekro trve kvlt crni mjetal ) planiram da stavim hdd unutra, ili ako flash emulator pojeftini to.
Kad se Akai S3000 pojavio..jedva da je bilo interneta..nije bilo foruma po sistemu "kako ovo i kako ono..?" i nije bilo milion magazina i tutorijala (kao sada) za sve sto coveu padne na pamet.
Moj savet - nadji (ako vec nemas) originalni manual i provali kako sve radi. Nije neka nauka, ali ima svoj fazon rada...
Ja sam svojevremeno imao 2 x S3000CD (sa ugradjenim CD Rom -om) i Akai S-6000 i i koristio sam sva tri u isto vreme (nisam imao audio na kompu, samo MIDI) i bogami jako puno sam radio tako.
Interni i externi diskovi i vozi...
Jedan je bio samo za vokale - sve iseckano i podeljeno po dirkama ostali za bubnjeve, loops i ostale zezalice..
Jako puno muzike je uradjeno sa njim...e sad koliko je danas to bitno i korisno,pored soft samplera..?
MonoMachine
19-10-2014, 08:27 AM
Jako puno muzike je uradjeno sa njim...e sad koliko je danas to bitno i korisno,pored soft samplera..?
Imam manual, planiram da ga odstampam da bude pri ruci. Sve stoji sto si i ranije rekao za soft semplere, ali recimo meni se nikad pre nije desilo da uzmem i radim vise od 5 sati bez prestanka i bez pojma o vremenu. Predpostavljam da je sve u namestanju loop points-a ako hocu da nabodem realniji synth zvuk.
Da li se mozda tripujem, ali mnogo mi lepse zvuci ako semplujem "na dole" ( Sempl note C3 rastezem samo na dole, od C3 do recimo C2, C4 do C3 i tako ).
akordeonista
20-10-2014, 04:56 PM
Cela oktava jedan sempl, zar to nije premalo?
darkstar
20-10-2014, 05:39 PM
Ako kolega rasteze jedan sempl po oktavi, moze da dobije dosta cudnu farbu :)
DaBear
20-10-2014, 06:02 PM
Ako kolega rasteze jedan sempl po oktavi, moze da dobije dosta cudnu farbu :)
pada. u tome je i fora kod samplinga...totalno novi zvuci, seces, razvlacis itd...
ako hoces "tvrdo" naseces ga lepo, itd..eksperimenrisanje je zakon.
I na kraju opet sve zavisi od muzike koju radis - mislim nacin rada i koriscenja samplera.
MonoMachine
20-10-2014, 06:17 PM
pada. u tome je i fora kod samplinga...totalno novi zvuci, seces, razvlacis itd...
ako hoces "tvrdo" naseces ga lepo, itd..eksperimenrisanje je zakon.
I na kraju opet sve zavisi od muzike koju radis - mislim nacin rada i koriscenja samplera.
Kad semplujes u 10khz :D http://youtu.be/2Z-i5iOCoXU
Jedan sempl po oktavi i jes malo, no "realnost" boje me ne interesira preterano. Uglavnom stavljam razlicite semplove po keyzonama, pa i ukljucim crossfade na keyzone, pustim ih da se preplicu.
Sinoc sam kacio od prijatelja pozajmljen line 6 delay i eh freeze pedalu na izlaz, mati bozija ( da prdez pustis kroz delay i freeze bio bi "milozvucan" ):D
Zao mi sto nema efekt board, mislim da bi bila mnogo bolja sprava nego ovako suv, al sta je tu je.
darkstar
20-10-2014, 06:39 PM
To sa kacenjem pedala je mnogo ozbiljan fazon koji , dobro izveden, daje ludacke rezultate
MonoMachine
21-10-2014, 06:10 PM
To sa kacenjem pedala je mnogo ozbiljan fazon koji , dobro izveden, daje ludacke rezultate
Ih, da je para ne znam sta bi pre uzeo.
http://walrusaudio.com/shop/descent/
Electroharmonix Memoryman
Moogerfoogeri
Mamaaaaaaa
:D
I ostane mi para da na buvljaku nadjem neki casio, ona crvena đubre?tina pt-1 na baterije, zvucace bolje od onih iz oglasa "legendarni aranzer", "legendarna rokc klavijatura"
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.