View Full Version : Externi D/A converter za Live?
rackko1986
17-10-2014, 06:12 AM
Pozdrav svima...nov sam na forumu i mislim da je ovo pravo mesto da postavim jedno ovakvo pitanje, smatram da ovde ima dovoljno poznavalaca da mi kompetentno odgovore na pitanje...Elem,ja sam relativno laik za ovaj muzicki hardwer, pa cu vam tako i docarati moje pitanje...Ja sviram aranzer, konretko Korg PA3x..Sad i vrapci na grani vec znaju da on - korg ko korg ima relativno los zvuk u live upotrebi, a za to su glavni krivci losi fabricki AD/DA converteri...E sad ljudi u situaciji kao ja,nezadovoljni spravom,uglavnom menjaju brend, uz njega i sound, ali i sam princip rada instrumenta, pa sredjivanje ispocetka, navikavanje i jos mali milion drugih stvari i sl...Ja to ne bih radio, jer sam svim ostalim zadovoljan sem zvukom, daklem gabaritima, editorom,principom rada i sl,da ne gnjavim...Ja bih da nekako uticem na njegov uzak zvuk i relativno ga promenim...Iz razgovora sa nekim ljudima dosao sam na ideju da eto kupim externi D/A converter, s obzirom da klavijaturia ima digitalni(SPIDF) izlaz, i svi efekti i ekvlizajzeri u njoj,ukljucijuci i Maxx waves paket, smesteni su pre izalznog digitalnog signala, sto je naravno odlicno...Daklem,ostaje mi samo nabaviti jedan kvalitetan externi D/A konverter,i bar u teoriji,mojim mukama s aranzerom bi dosao kraj :) ..Pitanje za vas je - da li ce to biti bas tako,da li ce se zvuk sustinski i znacajno promeniti, i koja bi bila konkretna preporuka za externi D/A converter,koji bi se koristio naravno u live uslovima - po svirkama? Bilo polovan ili nov, cene recimo do 400 eura? Ne znam konkretnu oznaku convertera u PA3x-u, raspitacu se pa javljam i to ako uspem, znam samo da se neka bagatela, i kostaju oko 20-25 evrica, pa mozete i zamisliti krajnji zvuk sa takvim converterima....Pa molio bih malo diskusije na ovu temu, da li se isplati dati novce na to, i kao sto vec rekoh konkretna preporuka za converter, ako je vec predlog ok? Zahvaljujem unapred svima...Pozdrav
akordeonista
20-10-2014, 04:51 PM
Meni je to isto padalo na pamet dok sam pre jedno 5-6 godina imao Pa1x Pro, medjutim nisam imao prilike da to isprobam u praksi jer u to vreme niko iz moje blizine nije koristio konertere kao poseban uredjaj.
Padalo mi je na pamet da uzmem RME ADI 2 AD/DA konverter. RME je odlicna firma a ovo im je najmanji uredjaj te namene i tada je nov kostao isto koliko i danas - oko 600-650e. Na nemackom Thomann-u je trenutno 598e, ne znam koliko je kod nasih prodavaca. Koliko znam, Artist je prodavao RME proizvode pa mozes da se raspitas koliko je nov kod njih.
Najbolje ti je da ako ga imaju stavis klavijaturu na rame i pravac kod njih, ukljucis i na licu mesta isprobas da li to sve i kako radi! Nevezano za RME, nadji bilo koji kvalitetniji konverter i isprobaj ali gledaj da ukljucis na ozvucenje (po mogucstvu da ga pojacas) jer i sam znas da u sobi Korg zvuci lepo a na svirci je sasvim druga prica!
P.S.: Javi nam sta se desava i ima li neke velike razlike!
Arthur
20-10-2014, 11:30 PM
nisam expert u tom polju, ali čini mi se da po sintizajzerima više na zvuk utiče sama sinteza, način na koji prave ili reprodukuju zvukove, nego čist DA konverter. A sama sinteza je nažalost srce sistema, i teško da je možeš promeniti
akordeonista
21-10-2014, 12:59 AM
Kad je Korg PA u pitanju onda su definitivno konverteri veliki problem. Jednostavno su te klavijature "zagusene" i suste kad ih uporedis sa na pr. Yamahom ili Rolandom. I mnogo jeftinije klavijature drugih proizvodjaca (na pr. Roland GW8 ili Bk5) zvuce cistije i punije nego neki PA-1,2,3x.... sto je zalosno za Korg obzirom na to da su to top modeli i koliko kostaju!
Nije u pitanju sinteza jer su, kao i kod vecine novijih Workstation-a, dobri semplovi u pitanju ali oni jednostavno ne izlaze iz klavijature kako treba vec se cuju kao da je preko zvucnika stavljena neka krpa ili sl.!
TOSHO
23-10-2014, 03:36 PM
Apsolutno se ne ku?im u klavijature, ali cuo sam na vlastite u?i kada je apsolutno isti sempl upucan u korg i yamahu ( sempl tambura je bio u pitanju).Korg je zvu?ao tanko, umjetno, a yamaha odli?no ;)
akordeonista
24-10-2014, 07:29 AM
A glavni razlog je upravo DA konverzija! I ja sam probao isto i zato koristim Yamahin aranzer umesto Korga!
Sharan
05-11-2014, 08:20 PM
Pozdrav svima...nov sam na forumu i mislim da je ovo pravo mesto da postavim jedno ovakvo pitanje, smatram da ovde ima dovoljno poznavalaca da mi kompetentno odgovore na pitanje...Elem,ja sam relativno laik za ovaj muzicki hardwer, pa cu vam tako i docarati moje pitanje...Ja sviram aranzer, konretko Korg PA3x..Sad i vrapci na grani vec znaju da on - korg ko korg ima relativno los zvuk u live upotrebi, a za to su glavni krivci losi fabricki AD/DA converteri...E sad ljudi u situaciji kao ja,nezadovoljni spravom,uglavnom menjaju brend, uz njega i sound, ali i sam princip rada instrumenta, pa sredjivanje ispocetka, navikavanje i jos mali milion drugih stvari i sl...Ja to ne bih radio, jer sam svim ostalim zadovoljan sem zvukom, daklem gabaritima, editorom,principom rada i sl,da ne gnjavim...Ja bih da nekako uticem na njegov uzak zvuk i relativno ga promenim...Iz razgovora sa nekim ljudima dosao sam na ideju da eto kupim externi D/A converter, s obzirom da klavijaturia ima digitalni(SPIDF) izlaz, i svi efekti i ekvlizajzeri u njoj,ukljucijuci i Maxx waves paket, smesteni su pre izalznog digitalnog signala, sto je naravno odlicno...Daklem,ostaje mi samo nabaviti jedan kvalitetan externi D/A konverter,i bar u teoriji,mojim mukama s aranzerom bi dosao kraj :) ..Pitanje za vas je - da li ce to biti bas tako,da li ce se zvuk sustinski i znacajno promeniti, i koja bi bila konkretna preporuka za externi D/A converter,koji bi se koristio naravno u live uslovima - po svirkama? Bilo polovan ili nov, cene recimo do 400 eura? Ne znam konkretnu oznaku convertera u PA3x-u, raspitacu se pa javljam i to ako uspem, znam samo da se neka bagatela, i kostaju oko 20-25 evrica, pa mozete i zamisliti krajnji zvuk sa takvim converterima....Pa molio bih malo diskusije na ovu temu, da li se isplati dati novce na to, i kao sto vec rekoh konkretna preporuka za converter, ako je vec predlog ok? Zahvaljujem unapred svima...Pozdrav
Ne bih se slozio da korg ko korg ima los zvuk.
Da li si ti siguran da su tvoji semplovi OK ? Danas ih dosta ljudi pravi, na kakvoj opremi ?
Sto se tice DA konvertera , imas KORG DS-DAC, hifi DA konverter, kucnu i mobile varijantu, mislim da se i uklapa sa cenom.
Sharan
05-11-2014, 08:21 PM
nisam expert u tom polju, ali čini mi se da po sintizajzerima vi?e na zvuk utiče sama sinteza, način na koji prave ili reprodukuju zvukove, nego čist DA konverter. A sama sinteza je na?alost srce sistema, i te?ko da je mo?e? promeniti
sve to utice , ali svi zaboravljaju da aranzeristi koriste semplove pravljene ko zna kako..
Sharan
05-11-2014, 08:31 PM
A glavni razlog je upravo DA konverzija! I ja sam probao isto i zato koristim Yamahin aranzer umesto Korga!
Ne bih se slozio, Korg koristi najbolje Cirrus Logic konvertere.
akordeonista
06-11-2014, 11:02 PM
Sta god da koristi DA konverzija mu je ocajna! Vezano za kvalitet semplova, isti sempl koji sam koristio na PA1x Pro kada ubacim u Yamahu zvuci cistije i jasnije! Poredio sam iste semplove i na ozvucenje na svirci, razlika se cuje i nije mala (u korist Yamahe naravno)!
NIelectroy
10-11-2014, 11:06 PM
Korg je bas bezobrazan zbog toga sto stavlja sranje zvucne karte u svoje klavijature. Tanak zvuk, ne definisan bass, los imaging, clarity, sve su to karakteristike korkovis losih konvertora. Cak i kronos zvuci bedno u odnosu na nord, yamahu xf. Jedino sto sam cuo od Korga da valja je oasis. Poredaj sve te korgove i pored njega stavi jedan Fantom G ili yamahu xf...zaboravili ste da se u Srbiji rangira klavijatura po tome koliko setova i boja mozete naci na netu za nju, tako da ako cemo tom logikom pa50 je najbolja klavijatura.
alavuk
11-11-2014, 12:17 AM
x5d :))))))) hhehehehhe , koje je to djubre od dirki ... ali svaka roba ima svog kupca ;) ali definitivno mogu da potvrdim da korg u globalu ima neki shit output ... mislim i na druge sprave er-1/kp2
akordeonista
11-11-2014, 11:48 AM
...zaboravili ste da se u Srbiji rangira klavijatura po tome koliko setova i boja mozete naci na netu za nju, tako da ako cemo tom logikom pa50 je najbolja klavijatura.
Apsolutno se slazem! Najveci broj aranzerista koristi Korga upravo iz tog razloga. Takodje, najveci broj korisnika ne zna apsolutno nista osim da ukljuci i svira svoju klavijaturu. Oko editovanja zvuka i pravljenja ritmova ne zna apsolutno nista pa su samim tim prinudjeni da gledaju za koju to klavijaturu ima najvise setova da se skine po netu kako ne bi morali da plate svaki ritam koji koriste! Ljudi kao ljudi, vremenom se emotivno vezu za brend pa im osim Korga nista drugo ne valja! :)
Salu na stranu, na Korgovim aranzerima u principu sve valja... osim zvuka, upravo zbog DA konverzije! To mislim najozbiljnije jer Korg ima odlican korisnicki interfejs, sve moze da se podesava i memorise u toku svirke sto nije slucaj kod drugih brendova kod kojih nije moguce memorisati nista u toku svirke (recimo kod Yamahe)! Uostalom, upravo to je decko i napisao u prvom postu!
akordeonista
11-11-2014, 11:53 AM
Nego, ne dobismo odgovor od Raccko1986, sta je uradio? Jel` probao da Korgov izlaz ide preko eksternog konvertera ili nije?
(http://www.rumski.com/forum/member.php?u=12092)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.