View Full Version : Dobar komentar za danasnju muziku...
DaBear
12-10-2014, 01:20 PM
Iz magazina Resolution, intervju sa kompozitrom iproducentom Liam Howe-om (super lik, bio je sa Sneaker Pimps pre, sad ko-komponuje sa cool artistima, onim sto su malo "left field" (otkaceni - po naski)
Na pitanje:
Da li postoji fatalna greska u ovom "kompozitorskom ringispilu" (kad zovu razne kompozitore da rade sa novim artistima) gde mladi artist nema sanse da uspostavi njegov licni stav i glas i istrazi svoju kreativnost pod budnim okom jednog producenta koji nadgleda ceo album (umesto puno raznih producenata)?
Lik kaze:
"Na zalost, album kao art forma, je na izdisaju sto je svakako naudilo razvoju artista. Na tzv kompozitorskim kruzoocima (writing session) najveci deo mog vremena provedem trazeci identitet artista. Aktovi (artisti) , ili kako ih danas zovu brands (brendovi, kod nas) koji prodju i naprave dobru prodaju imaju jaku estetiku - zvucnu i vizuelnu.
Neko kao Lana del Ray na primer, koja nije toliko razvijena / obrazovana u muzickom smislu (kao i jako veliki broj danasnjih artista koji nisu muzicari uopste) je jak stilista za pesmu. Ona ima super vizualnu estetiku i zvucno zna tacno sta hoce da cuje. Ne zna da odsvira ali zna da objasni recima" "Hocu da strings budu mracne, kao strings u filmu Casablanca.."
Lana je trijumf modernog identiteta - drugi artisti imaju malo vise problema u tom delu biznisa - i to je razlog zasto ne uspevaju.
Ako samo imas dobre pesme ali nemas direkciju u smislu tvog kulturnog (drustvenog) pozicioniranja, neces nigde dospeti.
Postalo je jako vazno da imas tacno odredjeno kulturno (drustveno) pozicioniranje.
Tako da ja uglavnom provodm jako puno vremena usmeravajuci artiste i pokusavam da "uhvatim" / pronadjem i odredim tu njihovu direkciju.
O cemu pevas, kome pevas, kako si se obukao, kako izgledaju glanovi benda, itd?
Ako ne pogodite SVE ovo, niko vas nece saslusati i bicete samo jos jedan od milion bendova na nekoj bini...."
To je to... covek objasnio.
awacs
12-10-2014, 04:00 PM
Ako samo imas dobre pesme ali nemas direkciju u smislu tvog kulturnog (drustvenog) pozicioniranja, neces nigde dospeti.
Postalo je jako vazno da imas tacno odredjeno kulturno (drustveno) pozicioniranje.
Tako da ja uglavnom provodm jako puno vremena usmeravajuci artiste i pokusavam da "uhvatim" / pronadjem i odredim tu njihovu direkciju.
O cemu pevas, kome pevas, kako si se obukao, kako izgledaju glanovi benda, itd?
Ako ne pogodite SVE ovo, niko vas nece saslusati i bicete samo jos jedan od milion bendova na nekoj bini...."
Kako to misli ?postalo je jako va?no?? Pre pedeset ili ?ezdeset godina nije bilo va?no?
Pozdrav,
Vasa
DaBear
12-10-2014, 04:37 PM
Kako to misli ?postalo je jako va?no?? Pre pedeset ili ?ezdeset godina nije bilo va?no?
Pozdrav,
Vasa
Bilo je, ali tada market nije bio toliko segmentiran. Pre su bili ili Beatles (secerni i lepi) ili Stones (mangupi i malo ruzniji..) I bio je SAMO Rock'n'Roll..sad ima svega i svacega pa mora da se targetuje malo uze. :D
U medjuvremenu je inace svako "prosvirao" i jako puno njih misli da ce dobra muzika "isplivati sama od sebe"..
awacs
12-10-2014, 05:10 PM
Bilo je, ali tada market nije bio toliko segmentiran. Pre su bili ili Beatles (secerni i lepi) ili Stones (mangupi i malo ruzniji..) I bio je SAMO Rock'n'Roll..sad ima svega i svacega pa mora da se targetuje malo uze. :D
Pa sad, bio i Engelbert Humperdinck, bio i Elvis Presley, pa Ray Charles, bilo gi raznih... Bila je i gomila likova bez ikakvog identiteta, samo ?to industrija nije bila zainteresovana da od njih pravi ono ?to nisu. Dobro, ako izuzmemo The Monkees i kasnije Milli Vanilli...
Danas jeste drugačije, ali ne onako kako ovaj lik ka?e. Klinci su jednostavno na?li druge zajebancije na koje će da se lo?e, a muzička industrija se bavi ceđenjem suve drenovine i poku?ava od Lane del Rey da napravi Marlenu Dietrich (ili ona sama to poku?ava, svejedno). Mislim, meni je Lana del Rey skroz OK, da se razumemo, ali to nije ni?ta novo ni autentično čime bi trebalo mahati kao nekakvim svetlim primerom.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
12-10-2014, 05:25 PM
Pa sad, bio i Engelbert Humperdinck, bio i Elvis Presley, pa Ray Charles, bilo gi raznih... Bila je i gomila likova bez ikakvog identiteta, samo ?to industrija nije bila zainteresovana da od njih pravi ono ?to nisu. Dobro, ako izuzmemo The Monkees i kasnije Modern Talking...
Danas jeste drugačije, ali ne onako kako ovaj lik ka?e. Klinci su jednostavno na?li druge zajebancije na koje će da se lo?e, a muzička industrija se bavi ceđenjem suve drenovine i poku?ava od Lane del Rey da napravi Marlenu Dietrich (ili ona sama to poku?ava, svejedno). Mislim, meni je Lana del Rey skroz OK, da se razumemo, ali to nije ni?ta novo ni autentično čime bi trebalo mahati kao nekakvim svetlim primerom.
Pozdrav,
Vasa
sve stoji... ali ima i ljudi koji ni to nisu jos uvek skapirali.
A sto se tice Lane del Ray...ovaj tip je radio sa njom pa je verovatno zato koristi kao primer..iz prve ruke. Innit?
disco violence
13-10-2014, 06:16 AM
Ovo su već dosta konkretne informacije,koje još nismo imali prilike od nikoga da čujemo.A što se tiče toga šta je nekada bilo važno,a šta sada,nekada su se u muzici rušile granice,danas toga više nema bitno je izgleda samo pakovanje. Muzika je samo jedan deo svega toga što ide u paketu.
P.S.Nema bekstva iz šablona.
awacs
13-10-2014, 11:04 AM
sve stoji... ali ima i ljudi koji ni to nisu jos uvek skapirali.
A sto se tice Lane del Ray...ovaj tip je radio sa njom pa je verovatno zato koristi kao primer..iz prve ruke. Innit?
Da, u pravu si. Često smetnem s uma da nisu svi matori kao ja, a i ponekad zanemarim da su mediji pre svega mesto za samopromociju. Eto ?ta ti je kad čovek zarđa :) ?ao mi je ?to onlajn ne mo?e da se nađe ceo intervju. Deluje mi da lik, iako je deo celokupne konfekcijske industrije, nije estradni sekta?.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
13-10-2014, 11:52 AM
Da, u pravu si. Često smetnem s uma da nisu svi matori kao ja, a i ponekad zanemarim da su mediji pre svega mesto za samopromociju. Eto ?ta ti je kad čovek zarđa :) ?ao mi je ?to onlajn ne mo?e da se nađe ceo intervju. Deluje mi da lik, iako je deo celokupne konfekcijske industrije, nije estradni sekta?.
Pozdrav,
Vasa
Obicno prodje par meseci dok se clanak ne pojavi na webu (ako odluce da ga uvrste na web site od magazina). Uradicu scan pa cu da ti bacim...
Inace jete, u pravu si..ovaj nije tipicni estradosh!
Bio je clan Sneaker Pimps-a, posle je radio remixe sa Van Heldenom i Paul Oakenfoldom da bi na kraju poceo da komponuje i producira sa Marylin Manson, Placebo, Sophie Ellis Bextor, natalie Imbruglia, Eddie Goulding, Marina & Diamonds i skorije sa Lana Del Ray, Jessie Ware (super muzika) itd..
DaBear
13-10-2014, 01:35 PM
posto nije veliki intervju (i nije sve na istu temu) evo jos malo:
Kad pises pesmuza Lanu Del Ray, da li je to ideja koju vec imas, polu-gotova i izproducirana pesma?
- Ja sam deo moderme ko-kompozitorske kulture, koja je postala glavni sistem rada velikih izdavaca. Izdavac nadje artistu / pevaca i onda ga posalje na ko-kompozitorsko "putovanje" (sa raznim ko-kompozitorima / producentima).
Nekada su se artisti potpisivali zbog dobrih demo snimaka koji su se dopali disko kuci. Onda bi dodali jednog producenta da to sredi i "procisti". Ako je bilo 4 dobre pesme a ostale su popunjavale prostor, to je bilo OK. Ali sad, zbog promena u nacinu kupovine pesama (download, po pesmi...) svaka pesma treba bar da pokusa da bude bude hit! Veruje se da ce artist, kad krene na to "ko-kompozitorsko putovanje" nauciti malo bolje zanat komponovanja, i dobiti jaci album. Gotove, unapred napisane pesme nemaju sanse da budu prihvacena danas...
Ima mnogo kompozitora, mnogo pesama, mnogo fijoka punih gotovih pesama. Ako mislite da napravite pesmu kuci i posaljete je nekome - nemate sanse da to upali. Ukoliko niste jako poznati ili ako ste Chris Martin (Coldplay) i bas imate pesmu za "tog i tog pevaca"...
Za normalne kompozitore - nema 'leba od unapred napravljenih pesama.
Znaci pravis beats, melodiju i akorde dok pevac sedi sa tobom?
- Sve pesme radim tako. Dobro je da se upoznamo pre sessiona, da vidim jel se slazemo / gotivimo.Ako je sve OK, odradimo dva dana i na kraju ta dva dana imamo pesmu koja moze onda da se zavrsi na tenane. Takav session je za mene kao kad ti siju odelo - po meri (pevaca).
Sta je "kompozitorska nedelja"?
- To je moderna pop-kompozitorska-ideja, usmerena ka super pop produkciji.
Grupa kompozitora se ubaci u neki kompleks studija, 4 sobe, na primer. U svakoj sobi jedan koji radi muziku i matrice i jedan koji smislja pevanje / tekstove. Pa se onda rotiraju i mesaju. Kao pokretna traka u farbrici...
Ekstrem ovakvog nacina rada je produkcijska kuca Xenomania (radili Sugarbabes, Girls Aloud, Cher..) gde ima deset matrica i deset top line kompozitora koji pevaju na te matrice sta im padne prvo na pamet. kad zavrse, onda glavni baja (Brian Higgins) ide i edituje te ideje i sklapa potencijalne pevacke linije koje posle zavrsavaju tekstopisci !! (vidi dole koliko su tvari ovako nakrcali!!)
http://en.wikipedia.org/wiki/Xenomania_production_discography
awacs
13-10-2014, 02:27 PM
Pa da, to je taj duh vremena. Meni je današnje stanje u automobilskoj industriji najbolja analogija za stanje u muzici. Šezdesetih i sedamdesetih si na kilometar mogao da razlikuješ Jaguara od BMW-a ili Mercedesa, danas moraš da priđeš mnogo bliže da bi ukapirao razliku. Novac ih je sve približio, kako mentalno tako i estetski.
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.