View Full Version : Loopitis-Bolest savremenog producenta/komozitora
disco violence
05-10-2014, 04:16 PM
Slučajno nabasah na ovaj ineresantan članak koji govori o "bolesti" koju smo otprilike svi koji sedimo za kompom i pravimo muziku mogli da iskusimo,a odnosi se na "Vrtenje u krug sa jednim te istim lupom koji nikako ne možemo da završimo,beznađe u koje tada upadamo i sto čuda još".Čovek je ovom problemu dao ime Loopitis i dao moguće rešenje problema.Uglavnom interesantan članak u kome sam se našao ,a mislim da će se naći i mnogi od vas http://mikemonday.com/the-cure/
Filip_
05-10-2014, 06:05 PM
Zanimljiv clanak :). Vremenom sam se naucio da, sto ga vise tupim i filozofiram na pocetku, brze ukakim ceo aranzman...danas cesto ostavim da odlezi stvar, pa nastavim kada osetim da imam nesto smisleno da ispravim/dodam...:D
awacs
05-10-2014, 10:51 PM
Slučajno nabasah na ovaj ineresantan članak koji govori o "bolesti" koju smo otprilike svi koji sedimo za kompom i pravimo muziku mogli da iskusimo,a odnosi se na "Vrtenje u krug sa jednim te istim lupom koji nikako ne mo?emo da zavr?imo,beznađe u koje tada upadamo i sto čuda jo?".Čovek je ovom problemu dao ime Loopitis i dao moguće re?enje problema.Uglavnom interesantan članak u kome sam se na?ao ,a mislim da će se naći i mnogi od vas http://mikemonday.com/the-cure/
Dijagnoza je OK, ali terapija je bez veze. Jedina stvar koja uop?te ikada mo?e da te ubedi da zavr?i? pesmu je to da te neko sa strane natera da to učini?. Izuzeci od tog pravila su naravno budale koje misle da su geniji, ili makar da su Prince. Dobro, i par stotina hiljada onih likova koji su stvarali muziku pre nego ?to je postojao kompjuter (i auto locator za magnetofon pre kompjutera).
Pozdrav,
Vasa
nikolicdn
06-10-2014, 01:00 AM
Slučajno nabasah na ovaj ineresantan članak koji govori o "bolesti" koju smo otprilike svi koji sedimo za kompom i pravimo muziku mogli da iskusimo,a odnosi se na "Vrtenje u krug sa jednim te istim lupom koji nikako ne mo?emo da zavr?imo,beznađe u koje tada upadamo i sto čuda jo?".Čovek je ovom problemu dao ime Loopitis i dao moguće re?enje problema.Uglavnom interesantan članak u kome sam se na?ao ,a mislim da će se naći i mnogi od vas http://mikemonday.com/the-cure/
Sto se mene tice ovo je zesci spam! Nadam se da sam ga se otarasio na socijalnim mrezama.
NIelectroy
06-10-2014, 04:13 AM
Jel ov boles' smrtna? ako jeste ona nema mi spasa, imam folder sa nedovrsenim "projektima" i u njemu podfolder sa jos nedovrsenih... sve same ideje, desi se ta varnica kao sto kaze ovaj, pomislis ideja je odlicna (uglavnom jeste na pocetku).
Jedina stvar koja uop?te ikada mo?e da te ubedi da zavr?i? pesmu je to da te neko sa strane natera da to učini?.
Stra?no, ali istinito.
disco violence
06-10-2014, 01:28 PM
Dijagnoza je OK, ali terapija je bez veze. Jedina stvar koja uopšte ikada može da te ubedi da završiš pesmu je to da te neko sa strane natera da to učiniš. Izuzeci od tog pravila su naravno budale koje misle da su geniji, ili makar da su Prince. Dobro, i par stotina hiljada onih likova koji su stvarali muziku pre nego što je postojao kompjuter (i auto locator za magnetofon pre kompjutera).
Pozdrav,
Vasa
Slažem se da mu je dijagnoza dobra,ali rešenje problema mi se ne sviđa.
Ja sam imao neko svoje interno rešenje po kom bi popisao brzine bpm ideja,loopova ili čega već,pa pokušavao da spojim jedno sa drugim(ono što je iste ili približno iste brzine) ako je to moguće,ali tako da što manje upropastim te delove koje sam napravio.
Jeste najbolje da imaš bar još nekoga ko bi te naterao da završiš stvar malo sugerisao šta sa čim da uklopiš,ali ja sam naleteo na još jednog kao ja,svaki put kad bi džemovali napravili bi nešto novo uglavnom skoro da ništa nismo završili.
NIelectroy
06-10-2014, 06:51 PM
Ni meni se ne svidja u potpunosti resenje problema sem da stvarno ne bi trebali da slusamo iznova i iznova neki deo pesme koji smo uradili dobro.
awacs
07-10-2014, 01:50 PM
Ni meni se ne svidja u potpunosti resenje problema sem da stvarno ne bi trebali da slusamo iznova i iznova neki deo pesme koji smo uradili dobro.
Heh, da. Ali glavno pitanje je: kada je ne?to zaista dobro? Uvek mo?e jo? pone?to da se čačne, neka konga da se mrdne 7 semplova udesno jer tako bolje radi... Producirati samog sebe je pakao. Zato je producent va?an, da ukapira kada je ne?to dovoljno dobro. Kao reditelj koji ka?e: ?Rez! Kupljeno, idemo na scenu 24, Milica lakira nokte i dvoumi se da li da se javi na telefon.?
Pozdrav,
Vasa
spartakus
07-10-2014, 03:29 PM
Kakav je bre ovo zajebancija,hajde da se prekontrolishemo da se nismo razboleli od tog silnog repeata.zashto ne mozeta da zavrshite projekte do kraja.koji je razlog,hajde da svako navede.meni inspiracija stane onog momenta kad pocnem da se nerviram npr kolege me smaraju,roditelji smaraju(da se ozenim),velika vrucina +40c.(zima je zakon),tupave reklame na tv(zato ga i negledam)..
zashto ne mozeta da zavrshite projekte do kraja.koji je razlog,hajde da svako navede.
Zato ?to radim iz ljubavi.
spartakus
07-10-2014, 06:50 PM
Ja sam u poslednje vreme poceo da pre svakog projekta uzmem midi i pomerim se jedno par metara od kompa(loadujem preset klavira i sviram)nemam bash neko umece za klavijaturom ali to neznaci da necu imati.kada posle 2h sata sednem za komp i krenem da sviram bass i synthove pune efekta dosta je lakshe.ovo moze stvarno da pomogne,posle par dana skinem slucajno melodiju od space cat-a.(ko reklama za par dana sam izgubio 6kg zahvaljujuci africkoj shivi riba jedva ide na posao ali sam smrsho).znak pa gde cesh bolju inspiraciju od ljubavi..
DaBear
07-10-2014, 09:23 PM
nestade mi jedan post..(?):confused:
nema veze...ja mislim da su glavni razlozi (nezavrsavanja pesama) sledeci:
- vecina ljudi su hobisti i rade besciljno...ne prave pesme u svrhu izdavanja, ili nudjenja nekome...znaci nema nikakvih rokova ili parametara koji bi poterali da se to zavrsi
- puno njih u tom procesu shvate da nije lako napraviti pesmu koja je zanimljiva posle 16 taktova...
Imam lika ovde (dosao davno iz BG) radili smo nekad zajedno, talentovan za programiranje..i zvukova i linija..sve kapira ALI nikad nije zavrsio ni jednu pesmu. Ima stotine sekcija od 8 ili 16 taktova koji su super ali onda treba dalje...i tu je kraj.
nije lako, nije lako... za to nema plug in !!
nije lako, nije lako... za to nema plug in !!
Analogna sprava zvana ugovor sa izdavačem jo? je nezamenljiva.
BlasterMaster
07-10-2014, 10:29 PM
razlog zasto ne zavrsavate sa projektima vec se to oduzuje je prost - zato sto vas nesto ili neko ne tera... :)
pre sam i ja imao taj problem, ne samo na muzickom planu nego i generalno problem prokrastinacije u sklopu svakodnevnih aktivnosti pa i kratkorocnih/dugorocnih planova...i dosta sam radio na sebi, citao knjige i slusao razne audio programe i zaista to moze (a zasto i ne bi moglo) da se iskoreni...
od svih saveta koje bi mogao da dam jedan je meni bio najsimpaticniji :)
uzmimo npr jedan brod, koji ima jasno deklarisano putovanje, pocetak, posadu, put, i cilj, i u 99,9999 posto slucajeva taj brod ce doci na taj cilj ako zna gde treba da ide i prati taj put... a ako stavite brod u luku, i sa najboljom posadom, i najboljim motorima i opremom ali bez cilja, bez odredjenog puta, taj brod nigde nece stici vec ce samo plutati dok ne ostane bez goriva...
stvar u svim projektima su ciljevi, agenda, plan rada, nazovi-kako-oces, pen&paper, jasne stavke sta sve treba da se uradi... svi ce reci ali cekaj, sta ako mi padne jos neka ideja na pamet ne mogu ko robot da radim, jeste, i to se treba ispostovati, ali deadline je ono sto nas tera...
ako vam padne ideja, neka epifanijska sto se kaze, i krene euforija oko pesme, odmah razradite sta je potrebno da bi ta pesma bila gotova, okej ritam cu tako, bas cu tako, akordi idu ovako itd... ako treba zapisete na papir, to-do-list, i jedno po jedno, i cim jedno zavrsite prelazite na drugo, bez mnogo zalopojki pa ovo nije savrseno itd... e tek kad odradite sve to sto je potrebno i imate zavrsenu pesmu koju treba samo malo doraditi, tad sebi ostavite prostora za kreativnost i videcete da ce tek tad krenuti pesma da se "odvija". to se inace kaze - pusti da euforija kick-inuje tek kad bude gotova stvar :)
znam da verovatno vecini ovo deluje kao prazna prica ali verujte to je jedini nacin... i sami znate da kad ste nesto morali da zavrsite, dal zbog para, ili zbog termina ili kako vec, uvek ste radili po svaku cenu i do kasnih sati samo zato sto vas je nesto ili neko terao
svi smo cini mi se zavrsili osnovnu skolu ;) to je zato sto je obavezna i moras do tad i tad to i to da uradis... da nas niko nije terao vecina ne bi ni to zavrsila...a fax (pa tek magistrature itd) samo jedan deo zavrsava, oni koji nemaju pritiska (od strane nekog drugog ili sebe) oni odugovlace... tako je isto i sa muzikom i sa ostalim sferama zivota
NIelectroy
08-10-2014, 02:45 AM
Ljudi previse ocekuju od sebe, svi smo mi kreativni jer ovaj posao to zahteva. Ocekujes da ce da te pukne kreativnost i taj momenat neki pa ces ceo album da uradis iz cuga al ne ide tako. Dobar plan ce da te spasi od toga "sta dalje?" kad nestane kreativnosti.
disco violence
08-10-2014, 08:10 AM
nestade mi jedan post..(?):confused:
nema veze...ja mislim da su glavni razlozi (nezavrsavanja pesama) sledeci:
- vecina ljudi su hobisti i rade besciljno...ne prave pesme u svrhu izdavanja, ili nudjenja nekome...znaci nema nikakvih rokova ili parametara koji bi poterali da se to zavrsi
Ovo je tačno i samim tim nama hobistima nedostaje znanja i ne znamo šta hoćemo,pa 99% vremena provedemo blejeći u komp i pitajući se da li bolje zvuči ovako ili onako,da li bolje spojiti ovaj deo sa ovim ili onim,a uz sve to otrovani smo i plaginitisom i vstitisom i kako izadje koji novi plugin ili vst instrument mi ga uvučemo u stari projekat i očekujemo da će mo naći rešenje,ali prc.:banghead:
P.S.A rokovi su čudo,dok sam radio na radiju sve reklame sam pravio na vreme i ljudi su bili zadovoljni,to je doduše drugi par kobasica,ali završavao sam posao,a to je bitno.
deadline je ono sto nas tera...
ako vam padne ideja, neka epifanijska sto se kaze, i krene euforija oko pesme, odmah razradite sta je potrebno da bi ta pesma bila gotova, okej ritam cu tako, bas cu tako, akordi idu ovako itd... ako treba zapisete na papir, to-do-list, i jedno po jedno, i cim jedno zavrsite prelazite na drugo, bez mnogo zalopojki pa ovo nije savrseno itd... e tek kad odradite sve to sto je potrebno i imate zavrsenu pesmu koju treba samo malo doraditi, tad sebi ostavite prostora za kreativnost i videcete da ce tek tad krenuti pesma da se "odvija". to se inace kaze - pusti da euforija kick-inuje tek kad bude gotova stvar :)
Ključna stvar je da ne mo?e? sam sebi postaviti deadline. To mora neki "autoritet" spolja. Meni je pro?le godine pomogao jedan na? poznati muzičar, postavljanjem konkretnog roka za zavr?avanje nekoliko pesama. Nije tu bilo nikakvog ugovora, ali kad nekome do čijeg ti je mi?ljenja stalo obeća? da će? ne?to uraditi onda se stvarno potrudi? da to i zavr?i? na vreme.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.