aleksrb
05-10-2014, 02:19 AM
Ljudi, blizu sam da skupim pare za pojacalo za klavijaturu. Razmisljam se ipak da uzmem ozvucenje. Imam par prilika za 300 evra novo pojacalo od 60 vati, ali to mi je nesto slabo, cini mi se. Treba da se bodemo u to basista i ja. Ok, jeste da su izdrzljiva ta kombo pojacala za klavijature, ali mislim da nista ispod 100 vati nece da mi valja za lokalne svirke, a posebno ako zabodemo nesto ozbiljnije, tipa Beer Fest i sl. Razmisljam se da skupljam jos pare za skuplje Peywey KB4 i KB5, koja mi deluju odlicno. Probao sam Behringer K1800 FX Ultratone. Ne dopada mi se taj njegov ravan zvuk bez dinamike. Ruzno je... Evo o cemu sam razmisljao - probao bih nekoliko ozvucenja, i to aktivne kutije sa miksetom. Postoji mini mikseta za 20 evra od Behringera MICROMIX MX400, sa kojom bih da se pojacavamo kod mene kad sviramo, dok ne skupim pare za miksetu koja valja, a kasnije bih skupio za drugu aktivnu kutiju. Razmisljam se ili da uzmem Behringer 300 wati pojacalo Eurolive B112D ili AUDIO LAB AL-PMPP2115A, prvo kod Artista, a drugo u Audio Light Concept u Zemunu, oba su oko 270 evra. Razmisljam ovako - ne znam dokle ce da dogura ovaj moj bend, ali svakako zelim da nastavim da se bavim muzikom ako pozelim da ne sviram sa tim momcima iz bilo kog razloga. Ima nekih natezanja, ali za sada ipak ne bih da napustam bend. Ili recimo da neko drugi ode i da se raspadnemo... Zelim da imam plan B spreman. Evo na koji nacin razmisljam. Zelim da sebe osiguram, da imam miksetu i dve aktivne kutije, tako da ako ne budem mogao nista drugo, naci cu devojku da peva, ja cu da sviram klavijatu i preko ozvucenja koje sam pomenuo cemo se cuti i tezgariti. Druga stvar je da razmisljam da ako ikad pozelim da prodam ovu aktivnu kutiju, mogu to lakse nego neko pojacalo. Mnogo vise ljudi ovde se odlucuje za tezgarenje, zato mislim da imam sanse da prodam deo ozvucenja. Da li gresim? I da li je mozda bolje da uzmem kombo pojacalo, jer bojim se da cu se sa njim zakucati, da necu moci mnogo sta da uradim. Sa druge strane, za rock/hard rock bend je mozda bolje da imama ovakvo pojacalo. Kakva su vasa iskustva? Ja sam se uvek na probama u studiju stekao u miksetu vezanu na ozvucenje, nekako je razliven zvuk kad se pojaca. Sa pojacala je usmeren, vise bih voleo takav, ali ako je bolje ja bih ozvucenje. Nemam bas kinte da se razbacujem i ovih 300 evra sam krvavo skupljao, tako da molim za vase sugestije. Da ne zaboravim - Mozemo li svi iz benda da se bodemo sa glasovima u, recimo, 12-o kanalnu Yamahu (gitara, bas, klavijatura, 2 glasa) koja bi bila povezana sa 2x300 vatnim aktivnim zvucnim kutijama i da se cujemo kako valja preko toga? Opet hard rock je uglavnom u pitanju. Na kraju, mogu samo ja i glasovi da se bodemo u ozvucenje, a da drugari skupe pare za pristojna pojacala.