View Full Version : 2014
VladaNS
02-10-2014, 11:40 AM
Posle 6 svojih objavljenih albuma i bezbroj snimljenih spotova zaključujem sledeće:
- Ljudi se nepotrebno lože na opremu umesto da usavršavaju svoje znanje iz oblasti miksa i razvijaju svoju producentsku intuiciju. High def. snimci nisu presudni jer ljudi i onako slušaju unšten zvučni zapis (youtube, mp3). Takođe čak i entry level oprema zvuči pristojno i izdefinisano i ljudi ne čuju razliku. Razliku između pesama danas sa producentskog aspekta pravi samo dobar miks.
- Ljudi nepotrebno ulažu u skupe HD spotove koji su sadržajno potpuno isprazni i ima ih na stotine hiljada. Publika se više ne loži na HD snimke sa brdom efekata. Moja baba na selu gleda full HD televiziju. Razliku između spotova danas pravi samo dobro osmišljena priča.
Kako je današnje vreme osakatalo duh umetnosti, priča se svodi samo na isprazni tehnološki aspekt rezolucija i pi*** materina. Nije čudo što smo u buli. Nije čudo što smo tu gde jesmo.
Bitch
02-10-2014, 01:14 PM
to je samo odraz stanja drustva, malo pomesan sa svetskim trendom. Treba pustiti klijentelu da se ispece maximalno, pa ce se sve samo slegnuti. Znam X bendova koji ce da smiksaju na kaljavoj peci, ali ce da iznajme RED za spot i da ga skupo plate. A i istina je da kad gledas spot na mobilnom, on drnda na malom raspalom mono zvucniku, i nije bitno da li je mix ovakav ili onakav... ali Samsung Galaxy ima lep OLED, jos pleja HD sliku, pa nece bend da se blamira...
... ali i dalje stoji ista prica - bez dobre muzike, texta, ideje - dzaba sve - i mix, i silikonski dekolte u Full HD-u sa lens flare-om ... jbg :wink: osim sto ce da nabije preglede, nista od posla (osim u raspadjons diskotekama preko)
disco violence
02-10-2014, 01:32 PM
... ali i dalje stoji ista prica - bez dobre muzike, texta, ideje - dzaba sve - i mix, i silikonski dekolte u Full HD-u sa lens flare-om ... jbg :wink: osim sto ce da nabije preglede, nista od posla (osim u raspadjons diskotekama preko)
Ja opet mislim da je sve u dobrom marketingu i tome koga zna? i ko će tvoju priču da pogura.D?aba ti i ideja i tekst i miks i spot ako sve to ostane zatrpano u moru sranja.
Bockie
02-10-2014, 02:04 PM
...ja kad ovo ka?em, onda "?irim defetizam'...:rolleyes:
Bitch
02-10-2014, 02:06 PM
Ja opet mislim da je sve u dobrom marketingu i tome koga zna? i ko ?e tvoju pri?u da pogura.D?aba ti i ideja i tekst i miks i spot ako sve to ostane zatrpano u moru sranja.
i tu ima istine. A nazalost istina je i to da ako je nesto sranje i roknes tonu marketinga - isplivace. Ali vrlo verovatno - isplivace kao sranje :)
awacs
02-10-2014, 03:38 PM
Razliku između pesama danas sa producentskog aspekta pravi samo dobar miks.
Haha, da! Danas kao i pre pedeset godina najva?niji poslovi producenta su:
1) Da odluči koje će se pesme uop?te snimati;
2) Da proceni koji tempo i tonalitet najvi?e prijaju pesmi i izvođačima;
3) Da ne dozvoli da se aran?man pretvori u besmislenu halabuku (smislena halabuka je ne?to sasvim drugo);
4) Da tokom snimanja ima ideju kako bi ritam gitara na levom kanalu trebalo da zvuči u odnosu na Rhodes na desnom kanalu.
Pod uslovom da producent po?teno uradi ta četiri zadatka pesmu mo?e da smiksa kafe kuvarica zaposlena u studiju po?to opere ča?e i ?oljice.
Jebiga, ono ?to se danas naziva producentima su... neki ljudi koji misle da je super fora da se kick ozvuči sa četiri mikrofona, gitara sa sedam, a bas gitara bar po jednim mikrofonim i DI boxom i da se svi ti kanali po?alju miksad?iji da ON odluči ?ta će da radi s njima. I naravno, dana?nji producenti su ubeđeni kako miksad?ije najvi?e vole da raspola?u sa svih osam tejkova one ritam gitare na levom kanalu. A nije lo?e da isti miksad?ija odluči da li intro treba skratiti ili produ?iti.
To i jeste dovelo dotle da miks-efendija ima presudnu ulogu u konačnom rezultatu, iako sa umetnicima koji su smislili i odsvirali pesmu nije prozborio dve reči i nema pojma na kojim su drogama. Ali ista takva situacija ti je i u zdravstvu, ?kolstvu, u celom dru?tvu (ne mislim na Srbiju nego na zapadnu cilizaciju). Op?te bekstvo od stručne odgovornosti sakriveno u frazu ?mogućnost izbora?.
Pozdrav,
Vasa
?mogućnost izbora?
"Prokleta mogućnost izbora..."
DaBear
02-10-2014, 09:46 PM
Niko nece da baca tonu para i radi tonu marketinga na nesto sto je lose..
E sad, sta je lose za njih (koji daju pare i guraju) i nas (vas?) to je druga prica.
Ja inace od davnna govorim da je oprema nebitna, bitni su hooks i rifovi i melodije koje mogu da se zapamte. Bitni su pametni i precizni aranzmani, gde se zna ko sta svira (i zbog cega) a kad je sve lepo slozeno i odpevano i jos moze da se zapamti - lako je i smiksati !!
ima tu puno trikova koji mogu da pomognu i to treba izucavati / vezbati / praktikovati... ostalo dodje samo po sebi...vremenom....kako kome...:D
DaBear
02-10-2014, 10:01 PM
i evo za primer...moja pesma meseca... Taylor Swift - Shake it off..
Fenomenalno inteligentno uradjen aranzman, dobro smiksano i zarazno.
Bubanj retro, dobri prostori, par smesnih zvukova koji rade suoer (sax i trube), bas linija koja prati bubanj (i svira samo kad treba) i lepa razrada u refrenu + totalno razliciti middle 8 (srednji deo). Po meni skola za pop produkciju i aranziranje, melodije itd itd...
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/nfWlot6h_JM?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
DaBear
02-10-2014, 10:05 PM
A i ovo zaboravih (malo starije..od pre 4 meseca) OVO KIDA kako je pametno uradjeno. Sve ziv sablon do sablona..od melodije, rifova, snimka itd idt ALI sastavljeno do jaja...vrh !
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/0OWj0CiM8WU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
DaBear
02-10-2014, 10:14 PM
I nesto totalno drugacije ALI opet pametno i zarazno...verovatno najblize Srpskim muzicarima...ko zna?
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/VHrLPs3_1Fs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
darkstar
03-10-2014, 12:09 AM
DaBear ... posto si mnogo vise u toj prici od mene, mozes li mi malo preneti iz svog iskustva - koji je to sablon koji primecujes u zadnjih 10 20 godina u hit pesmama? A da nije ono sto svi znamo - strofa refren strofa refren solo refren kraj. Pitanje je ozbiljno.
DaBear
03-10-2014, 05:37 PM
DaBear ... posto si mnogo vise u toj prici od mene, mozes li mi malo preneti iz svog iskustva - koji je to sablon koji primecujes u zadnjih 10 20 godina u hit pesmama? A da nije ono sto svi znamo - strofa refren strofa refren solo refren kraj. Pitanje je ozbiljno.
sablon ?? hehe..10, 20 godina..ehheheee.. Pa 10 godina je vecnost u muzici...a tek 20 !! Mnogo toga se promeni u tom vremenu.
Svake 2-3 godine se pojavi neki novi sound na koji svi nalegnu ko ludi. Onda krecu male varijacije i posle nekog vremena se izrodi nesto novo.
Stalno se kombinuju stilovi..ovakva muzika sa onakvim pevanjem...i eto novi stil. Staro i novo se mesa..nekad namerno, nekad slucajno...
Onda ima uvek par zvukova ili drum sounda koje svi koriste jedno vreme...bio je onaj clap na keca jedno vreme...pa onda ono sa puno vokala "ooho ohoo oo eee ooo" itd... pa onda malo dub step zvukova - smorio od undergrounda do pop muzike..
Ali i dalje su to komerc melodije SAMO obucene u sound koji je aktuelan. I taj "aktuelni" sound se u stvari sprema i smislja nekih 6-10 meseci pre nego pesma izadje..tako da mora da se prati sta se lusa i vrti pa da se prognozira gde ce otici (u kom pravcu) jer dok se sve to snimi i izbaci treba vremena...
Zato producenti prate sta se desava na underground sceni i vade najbolje elemente i ubacuju u pop muziku...
awacs
03-10-2014, 06:47 PM
Zato producenti prate sta se desava na underground sceni i vade najbolje elemente i ubacuju u pop muziku...
E, to :thumbsup::thumbsup: Underground je uvek bio izvor pop muzike! Glen Miler je nastao na temeljima crnačkih rupčaga, a ne sam iz sebe. Kao i Elvis, uostalom. To što je pop muzika trenutno jalova i tupava je samo odraz jalovosti i tupavosti undergounda.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
03-10-2014, 07:28 PM
E, to :thumbsup::thumbsup: Underground je uvek bio izvor pop muzike! Glen Miler je nastao na temeljima crnačkih rupčaga, a ne sam iz sebe. Kao i Elvis, uostalom. To ?to je pop muzika trenutno jalova i tupava je samo odraz jalovosti i tupavosti undergounda.
Pozdrav,
Vasa
Sasvim se slazem sem onoga da je pop muzika danas "jalova". Po meni, zadnjih godinu - dve, nikad nije bilo boljih pesama na Top 40..
awacs
03-10-2014, 07:51 PM
Sasvim se slazem sem onoga da je pop muzika danas "jalova". Po meni, zadnjih godinu - dve, nikad nije bilo boljih pesama na Top 40..
Kad ka?em ?jalova? mislim na to da nijedna od tih pesama ne pre?ivi du?e od jedne sezone, ako i toliko. Da li se neko seća Boom, Boom, Pow ili Poker Face? I to su bile dobre pesme.
Pozdrav,
Vasa
Rhino
03-10-2014, 08:43 PM
sablon ?? hehe..10, 20 godina..ehheheee.. Pa 10 godina je vecnost u muzici...a tek 20 !! Mnogo toga se promeni u tom vremenu.
Svake 2-3 godine se pojavi neki novi sound na koji svi nalegnu ko ludi. Onda krecu male varijacije i posle nekog vremena se izrodi nesto novo.
Stalno se kombinuju stilovi..ovakva muzika sa onakvim pevanjem...i eto novi stil. Staro i novo se mesa..nekad namerno, nekad slucajno...
Onda ima uvek par zvukova ili drum sounda koje svi koriste jedno vreme...bio je onaj clap na keca jedno vreme...pa onda ono sa puno vokala "ooho ohoo oo eee ooo" itd... pa onda malo dub step zvukova - smorio od undergrounda do pop muzike..
Ali i dalje su to komerc melodije SAMO obucene u sound koji je aktuelan. I taj "aktuelni" sound se u stvari sprema i smislja nekih 6-10 meseci pre nego pesma izadje..tako da mora da se prati sta se lusa i vrti pa da se prognozira gde ce otici (u kom pravcu) jer dok se sve to snimi i izbaci treba vremena...
Tacno ovako nesto sam pomislio kad sam procitao pitanje iznad nego mi se nije dalo pisat u tom trenutku :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
3) Da ne dozvoli da se aran?man pretvori u besmislenu halabuku (smislena halabuka je ne?to sasvim drugo);
Rekao bih da od ove boljke najvise boluje srpska pop muzika
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.