Log in

View Full Version : Microkorg vs Mininova

MonoMachine
16-09-2014, 07:01 PM
Kao sto tema kaze, u dilemi sam. U stvari trostrukoj dilemi, al ajde. Kupio bih neki sint, da mogu da sviram. Od klavijatura, bar u ovom price rangeu sto sam video je blagi boze sacuvaj, a i kao neko ko nije navikao na romplere, uzasavam ih se. :rotfl:

Gledam po jutubu obe, i nekako mi se mininova cini laksom za koriscenje, vidim da je malo laksa za tweakovanje u letu, mada vidim da ni mikrokorg ne zaostaje.

Prvenstveno me interesuje igranje sa zvukom, a muka mi je od nosenja laptopa + masterke + povezi sve to + nisam nasao plugin koji se lepo da kontrolisati da ga ne gledam i ne diram mishem.

Microkorg, Mininova ili Blofeld? :D

wladymeer
17-09-2014, 08:57 AM
Blofeld.

Osim ako ti nije izuzetno bitno da imaš sve kontrole pod rukama "odmah".

MonoMachine
17-09-2014, 07:15 PM
Tako se i ja nekako razmisljam, skroz me privlaci sta sve blofeld moze, al onda ipak pogledam sta sve ljudi urade s ono malo sto mininova ili microkorg moze, pa se razmisljam jos vise.

wladymeer
17-09-2014, 09:09 PM
Štagod da Mininova/Mikrokorg mogu, Blofeld može 2x više*. I još uz sve to ima karakter :)

* - Osim vokodera :D

Kad kažeš svirao, misliš koristio bi je za svirke?

MonoMachine
17-09-2014, 09:21 PM
?tagod da Mininova/Mikrokorg mogu, Blofeld mo?e 2x vi?e*. I jo? uz sve to ima karakter :)

* - Osim vokodera :D

Kad ka?e? svirao, misli? koristio bi je za svirke?

Vokoder mi ne treba. Da, za uzivo. Treba da se probije kroz dve gitare. Jel blofeld ima neki arpeg mod? Znam da ima karakter, i svidja mi se sto ga bas mozes oterati u zvuk uzasne buke :D

wladymeer
18-09-2014, 10:44 PM
Ako ti treba za uživo uzmi u obzir da i Mininova i Microkorg imaju mini dirke i da su mono-timbralni. Što će reći da bilo kakav split nije moguć. Ne znam za tebe, ja svirku bez splita ili layera ne mogu da zamislim.

Blofeld (ciljaš na key verziju?) ima iste dirke (i to sa aftertouchom!) kao i Kurzweil PC361/PC3K6 i to su po meni trenutno najsvirljivije dirke koje postoje na tržištu. Takodje, flash sempler od 64mb nikako nije za bacanje makar ga iskoristio samo za klavir. Ima i arp.

A za probijanje kroz mix moraš malo da popričaš sa gitaristima oko aranžmana i oko toga da ne moraju da zauzmu čitav spektar da bi bend zvučao dobro. Niti moraju obojica da sviraju sve vreme tokom pesme. Ne daj bože da sviraju različito nekad.

Ali pošto je to u 99% nemoguća misija, ako se ne probiješ sa Blofeldom, nećeš ni sa ove dve sigurno.

Ne bih razmišljao dalje iskreno. Wavetable, sempler, karakter, 4 full oktave, splitovi... jedino ti ostaje da se snadješ nekako oko pozivanja programa, znam da postoje neki MIDI numpadovi i da rade sa Nordom npr.

hofmann
19-09-2014, 11:18 AM
Pored dve gitare? :grin:
Jedino da uzmes tenk pogazis gitare, pa gitariste i resen problem :rotfl:

Mislim da sa gitaristima ne moze drugacije

MonoMachine
19-09-2014, 11:27 AM
Ako ti treba za uživo uzmi u obzir da i Mininova i Microkorg imaju mini dirke i da su mono-timbralni. Što će reći da bilo kakav split nije moguć. Ne znam za tebe, ja svirku bez splita ili layera ne mogu da zamislim.

Blofeld (ciljaš na key verziju?) ima iste dirke (i to sa aftertouchom!) kao i Kurzweil PC361/PC3K6 i to su po meni trenutno najsvirljivije dirke koje postoje na tržištu. Takodje, flash sempler od 64mb nikako nije za bacanje makar ga iskoristio samo za klavir. Ima i arp.

A za probijanje kroz mix moraš malo da popričaš sa gitaristima oko aranžmana i oko toga da ne moraju da zauzmu čitav spektar da bi bend zvučao dobro. Niti moraju obojica da sviraju sve vreme tokom pesme. Ne daj bože da sviraju različito nekad.

Ali pošto je to u 99% nemoguća misija, ako se ne probiješ sa Blofeldom, nećeš ni sa ove dve sigurno.

Ne bih razmišljao dalje iskreno. Wavetable, sempler, karakter, 4 full oktave, splitovi... jedino ti ostaje da se snadješ nekako oko pozivanja programa, znam da postoje neki MIDI numpadovi i da rade sa Nordom npr.

Kao foot kontroler da menja presete ? Ne treba mi ultra brzo menjanje, niti sviram neke solaze, tako da 10 preseta po pesmi mi nije problem. Male dirke takodje nisu toliki problem, opet, navikne se covek.

Hej, gitaristi nisu problem toliki, 99% vremena sviraju razlicito, rasporede se ljudi po oktavama, bude tu prostora. Kad dodje vreme da se masti onda svi ( i bas ) sviramo isto :D Imam srece s njima, niko ne koristi DS-1 :D

Pa sad, zavisi koliko se snadjem ili desktop varijanta sa midi kontrolerom za lajv ili ono sto bih ja vise voleo, keyboard varijanta. Jel uopste upotrebljiv desktop blofeld za nosanje okolo i rad uzivo?

wladymeer
19-09-2014, 10:18 PM
ne foot, numpad (numerički deo tastature, desno), postoji u USB formatu koji je prepravljen da radi preko MIDI konekcije, baci PM ako uzmeš Waldorfa da se raspitam malo na tu temu.

Desktop Blofeld je isto što i Keyboard Blofeld. Jedino što može doći bez semplera. Ali funkcionalno 1:1, nema nikakvih razlika.

Inače, male dirke i navikavanje ne idu zajedno ako si klavijaturista. Nikad :D

MonoMachine
20-09-2014, 03:45 PM
ne foot, numpad (numerički deo tastature, desno), postoji u USB formatu koji je prepravljen da radi preko MIDI konekcije, baci PM ako uzme? Waldorfa da se raspitam malo na tu temu.

Desktop Blofeld je isto ?to i Keyboard Blofeld. Jedino ?to mo?e doći bez semplera. Ali funkcionalno 1:1, nema nikakvih razlika.

Inače, male dirke i navikavanje ne idu zajedno ako si klavijaturista. Nikad :D

Znam, al nisam klavijaturista, ostavio sam gitaru jer mi je postala ogranicena u onome sto s njom mozes uraditi. I ne znam da li bi mi ikad zatrebalo da uhvatim s vise od 4 prsta, mada, mozda i naucim pravilno da sviram :D

Sempler mi je odlicna stvar koju ima blofeld u key varijanti, uvek se lepo moze igrati s tim, al ako se ne skrpim da pazarim, mislim da idem na desktop + kontroler varijantu.

ElevatorButtons
20-09-2014, 08:01 PM
Bio sam u istoj situaciji kao ti... microkorg ili mininova... Na kraju sam uzeo Ultranovu i resio sve probleme, pogotovo zato sto ima audio interface, stereo out i neverovatno je laka za rad plus mozes ucitati sve presete sa mininove. Microkorg bar meni ima jako slab sound i dirke od kojih se jezim, na oko je simpatican :) Imaj na umu da ultranovi/mininovi mozes da ubacis sve one cuvene presete sa Supernove i jos gomilu drugih koje ima na sajtu Novation-a.

MonoMachine
20-09-2014, 10:28 PM
Ovde je microkorg bas lepo legao

https://www.youtube.com/watch?v=TInTWrwCCBo

https://www.youtube.com/watch?v=RM0RELBtdfc

I kad god vidim ovakav video opet se troumim, dok se pare ne skupe ima da se debelo razmisli...

alavuk
21-09-2014, 07:44 AM
ada probas nekade i kod nekoga ne pravedno zapostavljen m audio venom ?

MonoMachine
21-09-2014, 10:36 AM
ada probas nekade i kod nekoga ne pravedno zapostavljen m audio venom ?

Izgleda kao divna sprava za te pare. Kod thomann-a je 198 eura nov, a nemci ga po ebayu prodaju za 250 - 350, bas su vickasti. Na pocetku mi se ucinio jako thin, al onda sam video da kad krenes da "ekspertno tvidjules" knobove sint poludi :D Jel to ima neko ovde "kod nas" :rotfl:

wladymeer
21-09-2014, 02:40 PM
Nije baš nepravedno. Postoje funkcije kojima je moguće prići samo preko PC editora. Takodje ne mogu da se seitm ali čini mi se da se ARP resetuje ako se menja tempo, znam da ima neki bag na tu temu.

I što se tiče karaktera, ne postoji ništa specifično za njega. Iz nekog razloga se nije pronašao svoje mesto. Zašto, ne bih znao.

Ali u odnosu na to koliko sada košta i nije tako loša kupovina.