PDA

View Full Version : gde da kupim reflexion filter???

Nemania
15-09-2014, 04:40 PM
Ima li negde u srbiji da se kupi reflexion filter (vocalbooth)
za neke normalne pare kao sto ga ima i na tomanu..60-ak evra.
Treba mi kao sa tomana micscreen Le koji je 59e..
Zvao sam artist i mitros oni imaju samo Se koji su od 150e pa navise..
I neki koji je samo sundjer bez metalnog rama...

silicon science
16-09-2014, 07:19 AM
Ne znam koliko imas iskustva u radu sa tim malim panelima, ali ja sam protiv upotrebe istih, pogotovo ako ti prostorija zvoni (nije uopste akusticki tretirana), pa te primorava da se sto vise priblizis mikrofonu, da bi bio u toj "zoni" koju pokriva panel. Iz iskustva pricam jer saradjujem sa niz voice-over artista koji umesto vocal booth-a imaju ta resenja. Gotovo svima su snimci "distorzirani" u izvesnoj meri, jednostavno snimaju preblizu mikrofona. Svi koriste osetljive kondenzarce koji ne podnose bas veliki spl. U radu sa tim panelima treba biti extra oprezan
Znam da nije to bilo pitanje, al jbg.

Nemania
16-09-2014, 09:58 AM
Ma treba mi vise zbog estetike, zbog klijenata. Soba jeste akusticki tretirana. Iz tog razloga mi se ne bacaju pare na neki skupi se electronic i sl.. Ako neko mozda ima neki na prodaju neka pise u inbox..tima thomann micscreen /le

Bockie
16-09-2014, 10:16 AM
Svi koriste osetljive kondenzarce koji ne podnose bas veliki spl.

Koje kondenzarce?

Mislim da znam da izbegavam...

Pošto recimo AT2020 "trpi" 144db...! U87 - 127db... 4033 ide do 155db... Rode Nt1 do 137db...C414 oko 140db...a dinmički uglavnom do oko 100db...SM58 oko 95db itd...jedini izuzetak je D112 koji stvarno trpi čuda...ali i "puca" najlakše...

silicon science
16-09-2014, 01:21 PM
Koje kondenzarce?

Mislim da znam da izbegavam...

Pošto recimo AT2020 "trpi" 144db...! U87 - 127db... 4033 ide do 155db... Rode Nt1 do 137db...C414 oko 140db...a dinmički uglavnom do oko 100db...SM58 oko 95db itd...jedini izuzetak je D112 koji stvarno trpi čuda...ali i "puca" najlakše...

Ovaj lik koji je najkriticniji, i s kojim bas imam problema koristi Blue Yeti mikrofon.
To sto su napisali u specifikaciji da trpi toliko i onoliko db ne govori bas mnogo o mikrofonu. Da li je ta vrednost ona na kojoj mikrofon "zalepi", ili na kojoj je odredjena (neupotrbljiva ili tolerantna) distorzija harmonika prisutna il..? i koji je prag kada krece distorzija? A naravno, nije samo to u pitanju. Drugi problem je proximity efekt koji dobijas sa close upom. Sve je to ok, nekom treba ovo ili ono, ali treba biti svestan tih stvari i znati sta ti kad radi poso.
Moja firma recimo skupo placa te Voice-over talente koji snimaju potreban text i za te pare necu da mi snima sa kojekakvim panelchicima vec zelim pravi snimak, koji podrazumeva niz stvari koje se drugacije rade nego onda kad se snima u "gostinjskim sobama"... Zato sam protiv upotrebe istih, nista vise

edit: evo ga, to je ovaj.. Ovi demo snimci sto se cuju su jos i dobri, iako i oni nisu najsretniji..

http://www.voices.com/people/DRVoices

awacs
16-09-2014, 01:25 PM

Malo me zbunjuje ovo što si napisao za dinamičke mikrofone :confused: Dinamički mikrofoni po pravilu mogu da podnesu više zvučnog pritiska nego kondenzatorski. Evo i malog članka, baš na primeru SM58:

http://shure.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/75/kw/sm58%20max%20spl/session/L3RpbWUvMTQxMDg2OTY0My9zaWQvVXJQekd4Mm0%3D

Dakle
SM58: 160dB SPL @1KHZ
AT4033 (bez pad-a): 145dB SPL @1KHZ

Nije važno za ovu diskusiju, nego da ne bismo zbunjivali ljude.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
16-09-2014, 02:09 PM
Ne znam za to pravilo. Ja znam ono drugo pravilo, upravo obrnuto.

Ovo je podatak same fabrike za SM58-icu... 94db na 1 khz.
http://cdn.shure.com/specification_sheet/upload/82/us_pro_sm58_specsheet.pdf

No treba imati na umu da kod ovih mikrofona postoje izražene varijacije od komada do komada.

No, usrasmo temu, ali da probam da se vratim nekako na istu, moguće da distorzija koju silicone pominje dolazi iz preampa ili samog usnimka i slično.

Ono što sam ja primetio u korišćenju Rfl. filtera je da izuzetno važna pozicija mikrofona, odnosno da pomeranje (bar kod ovog ovalnog SEE modela) "dublje" ili više ka "spolja" pa i za maltene milimetar, značajno utiče na zvuk u smislu verovatno faznih pomeraja, ali se manifestuju promenom prezentnosti i ekvalizacije...

Da sprava radi - radi! Da li bih dao 150-200€ za to - sumnjam...teško.

SMpro je imao neka jeftinija rešenja, Proel verovatno isto, ali nije ostavljen neki utisak. Radi lošije od SEE.

Uh...ne znam...

awacs
16-09-2014, 02:20 PM
Ne znam za to pravilo. Ja znam ono drugo pravilo, upravo obrnuto.

Ovo je podatak same fabrike za SM58-icu... 94db na 1 khz.
http://cdn.shure.com/specification_sheet/upload/82/us_pro_sm58_specsheet.pdf

To su babe i žabe. 94dB @1KHz je standardna referenca za osetljivost mikrofona. Evo i objašnjenja sa AT sajta:

http://eu.audio-technica.com/en/resources/tutorials/Open%20Circuit%20Sensitivity.pdf

Pozdrav,

Vasa

P.S. Vaistinu usrasmo temu. Mada, sudeći po onome zbog čega je Nemania postavio pitanje tema bi trebalo da se nalazi u podsekciji Estetika studija.

silicon science
16-09-2014, 03:11 PM
No, usrasmo temu, ali da probam da se vratim nekako na istu, moguće da distorzija koju silicone pominje dolazi iz preampa ili samog usnimka i slično.

Cak i u tom slucaju, opet je to uzrokovano upotrebom panela, koji te primorava na close-up :wink: Meni je problem sam koncept koriscenja tih polu-resenja... Problem je sto jako mali broj ljudi ima kontrolu sopstvene dinamike glasa. Neki profi glumac ili pevach ce i uz panel uraditi vrhunski snimak.
Al ajd sad, uz RX3 sve se resi pa cak i heavy klipovanja kad sve ode u crveno (i majk i preamp)...

awacs
16-09-2014, 03:43 PM
Cak i u tom slucaju, opet je to uzrokovano upotrebom panela, koji te primorava na close-up :wink: Meni je problem sam koncept koriscenja tih polu-resenja...

Naravno da te tera da priđe? bli?e mikrofonu, zato ?to reflexion filter između ostalog menja usmerenost mikrofona, pa samim tim refleksije sobe koje dolaze iza izvođačevih leđa postaju jo? primetnije. Mislim, sa kardioidnim mikrofonima je i inače veći problem tih refleksija iza izvođača nego onih ispred njega, ali kanda malo ko razmi?lja o tome.

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
16-09-2014, 05:22 PM
Ono što sam ja primetio u korišćenju Rfl. filtera je da izuzetno važna pozicija mikrofona, odnosno da pomeranje (bar kod ovog ovalnog SEE modela) "dublje" ili više ka "spolja" pa i za maltene milimetar, značajno utiče na zvuk u smislu verovatno faznih pomeraja, ali se manifestuju promenom prezentnosti i ekvalizacije...
Da sprava radi - radi! Da li bih dao 150-200€ za to - sumnjam...teško.

apsolutno se slazem! koristio sam pre onaj tezak-ko-tuc se reflection filter
i nisam ni verovao da poziciranje napred nazad moze toliko da ima uticaja na usnimak... priznajem, smanjuje refleksije sa zadnje strane osetno, ali i zbog tog nekog konkavnog dizajna ima i kako da kazem sweet spot refleksija , jer kao i svi drugi materijali ne upija apsolutnih 100 posto, nesto i reflektuje... ja sam najbolje rezultate dobijao kad bi mick namestio malo vise ka spolja, da izbegnem taj sweet spot a da opet ne ubije toliko zivost u vokal sobi ili u lajv rumu...
elem, Nemanja brate, moj ti je savet da uzmes i da sam napravis taj reflekshn filter, ja sve da krenem al obaveze ne dozvoljavaju, uzmi lepo azmafon, i neki ram, ili napravi 4-5 pravougaonih plocica sa azmafonom, postavi u taj zeljeni oblik, oblozi nekom lepom tkaninom, sa zadnje strane napravi neki sraf za pozicioniranje, kod nekog majstora za metal napravi one sine i lezista, i ne verujem da sve to moze da te izadje vise od 40-ak e, a mozes cak i lepsi dizajn da dobijes ako ti je ko sto kazes zbog estetike i klijenata...na sE sajtu je bio i pdf sa dimenzijama i shemom pa mozes diy clone da uradis :)
poz

silicon science
16-09-2014, 06:15 PM
Naravno da te tera da priđeš bliže mikrofonu, zato što reflexion filter između ostalog menja usmerenost mikrofona, pa samim tim refleksije sobe koje dolaze iza izvođačevih leđa postaju još primetnije. Mislim, sa kardioidnim mikrofonima je i inače veći problem tih refleksija iza izvođača nego onih ispred njega, ali kanda malo ko razmišlja o tome.

Pozdrav,

Vasa

Pokusavam da ukapiram ovo stos' napisao.
Refleksije koje dolaze "zguza" su koliko-toliko apsorbovane panelom. Samim tim, menja se karakteristika zvuka koji ulazi u mikrofon, nema vise kontra faze koja nastaje od povratnog (reflektovanog) signala i nema tog ponistavanja tih frekvencija koje se ponistavaju. To neumitno menja zapisani zvucni signal. Si na to mislio?

silicon science
16-09-2014, 06:20 PM
apsolutno se slazem! koristio sam pre onaj tezak-ko-tuc se reflection filter
i nisam ni verovao da poziciranje napred nazad moze toliko da ima uticaja na usnimak... priznajem, smanjuje refleksije sa zadnje strane osetno, ali i zbog tog nekog konkavnog dizajna ima i kako da kazem sweet spot refleksija , jer kao i svi drugi materijali ne upija apsolutnih 100 posto, nesto i reflektuje... ja sam najbolje rezultate dobijao kad bi mick namestio malo vise ka spolja, da izbegnem taj sweet spot a da opet ne ubije toliko zivost u vokal sobi ili u lajv rumu...
elem, Nemanja brate, moj ti je savet da uzmes i da sam napravis taj reflekshn filter, ja sve da krenem al obaveze ne dozvoljavaju, uzmi lepo azmafon, i neki ram, ili napravi 4-5 pravougaonih plocica sa azmafonom, postavi u taj zeljeni oblik, oblozi nekom lepom tkaninom, sa zadnje strane napravi neki sraf za pozicioniranje, kod nekog majstora za metal napravi one sine i lezista, i ne verujem da sve to moze da te izadje vise od 40-ak e, a mozes cak i lepsi dizajn da dobijes ako ti je ko sto kazes zbog estetike i klijenata...na sE sajtu je bio i pdf sa dimenzijama i shemom pa mozes diy clone da uradis :)
poz

Mislim da je obrnuto.. rekao bih da manjak refleksija uzrokuje to o cemu pricas.. Mozda gresim, videcemo :)
EDIT: Zapravo si dobro rekao da smanjuje refleksije, a oblik panela i njegova refleksija je, rekao bih, nebitno za celu prichu.

awacs
16-09-2014, 06:40 PM
Pokusavam da ukapiram ovo stos' napisao. Ja mislim da:
Refleksije koje dolaze "zguza" su koliko-toliko apsorbovane panelom. Samim tim, menja se karakteristika zvuka koji ulazi u mikrofon, nema vise kontra faze koja nastaje od povratnog (reflektovanog) signala i nema tog ponistavanja tih frekvencija koje se ponistavaju. To neumitno menja zapisani zvucni signal. Si na to mislio? Il se ne razumemo ili ja nesto gresim ili..?

Mislio sam na refleksije koje dolaze iza leđa izvođača, a ne iza leđa mikrofona. Dakle, iz onog smera u kom kardioidni mikrofon zapravo najvi?e ?čuje?. Čekaj, crtam, danas sam očigledno glup za pisanje.

Pozdrav,

Vasa

silicon science
16-09-2014, 07:12 PM
Mislio sam na refleksije koje dolaze iza leđa izvođača, a ne iza leđa mikrofona. Dakle, iz onog smera u kom kardioidni mikrofon zapravo najviše „čuje”. Čekaj, crtam, danas sam očigledno glup za pisanje.

Pozdrav,

Vasa

Da, mislis na ovo.

Moritz
16-09-2014, 07:36 PM
Awacs govori da su refleksije koje dolaze iza pevaca a direktno u mikrofon koji je u cardio polarnom paternu zapravo te koje treba atenuirati a da refleksije iza mikrofona sa cardio polarnim paternom nemaju toliko uticaja na snimak pa stoga ni reflexion filter nema toliko uticaja ako se stavi daleko iza mikrofona.

awacs
16-09-2014, 07:39 PM
Spominjes refleksije iza pevaca na koje utice ovaj sundjer panel.. Kako?

Mislio sam na ovo u atačmentu. Na onu slobodnu (zelenu) zonu, koja nije zaštićena ni reflexion filterom ni glavom izvođača. Kardioidni mikrofon prima više refleksija iz tih nezaštićenih pravaca nego iz onih koje reflexion filter (i to nepotpuno) „reguliše”. I naravno, reflexion filteri tipa sE i sličnih uopšte ne pokrivaju celu poluloptu, već samo jedan njen deo (horizontalni). Da ne govorimo o fazama, nelinearnom frekvencijskom odzivu i sličnim stvarima.

Ne osporavam ničije pravo da mu rezultati dobijeni na taj način ne predstavljaju problem (ili čak da mu se svide), ali mi se čini da se iskustveno slažemo oko toga da rade u najmanju ruku ne baš najbolje.

Priznajem da nisam radio sa fabričkim reflexion filterima, ali znam da sam zvučno, mada ne i vizuelno najbolje rezultate dobijao demfujući prostor IZA i PORED, a ne ISPRED izvođača. Kada se radi o kardioidnim mikrofonima u netretiranim prostorima, naravno. Pre toga sam se naravno podosta puta zajebao praveći DIY reflexion filtere (pre nego što je taj termin uopšte postojao :)). Takoreći, naučio sam na teži način, doduše za džabe :)

Pozdrav,

Vasa

Bockie
16-09-2014, 08:21 PM
Jeste čika Vaso. No osnovna zamisao "reflection" filtera bi bila da u stvari ne rešava već reflektovano, nego da u samom startu spreči reflektovanje, što i ne može baš najbolje da se uradi sa tom veličinom, a i verovatno samim materijalom koji ne radi svoje onako kako bi želeli.

Dakle ideja je da sa izvora (pevača, instrumenta,itd) mikrofon pokupi zvuk, zvuk završi u ref. filteru i "nema" refleksija...nema šta da se reflektuje...ili je u značajnoj meri smanjeno.

Mislim da je ovo sve tu ne da bukvalno "nema" refleksije, već da se ona svede u "prihvatljivu" meru. Dakle, jedan praktično analogni "gate" sa nešto višim "floor-om"...

Mislim da Blaster pomenu da ima smisla pokušaj pravljenja. Možda i ima. Ipak, ovo jeste malo fensi rešenje, i zbog eventualnih klijenata itd, ali ako toga nema, mislim da skroz ima smisla. I ne mora oval, dovoljno je "široko V" sa 60-70'' (stepeni) neke goveđe izolacije (deblja azma ili kamena sa štofom preko), ali veće površine, tipa 2 panela po metar.

Evo, nek sam seljos, jbg, ali mislim da bi dobio najmanje isti rezultat ako ne i bolji, sa preko 100€ više u džepu.

silicon science
16-09-2014, 08:36 PM
Daklem, Boki i Blaster kazu da reflexioni filteri imaju smisla ako je visok minimum 1.5 metra i zahvata ugao od 180 stepeni i ako stoji iza mikrofona
Awacs isto tvrdi al obrnuto, odnosno slicno oko konstrukcije, ali razlicita postavka. On pusta prve refleksije da se dese, pa ih onda gusi filterom koji je ispred mikrofona, a iza pevaca. Bokijev pristup je da ukida prve refleksije.. Zar ne? Svakako verujem da u praxi oba principa rade posao, sve zavisi od oblika prostorije i reflexija..
Vracamno se na pocetak i na cinjenicu da ti paneli od pola metra mogu da zavrse posao, ako se scucuris kao mish i sapuces uspavanku :)

awacs
16-09-2014, 08:56 PM
Daklem, Boki i Blaster kazu da reflexioni filteri imaju smisla ako je visok minimum 1.5 metra i zahvata ugao od 180 stepeni i ako stoji...
Awacs isto tvrdi al obrnuto, odnossno slicno oko konstrukcije, ali razlicita postavka. On pusta prve refleksije da se dese, pa ih onda gusi. Bokijev pristup je da ukida prve refleksije.. Zar ne?

Svi pričamo manje-više isto: niko ne bi dao pare za vizuelno atraktivna rešenja koja se promovišu na internetu. Što je već samo po sebi off topic, pošto Nemania ne juri zvuk nego sliku, a mi zapeli za zvuk :) Čoveku u stvari treba reflexion filter koji ne radi ništa, a svi koji su do sada smišljeni ipak rade nešto. Jebiga.

Pozdrav,

Vasa

Nemania
16-09-2014, 09:37 PM
Ja sam licno zadovoljan sa ac tretmanom prostorije...
Evo bas pre nekih mesec dana sam radio aranzman tanji savic i darku lazicu (neki duet), sad treba da izadje, i trebalo je da se snimi sax...Poslali su mi snimke iz BB studija, koji ima pored uredjene akustike, i ssl od 99000evra (bese)...E taj sax je izasao sranje..kako snimak tako je lose i odsviran (to je manje vazno), pa sam to snimao kod mene i po nekom mom kriterijumu je izaslo mnogo bolje, i na jeftinijoj opremi i u manje dobro tretiranoj prostoriji...hteo sam da kazem da sam zadovoljan akustikom, koja naravno nije sjajna, tj moze biti bolja, ali mi vrsi posao tj ne trazim preko "leba pogacu.
Da imam prostora uradio bih gluvu sobu, al ga nemam :cry:, a i ne radim cesto ziva snimanja pa mi je ovo za sada ok...Nekad kao sto je sada slucaj, dodju ljudi kojima je bitno da izgled bude "fancy"-verujem da znate taj tip :) , iz tog razloga trazim taj filter, kao sto Vasa rece vise zbog estetike nego zvuka..Da se ja pitam, to mi nije potrebno, a sto se tice pravljenja, nemam kad da se u to upustam (ali verujem da se mogu dobiti dobri rezultati)..
Pa ako neko slucajno ima ( azeli da ga se resi) ili iskopa na netu neki reflexion za neke manje pare do 50-60e-70e, nek mi baci pm. Ili ako neko eventualno ima varijantu da naruci preko tomana
http://www.thomann.de/gb/the_tbone_micscreen_le.htm
Svidja mi se onaj Se electronic Space...ali je 350e! A za sundjer NE DAM tolike pare :)

awacs
16-09-2014, 09:51 PM
dodju ljudi kojima je bitno da izgled bude "fancy"-verujem da znate taj tip :) , iz tog razloga trazim taj filter, kao sto Vasa rece vise zbog estetike nego zvuka...

Kupi kristalne ča?e, mo?da čak i sa pozlaćenim rubovima. I neki malo vi?i stočić koji mo?e da stoji pored mikrofona. Stavi fikus u sobu. Ne zajebavam se.

Pozdrav,

Vasa

Nemania
16-09-2014, 10:10 PM
Kupi kristalne ča?e, mo?da čak i sa pozlaćenim rubovima. I neki malo vi?i stočić koji mo?e da stoji pored mikrofona. Stavi fikus u sobu. Ne zajebavam se.

Pozdrav,

Vasa

:thumbsup:

Nemania
16-09-2014, 10:20 PM
Malo off topic, moram jer se to desilo u par posta i ranije, pa mi nije jasno...
Sto ovde kad neko spomene narodnjake, i jos ako su "poznati" i imaju love, odmah neko krene da spusta i bude sakrastican..
Jbg, ja jesam zavrsio i akademiju i privatno sam u drugom fazonu, ali mora na necemu i da se zaradi..
Kako rekoh nemam gluvu sobu, i sad dodje lik i ja mu kazem pevas u reziji, sta ce da kaze...i ko ce se objasnjavati sa njim...zato mu stavim taj glupi filter, kazem mu da to menja gluvu sobu(jer je covek laik za te stvari) i svi zadovoljni. A spomenu mi da ga je video kad je bio kod jos jednog naseg aranzera (u kucnom studiju) koji dere kozu sa ciframa..

A za fikus nemam mesta. Hvala na savetu

BlasterMaster
16-09-2014, 10:34 PM
Daklem, Boki i Blaster kazu da reflexioni filteri imaju smisla ako je visok minimum 1.5 metra i zahvata ugao od 180 stepeni i ako stoji iza mikrofona
Awacs isto tvrdi al obrnuto, odnosno slicno oko konstrukcije, ali razlicita postavka. On pusta prve refleksije da se dese, pa ih onda gusi filterom koji je ispred mikrofona, a iza pevaca. Bokijev pristup je da ukida prve refleksije.. Zar ne? Svakako verujem da u praxi oba principa rade posao, sve zavisi od oblika prostorije i reflexija..
Vracamno se na pocetak i na cinjenicu da ti paneli od pola metra mogu da zavrse posao, ako se scucuris kao mish i sapuces uspavanku :)

:grin: hehee
neee , nisam ja reko da mora da bude minimum 1,5 metara... ovako, ja kazem zato sto sam ga koristio, duzi period bas taj se filter i znam kako radi :)
dakle da pojasnim da ne bude zabune, on nije od sundjera, ima i takvih resenja po netu za manje pare pa cak i neke smesne tipa stipaljkice drze onaj talasasti sundjer u tom nekom polukrug obliku za 50 evra (glupost)...
on se sastoji od 4 reflection pad-ova... koji imaju neku kazi ga plishanu oblogu a radi se o nekom malo guscem materijalu od azmafona ovako na dodir...pa onda imaju air gap, pa sa zadnje strane imaju isto neki materijal ali cini mi se jeftiniji da upija zvuk koji dolazi sa zadnje strane, pa air gap i na kraju perforirani metal, nesto kao da radi ko difuzor (mada to su gluposti vec jer kad kucnes od pozadi prstom to sito ono samo vec zvoni)
e ti padovi rade, ne rade bas da upijaju sve ko sto boki kaze, i ne rade po meni kao ni sto sE toliko hvali, veci jedan deo reflektuju nazad... a posto su ko satelitska antena, skupljaju vecinu u centar tog polukruga i oseti se taj sweet spot... zato uz njega ide i ona dole sina za pomeranje mikrofona napred nazad da bi korisnik mogo sebi da dozira tu mutnocu ili otvorenost...na netu su bila i merenja mislim da je na gs bio tread i neko je radio merenja sa onim mernim mickom kako radi na kojoj udaljenosti i koji je nivo suma koje frekvencije itd sto bi se reklo mitbasters stajl...
e sad, postoje i mnogo razlicitih resenja tih screen-ova, ima i onih koji odozgo imaju kapu, ima i trouglastih, ima i cetvrtastih, a ima i onih kod kojih se podesava precnik, tj imaju sarke sa zadnje strane i otvaraju se po potrebi... koliko izoluju dolazak zvuka sa zadnje strane to je pitanje, cini mi se da ih ljudi najvise uzimaju ko ima mali vokal booth a veliko staklo da nema one prve visoke refleksije direkt u mic od prozora...
a ovo za sweet spot, da dodam jos jedan primer koliko utice na zvuk... moj ortak radi neke tutorijale na tjubu itd, i treba ono da prica u onaj zoom rekorder neki i smetalo mu je sto "snima sobu" ... ja sam mu dao jedno parce azme, i on je zalepio na karton obican koji je savio isto kao i ovaj se filter, da kad prica u taj rekorder da mu se ne odbija od stola i zida itd itd, i samo od otvaranja i zatvaranja tog kartona imao je promene u zvuku... i od pomeranja skroz nazad zvuk je nekako postajao tamniji sa jacim refleksijama (sto je jelte i sasvim normalno)
dakle, ja iz iskustva kazem da moze da se oseti razlika ako se snima u manjoj sobi ili vokal booth-u gde su zidovi blizu, ali ta razlika u zvuku kod mene nije bila ogromna da bih kupio to cudo... a i da jeste do sad bi ga sam napravio a ne da odlazem ovoliko... ali isto tako kazem da ne upija sve, to nema sanse pa stoga kao i svaki materijal jedan deo i vraca. ne znam koliki je koeficijent u pitanju, mislim da na se sajtu moze da se nadje, upija kod vokala visoke i malo smanjuje noise na usnimku i to je to...

awacs
16-09-2014, 11:37 PM
zato mu stavim taj glupi filter, kazem mu da to menja gluvu sobu(jer je covek laik za te stvari) i svi zadovoljni. A spomenu mi da ga je video kad je bio kod jos jednog naseg aranzera (u kucnom studiju) koji dere kozu sa ciframa...

Vidi, sve je do tebe. Mo?e? i da mu ka?e? da je tvoj mikrofon ba? pravljen da stoji u re?iji, zbog neposrednijeg kontakta pevača i snimatelja. Ali ako ti je lak?e da juri? plehani fikus za mikrofon, mo?e i tako :)

Pozdrav,

Vasa