Log in

View Full Version : Buzz na mikrofonu na Scarlett Studio paketu

meelosh12
08-09-2014, 07:19 AM
Pozdrav dobri ljudi,

Imam jedan problem pa sam pomislio da mozda na ovom forumu mogu dobiti neki savet ili pomoc.

Nedavno sam pazario Focusrite Scarlett Studio paket. To je ovaj uredjaj http://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-studio

Kada sam instalirao sve kao po uputstvu na racunar prilikom snimanja glasa na mikrofonu, na snismku sam uocio prilicno jak i konstantan BUZZ. Ukoliko imate vremena mozete skinuti ovaj fajl i poslusati par sekundi o cemu se konkretno radi: https://www.sendspace.com/file/xzkgj0

Inace imam racunar sa win 8.1. Probao sam razne stvari da izvedem da vidim pa sam tako ustanovio da se to desava samo kad je mikrofon ukljucen u interfejs kablom naravno, a kada je kabl iskljucen, buzz se ne cuje (kada je preamp ukljucen). Mislio sam da je mozda do struje posto mi je racunar ukljucen na produzni kabl, onda sam ga iskljucio iz produznog i ukljucio direktno u uticnicu u zidu i isto je sve. Setao sam svuda po kuci i u drugim sobama i uticnicama i sve je isto.

Pada mi na pamet da je mozda do kabla ili samog mikrofona. Nemam mogucnosti da nabavim drugi kabl, tj da ga pozajmim, sem da ga kupim direktno pa isprobam, ali nesto mi se ne daju pare ako ce na kraju biti isto. Imam i garanciju i razmisljam se da ovaj uredjaj reklamiram ali reko da ne trcim pred rudu vec da vidim sa ljudima koji su iz ove price da li nesto znaju o ovom problemu.

Hvala unapred,
Milos

silicon science
08-09-2014, 07:52 AM
Za pocetak probaj da promenis usb ulaz u kompu gde si ubo kartu... Javice se neko od iskusniji sto se tice struje, al eto ovo mozes za pocetak.. Probaj sve ulaze

meelosh12
08-09-2014, 08:02 AM
Za pocetak probaj da promenis usb ulaz u kompu gde si ubo kartu... Javice se neko od iskusniji sto se tice struje, al eto ovo mozes za pocetak.. Probaj sve ulaze

Hvala ti na odgovoru :) da mislim da jesam probao u svaki port i nista, sve je isto nazalost

silicon science
08-09-2014, 08:22 AM
Hvala ti na odgovoru :) da mislim da jesam probao u svaki port i nista, sve je isto nazalost

Bilo bi dobro kad bi imao nekog drugara pa kod njega da probas mikrofon...

meelosh12
08-09-2014, 09:17 AM
Bilo bi dobro kad bi imao nekog drugara pa kod njega da probas mikrofon...

Sutra cu doneti opremu na posao pa cu isprobati :D

nikolaivanic
08-09-2014, 10:26 AM
ukljuci mick i snimi bez glasa to u sound forge... ukoliko je sav shum i buzz ispod 80db, podnosljivo je. Izvadi mick, pa snimi opet. Tu takodje treba biti bolje od -80db.
moguce da je filtracija u predpojacalu slaba, posebno za fantom -48V.
probaj sa dinamickim mikrofonom (iskljuci fantom) - takodje sve to snimi u forge, tu se dobro vidi nivo shuma, odnos signal shum i sl

meelosh12
08-09-2014, 10:51 AM
ukljuci mick i snimi bez glasa to u sound forge... ukoliko je sav shum i buzz ispod 80db, podnosljivo je. Izvadi mick, pa snimi opet. Tu takodje treba biti bolje od -80db.
moguce da je filtracija u predpojacalu slaba, posebno za fantom -48V.
probaj sa dinamickim mikrofonom (iskljuci fantom) - takodje sve to snimi u forge, tu se dobro vidi nivo shuma, odnos signal shum i sl

Za sada sam snimao u Acidu i Cubase i potpuno je ista stvar. Snimak koji sam imao sam tako poslao u studio na miksanje, gde su mi ljudi vratili i objasnili za taj buzz i da je snimak neupotrebljiv, tada sam i postao svestan toga. Mislim da se to cuje mnogo vise od -80, recimo do nekih -40db

Granata
08-09-2014, 08:47 PM
Snimak koji sam imao sam tako poslao u studio na miksanje, gde su mi ljudi vratili i objasnili za taj buzz i da je snimak neupotrebljiv, tada sam i postao svestan toga. Mislim da se to cuje mnogo vise od -80, recimo do nekih -40db

ne znam jesi li shta pojachavao snimak, al ovaj shum dostize preko -20db , i ne samo buzz vec i shushtanje, a krece od oko 100hz pa navishe.

meelosh12
09-09-2014, 06:37 AM
ne znam jesi li shta pojachavao snimak, al ovaj shum dostize preko -20db , i ne samo buzz vec i shushtanje, a krece od oko 100hz pa navishe.

Jesam kako nisam i isto sam to zakljucio, nesto def ne valja. Sinoc sam probao na laptopu opremu i to samo na bateriji bez struje, i desava se potpuno ista stvar. Tako da dolazim do zakljucka da nije do racunara niti do struje u kuci. Sta mislis sta je u pitanju, da li je vreme da proizvod reklamiram ili postoje jos neke opcije?

milanCHE
09-09-2014, 07:36 AM
Pozdrav dobri ljudi,

Imam jedan problem pa sam pomislio da mozda na ovom forumu mogu dobiti neki savet ili pomoc.

Nedavno sam pazario Focusrite Scarlett Studio paket. To je ovaj uredjaj http://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-studio

Kada sam instalirao sve kao po uputstvu na racunar prilikom snimanja glasa na mikrofonu, na snismku sam uocio prilicno jak i konstantan BUZZ. Ukoliko imate vremena mozete skinuti ovaj fajl i poslusati par sekundi o cemu se konkretno radi: https://www.sendspace.com/file/xzkgj0

......a kada je kabl iskljucen, buzz se ne cuje (kada je preamp ukljucen)......
Pada mi na pamet da je mozda do kabla .........

Hvala unapred,
Milos

ako ti je od neke pomoći,moj drug je imao identičnu stvar,samo sa drugim preampom....posle silnih zezancija i raznih drugih kablova,palo mi je na pamet da probam XLR kabl koji ja koristim....sam sam pravio sve svoje kablove,i evo desetak godina,ako ne i koju vi?e, ih koristim besprekorno....OBAVEZNO odradim jednu stvar koju sam imao prilike da vidim da često ne rade ni na nekim skupljim "brendiranim" - svaki kabl propisno "uzemljim",dakle videće? na shemi sliku 2 i biće ti jasno...pinove na mu?kim i ?enskim 1,2 i 3 sukcesivno povezujem svaki sa odgovarajućim sa svakim sa druge strane (npr. ako ti crvena ?ica u mikrofonskom kablu ide na ?enskoj strani na pin 2, onda ista ide i na pin 2 na mu?koj...ako druga (recimo plava) ide na pin 3 na jednoj, onda ista ide na pin 3 i na drugoj ....ako okolna "pletenica ide na pin 1 na jednoj, ista ide i na pin 1 na drugoj strani...ono ?to ja obavezno premerim unimerom je da li je pin 1 na kablu kratko spojen za oklop .tj.metalni deo-kući?te i ako nije,onda to obavezno uradim....dovoljno je sa jedne strane kabla....
sa takvim kablom NIKAD nisam imao nikakav problem,kamo li ?um,buzz i sl....

Pozzzz

meelosh12
09-09-2014, 09:19 AM
ako ti je od neke pomoći,moj drug je imao identičnu stvar,samo sa drugim preampom....posle silnih zezancija i raznih drugih kablova,palo mi je na pamet da probam XLR kabl koji ja koristim....sam sam pravio sve svoje kablove,i evo desetak godina,ako ne i koju vi?e, ih koristim besprekorno....OBAVEZNO odradim jednu stvar koju sam imao prilike da vidim da često ne rade ni na nekim skupljim "brendiranim" - svaki kabl propisno "uzemljim",dakle videće? na shemi sliku 2 i biće ti jasno...pinove na mu?kim i ?enskim 1,2 i 3 sukcesivno povezujem svaki sa odgovarajućim sa svakim sa druge strane (npr. ako ti crvena ?ica u mikrofonskom kablu ide na ?enskoj strani na pin 2, onda ista ide i na pin 2 na mu?koj...ako druga (recimo plava) ide na pin 3 na jednoj, onda ista ide na pin 3 i na drugoj ....ako okolna "pletenica ide na pin 1 na jednoj, ista ide i na pin 1 na drugoj strani...ono ?to ja obavezno premerim unimerom je da li je pin 1 na kablu kratko spojen za oklop .tj.metalni deo-kući?te i ako nije,onda to obavezno uradim....dovoljno je sa jedne strane kabla....
sa takvim kablom NIKAD nisam imao nikakav problem,kamo li ?um,buzz i sl....

Pozzzz

Ja sam slab sa tim stvarima oko elektronike i nisam mnogo shvatio sta si pisao ali ako bi tvoja metoda resila moj problem onda nemam sta da dodajem sem da te pitam gde i kako moze da se nabavi takav kabl koji ti radis?

milanCHE
13-09-2014, 09:30 AM
Ja sam slab sa tim stvarima oko elektronike i nisam mnogo shvatio sta si pisao ali ako bi tvoja metoda resila moj problem onda nemam sta da dodajem sem da te pitam gde i kako moze da se nabavi takav kabl koji ti radis?

izvini na malo kasnom odgovoru...ma ne radim ja to "velikoserijski" i komercijalno, sebi sam uradio svoje kablove, inace svakome elektricaru( elektronicaru),tv-audio serviseru kome pokazes onaj crtez bice jasno sta da proveri,tj.premeri.....i (na kraju krajeva) kako da ti napravi jedan propisan kabl....samo bi trebalo kupiti negde ,npr.u nekoj muzickoj radnju zeljenu duzinu kabla, jedan muski i jedan zenski xlr konektor (ja sam uzimao kvalitetne, firma "Neutrik")...i svaki od navedenih majstora po onoj shemi moze da ga napravi...ali najpre je najpametnije da ti proveri neko taj tvoj sto si dobio u kompletu....u krajnjoj liniji,ako si iz Bg-a, mogu ti posuditi na probu jedan moj,inace ih ne prodajem....
poz