View Full Version : EQ : radite li kalibraciju ...
alfom
03-09-2014, 01:54 PM
... u odnosu na pink & white noise?
DADDY Z
03-09-2014, 04:32 PM
ne
awacs
03-09-2014, 04:38 PM
... u odnosu na pink & white noise?
Ne razumem pitanje. Kalibraciju čega?
Pozdrav,
Vasa
alfom
03-09-2014, 09:58 PM
Ubih se tražeći na kojem je to videu. Imam ga i pronaći ću, svakako.
Elem, ovo je sadržaj :
gledao sam objašnjenje Nevovo gdje je prikazao 'crno na bijelo' da je (jedan) Waves EQ proizvodio šum. Čuo se samo na vrlo mnogo dB. Ali, jasno se vidio kako osciluje. Ustvrdio je da ovaj 'šum' remeti rad npr. kompresora iza tog eq-a.
Kanije, kada sam izučavao Studio One alate, ponovo sam imao priliku pregledati objašnjenje anulianja ove pojave upotrebom PreSonus Tone Generatora. Osim ostalih džidža-midža, ima presete za White i Pink noise, koji se koriste za kalibrisanje EQ-a. U konkretnom primjeru to je bila demonstracija kalibrisanja Waves PuigTec EQP-1A+MEQ-5 ekvilajzera.
Podešavani su mu 'dugmići' Atten ; za svaki opseg pojedinačno, kao i Atten Sel.
Pozicije koje su predstavljale polazište (umjesto nula) bi se snimilo kao preset, a onda bi se radila ekvilizacija od te tačke : podešavanje bostova i ostalih dugmića, u toku obrade trake. Oni 'Atten' više nisu dirani.
Rezultat operacije, odn. tvrdnja je, da je predpodešenjima anuliran uticaj šuma na plaginove koji slijede EQ.
Eto.
Svakako ću pronaći taj video. Ako ga nema na Youtube, postaviću ga negdje da se može preuzeti, odn. odgledati - naravno, koga ovo interesuje.
PoZzzz.
NIelectroy
03-09-2014, 10:05 PM
Hajde molim te postavi video, zivo me interesuje, ja sam mislio na kalibraciju sobe white noise-om i eq-om a ovo mi nije poznato. Neki Wavesovi pluginovi imaju sum pogotovo oni koji emuliraju analognu opremu. Sama zamisao kalibrisanja eq mi je cudna...u odnosu na sta se kalibrise? Pozz druze.
alfom
03-09-2014, 10:09 PM
Jakako da ću to postaviti. Potra?iću sutra u svojoj kolekciji tutorijala za Studio One. Vjerovatno je među njima.
A ganjali su polo?aj osciloskopa ; koliko se sjećam. OK. Sutra poslije ?ihte. :-)
silicon science
03-09-2014, 10:30 PM
Dal Alfom da cujemo malo mixove radove itd.. Znas teoriju prilicno, al o prakticnom delu slabo znamo sta radis :):) Ja tvrdim da jedno bez drugog ne idu, i nije provokacija ovo sto te pitam, vec me zanima...
Arthur
03-09-2014, 10:42 PM
taj šum je koliko ja znam namerno dodat kao deo analognog modelinga tih sprava, i sve posledice koje on izazivaju ide u rok te službe. Besmisleno mi je anulirati to, već jednostavno koristiti druge plugove poput FAB, Melda i koječega koji nisu modeling. A čak mislim da se to anulira i sa gašenjem ANALOG opcije koje ima na većini tih Waves plugova koji su modeling, te mi se čini da je cela priča prilično palamuđenje radi palamuđenja. Ima mnogo lepih i preciznih hirurških alata, ovo su simulacije matorih sprava i njihovog šarma :)
alfom
04-09-2014, 06:13 AM
Dal Alfom da cujemo malo mixove radove itd.. Znas teoriju prilicno, al o prakticnom delu slabo znamo sta radis :):) Ja tvrdim da jedno bez drugog ne idu, i nije provokacija ovo sto te pitam, vec me zanima...
... a traženje je povezano sa ovim što mi je nejasno oko kalibracije eq-a, jer se tiče procesora kojeg koristim.
Radove je lako pronaći ; ima kamara linkova data na Rumskom, a da ti zadovoljim znatiželju, evo ova dva :
https://soundcloud.com/alfom/zaalicemaster4-gmt-25112013-r
https://www.indabamusic.com/opportunities/telefunken-multitrack-sessions-live-mixing-contest-11-jessica-childress-slow-down/submissions/609fb218-32e5-11e4-9564-22000b238357
Hajd', evo ti i ovo ; ja - klavijaturista otsvirah gitare :
https://soundcloud.com/alfom/zvijezdasjeveramix-03092013-3
Nadam se da sam ti zadovoljio zanimanje.
PoZzzz. iz Ljute Bosne. :-D
silicon science
04-09-2014, 08:45 AM
... a traženje je povezano sa ovim što mi je nejasno oko kalibracije eq-a, jer se tiče procesora kojeg koristim.
Radove je lako pronaći ; ima kamara linkova data na Rumskom, a da ti zadovoljim znatiželju, evo ova dva :
https://soundcloud.com/alfom/zaalicemaster4-gmt-25112013-r
https://www.indabamusic.com/opportunities/telefunken-multitrack-sessions-live-mixing-contest-11-jessica-childress-slow-down/submissions/609fb218-32e5-11e4-9564-22000b238357
Hajd', evo ti i ovo ; ja - klavijaturista otsvirah gitare :
https://soundcloud.com/alfom/zvijezdasjeveramix-03092013-3
Nadam se da sam ti zadovoljio zanimanje.
PoZzzz. iz Ljute Bosne. :-D
Sve jasno :wink: thnx
alfom
04-09-2014, 06:33 PM
Evo, raja :
http://www.filedropper.com/11analyzingeqshd
PoZzzz.
p.s. Ako ne neko radio ove zahvate, molim za komentar.
awacs
04-09-2014, 06:55 PM
Evo, raja :
http://www.filedropper.com/11analyzingeqshd
PoZzzz.
p.s. Ako ne neko radio ove zahvate, molim za komentar.
Po cenu da ispadnem glup u dru?tvu priznajem da u ovom videu nisam primetio ni?ta od onoga ?to si ti ranije napisao, a ponajmanje nekakvu ?kalibraciju? :confused:
Pozdrav,
Vasa
DADDY Z
04-09-2014, 09:01 PM
...mi se čini da je cela priča prilično palamuđenje radi palamuđenja...
+1
Pogledao sam video.
Ovo nije kalibracija nego mjerenje frekvencijskog odaziva.
Ja to radim često sa analognim spravama.
Metoda koju je ovdje na video pokazao je malo čudna jer koristi brzi sweep sinus generatora, a to se zapravo puno bolje napravi sa konstantim generatorom pink noise-a.
I to se zove frekvencijska transfer krivulja.
Ono što se u ovom sistemu mjerenja ne vidi, a jako je bitno, je koliki je fazni pomak.
Al ne vidim smisao zašto bi se ovo uopće radilo s pluginovima?!
To je metoda kojom se hardverske sprave kalibriraju, dakle otvori im se hauba i po raznim trimerima šarafi dok se ne dobije da sprava reagira na knobovima onako kako treba. A kod plugina toga nema. Ne možeš plugin otvoriti ispod haube!
Ja to obično radim sa Smaart7 softverom...
NIelectroy
05-09-2014, 12:53 PM
VST Plugin Analyser odlical alat za te stvari!
alfom
05-09-2014, 05:33 PM
Ja sam ovu proceduru razumio kao postupak sličan onom što je Shot opisao u svom postu. Također je vrlo moguće da sam pomiješao babe i žabe, pa ću se onda priključiti i awacsovom pridjevu.
Iz demonstratorovog prikaza sam razumio da je :
- izvršio analizu digitalnog signala koristeći Voxengo Span analizator.
- izvršio posmatranje djelovanja odabranog eq-a kada su mu dugmići nulovani,
- razliku dvije ordinate po vrijednostima apscise je smatrao 'šumom' eq-a kada je nulovan (ne bi trebao da djeluje na signal).
- izvršio predpodešenje dugmićima Att. i Att Sel. po opsezima, za vrijednosti boost = 0, tako da krivulju eq-q (doduše odokalno) približi krivulji signala očitanoj u Voxengo Span (to bi bili Shotovi trimeri).
- snimi stanje štelovanja kao preset.
- dalje koristi eq ne dirajući ovako pretpodešene trimere.
Ovo sam izradio kao preset za StudioOneEqPro koji postavljam na miks master bus. Uradio sam ovako jedan miks 'na slušalice'. Aktivirao sam ovaj eq preset tek nakon miksanja (bez ovoga), te 'domiksao' projekt.
E, sad, ako će ovo odrediti lijepljenje awacsove bojazni, ali na mene, neka. :-)
Ako se radi o 'palamuđenju' proizvođača, probao sam i 'slučaj' iznio pred sve vas. Od ovoga ne može da bude baš nikakva korist ; bilo da valja, bilo da je palamuđenje proizvođača. Bitno je saznati primjenjivost postupka. Valja-valja ; ne valja-ne valja. I ok. :-)
Ma totalno si krivo sve shvatio!
Ja uopće ne razumijem što si ti ovdje napisao!
Nije nikakava kalibracija - samo je pogledao što radi taj EQ. Pustio je u njega (pogrešan) signal i pogledao odaziv na frekvencijskoj krivulji. I to sve napravio baš na Pultecu jer se zna da on ima nejasne kontrole, posebno to u low endu sa istovremenim podizanjem i spuštanjem gaina.
Nemaš tu šta sejvati presete. Poanta je da samo pogledaš što se događa. Ništa ne možeš promijeniti. Točnije - svaki puta kada postaviš iste pozicije imat ćeš istu količinu dizanja i spuštanja frekvencijskih područja.
Sasvim je druga prića kada se to radi s analognim EQ-om.
Na analogiji imaš sklop koji recimo diže i spušta neko frekvencijsko područje. Recimo da si na prvom bandu odvrnuo potenciometar od gaina do kraja u smjeru kazaljke na satu. Na prednjoj ploči uređaja je odštampano da piše +10db. Onda ti pogledaš da li je signal stvarno podignut za +10db i ovaj ti pokaže da nije nego je za +11.9db. Pa uzmeš šarafciger i na odgovarajućem trimeru unutra navrneš da ti to bude baš točno +10db. Ili na nekom drugom trimeru namjestiš da taj vrh bude baš recimo 750 Hz kako piše na front panelu a ne nekih 790 Hz koliko recimo izmjeriš.
I opet ću ponovit što sam prije napisao - ovo se radi s konstantnim pink šumom.
I radi se tako da dva kanala šalju isti identični signal, na jednom kanalu je ukopčan EQ a drugi nema ništa. Jedan s drugim se oduzmu, ostane samo njihova razlika - dakle ono što je EQ napravio, i zatim se to namješta.
Ako je softverski, ova procedura može služiti samo programerima da modificiraju kod da dobiju dočne rezultate kao što im piše na GUI-u.
Uglavnom... batali se toga i SLUŠAJ što radi EQ a ne kako to izgleda. A ako te baš zanima kako izgleda, onda ti je FabFilter Pro-Q lijepše nacrtan!
Arthur
07-09-2014, 07:02 PM
ne bi ja to ni na analognim spravama dirao.. :) jednostavno, vrti ga na uvo, dok ne zazvuči
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.