PDA

View Full Version : Problem Shuma

Nemania
25-08-2014, 08:22 PM
Koristim C414 xl2, preamp i comp (koji sada nisu bitni i oni idu u Liquide saffire 56.

Desava se da se periodicno kada se koristi mikrofon cuje veliki sum. To se tako pojavi traje 5 min, onda ja kao nesto uradim, tipa restartujem audio interface, ili daw i slicno...i to posle proradi (e sad da li je zbog tog mog cackanja ili samo od sebe ne znam).
Prvo sam mislio da je kabl u pitanju, medjutim nije, pa sam mislio da nije ulaz na kartici, probao sam i na drugim, svuda isto..
E sad se svelo na dve stvari na koje sumljam:
1. Ili su novi driveri (saffire mix control 3,4) jer kako sam ih instalirao od tada je pocelo ovo da se desava...A nemoguce je vratiti na predjasnju verziju.
2. Ili mikrofon nesto nije u redu. (A ne nam sto, jer ga stvarno reeetko koristim, uvek je u originalnoj kutioji, i sto se kaze, mazen je i pazen)..

E mozda bi moglo biti i nesto trece, da li neko ima ideju sta da radim.

P.s. Nezahvalno je probati sa drugim mikrofonom, jer ponekad se desava da ovaj radi svo vreme i da ne dodje do suma, a nekada prodje i dva-tri sata da bi se desio sum i to traje pet minuta..i kako sam vec gore opisao

Nemania
25-08-2014, 11:34 PM
Probao sam isti mikrofon na drugi audio interface jedno pola sata i sve radi ok.
Da li je moguce da je do drajvera, ili mozda cak zbog struje? Mada mi je interfejs prikljucen na power conditioner (ako to ima ikakve veze)

spartakus
26-08-2014, 06:21 AM
Ja mislim da nije do interfaca,a ni do drajvera.a da ti sluchajno mic ne pokupi shum od klime ili od kompa(napajanje,kuleri)..

Bockie
26-08-2014, 07:39 AM
Hmm... Mo?e biti mic...kapisla...

Mo?da ne?to do drivera eventualno, ali opis mi miri?e na mic...

silicon science
26-08-2014, 07:44 AM
Probao sam isti mikrofon na drugi audio interface jedno pola sata i sve radi ok.
Da li je moguce da je do drajvera, ili mozda cak zbog struje? Mada mi je interfejs prikljucen na power conditioner (ako to ima ikakve veze)

Probaj duze da radis na nekom drugom sistemu (kompu), ceo jedan dan.. Naravno obavezno da drugom audio interfejsu...ako se ponovi problem, mikrofon je.. Ako ne, onda je sistem. Moras ici metodom eliminacije, a ovo ti je najlaksi nacin :wink:

Nemania
26-08-2014, 09:16 AM
Pa probao sam povezao sam mikrofon sa klavijaturom (fantomom),on ima sopstveni audio interface, i koristio ga pola sata-sat, (znaci bez koriscenja kompjutera i focusrite interfacea) pri tom ga i malo protresao, medjutim sve je bilo ok. Nije od klime sum i sl..ni je tog tipa sum, ne znam kako da opisem, kad se to desi zvuk izlazi kao na primer na nekom jeftinom kineskom mikrofonu,ili nekom najeftinijem mic za komjuter, probija, deformise se..nije sum tipa klima..
I meni izgleda kao mic, ali izgleda da nije. I kazem to je pocelo da se desava otkada sam updateovao novi mix control.

awacs
26-08-2014, 11:17 AM
Kad ti se to desi isključi i posle desetak sekundi ponovo uključi fantomsko napajanje (+48V) na preampu. Prethodno stišaj monitore, naravno. Pa javi šta se dešava.

Pozdrav,

Vasa

Nemania
26-08-2014, 11:40 AM
Kad ti se to desi isključi i posle desetak sekundi ponovo uključi fantomsko napajanje (+48V) na preampu. Prethodno sti?aj monitore, naravno. Pa javi ?ta se de?ava.

Pozdrav,

Vasa

Mislis zbog preampa ili mikrofona?

Ako je zbog preampa, nije do njega, jer sam probao mikrofon i preko fantomskog napajanja preampa i preko preampa na samom audio interfaceu, i isto se desava

awacs
26-08-2014, 12:14 PM
Mislis zbog preampa ili mikrofona?

Ako je zbog preampa, nije do njega, jer sam probao mikrofon i preko fantomskog napajanja preampa i preko preampa na samom audio interfaceu, i isto se desava

Pa onda je do mikrofona, nema tu puno pameti. Imao sam slična iskustva. Teoretski može da bude i do lošeg ili nestabilnog fantomskog napajanja, ali ne verujem da su oba preampa baš toliko sjebana.

To što si opisao (promena frekventnog opsega itd.) liči na ono što se dešava sa kondenzatorima kad su pri izdisaju. Uklj/isklj ih „šlogira” (resetuje) pa onda neko vreme rade kako treba. A kapisla u mikrofonu se praktično ponaša kao kondenzator, jel da?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Možeš i da probaš da zameniš mikrofonski kabl (i probaš takođe sa oba preampa), pošto je moguće i da žica preko koje ide +48V pravi smetnje...

Nemania
26-08-2014, 12:18 PM
Pa onda je do mikrofona, nema tu puno pameti. Imao sam slična iskustva. Teoretski mo?e da bude i do lo?eg ili nestabilnog fantomskog napajanja, ali ne verujem da su oba preampa ba? toliko sjebana.

To ?to si opisao (promena frekventnog opsega itd.) liči na ono ?to se de?ava sa kondenzatorima kad su pri izdisaju. Uklj/isklj ih ??logira? (resetuje) pa onda neko vreme rade kako treba. A kapisla u mikrofonu se praktično pona?a kao kondenzator, jel da?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Mo?e? i da proba? da zameni? mikrofonski kabl, po?to je moguće i da ?ica preko koje ide +48V pravi smetnje...

Ali stvar je u tome, sto kada nije u bilo kakvoj konekciji sa focusrite onda radi kako treba..jbg jedino da je to slucajnost..Ne znam sto bi bio mic pred izdisajem, kad sam ga novog kupio i veoma malo koristio..

Jos jedno pitanje, kako se updajtuje firmware na focusrite-u?

awacs
26-08-2014, 12:31 PM
Ali stvar je u tome, sto kada nije u bilo kakvoj konekciji sa focusrite onda radi kako treba..

Čekaj, znači kad ubodeš preamp direktno u monitore, ili kako?

Ne znam sto bi bio mic pred izdisajem, kad sam ga novog kupio i veoma malo koristio..

Ne, ne, ne mora da znači da je mic pred izdisajem, malo sam se pregrubo izrazio. Hteo sam da kažem da se to dešava I kad su kondenzatori pri kraju životonog veka. Imao sam takva iskustva sa (skupim) mikrofonima koji su u zdravlju i veselju radili još par decenija, jedino što se to nije dešavalo baš tako često...

Pozdrav,

Vasa

Nemania
26-08-2014, 12:42 PM
Čekaj, znači kad ubode? preamp direktno u monitore, ili kako?

Vasa

Kad ukljucim Roland fantoma g, on nazad ima ulaz za mic i svoje 48v fantomsko napajanje, ubodem mic u njega, i snimam audio trake direktno u fantoma i to se ne desava.

Da nije do struje?...I ako neko zna kako se updatuje firmware za ovaj focus, nek napise

silicon science
26-08-2014, 01:26 PM
Kad ukljucim Roland fantoma g, on nazad ima ulaz za mic i svoje 48v fantomsko napajanje, ubodem mic u njega, i snimam audio trake direktno u fantoma i to se ne desava.

Da nije do struje?...I ako neko zna kako se updatuje firmware za ovaj focus, nek napise
Ako si testirao samo pola sata preko Rolanda, moguce da nije stiglo da zashumi :wink: Trebas malo strpljenja i odvojiti vise sati za testiranje na sintu.. ako se i tu desi, 100% je majk.

nikolaivanic
26-08-2014, 07:51 PM
koliko je stara kartica? Ubadas mick direkt u nju?
Ja sam imao slican problem
pogledaj wave form od snimka, kako izgleda? dal se spustio nivo, povecao shum? ima li prekida ?
Ja sam to izlecio na mojoj delta 1010 ponovnim prelemljivanjem konektora i ciscenjem ulaza/izlaza-dzekova sa kontakt sprejem

Nemania
26-08-2014, 11:08 PM
koliko je stara kartica? Ubadas mick direkt u nju?
Ja sam imao slican problem
pogledaj wave form od snimka, kako izgleda? dal se spustio nivo, povecao shum? ima li prekida ?
Ja sam to izlecio na mojoj delta 1010 ponovnim prelemljivanjem konektora i ciscenjem ulaza/izlaza-dzekova sa kontakt sprejem

Kartica je skoro nova. Nebitno da li je mic direkt u nju ili preko preampa pa u line in kartice, to se desava. Da spusti se nivo signala, ima suma ali vise je zvuci kao da probija kao sto sam opisao gore, nema prekida.
Bas danas sam preinstalirao drivere/softwer,taj mixcontrol. Ukljucio sam mic jedno sat ipo i nije se desilo to,sto ne znaci da nece. (Jer sam i ranije vec radio reinstalaciju,pa jedno vreme toga nije bilo,pa ponovo se desilo).

Poslao sam mail focusrite, izmedju ostalih pitanja pitali su me koji firmware imam. E sad ja sam gledao na netu,ali ne mogu da nadjem kako se updatuje taj firmware, da li se on updatuje u sklopu update mix control-a ili posebno i kako?

hofmann
27-08-2014, 08:09 AM
mozda zato sto djubrad u nasim prodavnicama menjaju nove kapsule za stare iz svojih studija. Onda ti dodjes kuci i cudis se kako nov mikrofon a zvuci ko kinez :grin:

mozda treba da ga testiras, znam za jedan slucaj gde je covek proverio krivu mikrofona i ispalo je da je kapsula odsvirala ko zna koliko sati a mikrofon nov. To ti je magija i to crna magija druze :banghead:

silicon science
27-08-2014, 09:16 AM
mozda zato sto djubrad u nasim prodavnicama menjaju nove kapsule za stare iz svojih studija. Onda ti dodjes kuci i cudis se kako nov mikrofon a zvuci ko kinez :grin:

mozda treba da ga testiras, znam za jedan slucaj gde je covek proverio krivu mikrofona i ispalo je da je kapsula odsvirala ko zna koliko sati a mikrofon nov. To ti je magija i to crna magija druze :banghead:

Uveo bih smrtnu kaznu za takve ljude :wink:

Bockie
27-08-2014, 10:02 AM
Auh...Joj, ljudi...

Mogu da se složim da kojekakvi ljudi rade po radnjama, i ja sam radio u tom poslu, bio poslovođa...ali da imaju vremena da se time bave...pa de bi im kraj bio! Pa servis koji to radi košta itd!

Prvo, ne postoje 2 mikrofona sa istom "krivom". Koliko god da koštaju.
I kad kupiš "matched pair", to znači da je fabrika uparila dva mikrofona sa najpribližnijom, a ne istom "krivom".

Drugo, kada kupiš iole ozbiljan mikrofon, dobiješ njegovu specifikaciju i sve podatke, pa ako se ne slaže, imaš garanciju. Kinezi od 100e uglavnom kažu da u nekom procentu varira od grafikona jer ne testiraju komadno.

Ako si kupio u "spavaćoj sobi" a ne u radnji...onda jbg...:rolleyes:

I dalje mislim da je mic. Jedini kome bih smeo da dam takav mic je Loop servis u NS, ovlašćen za Harman (kojem pripada i AKG)... Ako se isti problem ponavlja na različitoj opremi, onda je mic. Naravno proveriti konektore, pinove na xlr, tastere na mikrofonu, da li se dešava samo u nekim podešenjima itd...

Ovako se isto ponašala jedna AT 4040, ganc nova, u radnji...kad smo je testirali pred prodaju. Spakovana, poslata nazad proizvođaču, dobili nazad novu. Case closed.