View Full Version : Sirina vokala
StevicaNish
16-08-2014, 06:30 PM
Pozdrav ljudi mucim muku vec neko vreme sa ovim, pokusacu da objasnim. Kako dati malo ali bas malo sirine vokalu tj. da nije sterilno u centru? :grin:
Bockie
16-08-2014, 07:00 PM
Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.
Da, pratećim vokalima. (ne kao za npr Severinu ili Cecu) To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u današnje vreme i edituju istom tehnikom. Može npr šapat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati.
Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "širenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na šta prvo pomisliš, već daleko, daleko skuplje i bolje itd...
Takođe neki od stereo widener plagova može. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uopšte)...
Možeš takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa pošalji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd.
Kako god, budi maštovit ali vodi računa o fazama.
Drži "phase scope" na masteru i proveravaj da ne beži previše, jer će vokal tonuti u ukupnoj slici u protivnom, tj, gubiti prezentnost...
Poz'
StevicaNish
16-08-2014, 07:49 PM
Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.
Da, pratećim vokalima. To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u dana?nje vreme i edituju istom tehnikom. Mo?e npr ?apat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati.
Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "?irenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na ?ta prvo pomisli?, već daleko, daleko skuple i bolje itd...
Takođe neki od stereo widener plagova mo?e. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uop?te)...
Mo?e? takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa po?alji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd.
Kako god, budi ma?tovit ali vodi računa o fazama.
Dr?i "phase scope" na masteru i proveravaj da ne be?i previ?e, jer će tonuti u ukupnoj slici, tj, gubiti prezentnost...
Poz'
Hvala Bockie, probacu da nadjem Roland dimension D plugin, bas me interesuje kako to radi.
StevicaNish
16-08-2014, 07:55 PM
Hvala Bockie, probacu da nadjem Roland dimension D plugin, bas me interesuje kako to radi.
Bockie nasao sam ERS Dimension D v1.0 plugin koji je replika od Rolanda, ima 30 dana demo tako da cu da ga isprobam.
Bockie
17-08-2014, 12:19 AM
Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/-b_4cEAJrWA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
BlasterMaster
17-08-2014, 01:01 AM
ej ljudi bez zebancije i ja imam pitanje za ovu temu ali ne vezano za softver
koji hardver uredjaji koje ste koristili da su vam ostali u dobrom secanju za "sirenje" tog zvuka, pricam o ovim procesorima sto su sad aktuelni, eventualno neki compresori sa tim thicken/expand opcijama da su vam lepo zavrsavali poso? kako se ponasaju ovi tc electronic/ tc helicon jel ima nesto tu kvalitetno, cini mi se da sam na par ono klipova vido da sa harmonizerima i ono auto bekovima ima i tih opcija za sirinu pa lepo legne na vokal bez mnogo muke... jel probao neko nesto kvalitetno da preporuci?
StevicaNish
17-08-2014, 01:52 AM
Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/-b_4cEAJrWA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Bockie hoces da kazes da su ta 2-3 vokala tako panirani da se dobije taj efekat? Ja evo isprobao bx_stereomaker, ja prosirim malo ali ipak nije to to, nekako mi vokal postane mutniji kao da izgubim visoke tonove koji daju zraka vokalu, ali mi se svidja sto vokal nekako izadje ispred matrice, tako nekako... :grin:
i hteo sam da dodam da je vokal od ovog pevaca cista perverzija, nemam pojma ko je to producirao ali je pravi el producente. :)
Moritz
17-08-2014, 08:20 AM
Kljucna rec je Haasov efekat...prokopaj malo po netu, igraj se , istrazuj i saznaces kako se siri vokal. Nije fora da ti pecamo ribu vec da naucis kako se peca :)
Bockie
17-08-2014, 08:45 AM
nekako mi vokal postane mutniji kao da izgubim visoke tonove koji daju zraka vokalu, ali mi se svidja sto vokal nekako izadje ispred matrice, tako nekako...
Aha, zato kažem - obrati pažnju na faze!
I sve što rekoh, nije samo da se jedna tehnika koristi, već sve kombinuju zajedno itd...
Za ovaj video...to je Nek, proslavio se na San remu pesmom - Laura non ce... A ovo je kompozicija Sei non ami iz hmmm....2010..11..12..?!? No nek ipak ostane u domenu kolokvijalne rasprave kako su dobili ovakav vokal, ipak nisam bio na snimanju...:wink:
Svakako zaboravite na jedan "magični alat" koji će sve da reši, zagrejte stolice i radite...
silicon science
17-08-2014, 09:23 AM
Ja za to ne koristim nikakav efekat, vec rucno namestam kasnjenje koje zelim :) Kao sto Moritz i Boki rekoshe, phase is the key :wink: I naravno, phase scope i nachuljene ushi
awacs
17-08-2014, 01:06 PM
Jbš phase scope. Uši, mono check i EQ na tim „krilima od vokala”. Ovo poslednje (EQ) je po meni najvažnije. Uopšte nije nužno da sve frekvencije budu široke da bi se dobio utisak širine, naprotiv. Na primer, proširiš samo frekvencije u kojima je „telo” vokala (300-600Hz), a ne one u kojima su razgovetnost i „vazduh” (>1Khz). I proučiti „Haasov efekat (http://en.wikipedia.org/wiki/Precedence_effect)”, naravno :)
Pozdrav,
Vasa
Rhino
17-08-2014, 02:15 PM
Mono check je najbolji phase scope u ovom slucaju. Ako pretjeras, mono provjera ce ti jasno reci u vidu 'ponistavanja'..
Sto se tice sirenja 'body-ja' vokala, cesto koristim tu tehniku pri stackingu, plus duplexe, terce ili stogod vajam eq-om za malo 'hiss-a' ili sto vec trazim u datoj situaciji..
A ponekad i nista slicno... Sve zavisi od situacije i onog sto zelis da postignes.
spartakus
19-08-2014, 10:09 AM
Takodje obavezno probaj uadov pultec pro,on totalno ozivljava glas,kao ni jedan eq(po mom mishljenju)
rale_
19-08-2014, 05:55 PM
Eventide
Moritz
19-08-2014, 06:56 PM
Eventide
I to bilo koji ;)
StevicaNish
19-08-2014, 08:58 PM
Takodje obavezno probaj uadov pultec pro,on totalno ozivljava glas,kao ni jedan eq(po mom mishljenju)
Hvala spartakus, nemam od uada ali imam waves-ov pultec eq. :)
StevicaNish
19-08-2014, 09:00 PM
Eventide
A sta je to Eventide? :wink:
Moritz
19-08-2014, 11:25 PM
Zezas il si ozbiljan?
StevicaNish
20-08-2014, 12:28 AM
Zezas il si ozbiljan?
Koliko sam skapirao to je Harmonizer i delay? :wink:
Moritz
20-08-2014, 06:39 PM
Delimicno si u pravu, sustina je da je Eventide ( bilo koji od uredjaja) klasa i prica za sebe. Istina je da su najpoznatiji po specijalnim efektima ( prostorima ) i harmonajzeru ali realno jedina FX masina koja zasluzuje naziv "magicna kutija" jer sve sto izadje iz Evetide procesora dobja totalno drugaciju dimenziju
Poslusaj ovaj demo pa ces steci pravi utisak http://eventide.com/Home/Eventide/AudioDivision/Products/Harmonizer%20Effects%20Processors/H8000FWAudio.aspx
StevicaNish
20-08-2014, 09:46 PM
Delimicno si u pravu, sustina je da je Eventide ( bilo koji od uredjaja) klasa i prica za sebe. Istina je da su najpoznatiji po specijalnim efektima ( prostorima ) i harmonajzeru ali realno jedina FX masina koja zasluzuje naziv "magicna kutija" jer sve sto izadje iz Evetide procesora dobja totalno drugaciju dimenziju
Poslusaj ovaj demo pa ces steci pravi utisak http://eventide.com/Home/Eventide/AudioDivision/Products/Harmonizer%20Effects%20Processors/H8000FWAudio.aspx
Sad sam poslusao i mogu reci da je neverovatno dobro, primetio sam da imaju i njihove plaginove da li su i oni ovako dobri?:wink:
Filip_
21-08-2014, 06:47 PM
Sad sam poslusao i mogu reci da je neverovatno dobro, primetio sam da imaju i njihove plaginove da li su i oni ovako dobri?:wink:
Nisu koliko i hardver, ali svi vlasnici su poskidali i njih kad su free bili :rolleyes:. Prijatno iznenadjuju, barem ono sto sam ih probao (UltraChannel posebno) ...iLok obavezan koliko se secam...
P.S. - Nikakav harver ili softver nece naciniti cudo od vokala...ukoliko se pravilno ne upotrebe mogu i pogorsati stvari...
Moritz
21-08-2014, 08:50 PM
nikakav harver ili softver nece naciniti cudo od vokala...ukoliko se pravilno ne upotrebe mogu i pogorsati stvari...
+1
alfom
03-09-2014, 01:59 PM
Ima i stara tehnika : usnimi dva puta i zalijepi.
Ne?to od preporuka za VST ima ovdje :
http://www.kvraudio.com/product/vocal-spread-by-mildon-studios
http://www.soundonsound.com/sos/mar09/articles/stereotechnique.htm
http://blog.wavosaur.com/5-free-vst-effects-for-voice-doubler-chorus-pitch-changer/
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.