View Full Version : Kick u drum grupu ili odvojeno?
Djono
05-08-2014, 12:36 PM
Interesuje me kako najcesce grupisete drum trake, odnosno da li ih procesuirate sve zajedno, ili u zavisnosti od tipa instrumenta ili ih uopste ne tretirate zajedno? Najvise me interesuje da li kick drum tretirate odvojeno od grupe ili zajedno, ili eventualno sa basom?
awacs
05-08-2014, 04:12 PM
Jel pričamo o ?ivom bubnju ili o elektronskoj muzici?
Pozdrav,
Vasa
Djono
05-08-2014, 07:50 PM
O elektronskoj muzici, konkretno produciram house, tech-house, chicago house.
awacs
05-08-2014, 08:09 PM
E, onda se izvinjavam. Ne razumem se u te ?anrove :ups: :)
Pozdrav,
Vasa
DaBear
05-08-2014, 08:28 PM
O elektronskoj muzici, konkretno produciram house, tech-house, chicago house.
za ovu muziku - odvojeno...
Djono
05-08-2014, 08:58 PM
DaBear, kako ih grupises tacno? Jel kick posebno, pa sve ostalo u jednu grupu, ili drugacije?
LA-2A
05-08-2014, 11:17 PM
ja grupe pravim samo zbog side chain-a, jednu do dve grupe, ta druga je obicno za lidove, dok je prva za basove i ostalo :)
Filip_
06-08-2014, 12:08 AM
Jel kick posebno, pa sve ostalo u jednu grupu, ili drugacije?
Zavisno od broja elemenata u miksu. Najcesce (meni licno) ide odvojeno kick (pravim pazljivo mesta kod EQ-a za ostale elemente - bas, subbass, sta vec ima a da se poklapa frekvencijski). Kod dram muzike, recimo ambient ili liquid drum varijanti cesto kick ide zajedno u grupi sa ostatkom posto je cela drum sekcija vise pasivna nego sto dominira.
Ima dosta primera kod elektronike gde valja staviti sve u grupu, a opet ima i gde valja izdvojiti. Zavisi od prirode kick-a/bas bubnja i ostalih elemenata...za varijante tech-house-a cesce ide odvojeno posto je kick tu (pored bass-a) jako bitan (odabir dobrog sample-a, pazljivi layer-ing ako ih ima vise, odvojeni mono eq-ing...). Govorim iz svog iskustva...
Arthur
06-08-2014, 12:45 AM
ja ama baš sve stavljam u grupe. imam minimum 20 stereo grupa za normalnu bendovsku pesmu. I nevezano od žanra, tako mi je preglednije i daje mi više opcija za jelte, grupno tretiranje. imam 5 pod grupa na bubnju koje idu u zajedničku grupu Bubanj. po minimum 2-3 grupe za gitare, i minimum isto toliko za vokale.
Arthur
06-08-2014, 12:45 AM
a uopšte ne mora ovako da se radi, već kako ti prija.
spartakus
06-08-2014, 09:50 AM
Moj savet taj kik drum gledaj kao poseban instrument i ja takodje kao i artur 10grupa i vishe..
Djono
06-08-2014, 11:05 AM
Kako najcesce procesuirate drum grupu? Da li se odlucujete na blagu kompresiju u "glue thing togehter" fazonu, eventualno paralelnu, saturacija ili nesto sasvim trece?
spartakus
06-08-2014, 11:14 AM
ja stavljam 1176,nego najbolje je da se oslanjash na sluh i da pazish na raspored pluginova,kojim redosledom ih redjash
Djono
06-08-2014, 11:42 AM
ja stavljam 1176,nego najbolje je da se oslanjash na sluh i da pazish na raspored pluginova,kojim redosledom ih redjash
Ciju emulaciju 1176 koristis?
spartakus
06-08-2014, 03:13 PM
Koristim uadov 1176ln,nego moj savet ti je da drzish kik odvojeno od dobosha i ostalih drangulija(koje sachinjavaju ritam sekciju).e sad to je moje mishljenj..
Djono
06-08-2014, 03:34 PM
Licno, drzim ih odvojeno. Sta mislis o blagom sidechainu na toj drum grupi odvojenoj od kicka?
silicon science
06-08-2014, 03:37 PM
Licno, drzim ih odvojeno. Sta mislis o blagom sidechainu na toj drum grupi odvojenoj od kicka?
Ljudi, pricate napamet.. Da postoji receptura sva bi muzika zvucala isto.. Ok, kapiram, mladi ste, volite kuckanje, drustvene mreze itd. al savet iz najbolje namere je da pocnete da kacite audio fajlove kad pricate ovako i onda bude jasnije.. Ovako tracite vreme.. Nije da mi smeta, nego zbog vas :wink:
P.S. nekako mi je drago sto nije bilo foruma kad sam kretao da se bavim zvukom...
spartakus
06-08-2014, 05:42 PM
Ja bih rado okacio gomilu primera u obliku audio fajla ali trenutno nisam u mogucnosti(radim i sefica me gleda popreko)..bilo kako bilo ja pobegoh iz teme aj..
spartakus
06-08-2014, 05:43 PM
A da pa recept postoji ali stvarno..
DaBear
06-08-2014, 06:49 PM
sve zavisi od puno faktora koji su stalno razliciti:
- vrsta / zanr muzike
- ziva svirka / elektronika
- vrsta / boja samog kik druma
- da li se "oslanja" na bas liniju ili ne..
- da li pozeljan side chain (pumpanje)?
- itd itd...
o kiku moze da se pljampa do zore... jedan kik ili dva ili tri layerovana pa svaki sa drugom kompresijom i EQ..chmaranje itd.
A i ne mora - mozes da nadjes gotov samle koji radi do jaja u pesmi..
pravila nema
Djono
06-08-2014, 07:52 PM
Ljudi, pricate napamet.. Da postoji receptura sva bi muzika zvucala isto.. Ok, kapiram, mladi ste, volite kuckanje, drustvene mreze itd. al savet iz najbolje namere je da pocnete da kacite audio fajlove kad pricate ovako i onda bude jasnije.. Ovako tracite vreme.. Nije da mi smeta, nego zbog vas :wink:
P.S. nekako mi je drago sto nije bilo foruma kad sam kretao da se bavim zvukom...
Hm, pa ne smatram sebe toliko mladim, ne volim kuckanje bas puno (sto govori i moj broj postova, s obizrom da sam jedan od onih koji vise vole da cute ako nemaju sta pametno da kazu :grin:), a produkcijom sam poceo da se bavim pre ekspanzije drustvenih mreza. :) Ne govorim o tome da mi treba pomoc, samo me interesuju nacini na koje drugi ljudi to rade. Naravno da ne postoje pravila, ali neko prosto ima odredjen nacin na koji radi, pogotovu ako se radi o odredjenim zanrovima elektronske muzike. Konkretno, znamo koliko je kick bitan u vecini zanrova i podzanrova elektronske muzike, i da se u vecini slucajeva tretira odvojeno, sto upucuje da je i to neko malo pravilo.
AudioStorm
15-08-2014, 11:33 PM
Ja sam dugo trazio zeljeni kik.I na sve nacine sam ga pokusao dobiti,i iz abletonovog internog puka,i raznim drum vst sekcijama,i grupama i narucivao ga iz Japana (:D) i sta sve ne ...
ali salu na stranu,moje iskustvo,se podudara sa ovime sto smo rekli do sad,da nema pravila.Ja sam dosao do pribliznog udarca za moj stil (deep house/progressive/techno) i on se sadrzao u nekoliko leyera najbolje odabranih gotovih samplova koji su mi odgovarali.
Onda obrada,EQ (uvjek podebljavanje fundamentalne frekvencije izmedju 50-150Hz) / Fab Filter / Transient Designer
Onda ide saradnja sa baslajnom u side-chaine sekciji itd,itd ...
Sad ih imam nekih 7,8 i u veliki broj slucajeva imam resenja,uz malo obrade,dobijam to sto mi treba,iako naglasavam da jos nije to to,jos trazim tu dobitnu kombinaciju ;)
Evo ti ovdje poslusaj taj kik,kako ti se cini,jel nesto slcno hoces?
<iframe width="854" height="510" src="//www.youtube.com/embed/z5PZ7bNu9XY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
spartakus
16-08-2014, 06:42 AM
Dobar ti je kik,neshto slicno sam napravio sa izzmbazism i fm 8.nego najludja stvar stvar mi je kada stavish revb i nashtelujesh ga da ostavlja rep(ali jako kratak mora biti,inace zajeb totalni),preko toga 2linije basa(jedna za midl druga za low,sa eq koji sece i pravi rupu od 48 do 59).i naravno na vrh lanca sidechain.i dobijesh zvuk pps projecta,sirova kikcina sa masivnom bascinom koja pokrece tela i baca u trans..(i onda zeka opali dabra po ledjima i pita pa sto cak noris nije glumio u placenicima 3,pa kaze dabar nije mogao da stane u ekran)
alfom
25-08-2014, 01:58 PM
ja ama ba? sve stavljam u grupe. Imam minimum 20 stereo grupa za normalnu bendovsku pesmu. I nevezano od ?anra, tako mi je preglednije i daje mi vi?e opcija za jelte, grupno tretiranje. Imam 5 pod grupa na bubnju koje idu u zajedničku grupu bubanj. Po minimum 2-3 grupe za gitare, i minimum isto toliko za vokale.
+1
spartakus
26-08-2014, 02:54 PM
Sve je to stvar navike,svako drugacije pristupa i posmatra na celu stvar.radish onako kako mislish da je najbolje.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.