View Full Version : Problem u mono preslu?avanju
VladaNS
03-08-2014, 10:07 AM
Po?tovane kolege, imam problem sa mono kompatibilno?ću jednog miksa. Aranzman pesme je takav da imam vokal i gomilu nekih orkestracija (violine, tepihe, klavirske pasaze itd). Po?to tih kanala ima zaista mnogo, bio sam prinudjen da radim dosta eq-inga i posebno panoramiranja kako bi sve leglo u stereo slici. I na kraju je super zazvučalo na svim stereo sistemima na kojima sam proverio. Međutim miks se raspadne u mono preslu?avanju jer se po prirodi stvari instrumenti koji su panovani levo i desto sti?aju kad se saberu u centru, tako da vokal (koji je jedino skroz na centru i ostaje iste glasnoće) postaje mnogo glasniji u odnosu na ostale instrumente. Kako vi re?avate ovaj problem kod aranzmana koji se toliko oslanjaju na stereo sliku? Napominjem da ovaj problem nemam kod većine numera gde imam dosta stvari na centru kao ?to su bas, bubnjevi itd. Primećujem da ima ovakvih problema i u skupim svetskim produkcijama. Recimo, poslu?ajte Milow - ayo technology i videcete kako gitara koja je na početku pesme ra?irena duz stereo slike nestaje ispod vokala u mono preslu?avanju. Ili da li jednostavno da zaboravim na mono kompatibilnost i ostavim snimak da dobro zvuči stereo?
Bockie
03-08-2014, 06:47 PM
Dok radim mix, obavezno je na masteru upaljen phase scope tako da svako malo, ili ako posumnjam, pogledam šta on kaže, pa ako baš jako beži ka centru ipak nekako presložim stvari, eq-om, planovima, panom ili reglerom, ili čak obrtanjem faze nečeg drugog što smeta i tako...poigram se time, ali ne do mere da ću razvaljivati mix zbog toga...mada, ruku na srce nisam imao nekih većih problema do sada...
Pregledaj malo po grupama šta se sa čime eventualno "kolje", pa probaj malo da reorganizuješ...
No, ako toliko dobro svira u stereu, ne bih se puno patio oko toga... Ili ako je takav zahtev klijenta...napravi odvojeni mono mix...:wink:
:thumbsup:
milance
03-08-2014, 08:12 PM
Ili slusaj mix u mono dok ga radis,s vremena na vreme baci uvo kako ti radi u mono.. Pogotovo stvari koje su skroz levo desno u stereo slici a i reverbi,naravno.. ;)
Rhino
04-08-2014, 05:04 PM
A i postoje sintovi (farbe) koji su toliko siroki da im nema pomoci, pod uslovom da ostanu slicni.
Arthur
05-08-2014, 12:56 AM
mono je mrtav, živeo stereo. zaboga miloga, 2014ta je
VladaNS
05-08-2014, 07:54 AM
To je malo diskutabilno... Radio stanice se ?altaju na mono kad je domet slab, gomila klubova pu?taju mono ili dual mono itd. Ali pre svega je korisna alatka kod miksa zbog proveravanja maskiranja i faznih problema. ?to reče jedan producent "You cant hide behind panning" tj. kada se sve trake saberu u centru tačno se vidi koliko si dobro radio eq.
spartakus
06-08-2014, 09:15 PM
Eh da su srecna vremena(a kad su bila)pa kupiti phase scope..eh zivote
nikolaivanic
12-08-2014, 11:03 PM
malo off ali slicna muka :banghead: Ja sam imao dubiozu kod miksanja benda snimanog (vokali, gitare) sa 5 mikrofona u manjem prostoru. Uticaj dizanja jednog mikrofona, direktno je utisavao druga dva.. vreme harddisc snimanja kada nisam mogao lako pomerati wave na compu (nisam ga ni imao :) )
Za ovo, konkretno pregledati svaku traku kako funkcionise u mono.. ukoliko je neka vazna a lose se cuje u mono, uzeti bolji kanal(l/r) ili mono mix pa ga obraditi posebno efektima.. solo instrumenti mi daju bolji rezultat kada ih snimim mono, lakse lezu u mix...
Darsus
28-10-2014, 07:04 PM
Vidim da je tema stara, ali mozda mogu da pomognem.
Radim elektroniku, pretezno drum n bass, tako da ne snimam i retko panujem bilo sta, samim tim i nisam imao slicnih problema, ali mi je jako bitno da dobro zvuci kada je mono. Arthur je rekao (a i puno veca imena, tipa Dave Pensado zagovara to) da je mono mrtav, sto je daleko od istine. Sve sto cujes u klubovima, marketima, stanicama, na telefonima itd uglavnom je mono ozvucenje, tako da je jako, jako bitno.
Prvi savet, kao sto je Rhino rekao, proveri sintove solo da li su vec out of phase. Kada je sirenje sintova u pitanju, klasican ping pong delay ne stvara puno phase cancellation-a, a najbolje se pokazao u mom slucaju Waves PS22 Spread Stereo, drugaciji, ali po meni i bolji od S1. Malkice utice na zvuk, ali ne menja mono.
Drugi, ovaj trik koriste mnogi, pokusaj da uradis mix od nule u mono-u, i tek kada dodjes do odredjene tacke prebaci u stereo i dodatno tweak-uj sta treba.
Ovaj plug in sam video odavno, procitao sam dosta lepih reci, nikada nisam koristio, ali verujem da moze da pomogne.
Waves InPhase
"The ultimate phase correction plugin for phase shift treatment, phase alignment and complex phase manipulation tasks, InPhase is the tool for all phasing issues."
http://www.waves.com/plugins/inphase#drums-phase-correction-using-inphase
:) ;)
darkstar
28-10-2014, 08:10 PM
Kako to mislis dejv pezos vece ime od Arthura?
awacs
29-10-2014, 06:06 PM
Kako to mislis dejv pezos vece ime od Arthura?
Zavisi šta se meri. Arthur ima deblji trbuh, Penzos deblji novčanik. A poznato je da se u današnjoj zapadnoj civilizaciji veličina imena meri novčanikom.
Pozdrav,
Vasa
awacs
29-10-2014, 06:36 PM
Bez sve ?ege, mono kompatibilnost nema veze samo sa time kako ne?to zvuči na televizoru ili bilo kojoj mono opremi.
Mono signali (bez obzira na to da li su panovani levo, desno ili u sredinu) imaju bolju definiciju od stereo ili pseudo-stereo signala. I ne radi se samo o definiciji panorame nego i o tranzijentima, a tranzijenti su jako va?ni za do?ivljaj prisutnosti, jasnoće, razgovetnosti... svih tih pojava koje se opisuju netehničkim terminima.
Manje-vi?e to kako će se ne?to čuti na telefonskom zvučniku, va?no je kako će se ne?to čuti van sweet spota ili iz druge sobe. Koliko god to sme?no izgledalo, dobar stereo miks je lak?e prepoznati kroz vrata od klonje u studiju nego između zvučnika.
Pozdrav,
Vasa
Darsus
30-10-2014, 08:23 AM
Bez sve ?ege, mono kompatibilnost nema veze samo sa time kako ne?to zvuči na televizoru ili bilo kojoj mono opremi.
Mono signali (bez obzira na to da li su panovani levo, desno ili u sredinu) imaju bolju definiciju od stereo ili pseudo-stereo signala. I ne radi se samo o definiciji panorame nego i o tranzijentima, a tranzijenti su jako va?ni za do?ivljaj prisutnosti, jasnoće, razgovetnosti... svih tih pojava koje se opisuju netehničkim terminima.
Manje-vi?e to kako će se ne?to čuti na telefonskom zvučniku, va?no je kako će se ne?to čuti van sweet spota ili iz druge sobe. Koliko god to sme?no izgledalo, dobar stereo miks je lak?e prepoznati kroz vrata od klonje u studiju nego između zvučnika.
Pozdrav,
Vasa
A ja bih jako voleo da cujem onda nekoliko saveta, s obzirom da znas (ili znate, ne znam ko je kojih godina ovde, posto retko posecujem) u cemu je problem.
Bitno je kako mix zvuci kada se suzi na mono zato sto dolazi do phase cancellation-a. Amaterski se bavim ovim, ali nije tesko ukapirati da mono zvucnik ne moze da reprodukuje 2 signala, te se levi i desni stapaju i u tom stapanju neke stvari nestaju. (Primer sa 2 obrnuta sine wave-a je najbolji, u kome onda membrana miruje)
P.S. Takodje je dobro proveravati mid/side sa vremena na vreme, to je lako recimo preko Izotope Ozone-ovog EQ-a ili FabFilter Pro-Q-a
Jedan jako kul trik koji volim da radim to je da prebacim u mono, cujem mono sliku, onda invertujem i zapravo u mono signalu cisto cujem sta sve gubim u mix-u.
http://i.imgur.com/vMsAXvz.pnghttp://
alfom
30-10-2014, 10:43 AM
Samo par riječi :
- ne zaboraviti da su zvučnici samo sredstvo gdje se čuje rezultat analogne ili matematičke operacije L&R signala;
- nekada sam, ne nalazeći načine za rje?enje problema u nekim od mikseva, trčao za raznim alatkama kao : PSP stereo set, ... , pa i već pomenuti komplet in phase od Waves. Osim u?iju (preklop stereo / mono / stereo) i eventualno neke od alatki za dodatno osmatranje, sva ta ?irenja / skupljanja plaginima ili nekim analogijama su njesra (ili jaaakooo krajnje prihvatljiva procedura, ali samo ako se ba? mora).
- sve treba slagati poznatim metodama i 'pje?ice'. Onda je rezultat najbolji.
Kada mi se pojavi pretjerana razlika stereo / mono, onda pa?ljivo sla?em trakove. Prvo 'vidim' koji od traka (ili vi?e njih) prave nered (isključenjem i uključenjem), a onda sa kojim drugim trakama reaguju, jer ne reaguju sa svakom u miksu. Onda strpljivo pode?avam počev od pozicija.
Ne mogu reći da uvijek imam odličan rezultat. Bude mi mrsko utjerivati sve u tančine. :-)
spartakus
30-10-2014, 08:02 PM
I ja cesto koristim izotop ozon bas za tu proveru mixa u mono verziji.izotop 5 je rasulo mozesh bas da gledash zvuk u 3d i da okrecesh,opasna stvarcica..
Bockie
30-10-2014, 08:52 PM
Nekada davno...zvuk se slu?a?e u?ima...slu?a, al se ne naslu?a...pa j' opet...!
awacs
30-10-2014, 09:21 PM
Slaba je vajda od u?iju bez mozga. A do mozga sti?u i podaci iz očiju. Nisu ljudi badava smislili one igle koje se mrdaju levo-desno i lampice koje skaču gore-dole.
Pozdrav,
Vasa
Darsus
31-10-2014, 02:58 AM
Nekada davno...zvuk se slu?a?e u?ima...slu?a, al se ne naslu?a...pa j' opet...!
Pa, prvenstveno usi, pa tek onda analajzeri. To sam naucio tezim putem. Problem je sto se uvo navikne na zvuk, pa je nekad potrebno videti da li nesto bas iskace, fali itd.
Slaba je vajda od u?iju bez mozga. A do mozga sti?u i podaci iz očiju. Nisu ljudi badava smislili one igle koje se mrdaju levo-desno i lampice koje skaču gore-dole.
Pozdrav,
Vasa
I dalje bez ikakvog konkretnog saveta.
spartakus
31-10-2014, 06:36 AM
nekad nije loshe kada se radi u kucnim uslovima(spavaca,dnevna,spajz ali bez zimnice) upotrebiti spectrum analizer,pogotovo ako ukucani spavaju a ti moras da cujes rep revba od neke sirove kikcine.slushalice ne podnosim pa tako da mi nema druge.i tako ja nocu preslushavam tiho a komshijino kuce zavija i skrece mi paznju,nekad mu bacim kosku,nekad ga skinem sa lanca jbg covek mora da se snalazi.
awacs
31-10-2014, 08:43 AM
I dalje bez ikakvog konkretnog saveta.
A kako glasi konkretno pitanje?
Pozdrav,
Vasa
Darsus
31-10-2014, 09:04 AM
A kako glasi konkretno pitanje?
Pozdrav,
Vasa
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu. Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?
awacs
31-10-2014, 10:38 AM
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu.
A, to :) Pa ako ima isti „problem” kao Millow, onda to i nije problem nego pojava :) Normalno je da će se stereo gitara tiše čuti kada se sluša mono. Ni Basket Case od Green Day-a ne zvuči baš spektakularno kad se sluša mono. Ali u oba slučaja zvuk ima isti karakter i u stereo i u mono slušanju, a to se računa.
Drugo, ne možemo da razgovaramo konkretno ako nismo čuli konkretan snimak :)
Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?
Dve stvari su važne (po mom mišljenju):
1) Što manje stereo signala (pa i reverba), to je lakše napraviti širok i dubok miks koji je fazno sređen.
2) Mono trake koje su van centra: što su ekstremnije panovane levo ili desno, to ih je lakše pojačati bez straha da će maskirati vokal ili nešto drugo što je važno (solo, temu ili već nešto slično). A onda će i u mono slušanju biti dovoljno glasne. Sve to naravno pod uslovom da je aranžman spakovan kako treba i da su EQ-i OK.
Lično sam sklon tome da što brže postavim balanse i panorame instrumenata, pa onda neko kraće vreme slušam mono sa tako postavljenim panoramama i čačkam reglere (virtualne, naravno:)) i EQ, pa se vratim na stereo slušanje i samo s vremena na vreme pritisnem mono dugme.
Ona stvar sa slušanjem van prostorije je ustvari takođe neka vrsta mono slušanja, s tim što se tu čuju samo niske i srednje frekvencije, a one su obično najkritičnije. Nema visokih da te lažu kako si opasan baja :) Da ne dužim.
Pozdrav,
Vasa
Darsus
31-10-2014, 03:03 PM
Odlicno, to sam i zeleo da cujem. :) Zanimalo me je zato sto ne panujem cesto jer i nemam neke potrebe, a bice mi korisno kada se susretnem sa tim problemom nekad u buducnosti. Hvala.
Rhino
31-10-2014, 03:20 PM
Rjesavam te probleme tako sto ih sasijecem u pocetku, tj ne 'dozvoljavam' im da se 'dese' pazljivim odabirom zvukova, broja instrumenata i 'vizijom' aranzmana od pocetka.
Ako ne pazis od starta vece su ti sanse za tu problematiku... A tu problematiku nekad ni ne mozes da rijesis osim da se vratis nazad.
Sent from my iPhone using Tapatalk
ugljesa
03-11-2014, 01:45 AM
Sjajna tema i sjajni odg. Ako ima jos neki korisni savet ili kako vi to radite, pisite.
VladaNS
16-11-2017, 09:40 AM
Moram oživeti ovaj topic.
Kako rešavate problem sa stereo vst klavirima kad su oni bitan element pesme a imaju popriličnu stereo širinu? Ja sam primoran da ih često pretvaram u mono i centriram ili da ih "suzim" sa si imager-om ili sličnim alatima (da ne spominjem to što dosta renomiranih vst proizvođača imaju fazne probleme u mono-u, pa često izgube na visokim).
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.