View Full Version : Uzasna dilema oko izbora graficke karte!!!
Neuron
03-07-2014, 03:32 AM
Okej, imam problem ovde... i hitno mi je potreban odgovor! Treba do sutra da nabavim graficku kartu za neku maticnu plocu, ubi Boze, marke Fujitsu D2990-A11 GS 5, to je maltene underground "no name ploca sa imenom"... Ta maticna je, dakle, formata mATX (micro ATX) i postavljena je u malo kuciste, intelov procesor, itd... E sad imam dilemu... Da li jedna graficka karta kao sto je GIGABYTE nVidia GeForce GT 630 2GB moze da stane u takvo kuciste i da li je uopste kompatibilna sa takvom maticnom plocom? Uopste nemam iskustva sa mATX plocama i zato vas pitam da znam sta da radim. Ne gledam za sebe vec za klinca caletovog ortaka, znaci ne mogu mnogo kompromisa da pravim... Tipa da kazem da uzme novu maticnu... ma kakvu maticnu, treba nov komp da uzme a ne taj krsh da budzi... Izvinite, odlepio sam, ceo dan mozgam, trazim i tresem se... Pomozite mi, molim vas!
psionic
03-07-2014, 04:05 AM
Pa ima jedan PCIe 16x gen2 slot, dakle trebalo bi da radi ta nVidia bez problema. E sad, da li fizicki moze da stane u kuciste, to ne znam...
BlasterMaster
03-07-2014, 12:51 PM
ja imam tu karticu , na kucnom racunaru sa mAtx plocom (ali je kuciste standardno) i plus 12" ventilator sa strane tako da nemam problema sve staje... e sad kod tog kucista za koje pitas, ne znam tacno koje su mu dimenzije, ali imas sledece stvari da pogledas... ta gt630 ima nekoliko varijanti pa po tome i dimenzija... ako gledas visinu kartice ni jedna ne prelazi 11 cm, a ako gledas duzinu da li se tu uklapa cini mi se da su sve tik ispod 15 cm... pa ti izmeri odprilike koliki prostor imas na maticnoj kod grafickog pci slota, i ako prelazi ove dimenzije slobodno uzimaj...
e da i znaj da kartica ima svoje aktivno hladjenje tj ventilator, tako da zauzima 2 pci mesta, sto bi se u muzickom svetu tehnike reklo - 2U rack :)
poz
spartakus
03-07-2014, 01:45 PM
Mene uzasno nervira to aktivno hladjenje(hocu reci ventilator radi i stvara neku vrstu buke).koristim nvidia gtx 260 i mogu reci da na kompu na kome se radi muzika treba.imati krsh grafiku..
BlasterMaster
03-07-2014, 03:44 PM
Mene uzasno nervira to aktivno hladjenje(hocu reci ventilator radi i stvara neku vrstu buke).koristim nvidia gtx 260 i mogu reci da na kompu na kome se radi muzika treba.imati krsh grafiku..
pa jbg buraz, nekad ne mozes da izbegnes, u studiju imam istu kartu samo 4 giga memorije, jer sam pre toga uzimao neke slabije i jednostavno nije htelo da izbacuje sliku na oba monitora 2 x 1080p , 5 puta sam se vracao u radnju i menjao kartice, na svih 5 nije radio dvi izlaz, i iznervirao se i kupio ovu...
jedino sto moze da se uradi to je da se instalira neki dodatni softver za kontrolu brzine obrtaja - npr ja sam kuci instalirao afterburner pa kad pokrenem neke zahtevnije video aplikacije, ili igre, tada se pali "forsazh" :D i to je stvarno zamarajuce jer stalno menja brzinu , cuje se nesto slicno ko kad ubacis prepun dvd i kad ucitava cdrom pa menja obrtaje... inace prilikom normalnog rada taj ventilator nije toliko bucan... a druga opcija je da mu se izmeri voltaza pa da se secne i zameni zica iz napajanja pogotovo ako je modularno tad je lakse, i stavis na 5volti i to mu je :) ali to ne bi preporucio, mada , naravno postoje razlicita misljenja da li je i koliko taj ventilator potreban...
spartakus
03-07-2014, 07:38 PM
Vidis nisam imao pojma za taj program,moram to instalirati..imash pravo taj culer se necuje kada se radi muzika ali zato kad upalim betmena,pomislim da komshija kosi dvorishte pa kosacica zuji..
psionic
04-07-2014, 05:25 AM
...ali zato kad upalim betmena,pomislim da komshija kosi dvorishte pa kosacica zuji..
Kako rece da se zove ta igra, bese... ? Jel ima i film, jel da ? Kako se bese zove heroj - slepi mis, sta vec bese, ne mogu da se setim sad...
:D :wink:
spartakus
04-07-2014, 09:51 AM
Zajeban batman..
psionic
04-07-2014, 05:38 PM
Zajeban batman..
Hehe ne das se zeznuti... lepo, lepo.
Izvini nisam mogao da odolim, kod nas na poslu se strogo pazi da se takve stvari ne izgovaraju: betmen, osam, sedam... glupost i detinjarija, ali eto - malo sale nije na odmet. :D
spartakus
04-07-2014, 05:46 PM
Pa naravno..eh da mi je skynetova graficka ..eh
Neuron
07-07-2014, 11:59 PM
Samo da javim da je sve proslo kako treba! Pre kupovine sam odneo celo kuciste u prodavnicu pa smo proverili na licu mesta da li moze, i nije bilo nikakvih problema! U svakom slucaju, hvala vam najlepse, Rumski forum je zaista mesto na kome uvek mogu da pronadjem resenje i spas za sve sto me muci! :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.