Log in

View Full Version : Rifovi u Srbistanu - Blog

Dushan_S
01-06-2014, 07:07 PM
Od nedavno imam svoj blog "Rifovi u Srbistanu", nastavak bloga koji sam pisao za Time Machine Music magazin. Bi?e uslovno re?eno, muzikantske pri?e ali iz malo druga?ijeg ugla. Mo?da nekome bude zanimljivo da pro?ita:

Do sada napisano:

Da li na ki?i r?aju gitare ili ljudi?
http://rifoviusrbist...-ili-ljudi.html (http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/06/da-li-na-kisi-raju-gitare-ili-ljudi.html)

Bradate ?ene i propast evrope
http://rifoviusrbist...ast-evrope.html (http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/05/bradate-zene-i-propast-evrope.html)

Filip_
01-06-2014, 09:29 PM
Dobaar (oba teksta, u mnogo stvari se u potpunosti slazem)...da je moglo (znam da nije) krace pa da se ispise negde kao grafit...barem odlomci...:thumbsup:

alavuk
01-06-2014, 10:39 PM
jel postoji sansa da okacis stare tekstove?

Dushan_S
02-06-2014, 02:21 AM
Ma da, oka?i?u i njih ovih dana, mada eno, ima ih ako se nekom ?ita jo? uvek na njihovom sajtu. Imali smo od ranije dogovor da ne?e biti problem da ih kasnije iskoristim za svoj blog.

Dushan_S
02-06-2014, 02:22 AM
Dobaar (oba teksta, u mnogo stvari se u potpunosti slazem)...da je moglo (znam da nije) krace pa da se ispise negde kao grafit...barem odlomci...:thumbsup:Hvala! Voleo bih ja kra?e, ali ne umem :D

Dushan_S
25-06-2014, 01:23 PM
Novi blog mi je tokom pisanja narastao na veli?inu poglavlja knjige, pa ?u morati da ga zaka?im iz tri dela :)

Tema koja nekom mo?e biti interesantna. Inspiracija su bili mnogobrojni ?lanci koji su (a neki jo? uvek) slavili novi milenijum kao eru umetni?kih sloboda, u kojoj ?e najzad, bez me?anja izdava?a i velikog biznisa, muzi?ari imati kontrolu nad svojim karijerama. Pri?alo se kako ?e izdava?ke ku?e, zle i ru?ne, propasti pa vi?e ne?e mo?i da iskori??avaju sirote umetnike. Za?to onda nije bolje?

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/06/sta-nije-u-redu-sa-muzikom-1.html

Dushan_S
05-07-2014, 02:12 PM
Drugi deo:

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/07/sta-nije-u-redu-sa-muzikom-2.html

Reinhardt
06-07-2014, 07:33 PM
Odli?no pisano; kao da ti Zappa ?aptao tipove :)

Dushan_S
07-07-2014, 01:30 AM
Hvala puno, zaista! :)

awacs
07-07-2014, 02:33 PM
Da, primer Sijetl scene je odličan. Ista stvar je bila u onoj staroj zemlji sa novim talasom osamdesetih.

To što su neki bendovi svirali neku malo drugačiju muziku bi bilo mačku o rep da Enco Lesić nije ubedio Sinišu Škaricu iz Jugotona da izda prvo „Paket aranžman”, a odmah potom i „Artističku radnu akciju”. Poklopilo se da su Encu trebali klijenti za studio, a Jugotonu neko izdanje koje ne bi bilo kompilacija sa Splitskog festivala (karikiram, ali ne previše :wink:). Najvažnije je bilo to što su izdavači imali trajne veze sa ozbiljnim TV centrima i štampom, a pogotovo to što su bendovi hteli da ih vidi što više ljudi. Uspeli su da na mišiće od skoro pa andergraund scene stvore nekakav uvrnuti mainstream.

Ne znam zašto je muzika napolju posrnula (ako je uopšte posrnula), ali mislim da mi je jasno šta se ovde desilo. Dobro, desio se rat, ali to nije sve. Na neku foru sami bendovi su rešili da postanu ilegala i „da ne prave program Slobodanu Miloševiću i Željku Mitroviću”. Ergo, da ne idu na te televizije koje su leglo zla i kiča, ne kapirajući da time ustvari ne čine nikakvu štetu ni SM-u ni ŽM-u nego publici i sebi samima.

Jbg, kad odlučiš da se zavučeš u mišju rupu i sviraš samo istomišljenicima, to je onako... fini hobi. Ali, kad se setim tih osamdesetih u koje se danas ljudi kao kunu, nikome od tadašnjih aktera nije bilo mrsko da nastupa u Nedeljnom popodnevu posle Vere Matović ili štataijaznamkoga. OK, kao Veru Matović slušaju „džiberi”, ali brate slatki — tvoj posao je da objasniš tim „džiberima” da ni ti nisi loš. Ako stvarno nisi loš, naravno.

Devedesetih je, naravno, bilo veliko sranje, televizije služile kojekakvoj propagandi, ali (što je najluđe) niko te nije sprečavao da se pojaviš u nekoj emisiji i da budeš onakav kakav si i da govoriš ono šta hoćeš. Znam iz nulte ruke.

Velika je omorina, mrzi me da pišem, a možda neko i iz ovih nabacanih rečenica razume šta sam ustvari hteo da kažem. Neko od članova kome ne mogu da se setim nicka ima dobar potpis (parafraziram): ako ti je stalo — uradićeš, ako nije — naći ćeš opravdanje zašto ne možeš.

Pozdrav,

Vasa

Jan
07-07-2014, 03:43 PM
Dushane, sjajan tekst. Daj treci deo :)

Dushan_S
08-07-2014, 12:37 AM
Hvala svima koji su odvojili vreme i pro?itali! Malo je specifi?na tematika, nije ba? svakom interesantna pa mi je drago ako ima onih kojima je zanimljivo neko moje razmi?ljanje na ovu temu. :)

Dushane, sjajan tekst. Daj treci deo :) Hvala! Napisan je ve? vi?e - manje ali treba da ga pregledam, a nemam kada, jer idem na put sutra.

Dushan_S
08-07-2014, 12:41 AM
Da, primer Sijetl scene je odli?an. Ista stvar je bila u onoj staroj zemlji sa novim talasom osamdesetih.

...To je interesantna tema, koju sam nekako ostavio po strani jer je ipak na? kako ex-YU, tako i dana?nji Balkanski muzi?ki ekosistem po nekim stvarima druga?iji od zapadnog. Ponekad mi je ?ao ?to ne radim na TV-u i ne bavim se videom, bilo bi interesantno imati nekoliko emisija u kojima bi se porazgovaralo sa nekim ljudima koji imaju odre?ena iskustva ali i ?ta da ka?u, i postaviti prava pitanja. Recimo tvoja vizura bi bila jako interesantna jer si imao ta dva kruga sa dva razli?ita benda, u jednoj situaciji, u jednoj zemlji i onda ponovo u druga?ijim okolnostima, a opet i sad ima? neka svoja iskustva i do?ivljaj.

Jan
08-07-2014, 01:51 AM
:) Hvala! Napisan je ve? više - manje ali treba da ga pregledam, a nemam kada, jer idem na put sutra.

Nema na cemu. Jedva cekam konkluziju, zato sto si mi dao objasnjenja na neka moja pitanja i cak upotpunio neke teze koje sam imao u glavi do tancine, jedva cekam da vidim sta ces reci dalje.

Ovo se nikako ne odnosi na tvoj tekst niti tebe koji je fantastican, ali jedan moj prijatelj, izvrstan i veoma uspesan programer mi pre par meseci rece, da je u radu sa strancima shvatio da samo pronalazenje problema u ukazivanje na njega nije odlika da kazem pameti, problem je navodno po njemu stvar koju ne treba diskutovati kad se primeti vec dati resenje, i dao je primer kako su on i njegove neke kolege nasli neki problem u nekoj aplikaciji, konstatovali to je problem i narodski receno zamo*ali ga, dok se ne znam ko nije pojavio i rekao kao okej problem je evidentan i svi ga vidimo, ne treba da se komentarise to nego da se da resenje, to su naravno bili stranci, i poslodavci i saradnici, i on je prvi put naisao na takvo razmisljanje da se o problemu ne prica dok se nema resenje za njega i rekao da takav nacin razmisljanja nije sreo u nasem narodu. Na osnovu svega sto pises na forumu sam zakljucio da si veoma korektan covek za diskusiju, i nadam se da neces da shvatis ovo kao moju kritiku tebi, jer i nije samo je analogija na ono sto cu da pitam u sledecem pasusu :)

Elem da ne laprdam dalje, moje pitanje na tvoj blog je da li vidis potencijalno resenje problema koji postoji u muzickoj industriji, makar na ovim prostorima ? Sta ti mislis da moze da se uradi povodom toga ? Koliko god mi je zanimljivo, a zanimljivo mi je bilo mnogo da citam tvoj blog i unapred se radujem trecem delu, bice mi jos zanimljivije da cujem tvoje misljenje gde vidis tracak nade i da li ga ima ? :) Ja sam dovoljno glup da ne vidim da ima izlaza, i vec neko vreme govorim da nema dobre muzike zato sto nema selekcije, zapravo je ima, ali je zakopana u moru podataka i mnogo je tesko doci do nje, samim tim i izvodjaci ne mogu da dobiju adekvatnu finansijsku podrsku jer da bi mogli da posvete dane, mesece i godine u stvaranju da bi mi uzivali moraju i od necega da zive u medjuvremenu...

Pozdrav !

Dushan_S
08-07-2014, 09:10 AM
Elem da ne laprdam dalje, moje pitanje na tvoj blog je da li vidis potencijalno resenje problema koji postoji u muzickoj industriji, makar na ovim prostorima ? Sta ti mislis da moze da se uradi povodom toga ? Koliko god mi je zanimljivo, a zanimljivo mi je bilo mnogo da citam tvoj blog i unapred se radujem trecem delu, bice mi jos zanimljivije da cujem tvoje misljenje gde vidis tracak nade i da li ga ima ? :) Ja sam dovoljno glup da ne vidim da ima izlaza, i vec neko vreme govorim da nema dobre muzike zato sto nema selekcije, zapravo je ima, ali je zakopana u moru podataka i mnogo je tesko doci do nje, samim tim i izvodjaci ne mogu da dobiju adekvatnu finansijsku podrsku jer da bi mogli da posvete dane, mesece i godine u stvaranju da bi mi uzivali moraju i od necega da zive u medjuvremenu...Ne?u se uvrediti :)

Postoji re?enje i ono je u nekoj meri ve? primenjeno, ali postoji "kvaka". Live nation ve? ima model. Pogledaj o ugovorima sa Madonnom i U2. Imaju Ticketmaster, distribuciju albuma, management, booking koncerata, sve. Dakle, budu?nost su 360 stepeni ugovori u kojima se uzima postotak od svega, od merchandise-a, koncerata, CD-a, digitalne distribucije a jedna kompanija radi sve uklju?uju?i i izdava?ku delatnost. Sada, kada su pare oti?le iz izdava?tva, a kinta dolazi od svirke i merchandise-a, treba da se pojave kompanije koje rade taj "all in one" fazon. To bi vrlo elegantno funkcionisalo, ali nosi svoje probleme. Po?to samo velike kompanije mogu da pokriju sve aspekte posla, postojala bi samo dva tri velika igra?a, a to ?esto nije dobro. Naravno, mogu?e je da bi mogli postojati izdava?i koji imaju ugovore gde ide tako?e "procenat od svega".

Fora je ?to se kompanijama kao ?to je Live Nation ne ulazi do kraja u ceo posao. One bi bukvalno mogle da "progutaju" tr?i?te, ali ne ?ele. Razlog je ?to je tu sve manje para, pa im je mnogo lep?e da puste izdava?e da "krvare" dok proizvode robu tj "artists", a oni posle ulete kad treba da se pokupi koncertni kajmak. Ovako ne mogu da izgube pare, bukvalno. Oko izdava?tva postoje i drugi veliki igra?i koji nekad ubiru i ve?e pare nego izdava?i, ali im se tako?e ne me?a. Recimo Apple sa iTunes-om, prakti?no vi?e zara?uje od izdava?a na prodaji muzike, mogli bi sutra da ka?u "ok, mi preuzimamo sasvim" - ali ne ?ele. Mislim da je ipak samo pitanje vremena, izdava?tvo ?e oslabiti toliko da ?e neko re?i "ok, ule?emo". Danas je izdava?tvo tu samo u funkciji plasiranja umetnika pa vi?e nije logi?no da, na primer, koncertna agencija ili firma za elektronsku distribuciju muzike, zara?uju vi?e nego oni koji se zapravo bave samom muzikom. Na kraju ?e, da bi imali robu koju prodaju, te firme morati da preuzmu izdava?ki biznis, jer ?e do?i do ta?ke u kojoj ugro?avaju sami sebe. Na primer, za deset - petnaest godina ?e nestati neki od "touring acts" koji sada uzimaju ozbiljne pare. Verovatno je tako i najbolje, jer ?e automatski ponovo biti i vi?e hrabrosti kod ulaganja u potencijalne umetnike.

Postoji ne?to drugo ?to nije sasvim re?ivo i zapravo je problem kapitalizma u celini u ovom periodu. To je ta poslovna kultura u kojoj se profit gleda samo kratkoro?no i gde CEO relativno kratko vreme vodi firmu, i ima zadatak da "nabije" vrednost firme kroz profit da bi oti?ao sa velikim bonusima i dobrim rezultatima pred investitorima i deoni?arima. To je izme?u ostalog jedna od stvari koja je dovela do ekonomske krize pre koju godinu. U izdava?koj industriji, ?tanc sme?a i nedostatak artist developement-a je dobrim delom posledica ba? toga. Ko ?e da ula?e u nekog, da bi tek njegov naslednik na ?elu kompanije mogao da se pohvali velikim zaradama na rooster-u izvo?a?a i autora koji je on "posejao". Svi bi da ?anju ?to pre, dok su jo? tu u firmi. Nemam re?enje i odgovor na ovaj problem, da imam, mogao bih objaviti svetski ekonomski bestseler :)

VladaNS
08-07-2014, 09:11 AM
Evo ?ta ja mislim. Ne samo u muzici već u svim sferama ?ivota u Srbiji. Pametni i talentovani su popustili pred glupim i netalentovanim. Npr. "Iako sam doktor nauka i specijalista za ekonomiju, neću da ulazim u politiku jer je tamo samo olo?" ili "?ta ja imam da se pojavljujem na televiziji u emisiji sa nekom narodnom pevaljkom i Đoganijem?"

Pametniji treba da popusti samo kako bi sebi olak?ao u nekoj konretnoj situaciji. Ne treba da popusti u ?ivotnim pitanjima koja se tiču njega samog i koja dovode u opasnost njegovu dobrobit. Kvalitetni muzičari i bendovi u ovoj zemlji su jebeni jer su pristali da budu jebeni. Isto se odnosi i na njihovu publiku. A ako nisi imao herca da se bori? i izbori?, onda ćuti i trpi.

Dushan_S
08-07-2014, 10:03 AM
Pa pazi, to je lepo gledi?te, idealizovano, ali u muzici se radi o poslu. Kompanije rade ono ?to im donosi profit, njima je svejedno da li je u pitanju Led Zeppelin ili Kesha. Niko nije ulagao u one koje danas smatramo velikim umetnicima zato ?to je du?ebri?nik. Istorijski, dobar deo slikara ili kompozitora je zavisio od vrlo komercijalnih narud?bi i bogatih mecena, dakle, posao je dolazio zahvaljuju?i prepoznavanju njihovog talenta. Ljudi koji su umetnici tj "pametni" po tebi su oduvek zavisili od finansiranja onih koji mo?da ne razumeju umetnost ali mogu da u?ivaju u njoj. Rubens je bio npr jako dobar biznismen.

Kona?no, Srbija je tu nebitna, ako si ga eventualno pro?itao, ?lanak se i ne bavi njom. Mi smo na nivou statisti?ke gre?ka kad se radi o muzi?kom biznisu. Ne vidim kakve veze tu imaju pametni, glupi i ostali.

VladaNS
08-07-2014, 10:39 AM
U pravu si, ja sam malo apstrahovao situaciju. Udaljio sam se od teme i od bloga. Htedoh samo da ka?em da je u biti svega ENERGIJA. Ako ona postoji u nekom pokretu, probu?iće i najtvrđi kamen, poklonici će je slediti a pojaviće se i oni koji će je unovčiti. Ona samo po sebi nije garant da će se pare oko nje vrteti, ali bez nje ih svakako neće biti. Mi mo?emo ovde drviti hiljadu i jednu filozofofiju ?ta nije u redu sa muzikom, izdava?tvom i sl. ali sve se svodi oko toga da oni koji bi trebalo da postavljaju neke kulturolo?ke standarde pate od impotencije i zapravo istinski ne veruju da ono ?to rade mo?e da napravi nekakvu promenu. Tri rokera koji piju pivo ispred SKC-a i pregovaraju sa gazdom da sviraju za 1000din po glavi ubili su sam legitimitet muzike koju predstavljaju.

Izdava?tvo o kojem ti priča? nije nikakva enigma. Ono ide tamo gde burgija bu?i. E sad se slobodno vratite na temu :D

Dushan_S
29-07-2014, 09:13 PM
Novi blog, ostajem du?an tre?i deo, a ovaj put ne?to malo druga?ije:

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/07/u-danasnje-vreme-brzog-zivljenja-dobar.html

DaBear
30-07-2014, 10:40 AM
Ne znam za?to je muzika napolju posrnula (ako je uop?te posrnula), ali mislim da mi je jasno ?ta se ovde desilo. Dobro, desio se rat, ali to nije sve. Na neku foru sami bendovi su re?ili da postanu ilegala i ?da ne prave program Slobodanu Milo?eviću i ?eljku Mitroviću?. Ergo, da ne idu na te televizije koje su leglo zla i kiča, ne kapirajući da time ustvari ne čine nikakvu ?tetu ni SM-u ni ?M-u nego publici i sebi samima.

Jbg, kad odluči? da se zavuče? u mi?ju rupu i svira? samo istomi?ljenicima, to je onako... fini hobi.

... Neko od članova kome ne mogu da se setim nicka ima dobar potpis (parafraziram): ako ti je stalo ? uradiće?, ako nije ? naći će? opravdanje za?to ne mo?e?.

Pozdrav,

Vasa

Bas tako !! To u jednoj recenici (..pasus, u stvari) moze da objasni gde je nasa muzicka scena...i zasto se nasla tu...

awacs
30-07-2014, 04:24 PM
Novi blog, ostajem dužan tre?i deo, a ovaj put nešto malo druga?ije:

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/07/u-danasnje-vreme-brzog-zivljenja-dobar.html

Ovo što si napisao je u stvari „teorija nezavere”, a ona nije ništa utemeljenija od teorije zavere, kojoj se formalno suprotstavlja. To što reptilijanci i chemtrails ne postoje ne isključuje postojanje centara moći.

To je „argumentum ad logicam” (pogrešna premisa diskredituje zaključak):

P1: Finansijski moćnici su reptilijanci.
P2: Reptilijanci truju planetu.
ZAKLJUČAK: Finansijski moćnici truju planetu (ali, pošto znamo da reptilijanci ne postoje, finansijski moćnici su nevini i ne truju planetu, niti je planeta zatrovana).

Pozdrav,

Vasa

P.S. Argumentum ad logicam (http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_fallacy) je vrsta logičke greške, naravno :)

Dushan_S
30-07-2014, 10:26 PM
Interesantno koliko je ljudi, uklju?uju?i i tebe, preletelo onaj prvi deo bloga i zato sasvim proma?ilo i kontekst tog nabrajanja "tipova".

Elem, nije bitno da li je ne?ija psiholo?ka uniformisanost zasnovana na ta?nim ili neta?nim ?injenicama, kao ni da li se meni li?no neka uniforma tj identitet dopada ili ne. Blog je o pojavi, o tome da se stvaran identitet zamenjuje dobrovoljno instaliranim, la?nim, fabrikovanim, u kojem se neko dobro ose?a kao i o modi da se "bude druga?iji". Tako je konkretno potpuno nebitno da li je "teoreti?ar zavere" u pravu ili ne kao i ?ta ja mislim o tome. Ono ?to je bitno je da takva osoba zapravo samo preuzima gotov identitet, pa postaju?i "teoreti?ar zavere" postaje i druga?ija i bolja od ostalih, slepih i zabludelih, koji nisu svesni skrivenih istina kojima ona vlada. Nije re? o samim uverenjima i mom stavu o njima ve? o motivima koji stoje iza preuzimanja jedne ?itave grupe uverenja, stavova i pogleda koje ?ine identitet osobe.

Pro?itaj samo prvi pasus do po?etka nabrajanja tipova, to je zapravo tema, ostalo sam mogao i da izostavim.

awacs
31-07-2014, 09:32 AM
Interesantno koliko je ljudi, uklju?uju?i i tebe, preletelo onaj prvi deo bloga i zato sasvim promašilo i kontekst tog nabrajanja "tipova".

Pa nisam ga preleteo, pročitao sam ga istom brzinom kao i ostatak. Nisam ga komentarisao jer je to zapravo opšte mesto. Isti takav uvod je mogao da bude napisan 1982., a verovatno i 1969. Tu nema šta da se komentariše, pošto je već toliko puta elaborirano da je postalo aksiom.

Komentarisao sam ono što se odnosi na sadašnji trenutak, tj. na konkretne pojavne oblike te opšte priče. I zapravo hteo da kažem kako si propustio da navedeš i borbu protiv teorije zavere kao jedan od principa oko kojih se okupljaju ljudi koji „misle svojom glavom”. Koliko vidim po raznim statusima na FB, oni koji negiraju teorije zavere takođe postaju sekta za sebe :)

Kanda ćemo morati da nastavimo priču u kafani, da ne bismo smarali ljude ovde :)

Pozdrav,

Vasa

Filip_
31-07-2014, 01:20 PM
I zapravo hteo da ka?em kako si propustio da navede? i borbu protiv teorije zavere kao jedan od principa oko kojih se okupljaju ljudi koji ?misle svojom glavom?. Koliko vidim po raznim statusima na FB, antizaverenici takođe postaju sekta za sebe :)

:thumbsup:

Sve cesce "nalecem" na ovakve ljude (cak i medju prijateljima). Sve se zavrsava njihovom recenicom: "Nemoj da si naivan druze, iza toga stoji organizacija ta i ta, lobirali su za toga i toga...", potom palim cigaretu, ispijam kafu/pivo brze od uobicajenog i pogledam u pod par sekundi da se priberem...

Dushan_S
31-07-2014, 10:37 PM
Pa nisam ga preleteo, pro?itao sam ga istom brzinom kao i ostatak. Nisam ga komentarisao jer je to zapravo op?te mesto. Isti takav uvod je mogao da bude napisan 1982., a verovatno i 1969. Tu nema ?ta da se komentari?e, po?to je ve? toliko puta elaborirano da je postalo aksiom.

Komentarisao sam ono ?to se odnosi na sada?nji trenutak, tj. na konkretne pojavne oblike te op?te pri?e. I zapravo hteo da ka?em kako si propustio da navede? i borbu protiv teorije zavere kao jedan od principa oko kojih se okupljaju ljudi koji ?misle svojom glavom?. Koliko vidim po raznim statusima na FB, antizaverenici tako?e postaju sekta za sebe :)

Kanda ?emo morati da nastavimo pri?u u kafani, da ne bismo smarali ljude ovde :)

Pozdrav,

VasaPa gde da smaramo nego ovde? :) A kafana uvek mo?e! :)

Nego, napisao si o teoriji "nezavere", a konkretno toga nema u mom tekstu. Nisam primetio da se zala?em za neku ta?ku gledi?ta u blogu, pa sam zato imao utisak da si me pogre?no skontao. Tako?e, nemam utisak uop?te da se radi o ne?emu iz '69. kad bi pre trideset godina krenuo da talasa?, nailazio bi na otpor, zidove. Nije postojao taj novi mainstream u kome ima? stotine hiljada ljudi koji dele potpuno isti na?in usvojen pogled na svet, koji im je ?esto neko servirao, a koji svi u glas vi?u "ja sam druga?iji od mase, ja nisam samo broj".
Ne interesuje me konkretno da li je neko za ili protiv teorija zavera - kad se radi o temi bloga. Ranije ti je dru?tvo nametalo psiholo?ki model u kome funkcioni?e? da bi bio "pristojni gra?anin" - danas ti nude meni iz koga prstom izabere? ?ta si, a onda se jo? ose?a? specijalnim jer posebnost ide u paketu sa time. Ono ?to ja vidim je da je to ne?to ?to je do?lo sa ovom digitalnom erom, sa globalizacijom... Zato sam imao i utisak da si pogre?no skontao ?ime se blog bavi. Zvu?alo je kao da si do?iveo da se radi o nekoj vrsti javne egzekucije svih onih sa ?ijim se stavovima ne sla?em.

awacs
01-08-2014, 01:08 AM
Pa gde da smaramo nego ovde?

Hehe, ajd kad kažeš :)

Ranije ti je društvo nametalo psihološki model u kome funkcionišeš da bi bio "pristojni gra?anin" - danas ti nude meni iz koga prstom izabereš šta si, a onda se još ose?aš specijalnim jer posebnost ide u paketu sa time. Ono što ja vidim je da je to nešto što je došlo sa ovom digitalnom erom, sa globalizacijom...

Pa... ne baš. Osamdesetih godina si isto tako imao jelovnik iz kog si birao kako ćeš se oblačiti da bi bio „drugačiji od establišmenta i slepe gomile”, a u paketu sa autfitom je išla i muzika koju treba da slušaš, knjige koje treba da čitaš, društveni stav koji treba da zauzmeš i mesta na koja treba da izlaziš da bi bio „individualac”. Ono — izabereš da li si darker, panker, nju vejver, post hipi, šta god... i onda si drugačiji od svih, imaš svoje pleme sastavljeno od onih koji su na isti način jedinstveni i drugačiji od svih. I sve to bez internet foruma i Gugla.

Šezdesetih se ne sećam (čak ni ja nisam toliko mator da se toga sećam :)), ali sam zatekao ostatke šezdesetosmaša i hipika, dve sekte koje su šezdesetih okupljale „one koji misle samo svojom glavom i ne padaju na državnu propagandu”. Ali kad sretneš lika u maslinasto-zelenoj vindjakni sa kožnom novinarskom torbicom preko ramena pouzdano znaš da kod kuće ima kasete i ploče sa kubanskim revolucionarnim melosom i drži Čeovu sliku na zidu. Ako se zatekneš na gajbi kod lika sa kosijanom koji nosi košulju sa psihodeličnim dezenom i đinđuvama znaš da mu već stoji Incredible String Band na gramofonu i da će da krene žvaku o Kastanedi ili Hermanu Heseu.

Odavno postoje botovi koji se predstavljaju kao slobodnomisleći ljudi (pa čak i iskreno veruju u to) i objašnjavaju onima oko sebe kako oni treba da prestanu da se ponašaju kao botovi. Nema to nikakve veze sa dvadeset prvim vekom, nego sa ljudskom prirodom, a ona se menja mnogo sporije od tehnologije.

Pozdrav,

Vasa

awacs
01-08-2014, 04:41 PM
Originally Posted by awacs
I zapravo hteo da kažem kako si propustio da navedeš i borbu protiv teorije zavere kao jedan od principa oko kojih se okupljaju ljudi koji „misle svojom glavom”. Koliko vidim po raznim statusima na FB, antizaverenici takođe postaju sekta za sebe :):thumbsup:

Sve cesce "nalecem" na ovakve ljude (cak i medju prijateljima). Sve se zavrsava njihovom recenicom: "Nemoj da si naivan druze, iza toga stoji organizacija ta i ta, lobirali su za toga i toga...", potom palim cigaretu, ispijam kafu/pivo brze od uobicajenog i pogledam u pod par sekundi da se priberem...

Izvinjavam se, loše sam formulisao, pa sam editovao originalni post. Pominjući antizaverenike sam zapravo mislio na one koji se gnušaju teorija zavere pa reaguju na sve moguće postove o HAARP-u, chemtrailsima i sličnim stvarima iznoseći „proverene naučne činjenice koje pobijaju zaveru”. Nevolja je u tome što su te „naučne činjenice” TAKOĐE napabirčene putem Gugla, i dodatno podržane citatima sa Vikipedije. A Gugl i Vikipedija su dobre sluge, ali zli gospodari :)

Pozdrav,

Vasa

Filip_
01-08-2014, 06:15 PM
Izvinjavam se, lo?e sam formulisao, pa sam editovao originalni post. Pominjući antizaverenike sam zapravo mislio na one koji se gnu?aju teorija zavere pa reaguju na sve moguće postove o HAARP-u, chemtrailsima i sličnim stvarima iznoseći ?proverene naučne činjenice koje pobijaju zaveru?. Nevolja je u tome ?to su te ?naučne činjenice? TAKOĐE napabirčene putem Gugla, i dodatno podr?ane citatima sa Vikipedije. A Gugl i Vikipedija su dobre sluge, ali zli gospodari :)

Eeee, pa onda nista :). Ni u cemu ne valja biti ekstreman, pa ni u tome da svaki dogadjaj ili vest ima neku svoju dublju pozadinu. Malo mi je muka od toga, takodje takvo razmisljanje (gledanje na stvari) mi cesto sugerise da doticna osoba ima bas dosta viska vremena u zivotu...sry za offtopic Dusane...

awacs
01-08-2014, 07:47 PM
Ni u cemu ne valja biti ekstreman, pa ni u tome da svaki dogadjaj ili vest ima neku svoju dublju pozadinu.

Svaki događaj ima (dublju ili pliću) pozadinu, pitanje je samo koliko duboko ?elimo da ronimo, a svako roni onoliko duboko koliko mu je prijatno ili koliko mora. I niko ne zna celu istinu, ni celu la?. Zato ?ivot i jeste zanimljiv :)

Pozdrav,

Vasa

Znak
01-08-2014, 08:17 PM
šezdesetosmaša

Ja sam od rođenja šezedestosmaš.

A što se tiče toga da je i u starim dobrim vremenima bilo onih što su hteli da budu drugačiji, molim da se ne zaborave najveći carevi iz pedesetih - bitnici! Da nisam šezdesetosmaš bio bih čist bitnik.

Dushan_S
01-08-2014, 11:03 PM
Izvinjavam se, lo?e sam formulisao, pa sam editovao originalni post. Pominju?i antizaverenike sam zapravo mislio na one koji se gnu?aju teorija zavere pa reaguju na sve mogu?e postove o HAARP-u, chemtrailsima i sli?nim stvarima iznose?i ?proverene nau?ne ?injenice koje pobijaju zaveru?. Da bi postojala grupa ljudi koji su neka vrsta "tipa", oni moraju deliti neku vrstu ideologije. Teoreti?ari zavere to imaju. Oni koji reaguju negativno na to nemaju zajedni?ku ideologiju. Jednostavno, ako tebi sad neko do?e i ka?e da gitara nema 6 nego 5 ?ica ali masoni la?u javnost i prepravljaju svaki koncertni snimak i da ako puno ve?ba? gitaru, od toga dobija? pesak u bubregu, ako te takve tvrdnje iznerviraju, to ne?e biti zbog pripadnosti "anti-klanu" ve? zato ?to se to kosi sa znanjima koje poseduje? i sa zdravom logikom. One koji su protiv zavera ne objedinjuje set zajedni?kih uverenja i stavova, pa samim tim nisu "tip", kao ?to na primer, svi protivnici Vu?ka i njegove politike kao predsednika vlade me?usobno ne dele politi?ka uverenja.

awacs
02-08-2014, 10:19 AM
Idemo ipak u kafanu :)

Pozdrav,

Vasa

Znak
02-08-2014, 11:25 AM
U jednoj TV emisiji 1968. godine Džek Keruak, najveći bitnik, izneo je svoje viđenje rata u Vijetnamu: "To je zavera južnih i severnih Vijetnamaca da dobiju što više džipova u državi." Bio je mrtvosan od alkohola i pred milionskim gledalištem se zezao kao da je u kafani. Tako su ljudi u direktnom prenosu videli kako nastaju teorije zavere.

Dushan_S
06-08-2014, 08:34 PM
Eto sad, natera?ete me da napi?em blog o teorijama zavere, a izbegavam tu temu :)

alavuk
06-08-2014, 11:43 PM
napisi o pateticnosti harmonijskih struktura gitarista ? :P

Znak
07-08-2014, 12:59 AM
napisi o pateticnosti harmonijskih struktura gitarista ? :P

Gitaristi imaju najbolje harmonije, za razliku od klavijaturista.

alavuk
07-08-2014, 09:15 AM
:)))) branoy gde si ? :)

silicon science
07-08-2014, 10:38 AM
Gitaristi imaju najbolje harmonije, za razliku od klavijaturista.

Ma Bitlsi su sranje

Znak
07-08-2014, 09:03 PM
Ma Bitlsi su sranje

Jedan, dva, tri, četiri, pet, ?est, sedam, osam, devet, deset...

Peace brother!

awacs
08-08-2014, 12:26 PM
Eto sad, natera?ete me da napi?em blog o teorijama zavere, a izbegavam tu temu

Haha, super. Nadam se da će? vi?e pisati o osobinama sledbenika teorija zavere nego o samim teorijama, po?to su one same po sebi potpuno besmislene dok se ne prime u narodu. Odnosno, mislim da svako ko čeka u redu u op?tini, po?ti, gde god... spontano smisli bar jednu teoriju zavere tokom te dugotrajne seanse (u stvari, bar ja :)). Ali d?abe je to dok od teorije ne napravi? hit, a da bi napravio hit mora da postoji dovoljno ljudi koje muči ista muka, ali nisu dovoljno ma?toviti da spoje babe i ?abe na zanimljiv i bajkovit način :)

Pozdrav,

Vasa

Dushan_S
08-09-2014, 12:59 PM
Evo novog bloga, tre?eg dela "?ta nije u redu sa muzikom", pa ko je pro?itao prethodna dva, mo?da mu bude interesantan i ovaj! :) Izvinjavam se Janu ?to kasnim skromnih mesec dana sa postavljanjem :)

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/2014/09/sta-nije-u-redu-sa-muzikom-3.html

Znak
08-09-2014, 04:27 PM
Umesto da se razvijaju kao muzičari, da rade na svojoj umetnosti i ve?tini, klinci ?irom planete danas

pi?u blogove.

awacs
08-09-2014, 06:41 PM
Ostaje mogućnost da će vremenom klasične izdavačke kuće ili proširiti svoju delatnost, ili nestati i biti asimilovane u kompanije kao što je Live Nation, koje će samim tim, neminovno, morati da se posvete i aspektu razvoja i ulaganja u nova imena koji im je trenutno neprivlačan.

Dule, a kada su to izdavači uopšte „ulagali u nova imena”? Odnosno, ulažući u „nova imena” oni su zapravo ulagali u nova imena iz muzičkog pravca koji je već sam po sebi postao kurentan. Oni koji su prvi kukuriknuli po pravilu nisu imali podršku. To važi kako za Bitlse tako i za Bijelo dugme.

Sve u svemu, sa muzikom je sve u redu, izgleda da nešto nije u redu s publikom ;) Publika je kroz samo par generacija evoluirala do tačke u kojoj joj je jasno da se nijedna estradna zvezda ne obraća njoj nego svom bankovnom računu. I prestala je da pada na fore. Izdavači su tu najmanje krivi.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
08-09-2014, 08:12 PM
Vasa mi uze rec iz usta... UVEK je bilo da bend prvo skrene paznju na sebe, bilo svirkama, bilo izgledom, bilo muzikom..cime vec..TEK onda su disko kuce stupale na scenu. Potpisivale ih i molile boga da se to proda..

Cak i kad je Punk krenuo - cim se o nekom bendu nesto proculo - odmah si potpisivali (da bi iskoristili trenutno raspolozenje publike)..ti bendovi se sigurno nisu "gurali" ni marketovali.

I danas je isto, i pre 5 ili 10 godina je bilo isto.

BEND MORA DA SKRENE PAZNJU NA SEBE !! IZDAVACI NIKAD NISU NA SLEPO RADILI..alo?

To sto kazes da sad treba da menadzerisu, reklamiraju i produciraju sve sami...pa tako i je bilo pre, manje vise...mozda ortak radi kao "menadzer" ili vozi, itd.
Ja se secam da smo sami lepili svoje plakate za svirke po Beogradu. Sta je to ako nije samo-promocija...sami snimali, sami nosili pesme u disko kuce...sve isto jos davne 1981/2/3/4...
I ovde sam u UK (svojevremeno) radio stvari, nosio po DJ radnjama i dstributerima, i zavisno od reakcija nosio na rezanje i stampanje vinila. Prevozio kolima do distribucije, sam slao ploce u magazine za recenzije (koje su kad izadju dobre recenzije, pomagale prodaju - pa se moj 12" white label nalazio i u HMV ili Virgin radnjama..itd itd..)

Sad je isto - samo je online i mp3 umesto ploca... saljes DJ-ima u inbox, ako im radi - pusti ce/ procuce se / itd itd..

SAMO sto sad ima mnogo novopecenih "producenata' koji su prezasitili boga i narod i malo je teze da se ispliva... ALI - ko je dobar - na kraju ispliva.

Posto sad cela jedna nova liga novih mladih producenata i kompozitora koja je pocela da hara UK i svetskim top listama...
Ako su oni isplivali - znaci moze. Talenat i samo talenat.

Po meni - najveci problem je sto jako mnogo ljudi MISLI da su talentovani a nisu..uopste. Jako je lako napraviti nesto DA LICI na vec postojeci hit...ali smisliti nesto drugo / razlicio / zarazno - nije lako.

Sad bas ima dobre muzike, cak i na top listama !!

Dushan_S
08-09-2014, 09:45 PM
pi?u blogove.Ja ?u pretpostaviti da ti ne kapira? na koliko razli?itih nivoa ovo jeVtino zvu?i, ?isto da ne bih, mo?da neopravdano, dobio jako ru?no mi?ljenje o tebi kao ?oveku.

Dushan_S
08-09-2014, 09:54 PM
Dule, a kada su to izdava?i uop?te ?ulagali u nova imena?? Odnosno, ula?u?i u ?nova imena? oni su zapravo ulagali u nova imena iz muzi?kog pravca koji je ve? sam po sebi postao kurentan. Oni koji su prvi kukuriknuli po pravilu nisu imali podr?ku. To va?i kako za Bitlse tako i za Bijelo dugme.

Sve u svemu, sa muzikom je sve u redu, izgleda da ne?to nije u redu s publikom ;) Publika je kroz samo par generacija evoluirala do ta?ke u kojoj joj je jasno da se nijedna estradna zvezda ne obra?a njoj nego svom bankovnom ra?unu. I prestala je da pada na fore. Izdava?i su tu najmanje krivi.

Pozdrav,

Vasa
[/font]Pazi Vaso, kontam da si preleteo preko napisanog jer uop?te ne vidim za?to si napisao ovo, ne vidim smisao u kontekstu sadr?aja bloga. Niko nikad nije o?ekivao od industrije da dr?i decu za ruku i vode ih na ?as da u?e svirati gitaru. Industrija nije stvarala trend u muzi?kom smislu, (zar to uop?te treba re?i?) ali ga je plasirala, kao ?to ti ka?e? i kao ?to sam i ja napisao u blogu - fabula je da to vi?e ne radi i ne bavi se time. Sa druge strane, ne znam odakle ti ideja da je jedan jedini trend ikada postao konkurentan (osim mo?da punk pokreta, ali i to je pitanje) a da ga muzi?ka industrija nije plasirala kao takvog. Dobar primer ti je Grunge. Jeste Nirvana postojala sama po sebi i izdala jedan album za indie izdava?a, ali je Grunge kao stil za sve ostale lansirala industrija, tako ?to je uzela bend pod svoje okrilje i u?inila da bukvalno ?ak i svaka ameri?ka doma?ica vidi "Smells Like Teen Spirit" video. Mo?da tebe vi?e ne interesuje neka muzi?ka scena koja se sada de?ava u rok muzici ili ima? samo percepciju nje kroz one bendove koji su u nekoj meri napravili odre?eni uspeh, ali danas Grunge ne bi pro?ao iz jednostavnog razloga ?to niko vi?e ne bi uzeo bend lokalnog zna?aja i stucao milione u njega u nadi da ?e to biti "next big thing" - a to se ranije de?avalo redovno, nekad sa rezultatima, ali bi se ?esto novac bacao u vetar.

Dushan_S
08-09-2014, 10:04 PM
Vasa mi uze rec iz usta... UVEK je bilo da bend prvo skrene paznju na sebe, bilo svirkama, bilo izgledom, bilo muzikom..cime vec..TEK onda su disko kuce stupale na scenu. Potpisivale ih i molile boga da se to proda..

Cak i kad je Punk krenuo - cim se o nekom bendu nesto proculo - odmah si potpisivali (da bi iskoristili trenutno raspolozenje publike)..ti bendovi se sigurno nisu "gurali" ni marketovali.

I danas je isto, i pre 5 ili 10 godina je bilo isto.Samo ?to uop?te nije isto, ne razumem odakle ti to. Niko vi?e ne?e otvoriti kesu za bend koji je Indie. Nedavno se to desilo grupi Ghost i gomila medija je pisala o tome kao o senzacionalnom doga?aju. Toga jednostavno nema. Nekako mi je te?ko da verujem da ima? tako naivan stav, bend je dobar pa ?e dobiti ugovor sa izdava?kom ku?om, oni ?e ulo?iti pare u njega da od njih velike zvezde...

To sto kazes da sad treba da menadzerisu, reklamiraju i produciraju sve sami...pa tako i je bilo pre, manje vise...mozda ortak radi kao "menadzer" ili vozi, itd.
Ja se secam da smo sami lepili svoje plakate za svirke po Beogradu. Sta je to ako nije samo-promocija...sami snimali, sami nosili pesme u disko kuce...sve isto jos davne 1981/2/3/4...
I ovde sam u UK (svojevremeno) radio stvari, nosio po DJ radnjama i dstributerima, i zavisno od reakcija nosio na rezanje i stampanje vinila. Prevozio kolima do distribucije, sam slao ploce u magazine za recenzije (koje su kad izadju dobre recenzije, pomagale prodaju - pa se moj 12" white label nalazio i u HMV ili Virgin radnjama..itd itd..)Nekako je besmisleno upore?ivati Beograd osamdesetih sa pri?om iz ?lanka o svetskom izdava?tvu. Ali konkretno, obojca znamo o ?emu je sve nekad brinula izdava?ka ku?a i menad?ment u ime benda, i o ?emu danas brine kad se radi o imenima koja donose adekvatnu koli?inu novca. Danas, prose?an bend ?esto radi sve od menad?menta do snimanja svog videa. ?ta je tu konkretno isto po tebi? Mo?da je razloga za to ?to vidi? stvari na taj na?in to ?to "rok" (sa razlozima pod znacima navoda) scenu prati? samo kroz onaj deo postoje?eg pop mainstream-a koji jo? uvek funkcioni?e. A to zapravo i nije rok scena nego neki amalgam dinosaurusa koji jo? uvek funkcioni?u, malog broja izuzetaka koji potvr?uju pravilo i "rok bendova" koji su de fakto po svemu pop osim po nekim stilskim elementima koje koriste u muzici.

Sad je isto - samo je online i mp3 umesto ploca... saljes DJ-ima u inbox, ako im radi - pusti ce/ procuce se / itd itd..Niko ozbiljniji ne?e pustiti tvoju pesmu, napisati recenziju ili review koncerta osim ako mu se PUNO ne dopadne bend ili ne plati?.

Znak
08-09-2014, 10:28 PM
Ja ?u pretpostaviti da ti ne kapiraš na koliko razli?itih nivoa ovo jeVtino zvu?i, ?isto da ne bih, možda neopravdano, dobio jako ružno mišljenje o tebi kao ?oveku.

Dušane, formiranje mišljenja, naročito "jako ružnog mišljenja" o čoveku na osnovu dve napisane reči je u sferi tih tvojih nivoa koje ja stvarno ne želim da ukapiram.

Dushan_S
08-09-2014, 11:00 PM
Ako ho?e? konkretnije, komentar ti zvu?i negde na nivou zavla?enja "ortaka iz ulice" koji zabavu vide u tome da se popi?aju na nekog drugog u par re?i. Ali onako, kao visokoobrazovani, na?itani kulovi koji ?ele i to da poka?u.

Komentar ne samo da je nebulozan po?to si ga ostavio osobi koja je na?ela petu deceniju i koja se aktivno bavi muzikom, nego je odvojeno nekulturan i bezobrazan jer vi?estruko devalvira sadr?inu ne?ega na ?ta komentari?e?. Jednostavno, zamisli situaciju u kojoj si objavio svoj muzi?ki rad, a neko ostavi komentar koji je ovakva vrsta"dosetke", poku?aj aktivirati empatiju i socijalnu inteligenciju pa razumi za?to bi neko mogao shvatiti ovakav komentar kao ekstremno ?upa?ki. A meni u zadnje vreme strpljenje prestaje biti vrlina pa kad neko ne ume da poka?e minimum normalnog ljudskog po?tovanja i volje za komunikacijom i razmenom mi?ljenja ja ga odjebem, u?ivo ili online. Pretpostavljam da bi i ti ?eleo da tvoj muzi?ki rad bude ili adekvatno prokomentarisan, bez primitivnih dosetljivih kvalifikacija, pozitivno ili negativno, ili da ga komentatori presko?e, ako nemaju ?ta da ka?u. Zna?i, ako nema? volje ili interesovanja potro?iti vi?e od re?enice i biti uljudan, ajd me zaobi?i. Ako misli? da sam neprijatan a ne razume? za?to, razmisli ?ta si napisao i za?to ovako reagujem. I da se razumemo, ovo ti sve ka?em iz ?istog, mo?da nezaslu?enog ljudskog po?tovanja, po?to zapravo ne vidim za?to bih obja?njavao.

Znak
08-09-2014, 11:22 PM
...

Znak
08-09-2014, 11:27 PM
Ajde bolan nemoj stalno biti namrgođen. Ja sam ti prototip paćenika opisanog u tvom blogu, koji pokušava da bude i muzičar i producent i miksadžija i dizajner omota i režiser i snimatelj spotova (pa i bloger, kad smo već kod toga). Totalno si pogrešno shvatio te dve reči.

awacs
09-09-2014, 09:53 AM
Industrija nije stvarala trend u muzi?kom smislu, (zar to uop?te treba re?i?) ali ga je plasirala, kao ?to ti ka?e? i kao ?to sam i ja napisao u blogu - fabula je da to vi?e ne radi i ne bavi se time.

Ne bavi se time zato ?to joj se ne isplati, a ne isplati joj se jer publiku boli uvo da plaća muziku koja joj ni?ta ne znači, već joj slu?i samo kao zvučni tapet. ?to sam valjda već napisao, samo drugim rečima :)

Pozdrav,

Vasa

Dushan_S
09-09-2014, 10:10 AM
Znam, zato si me i zbunio jer si po formi zvu?ao kao da se ne sla?e? a napisao ne?to ?to je, imao sam utisak, isto ono ?to sam i ja rekao :)

E sad to oko tapeta je zapravo komplikovano jer je takvo shvatanje muzike delom upravo posledica overdrive-a muzike koja ve? dve decenije preplavljuje TV i radio a koja je takva da lako prolazi ali ne daje mogu?nost da se ljudi zaista emotivno investiraju u nju. Pa se to onda opet vra?a na ono ?to sam ranije pominjao, tj. da mnogi vide pona?anje muzi?ke industrije kao vid kanibalizma ili laganog samoubistva jer je radi kratkoro?nog profita prakti?no ugro?en posao u celini. Jer iako je pad tira?a bio neminovan, publika je i dalje spremna da plati izdanje - ali samo ako joj je zaista stalo i ako ose?a da time uspostavlja konekciju sa bendom ili solistom.

awacs
09-09-2014, 02:41 PM
Znam, zato si me i zbunio jer si po formi zvu?ao kao da se ne slažeš a napisao nešto što je, imao sam utisak, isto ono što sam i ja rekao :)

U suštini se ne slažem sa tvojom idejom da muzička industrija može ili treba da uradi išta što već ne radi. Odnosno, ako kažeš:

ne znam odakle ti ideja da je jedan jedini trend ikada postao konkurentan (osim možda punk pokreta, ali i to je pitanje) a da ga muzi?ka industrija nije plasirala kao takvog. Dobar primer ti je Grunge. Jeste Nirvana postojala sama po sebi i izdala jedan album za indie izdava?a, ali je Grunge kao stil za sve ostale lansirala industrija, tako što je uzela bend pod svoje okrilje i u?inila da bukvalno ?ak i svaka ameri?ka doma?ica vidi "Smells Like Teen Spirit" video.

Kao prvo, nisam rekao „konkurentan” nego „kurentan” misleći na situaciju u kojoj postoji kritična masa autora i publike koju industrija može da prepozna kao tržište. Kad si već pomenuo grunge, on se par godina krčkao po zapadnoj obali dok se nije stvorila nekakva publika čiji je broj obezbedio prve major ugovore (Soundgarden, pa Alice in Chains, pa tek onda Nirvana, pa Pearl Jam...). Industrija je uvek bila par koraka iza situacije na terenu i igrala na sigurno, isto radi i danas. Nema potrebe da idealizijueš istoriju, pošto je ona daleko od idealne.

Na kraju, a što je po meni najvažnije, pop muzika više nije najzabavnija stvar na svetu. Klincima je kudikamo zabavnije da sami sebe snimaju kako povraćaju u klonji ili se krešu nego da slušaju neke budale koje grebu po instrumentima. Iskreno govoreći, razumem ih. A da se ne zavaravamo — pop muzika je pre svega zabava. E, više nije glavna zabava, zato je valjda Will.I.Am rešio da promoviše gadget za iPhone koji poboljšava performanse slike, a ne zvuka. Sapienti sati.

Pozdrav,

Vasa

Dushan_S
09-09-2014, 09:43 PM
U su?tini se ne sla?em sa tvojom idejom da muzi?ka industrija mo?e ili treba da uradi i?ta ?to ve? ne radi.E sad vidi?, ne?u da ka?em da nisi pro?itao sve ali ja ne znam gde sam konkretno predlagao da muzi?ka industrija ne?to mo?e da uradi ili treba da uradi.
Industrija je uvek bila par koraka iza situacije na terenu i igrala na sigurno, isto radi i danas. Nema potrebe da idealizijue? istoriju, po?to je ona daleko od idealne.?to je opet i u mom blogu, a ne vidim ni gde postoji idealizacija istorije, po?to se, opet de fakto, zna da su osniva?i mnogih labela i bitni ljudi u njima zapravo bili ljudi koji su voleli muziku a ne bezdu?ni biznismeni. naravno da je zarada motiv, ali je ?esto zarada podrazumevala i podr?avanje ne?ega ?to je do?ivljeno kao vredno na li?nom nivou.

Na stranu manjkavosti internet komunikacije, mo?da ne?to nije jasno: ovakav blog je neka vrsta istra?iva?kog rada, mojih je mo?da 5%, a to je zapravo na?in kako ?u informacije zapakovati i izneti. Kad krene ova vrsta pri?e, mo?da ispada da "branim" ne?to kao da se radi o mom stavu, ili da gu?im sagovornika protivljenjem, a to me smara. jer tih 95% sadr?aja koje iznesem je ne?to ?to je jednostavno tako, ?to je prisutno, ?to sam saznao. Nisam ja odlu?io da je ne?to takvo kakvo je ili ga takvog zamislio, samo je jednostavno tako. Tehni?ki ne mogu za nekog drugog izneti sav materijal koji je sa?vakan u blog, jer se radi o satima i satima ?itanja i gledanja ne?ega ?to me, eto, interesuje. Potrebna je neka vrsta otvorenosti i dobre volje da se razmisli, mo?da nekad i dovede u pitanje sopstveno vi?enje stvari. Situacija u kojoj obja?njavam ne?to dodatno, van bloga mi je mrska i besmislena jer proma?uje poentu, motiv zbog kog, uostalom, ?itam neke blogove drugih ljudi ili odre?ene ?asopise jer sam ?elim da ?ujem ne?to novo, da saznam. Ne zna?i da ne ?elim feedback, dapa?e, volim kad neko pro?ita pa se zapita, pa ima neki svoj ugao gledanja na materiju, ali ako slu?ajno do?e do toga da moram da vr?im nevoljno neku vrstu "odbrane magistrature", to mi je u?asno ne samo jer takva pri?a ni?ta ne donosi, nego ?to to zna?i da ta druga osoba nije izvukla ni?ta kvalitetno iz onoga ?to sam joj ponudio, kao da kuva? ru?ak a onda ljudi za koje si kuvao ne u?ivaju u klopi. A ako ?utim i uzvratim sa nekom varijantom "hvala ti na mi?ljenju" i to mi je trulo, jer mi je o?igledno da je neko potpuno proma?io ono ?to sam napisao. Ako samo preko?im komentar te osobe i ne poku?am objasniti, pokazujem neku vrstu malodu?nosti. Za?to sam napisao bilo ?ta ako me nije briga da li ljudi pro?itano shvataju na pravi na?in, zar nije vrsta po?tovanja poku?ati objasniti nekome da mo?da ne?to ne vidi? A opet, na?alost, to je i dobar recept da neko misli da si nadmen, da name?e? mi?ljenje i ne prihvata? kritiku. Te?ko je na?i sredinu.

Postavljao sam ti ova pitanja i komentare da bih jasnije video kako si ti do?iveo napisano, izme?u ostalog jer znam da tebi dobro rade klikeri i ?to, ve? zna?, cenim tvoje mi?ljenje. U svakom slu?aju drago mi je ako si odvojio vreme da pro?ita?, zaista. Ne samo tebi, hvala bilo kome.

silicon science
10-09-2014, 07:51 AM
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/GowCEiZkU70" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

darkstar
10-09-2014, 12:42 PM
Od pocetka citam Dusanove blogove, i iako se sa nekim stvarima ne slazem, potpuno podrzavam ideju. Mislim da bi mozda bilo svrsihodnije bilo da ljudi kao Vasa ( da se ne shvati pogresno - voleo bih da citam njihovo vidjenje istih stvari) a i ostala ekipa koja IMA ZNANJA I ISKUSTVA napise neko slovce na tu temu ali van okvira ovog foruma.
Zasto tako mislim?

Zato sto kod nas klinci NEMAJU GDE da procitaju malo o rok (vrlo generalno) muzici, nema te magije u citanju, o tome se kod nas ne prica ... a svakako mislim da bi to doprinelo borbi sa... stranim neprijateljima :)

Cak i da napravite isti sajt gde ce biti misljenja razlicitih ljudi (koja ne moraju biti ista) mislim da bi imalo mnooogo vise smisla nego mracenje i polivanje po forumu.

Imamo taj neki hendikep, da strasno lako pljunemo na tudji rad, i nemamo svest o tome da se neko potrudio da napravi taj beat tu strofu taj tekst taj blog ... Sa te strane potpuno razumem Dusana, i iako se mozda ne slazem sa nekoliko njegovih argumenata i vidjenja, ne bih voleo da spizdi i digne ruke od bloga zbog "besmislenosti" ili ne daj boze obeshrabrenja nas kao nacije.

awacs
10-09-2014, 12:52 PM
E sad vidi?, ne?u da ka?em da nisi pro?itao sve ali ja ne znam gde sam konkretno predlagao da muzi?ka industrija ne?to mo?e da uradi ili treba da uradi.

Pa dobro, ja sam tako do?iveo pretposlednji pasus ovog trećeg dela, verovatno sam se zaneo...

ako slu?ajno do?e do toga da moram da vr?im nevoljno neku vrstu "odbrane magistrature", to mi je u?asno

Kakva bolan odbrana magistrature? Razgovaramo, tome valjda slu?e forumi. Ili sam se opet zaneo? ;)

Pozdrav,

Vasa

P.S. @darkstar: ?ao mi je ako je iko pomislio da u ovom threadu bilo ko bilo koga poliva. Pa ni Znak.

awacs
10-09-2014, 02:28 PM
<iframe src="//www.youtube.com/embed/GowCEiZkU70" allowfullscreen="" height="315" width="420" frameborder="0"></iframe>

Da. Uglavnom.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
10-09-2014, 04:23 PM
odgovori u plavom...

Samo što uopšte nije isto, ne razumem odakle ti to. Niko više ne?e otvoriti kesu za bend koji je Indie. Nedavno se to desilo grupi Ghost i gomila medija je pisala o tome kao o senzacionalnom doga?aju. Toga jednostavno nema. Nekako mi je teško da verujem da imaš tako naivan stav, bend je dobar pa ?e dobiti ugovor sa izdava?kom ku?om, oni ?e uložiti pare u njega da od njih velike zvezde...
Pa ja bas nikad nisam bio od onih koji kazu bend je dobar, mora da ga potpisu! (sta znaci dobar? za koga dobar?) Bend je onoliko dobar koliko SAM uspe da privuce ljudi na svoje koncerte, onoliko dobar koliko uspe da nabije publike na socijalnim mrezama i onoliko dobar koliko SAM uspe da proda neke muzike!!
TEK ONDA disko kuca stupa na scenu...tek onda !! To sto neko proglasi neki bend "dobrim" ili cool nema nikakve veze sa zivotom !!

Nekako je besmisleno upore?ivati Beograd osamdesetih sa pri?om iz ?lanka o svetskom izdavaštvu. Ali konkretno, obojca znamo o ?emu je sve nekad brinula izdava?ka ku?a i menadžment u ime benda, i o ?emu danas brine kad se radi o imenima koja donose adekvatnu koli?inu novca. Danas, prose?an bend ?esto radi sve od menadžmenta do snimanja svog videa. Šta je tu konkretno isto po tebi? Možda je razloga za to što vidiš stvari na taj na?in to što "rok" (sa razlozima pod znacima navoda) scenu pratiš samo kroz onaj deo postoje?eg pop mainstream-a koji još uvek funkcioniše. A to zapravo i nije rok scena nego neki amalgam dinosaurusa koji još uvek funkcionišu, malog broja izuzetaka koji potvr?uju pravilo i "rok bendova" koji su de fakto po svemu pop osim po nekim stilskim elementima koje koriste u muzici.
Pa bas taj rock (koji nije mainstream tj. ne prodaje se puno - je kompletno DIY varjanta. Svi u kombi, voze, sviraju, prodaju svoje CD i majce i polako grade publiku i cekaju svojih 5 minuta - da ih primeti neko veliki !!

Niko ozbiljniji ne?e pustiti tvoju pesmu, napisati recenziju ili review koncerta osim ako mu se PUNO ne dopadne bend ili ne platiš.
I ovde gresis...ima puno novinara i DJa koji ce da napisu recenziju ili da zavrte pesmu na radiju ako im se STVARNO svidja. Kad ljudi pocnu da zovu telefonom i raspituju se o pesmi...to je dobar znak.
Ja za ni jednu recenziju nikad nisam nista platio.
Drugo su kampanje kad izlazi veliko budzetni album pa se gura na sva vrata ALI dok se bend ne izdigne iz prazine sve je DIY (do it yourself) od snimanja, promocje, organizacije koncerata itd...uvek bilo i ostalo...

Disko kuce ne rizikuju nista na slepo - ako se o bendu ne pric ili pise - nema teorije da ih i pogedaju...

DaBear
10-09-2014, 04:38 PM
Moj odgovor svemu tome je :

INDUSTRIJA SE PROMENILA - sad su tu shareholders, vlasnici koji ocekuju neke pare na one koje su ulozili...bendovi i artisti vise nemaju 3 ili 4 sanse kao pre..ako prva ploca nije hit - slobodni su !

PUBLIKA SE PROMENILA - nema vise one nepoznate "magije" koja je obavijala bendove i artiste..sad se SVE o nima zna ili sazna za 5 minuta (sve je online) sve stare pesme mogu da se cuju i skinu i preslusaju za 5 minuta i isto toliko brzo zaborave..
Overload informacija na sve strane i to jako utice na sve ...na biznis, na muziku na bendove na (novi) ristup svemu..itd itd...

UKUSI I MERILA SU SE PROMENILA - sa novom publiko dolaze novi ukusi i merila...stari recepti i sabloni ne rade..isto je i sa biznisom.

itd itd itd...

awacs
10-09-2014, 04:59 PM
INDUSTRIJA SE PROMENILA

PUBLIKA SE PROMENILA

UKUSI I MERILA SU SE PROMENILA

Heraklit bi te izljubio po celom telu :)

Da, sve se promenilo. I istorija jeste najbolja učiteljica ?ivota pod uslovom da joj se postave prava pitanja.

Pozdrav,

Vasa

silicon science
10-09-2014, 06:30 PM
Klinci vise ne slusaju muziku
vec igraju video-igre...
zato nema para
u muzickoj industriji $
ulaže se u interakciju
i dzaba ga sve.
Oculus Rift je na pragu
planetarnog opsedanja
a Fejsbuk je za to dao 2 "biliona" dolara
sto kaze DaBeer, odnosno 2 milijarde.
Niko vise nece
znati za Hendrixa,
osim ako je
3D implementiran
premixovan
renderovan

Znak
10-09-2014, 07:55 PM
I ?ta sad?

alek019
10-09-2014, 10:44 PM
Blog da mu du?u prosti...AMIN.

darkstar
11-09-2014, 09:04 AM
Cudno ja bas imam utisak da se priprema teren za vracanje petorke sa instrumentima kao glavne fore.

Znak
11-09-2014, 09:05 AM
Cudno ja bas imam utisak da se priprema teren za vracanje petorke sa instrumentima kao glavne fore.

Eto, znači da sam bio u pravu kad sam ubeđivao članove benda da nam fali jedan čovek.

Dushan_S
11-09-2014, 12:39 PM
Pa ja bas nikad nisam bio od onih koji kazu bend je dobar, mora da ga potpisu! (sta znaci dobar? za koga dobar?) Bend je onoliko dobar koliko SAM uspe da privuce ljudi na svoje koncerte, onoliko dobar koliko uspe da nabije publike na socijalnim mrezama i onoliko dobar koliko SAM uspe da proda neke muzike!!
TEK ONDA disko kuca stupa na scenu...tek onda !! To sto neko proglasi neki bend "dobrim" ili cool nema nikakve veze sa zivotom !!
Kao prvo, rok bendovi nisu ranije uop?te morali da se bave dobijanjem publike na socijalnim mre?ama ili prodajom muzike u "zlatno vreme" industrije. Postojali su konkrentni bendovi koji su bili lokalnog karaktera a koje je industrija lansirala. To ?to ti navodi? je upravo posledica toga da industrija vi?e ne ?eli da rizikuje, tj, ?ele neku vrstu potvrde pre nego ?to krenu da rade sa bendom. ?lanovi benda ne moraju imati razvijen talenat za marketing koji je potreban za to ?to ti pominje?. Tako?e, imati bend koji je popularan, naro?ito negde u ameri?koj provinciji nije nikakav realan garant da se radi o ne?emu ?to se mo?e uspe?no plasirati na nacionalnom nivou, ili internacionalno. Zatim, postoji veliki broj bendova kojima je bio veliki problem da dobiju ugovor. Evo, prvi mi padaju na pamet Linkin Park, koji su na kraju dobili ugovor "preko veze" prakti?no, na osnovu poznanstva sa ?ovekom koji je upravo u tom trenutku zavr?io kao potpresednik Warner Bros-a. Dakle, ne pri?amo o tvom ili mom stavu, ve? o tehni?koj ?injenici da su bendovi dobijali ugovore nezavisno od lokalnog uspeha ili imali problem da dobiju ugovor iako su imali lokalni uspeh. Kad ka?e? "tek onda disko ku?a stupa na scenu", nigde nisam napisao da kre?u da rade sa njima u kolevci. Ali naj?e??e, bend bi godinama tavorio na nivou lokalne popularnosti, koliko god se trudio, prodavao ulaznica u svom kraju, sve ?to ti navodi?, sve dok izdava?ka ku?a ne bi pogurala pri?u. Samim tim, izdava?i jesu odgovorne za to ?to ti i ja znamo za neke bendove i za to ?to su ti ljudi ostavili trag u muzi?koj istoriji, ina?e bi i dalje svirali u nekom klubu u svom gradu.

Pa bas taj rock (koji nije mainstream tj. ne prodaje se puno - je kompletno DIY varjanta. Svi u kombi, voze, sviraju, prodaju svoje CD i majce i polako grade publiku i cekaju svojih 5 minuta - da ih primeti neko veliki !!Ovo ?to si ti napisao mi, izvini, zvu?i malo idealizovano. Prvo, muzi?ki output benda u pro?losti je ?esto zavisio od toga sa kim radi. Po?to danas nema kinte, bendovi sami snimaju, sami marketuju, sami pla?aju benzin za taj kombi. Pre dvadeset i vi?e godina, bend je mogao da se nada da ?e mu biti dovoljno da postane "hot" na nekom jako malom nivou, da puni par klubova, snimi jedan demo, a ?esto se de?avalo i da se samo neko pojavi sa dobrim pesmama i izdava?ka ku?a ga pove?e sa producentom, drugim muzi?arima, baci ga odmah u studio jer vidi potencijal u njemu, iako ta osoba jo? uvek nije ni na lokalnom nivou postigla ne?to specijalno. (u nekoj meri se to jo? uvek de?ava u Pop muzici, zar ne).
Danas od benda ?esto o?ekuju da prakti?no radi sve sam, nekad ?ak i nakon ugovora sa ku?om. A jasno je da bend ne mo?e da isfinansira u svojoj po?etnoj fazi vrhunskog producenta ili zakupi reklamni prostor u magazinima. Stvara se neka vrsta zatvorenog kruga u kome bend ne mo?e da izgura sebe da bi bio popularniji a niko ne?e da ulo?i u njega jer jo? uvek nisu dovoljno popularni. Zatim, ?ta sa stilovima muzike koji nisu toliko blizu pop senzibiliteta? Tu se sad ve? radi o mom shvatanju, pa mo?da mi zaklju?ak nije ta?an, ali rok mainstream je ve? godinama nepromenjen. Da li je osnovna razlika u tome ?to bi pre dvadeset godina izdava?i podr?ali neku stilski objedinjenu grupu bendova i prakti?no izgurali neki talas, neki pod?anr, ili zaista eto odjednom niko ne pravi druga?iju, sve?u muziku? Da li nema novih planetarnih rok zvezda velikog kalibra zato ?to novi bendovi zaista ne umeju da naprave dobru pesmu, ili je neki drugi razlog u pitanju? Za?to samo matorci i dalje prave pare? Da li bi danas bilo mogu?e da, kao ?to je bio slu?aj sedamdesetih, bendovi imaju po nekoliko albuma koji nisu bili uspe?ni iza sebe, da bi tek sa tre?im, ?etvrtim albumom uspeli da postignu uspeh?

I ovde gresis...ima puno novinara i DJa koji ce da napisu recenziju ili da zavrte pesmu na radiju ako im se STVARNO svidja. Kad ljudi pocnu da zovu telefonom i raspituju se o pesmi...to je dobar znak.
Ja za ni jednu recenziju nikad nisam nista platio.
Drugo su kampanje kad izlazi veliko budzetni album pa se gura na sva vrata ALI dok se bend ne izdigne iz prazine sve je DIY (do it yourself) od snimanja, promocje, organizacije koncerata itd...uvek bilo i ostalo...

Disko kuce ne rizikuju nista na slepo - ako se o bendu ne pric ili pise - nema teorije da ih i pogedaju...Hehehe. Pa ne mogu da gre?im ako sam prakti?no "prepisao" stvari na koje se ljudi ?ale. Pazi, te?ko je pri?ati kad ka?e? "nisi u pravu, ja nisam platio". To je tvoje iskustvo, ali zamisli, ti nisi planetarno popularna muzi?ka rok zvezda. Ono ?to znam je da sigurno ne bi trebalo da upore?uje? iskustva u muzici kojom se bavi? sa situacijom u rok muzici jer koliko znam, mehanizam je druga?iji, od na?ina proizvodnje muzike do na?ina plasiranja. Kao ?tpo sam pomenuo, ne radi se mom stavu, pa da mogu ne biti u pravu. Mo?da dobro ne tuma?im razloge za?to danas ne?to ne mo?e, ali sam presek stanja je ta?an, radi se o iskustvu ljudi an terenu a ne o teoretisanju.

Zna se ta?no koliko ko?ta bend odre?ena stvar. Pri?aju ljudi, ?ale se. Ne?e niko direktno re?i "Dao sam toj i toj osobi toliko para", ali od intervjua do foruma koje pratim, ima? ljude koji konkretno ne mogu da pre?u taj prag koji bi ih izveo iz opskurnosti tre?e muzi?ke lige. Drugo, kako mo?e? da ka?e? da je "uvek bilo i ostalo", kada obojca znamo da je model posla uvek ranije bio da se bendu da konkretna pozajmica maskirana u honorar, od koje se finansira snimanje albuma, video, producent itd. a zatim se bendu to "skida" od novca koji zaradi album u prodaji. Pri tome diskografska ku?a finansira marketing. Ko ?e danas i koliko ?esto da na bazi vere u uspeh, nepoznatom bendu da da u ruke par stotina hiljada dolara? Evo nedavno sam ?itao intervju sa (ne se?am se imena ali mogu mo?da da na?em ako je bitno) poznatim radio DJ-om koji je pomenuo da mu se jednom ?ak desilo da mu stigne paket sa novcem i disk, bukvalno. Kao, u dana?nje vreme vi?e nije tako jer izdava?i nemaju para, ali i dalje DJ ima zapravo 5% slobode da pusti ne?to ?to mu se svi?a, sve ostalo je dirigovano.

E sad, mo?da svi ti ljudi la?u, pa sam i ja slagao pi?u?i. Naravno, mo?e bend ili pojedinac da gura pri?u i ovako sa odre?enim uspehom, ali postavlja se pitanje da li bi pre dvadeset godina to i?lo lak?e. Postoji jedna objektivna prednost dana?njeg vremena, a to je ?injenica da mo?e? ne?to raditi sa muzikom i iz neke provincije, a ranije si prakti?no morao biti u muzi?kim centrima da bi ne?to uradio, to je na primer sjajno. Ali ne mo?e? lako pre?i taj poslednji prag, postati "velik" jer za to treba mehanizam koji mo?e samo izdava? da ti da, ako ?eli.

Da dodam ne?to: Mo?da postoji nesporazum ?ta ti podrazumeva? kao "uspeh" i "veliki bend" a ?ta podrazumevam ja. Da bi bend zaista ostavio ne?to iza sebe, on mora da u jednom trenutku postane JAKO popularan. Svi "klasici" rok muzike su uglavnom imali trenutak velike popularnosti. Postoji mnogo onih koji su izdavali neke albume, svirali turneje, ali ako nisu makar u svom ?anru, u jednom trenutku napravili "bum", danas su skoro zaboravljeni. A taj poslednji korak, za to je upravo potrebna danas ta ma?inerija. Po?to je nema, opet ?e rok doga?aj godine da bude novi album U2, ili ne?to nalik tome, ?to je zapravo ?alosno. Problem postoji, objektivno, a ti, ne slagao se sa mnom, ili sa izvorima odakle sam ja pokupio informaciju, nisi ponudio obja?njenje, samo si napisao "nije tako" i "mo?e". Ali d?aba ti ka?e? "nije tako" i "mo?e bend" kad ne mo?e, kad na terenu nema novih velikih bendova i mainstream rok scena izgleda kao najgora ?abokre?ina.

Dushan_S
11-09-2014, 01:00 PM
Moj odgovor svemu tome je :

INDUSTRIJA SE PROMENILA - sad su tu shareholders, vlasnici koji ocekuju neke pare na one koje su ulozili...bendovi i artisti vise nemaju 3 ili 4 sanse kao pre..ako prva ploca nije hit - slobodni su ! To je ta?no, kao ?to sam, ako se ne varam, napisao Vasi, ne mo?e se strpati sve u jedan blog, uvek se pri?a o jednom skupu faktora. Ovde se radi o su?tinskoj promeni u tome kako funkcioni?e biznis danas, svejedno da li ej u pitanju bankarstvo, proizvodnja automobila ili muzi?ka industrija. CEO je tu kratko vreme, shareholders tra?e rezultate, boli njega uvo da investira u bend koji ?e doneti plodove nekome ko ?e biti na funkciji za dve godine umesto njega, on ?eli rezultate odmah i da otperja sa tog rukovode?eg mesta na drugo sa ispla?enim velikim bonusima.

PUBLIKA SE PROMENILA - nema vise one nepoznate "magije" koja je obavijala bendove i artiste..sad se SVE o nima zna ili sazna za 5 minuta (sve je online) sve stare pesme mogu da se cuju i skinu i preslusaju za 5 minuta i isto toliko brzo zaborave..
Overload informacija na sve strane i to jako utice na sve ...na biznis, na muziku na bendove na (novi) ristup svemu..itd itd...Ta?no, ali postavlja se pitanje, za?to uprkos tome postoje nove filmske zvezde ili novi pisci, a u rok muzici iako ima para i interesovanja ima malo rotacije, malo novih imena i bendova na vrhu.

UKUSI I MERILA SU SE PROMENILA - sa novom publiko dolaze novi ukusi i merila...stari recepti i sabloni ne rade..isto je i sa biznisom. ?to zapravo nije ta?no, tehni?ki. Ka?e podatak od pre godinu dve: 50% zara?enih para u muzici - od rok muzike koja je stara forma. Pola od tih pola - sastavi u kojima su ?lanovi ljudi od 50 godina navi?e. Gledam klince koje upoznam i klince po internetu, pljuju nove rok bendove, slu?aju Iron Maiden i Metaliku. U2 ?e ponovo obrnuti najpose?eniju turneju ove godine a niti jedan novi ve?i bend u istom ?anru se ne?e pojaviti. Kad sam ja bio klinac, osamdesetih a pretpostavljam da i ti ima? takvo iskustvo, bend od pre deset godina je bio kameno doba. Danas klinci slu?aju rok albume iz naftalina i kunu se u to kao u "prave vrednosti". Ne?to tu nije u redu, sad je samo pitanje za?to je to tako.

Dushan_S
11-09-2014, 01:06 PM
Klinci vise ne slusaju muziku
vec igraju video-igre...
zato nema para
u muzickoj industriji $Po?to se svake godine tro?i sve vi?e novca na muziku (mogu da ti potra?im konkretan izvor ali ima? na Billboard sajtu obi?no te tabele i upore?enja) onda to nije razlog. Mediji ne posve?uju toliko pa?nje i prostora muzici danas, osim nekog ?uta ?tampa, pop komerc segmenta, ali ljudi i dalje ?ele muziku i slu?aju je. Postoji razlika u konzumaciji. Nekad su ljudi i?li u diskoteku ili na koncert zato ?to je to socijalno doga?anje, zato ?to je to mesto gde "treba da se bude", ali postavlja se pitanje, koliko je njih zapravo zaista bilo tu jer im muzika ne?to zna?i.
Evo pogledaj ovo:
http://www.blabbermouth.net/news/next-years-wacken-open-air-festival-sells-out-in-record-12-hours/
I ?ta ?emo sad, kako nikog ne interesuje muzika?

Znak
11-09-2014, 04:01 PM
?Rok je ubijen.?

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=271&yyyy=2014&mm=09&dd=11&nav_id=898606

silicon science
11-09-2014, 06:48 PM
Pošto se svake godine troši sve više novca na muziku (mogu da ti potražim konkretan izvor ali imaš na Billboard sajtu obi?no te tabele i upore?enja) onda to nije razlog. Mediji ne posve?uju toliko pažnje i prostora muzici danas, osim nekog žuta štampa, pop komerc segmenta, ali ljudi i dalje žele muziku i slušaju je. Postoji razlika u konzumaciji. Nekad su ljudi išli u diskoteku ili na koncert zato što je to socijalno doga?anje, zato što je to mesto gde "treba da se bude", ali postavlja se pitanje, koliko je njih zapravo zaista bilo tu jer im muzika nešto zna?i.
Evo pogledaj ovo:
http://www.blabbermouth.net/news/next-years-wacken-open-air-festival-sells-out-in-record-12-hours/
I šta ?emo sad, kako nikog ne interesuje muzika?

Ma ja sam imao momenat inspiracije pa sam probao da stihoklepim malo :) Razlog toj posalici je taj da se prilike na nasoj planeti toliko brzo i radikalno menjaju i da ima toliko ozbiljnijih problema koji me se tichu nego sto je to muzicka industrija. Moj stav je da je "bilo pa proslo", i srecan sam sto sam doziveo duh tog vremena (barem onaj rep na kraju). Bas iz tog razloga sam, kao neko ko je pre samo 3-4 godine gajio iluziju da ce da zivi od muzike , sviranja itd stavio prs' na chelo i porazmislio sta cu da radim... A pri tom nemam veze sa Rnr, vec sa kompjuterskom muzikom. Na vreme sam se trgnuo i usao u "primenjenu muziku". i guess what, radim bas na video-igrama, gde je lova. Mogu reci da se osecam i kreativnije i slobodnije nego pre. Pogotovo kad upoznas ljude poput Mike Morasky-a... Znam da ovo nije tema naseg druzenja, al zelim da kazem da mi je bespotrebno zalaziti u introspekciju i traziti uzroke za nesto sto je jasno ko dan. Ja sam za konkretna resenja problema.. I svoj sam resio sto se tiche muzike i svog mesta pod suncem.

Elem, ova tema (propast muzicke industrije) je izuzetno komplexna i ozbiljna, i zalazi duuuuboko u Teoriju medija. Smatram da niko ovde nije dovoljno obrazovan u toj sferi da moze da ozbiljno pricha o tome (i ja sam u toj grupi donekle, da se razumemo :wink: )
Al eto, chitao sam i studirao Marshall McLuhan-a, sto preporucujem svakom ko zeli ozbiljno da razmislja o ovoj temi. To je pochetak

Mika Technika
12-09-2014, 01:05 AM
Ja se izvinjavam, ali moram da pitam: jel ovo neka greska u naslovu ili sta? Vezano za "Srbistan". Deluje kao greska kada se brzo kuca na tastaturi.

talk tapa

awacs
12-09-2014, 12:02 PM
Elem, ova tema (propast muzicke industrije) je izuzetno komplexna i ozbiljna, i zalazi duuuuboko u Teoriju medija. Smatram da niko ovde nije dovoljno obrazovan u toj sferi da moze da ozbiljno pricha o tome (i ja sam u toj grupi donekle, da se razumemo :wink: )
Al eto, chitao sam i studirao Marshall McLuhan-a, sto preporucujem svakom ko zeli ozbiljno da razmislja o ovoj temi. To je pochetak

Dobar je Makluan, on mu dođe ko neki Njutn za medije, ali nije nu?no da ga čovek čita da bi shvatio o čemu se radi. Dovoljno je da pogleda ljudima u one zglobove iznad ?ake. Koliko ljudi nosi ručne satove? Koliko ljudi nosi mehaničke ručne satove? Mada ne pratim časovničarske forume verujem da se i na njima s vremena na vreme priča na sličnu temu. Uprkos svemu, svi i dalje znaju koliko je sati.

Cela stvar je ?ira od teorije medija, a kamoli od muzičke industrije. A muzika, ba? kao i vreme, te?ko da će da propadne dokle god je ljudske rase.

Pozdrav,

Vasa