PDA

View Full Version : Preporuka za wireless mikrofon

wladymeer
31-05-2014, 10:04 PM
Trenutno u bendu koristimo wireless betu58.

Potreban mi je mikrofon za zenski glas koji dozvoljava osetno jaci gain za zive svirke.

Preporuke? :grin::grin:

Bockie
31-05-2014, 10:33 PM
Audiotehnika!
Apsulutno mislim da je odličan izbor uopšte, a pogotovo za ženski vokal, potraži modele AEW 6100, to je hiper kardioid, dakle izuzetno usmeren, pa nećeš ni imati potrebe za prevelikim gain-om... Čak me ne bi iznenadilo da novi System 10 sasvim lepo rade...dakle novi digital-wi sistemi, veoma su povoljni (~260-270€), a ovaj proizvođač ume da prijatno iznenadi jeftinijim modelima pa savetujem da se proba...

Mada je veoma popularna, bežična beta (ove nove kineske serije (sa mexico kapsulom)) je za moje shvatanje - težak komad smeća...!

mladjastojanovic
01-06-2014, 08:47 AM
Trenutno u bendu koristimo wireless betu58.

Potreban mi je mikrofon za zenski glas koji dozvoljava osetno jaci gain za zive svirke.

Preporuke? :grin::grin:

Proveri, kada odsrafis glavu 58ice, da nije ukljucen pad( - 20db).

Послато са C6603 уз помоћ Тапатока

wladymeer
02-06-2014, 09:51 PM
Bockie: da se ja pitam, beta58 bi se koristila samo kada nema alternative :)

Meni je AE6100 jako drag mikrofon, ali mislim da je wireless verzija dosta skupa. System 10... Ne znam... Najradije bih neki model koji je namenski dizajniran da skuplja sto manje mikrofonije. Ne znam kako se Audix OM5 npr. tu pokazao?

A sa druge strane... Pade mi na pamet, anti-feedback sistemi, da li da razmisljam o tome uopste? Moze li se na to racunati u praksi?

Mladja: pogledacu za vikend, mada s obzirom na okolnosti, sumnjam da je to problem. Hvala svakako.

Bockie
02-06-2014, 11:56 PM
Antifeedbackovi...bar koliko sam imao prilike (a nisam puno iskreno, malo sam old school) su prilično uništavali osnovni signal , da bi ih mogao smatrati korisnim...

Ja uglavnom držim PA u "kontrafazi"... Dakle, fizički, imam kablove koji ceo main PA drže u kontri, pa tu dobijem 6-8db "lufta" pre mikrofonije...

Izbor mikrofona i postavka reše sve drugo, a držao sam i po 12-13 kondenzatora (od 16) na bini, u malom lošem prostoru, bez da imam problem...

Ne, daleko od toga, šurka -eto-odradi, ali lično ne podnosim taj mic, večito borba sa njim i večito obični rezultati uz svu muku...

Da se razumemo, jedna od najlepših varijanti je Beta57 , kabl, na vokal, radi uvek provereno dobro! Ali jbg, za wi - mrzim b58... :oklagija:

AT je uvek davao više svega, pa i ono što je loše lakše rešim i iskoristim prezentnost, i dinamiku i sve drugo dobro što dolazi sa njim...

wladymeer
03-06-2014, 11:42 AM
Hm.. Sad kad rece kontrafaza za main... Da li bih mogao da dodam vise gaina ako bih:

1) obrnuo fazu na vokalma?
2) napravio delay od 2-3ms na main ili vokalnom signalu? Procitao sam negde da to pomaze pri resavanju mikrofonije pa da proverim.

akordeonista
14-06-2014, 05:23 PM
Evo da se ukljucim u temu ako nije kasno.
Nisi napisao koji je Wireless sistem u pitanju, Beta 58 glava se koristi i na PG, PGX i na UR4D sistemima a razlika izmedju prva dva i ovog poslednjeg je ogromna (i u kvalitetu i u ceni)! Ne znam na kom sistemu radis ali ako je neki jeftiniji (tipa PGX i sl.) probaj neki skuplji sistem, tipa ULX, U4D, UR4D.
Mnogi muzicari ne obracaju uopste paznju na odabir wireless sistema misleci da je sve to isto pa silne pare daju za skuplje mikrofonske glave a glavni problem je ustvari sam prenos signala! Dzabe je najskuplja mikrofonska glava, kada je prikljucena na jeftin wireless sistem ona ne moze da pruzi ono za sta je predvidjena! Licno sam poredio Betu 87a na ULX i U4D sistemu i ni moje kolege ni ja nismo mogli da verujemo kolika je razlika u kvalitetu zvuka, naravno u korist U4D! Mislili smo da je glava na ULX rucki istrosena pa smo ih zamenili (sa ULX-a na U4D i obrnuto) i opet je razlika bila ista, tj. glava je potpuno ispravna ali U4D sistem radi bolje! Zvuk je jasniji a razlika je kao zamagljeno i cisto staklo!!! Samim tim se zvuk bolje probija kroz mix u svirci i moze se jasnije cuti i kada je tisi od ostalih mikrofona!
Treba imati u vidu da je i ULX sistem jedan od kvalitetnijih i skupljih Shure-ovih sistema, mozete misliti kolika bi razlika bila tek izmedju U4D i PGX-a!
Da me ne shvatite pogresno, ovo nije reklama za Shure sisteme vec samo skretanje paznje na vaznost kvaliteta samog bezicnog sistema! Po meni je bolje kupiti skuplji bezicni sistem a jeftiniju mikrofonsku glavu nego obrnuto, siguran sam da ce jeftinija glava na skupom sistemu davati bolji ton od skupe glave na jeftinom sistemu!

Tiki the Boyler
23-06-2014, 10:38 AM
Problem je samo ?to je cijena same glave minorna u takvom sistemu.
Apsolutno se sla?em sa tvojim konstatacijama, ali mislim da priča? o sistemu koji većina ljudi na ovom prostoru nije u mogućnosti sebi priu?titi.

Mislim da će biti jako zanimljivo probati nove digitalne wireless sisteme koji u sebi nemaju kompander tako da bi i gubici u samom prenosu trebali biti minimalni.

Poređenjem ni?ih klasa analognih Shure wireless sistema na bass gitari i novog GLX-D sistema sam uočio stra?nu razliku u korist digitalca. Ako ste u prilici probajte i na vokalnom mikrofonu.

akordeonista
25-06-2014, 02:08 AM
...ali mislim da priča? o sistemu koji većina ljudi na ovom prostoru nije u mogućnosti sebi priu?titi.
Ne bih se slozio sa tobom Tiki! Potpuno je neshvatljivo kako jedan pevac nije u mogucnosti da odvoji 500-1000e za ODLICAN mikrofon, koji mu je jedini alat za rad a pri tom zaradjuje isto koliko i drugi muzicari u bendu od kojih je svaki ulozio u svoje instrumente (bez ozvuke) mnogo vise nego sto kostaju dobri pevacki mikrofoni!!! Oni muzicari koji sviraju na bezicne sisteme bi trebalo da imaju isto tako skupe sisteme kao i pevaci, plus sto ih kostaju instrumenti... a pevacima mnogo da kupe dobar mikrofon?! :wink:
Shure ULX (koji je odlican sistem) polovan kosta oko 500-600e. To definitivno nije velika cifra kada se radi o jednom jedinom "instrumentu" na kom se radi i zaradjuje novac.
Shure U4D koji je jos klasa iznad ULX-a je dupli sistem (dve baze i dva mikrofona) i polovan se moze naci za 1000e ili ispod toga, sto je ako ga kupe dva pevaca 500 ili manje evra po jednom mikrofonu! Za takav sistem to je premalo para, pogotovo kada se uporedi sa nekim sistemima tipa SLX, koji nisu mnogo jeftiniji a dosta su losiji!

Tiki the Boyler
25-06-2014, 09:20 AM
Ja se apsolutno sla?em s tobom.

Ali nas obojicu praksa demantuje.

milepsr
25-06-2014, 10:36 AM
@Tiki the Boyler (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=1322)
Koja praksa ?

Ja mogu da imam klavijaturu (jednu), stalak, papucicu, kablove, sto skupa kosta 3000e, a pevac ne moze da da ni 20% toga za mikrofon ?

Ko je tu lud ?

Nije problema u nedostatku novca, problem je u glavi.

akordeonista
25-06-2014, 11:40 AM
Nije problema u nedostatku novca, problem je u glavi.
Upravo o tome pricam!
Pevacima, obzirom na to da je vecina njih muzicki potpuno neuka i nemaju predstavu sta je razlika izmedju dobrog i loseg instrumenta, treba stalno ukazivati na bitnost dobre opreme ne bi li bar malo shvatili i usli u tu problematiku! Vrlo je iritantno a stalno to vidjamo da dobri bendovi rade na vrlo skupu opremu - PA sistemi, instrumenti, pojacala, mikrofoni za ozvuku instrumenata (neki bubnjari daju za mikrofone vise od vecine pevaca) - a pevaci pevaju na mikrofone od 100-150e. Naravno... oni prvi ce da imaju komentare tipa: "Ne izlazi mi nesto glas..." i sl.!!! Ili mikrofoni prave mikrofoniju, zujanja, krckanja, prekide itd.!
Mozda je banalizacija ali moze li jedan stolar da napravi komad kvalitetnog namestaja bez adekvatnog alata vec koristeci samo obicnu rucnu testericu? Zasto onda pevaci ocekuju da imaju odlican ton koristeci mikrofone od 150e?:banghead:
Mislim da muzicari (instrumentalisti) moraju mnogo vise da se pozabave "osvescivanjem" pevaca kako bi im ukazali na vaznost dobrih instrumenata i opreme! Zamislite samo da jedan klavijaturista svira na klavijaturi od 150e, pa basista, gitarista, bubnjar itd. kako bi to zvucalo i na sta bi to licilo?! Otegao sam post opet ali suludo mi je da jedan Spyder stalak za klavijature kosta isto ili vise od mikrofona na kom peva bar 50-60% pevaca koji rade i zaradjuju za zivot od pevanja!

wladymeer
14-10-2014, 10:21 PM
Ja se prvo izvinjavam za neaktivnost na ovoj temi.

Dalje, na stranu sada sve ovo sto itekako pije vodu, mene zanima sledece:
1. Da li AT ili Audix daju naspram vise gaina pre mikrofonije u odnosu na wireless Betu58?
2. Da li su osetno uzi u prijemu signala?
3. Gde u Evropi naci wireless OM5 ili 6 i kako se zovu njihovi wireless modeli?

akordeonista
15-10-2014, 01:42 AM
...Beta 58 glava se koristi i na PG, PGX i na UR4D sistemima a razlika izmedju prva dva i ovog poslednjeg je ogromna (i u kvalitetu i u ceni)! Ne znam na kom sistemu radis ali ako je neki jeftiniji (tipa PGX i sl.) probaj neki skuplji sistem, tipa ULX, U4D, UR4D.
Mnogi muzicari ne obracaju uopste paznju na odabir wireless sistema misleci da je sve to isto pa silne pare daju za skuplje mikrofonske glave a glavni problem je ustvari sam prenos signala! Dzabe je najskuplja mikrofonska glava, kada je prikljucena na jeftin wireless sistem ona ne moze da pruzi ono za sta je predvidjena!....
Upravo o Beti 58 sam pisao u prvoj gore navedenoj recenici a vidim da pravis gresku kada Shure bezicne sisteme nazivas "wireless Beta 58". Beta 58 je samo mikrofonska glava a sistemi su razliciti, kako cenovno tako i kvalitativno, pa veoma razlicito i rade te se ne moze tako generalno govoriti "wireless Beta 58".
U celoj prici oko bezicnih sistema je mnogo vazniji sam sistem nego mikrofonska glava jer ce i najbolja glava zvucati lose na losem wireless sistemu! Pomenuta Beta 58 ne radi isto na PGX i Ur4D sistemu! Te razlike se ogledaju najpre u cistoci i definiciji tona. Na Ur4D sistemu je ton jasniji, cistiji, kristalniji i bolje se probija kroz mix pa nije ni potrebno pojacavati ga koliko i neki jeftiniji sistem (tipa PGX i sl.) da bi se ton cuo i bio razumljiv u svirci. Samim tim, nije ti potrebno to "malo vise Gaina" jer se sve cuje i razumljivo je.
Sto se tice OM5 i 6, tu je potpuno ista stvar. Pogledaj dobro kakvi su wireless sistemi u pitanju jer da ponovim, dzaba najbolja mikrofonska glava ako je los wireless sistem, ona nece zvucati onako kako treba da zvuci!

wladymeer
15-10-2014, 10:40 AM
Istina, ovo nije oblast u koju se razumem pa moguće da se "frljam" sa terminima :)

Vezano za Betu, da li mogu tu koju već imam da spojim sa nekom skupljom bazom onda?

Dalje, nešto sumnjam da će druga baza ma koliko kvalitetna da promeni karakter mikrofona, tj. koliko široko glava skuplja signal? Zato i ona pitanja: da li AT 6100 ili Audix OM5 osetno uže skupljaju od Bete? I uopšte, da li dozvoljavaju osetno više gaina pre mikrofonije u odnosu na Betu?

akordeonista
15-10-2014, 10:49 PM
Sto se tice Audix-a, nisam imao prilike ovde ni da vidim bezicni, ne znam da li ga iko i ima. A sto se tice Bete, nju mozes da zavrnes na bilo koju Shure rucku i radice.

Pitanje u vezi Gaina, pretpostavljam da mislis na fejder za pojacavanje (na kanalu miksera) jer u suprotnom ne shvatam sta znaci "osetno više gaina pre mikrofonije"? Gain ces na bilo kom mikrofonu podesiti isto - malo ispod granice gde pocinje da klipuje i neces ga vise dirati u toku svirke vec ces na klizacu pojacavati ili smanjivati mikrofon. Ono sto sam pisao u vezi definicije tona je jako bitno jer tu dobijas tih par decibela "prostora" u odnosu na slabije sisteme. Problem losih sistema je taj sto su mutni i nedefinisani pa je mikrofon potrebno vise pojacati kako bi se "probio" kroz svirku a samim tim postoji veca mogucnost za mikrofoniju, brumove i slicne pojave.

Poslusaj me i nadji od nekoga (pozajmi ili iznajmi ako ne mozes drugacije) U4D ili Ur4D sistem i probaj sa njim da odradis svirku. Kad ih uporedis bice ti sve jasno!