PDA

View Full Version : Dejan Milutinović 2014

Bockie
29-05-2014, 12:45 PM
Au kakav CD...! :shock: Kakav sound! ...dobro, to je onaj fazon sladunjave ljubavne baladice i to, ali stvarno odličan zvuk...svaka čast!

https://www.youtube.com/watch?v=V6r5jRi3snU&list=UUIInPTwg4C1hBTZgysi-n1Q&index=8

Zna li se ko je ovo radio i gde...?

DzoniPFC
29-05-2014, 11:37 PM
Izbegavam da ostavljam filozofske komentare u ovakvim temama iz razloga sto svako ima svoju percepciju "dobrog zvuka" (ja nesto sto sam prosle godine smatrao vrhunskim, sada ne smatram vise) itd., pa jos kad se umesa i nas ego ("JA sam se naslusao svega i svacega pa bas zato znam da je ovo dobar sound") uz eventualno simpatisanje nekog muzicara (kao sto je to kod mene slucaj, videcete u donjem pasusu zasto), onda lako dolazimo u situaciju da se nenamerno "pokakimo" po nekom drugom izvodjacu.

Muzika je fina i lagana, prija, ali stilski (prvenstveno aranzman i produkcija) me stavlja u poziciju da kazem da je to mozda neko ranije uradio dosta "skuplje". Eto sada dovodim (naseg nekadasnjeg gosta foruma) Vladu Georgieva u diskusiju, ali slicnosti su ocigledne (usled direktnog ili indirektnog uticaja, sada vec ima puno "klonova" - a kad to kazem ne mislim nista negativno). A onda mogu otici dalje pa pisati u uticaju grupe TOTO, Stinga, Lionel Richia, i ostale ekipe iz '80-tih... Ali tako se udavljam od sustine, a posto je rec o produkciji/kvalitetu snimka, a ne o kvalitetu kompozicija, neka tako i ostane.

Eto, ovo (npr.) ne odskace od produkcije Zeljka Vasica (znam samo one pesme koje je Vlado Georgiev aranzirao, producirao i smiksao, pre nesto vise od 10 godina).

Boki, ja sam isto to rekao kada sam prosle godine kupio i pustio Vladin CD "Daljina". I dalje imam isto misljenje. Na tom albumu postignuta je celina (muzika+produkcija) sto je retkost, jer ne osecam potrebu da kazem "uvek moze bolje".
Smatram da taj album ima "najskuplji" zvuk od svih domacih izdatih albuma (a sumnjam da je to zbog toga sto znam na kakvoj opremi on radi, jer je i pre par godina imao isti setup, ali aktuelni CD zvuci tehnicki neuporedivo bolje od svega sto je pre radio na istoj, pa cak i od svega sto imam na HDD-u od muzike u slicnom fazonu).

Posto sam se upravo setio koliko postovani poznavaoci muzike (bez sarkazma) vole da kritikuju Vladu (govorim iz svog iskustva, van foruma), sad imam osecaj da sam kao varnica u ovoj temi.

Priznacu, i mene zanima ko je i sta radio na albumu Dejana Milutinovica, jer svakako da ne zvuci lose. Drago mi je sto sam preslusao nekoliko stvari na YouTube-u. Dobro je sto se takva muzika uopste pravi.

P.s. Preporuka za jedan takodje vrhunski (doduse instrumentalni) album: Brian Culbertson "Another long night out". u loseless format naravnu ;)

Bockie
30-05-2014, 12:06 AM
Priznacu, i mene zanima ko je i sta radio na albumu Dejana Milutinovica, jer svakako da ne zvuci lose. Drago mi je sto sam preslusao nekoliko stvari na YouTube-u. Dobro je sto se takva muzika uopste pravi.

Evo, sublimat onoga kako i ja razmi?ljam.

Svaka čast!

Ma dru?e, ba? kroz prizmu toga da je u produkcionom (pre svega TEKSTOVi, pa onda i aran?mani i zvuk) ovo svetla tačka u mračnom tunelu, eto...

Ne ka?em da je nikad viđeno čudo, ovo je muzička "carbonara"...sve ?to ljudi vole, ali pametno izvedeno....

Sve isto razmi?ljam, svestan svega...:wink:

T.L.T.I
01-06-2014, 01:29 PM
Bez ikakve namere da vredjam coveka jer se istinski potrudio ali mi komparacija sa VG-om bas i ne pije vodu.
OK, to je taj muzicki zanr/pravac (kako god) ali meni je neslusljivo iz par razloga.

Vokalno, prva asocijacija koja mi pada na pamet je "Dumb & Dumber", teleci glas, nekako "tupav" i ravnih emocija.
Tekstovi su suvise romanticni i preterano "nja-nja", brdo, sunce, trava...imam osecaj da Dejan ni u jednoj pesmi nece preziveti. :)
Kod VG-a je to daleko umerenije, normalnije, kad-kad i sa zrnom bezobrazluka (ne znam kako da objasnim).

Nema dovoljno reverba, bar ne onoliko koliko ja volim da ga bude.
U mom maniru bi to bili radovi George Michael-a, a savrsen egzemplar toga se nalazi u pesmi "Safe", kao i u mnogim drugima.
On je jednostavno majstor svog zanata.

DM-ove pesme suvise lice ali bas i ne znam zasto to mnogi potenciraju i kada je VG u pitanju.
Pop kao pop, ne moze su ti izmisljati topla voda ali ja ne vidim nikakve slicnosti dok slusam "Taxi", "Iskreno" i "Daljinu".
To ovde uopste nije slucaj, preslusao sam ceo album a imam utisak da se vrtela jedna te ista pesma.
Takodje, suvise forsiranja pratecih vokala u refrenu (uporedo sa glavnim vokalom) meni uvek, za uvo iritantno.
To je neki trademark Cro pop scene i oduvek mi je to zvucalo ljigavo i vasarski.

Sto se ostalih "klonova" tice.
Dado Glisic je "skliznuo" u totalnu bezvezariju i stancanju jednolicnih albuma u kojima se svojski potrudio da "robotizuje" svoj glas, ne bi li zvucao sto gore, a aranzmani su mu postali tipican primer jada i bede.
Dok je sve bilo pod kontrolom Baneta Opacica (ali onog Baneta koji ne saradjuje sa "cobansko-kafanskim" mega-giga "band-ovima") bilo je i vise nego pristojno.

Zeljko Vasic se "poseljacio" i ovaj drugi album s brda s dola koji nema nikakvu celinu je opste rasulo, ni nalik onom prvom albumu koji je imao i glavu i rep.
Tu bi isto valjalo vratiti staru ekipu sa ZV-ovog prvenca (tu pre svega mislim na Nokasa) jer me Vasic kao "devojka za sve" nije uopste ubedio.
Previse konfuzno i bez onog zdravog pop smeka iz 2008.

Bojana Marovica nikad nisam slusao a ono sto radi Sasa Kovacevic je za zatvor.
Podilazenje muzicko neukoj masi i koketiranje sa etnom ga polako svrstava u klub veseljaka i "pastira" koji se uredno vrte po Pinku.

Za kraj, voleo bih da pomenem i zaboravljenog i nikad uspesnog Sasu Vasica, koji je bio preteca Vlade Georgieva.
Cinjenice govore da je SV prvi covek, koji je imao hrabrosti da na muzickom trzistu izbaci jedan pop album, onda kada tu vrstu muzike niko ziv u SRB nije slusao i kada je u startu jedan takav projekat bio osudjen na propast.
Valjalo bi mu skinuti kapu, samo zbog toga.

awacs
01-06-2014, 02:21 PM
Mastering rađen na Auratonu? Po?to na Auratonima verovatno zvuči kao na Hi-Fi liniji.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
01-06-2014, 02:40 PM
@tlti

Pa dobro, ovo su vrlo subjektivne i aproksimativne stvari i ti imaš pravo na to...

Ja mislim da je dobro imati ovakav mjuz, jer ako ovo bude najgore što imamo, gde će nam biti kraj....:)

T.L.T.I
01-06-2014, 05:28 PM
@Bockie

Naravno, daj jos mnogo ovakvih albuma.
"No offense" drugar. :wink:

@Dzoni

Dzonka, hajde nesto u stilu Culbertson-a + neki dobar vokal.
Moze i neki dobar pop, samo da se ispostavi da je neko za koga nisam cuo do sada. :wink:

Thanks.

PS. Exit, Toto, Lionel, George, Incognito, The Brand New Heavies, itd...

DaBear
02-06-2014, 10:42 AM
Ja pustio pesmu 3 (sa linka) ..OK, trebalo je minut i po da "ozivi" ali onda krene lepo. Komerc, klasicni domaci sound, itd..lepo odsvirano, sve je "by-the-numbers" sto kazu Englezi...tacno zns sta ce da se desi i ko ce sta da zasvira.
Druga polovina (?) refrena mi radi super...pravi je UK boy bend pop refren (vuce mi na nesto ali nemogu da se setim bas sad sta..)
Smeta mi to sto refren kao da ima dva dela..:confused:
Vokal mi je malo usiljen, inace..

Onda pustim pesmu 1 i na momenta pomislim da sam opet pustio pesmu 3...sve isto..farbe, tempo, intonacija, aranzman...ladno moze da se radi mix-in-mix-out i da se ne pozna koja je koja pesma..

Ali nje bitno, vazno je da se radi da se snima da se nesto desava i okrece (pare?)...

Dushan_S
02-06-2014, 04:25 PM
Ma dru?e, ba? kroz prizmu toga da je u produkcionom (pre svega TEKSTOVi, pa onda i aran?mani i zvuk) ovo svetla ta?ka u mra?nom tunelu, eto...

Na stranu tehni?ka izvedba, o kojoj kontam da ina?e prvensteno treba pri?ati jer da je ovo forum vezan za audio produkciju (a kod ovog projekta je to sasvim u redu), moram priznati da me jako interesuje da objasni? svoje vi?enje za?to je ovo svetla ta?ka u mra?nom tunelu?

Poslednji put kad sam upalio TV ili radio, ovo je bio stil koji je kod nas, uz grandovski turbo pop folk, prakti?no najpopularniji, ra?iren ?anr. Tako?e ne prime?ujem ni?ta neobi?no, novo, interesantno i revolucionarno. I za?to su ta?no tekstovi dobri? Zaista me interesuje da ?ujem tvoje obja?njenje.

Ljudima koji su snimali miksali i sve ostalo naravno, svaka ?ast, ne bi trebalo da bilo ko ako ikad sedne da ?ita ovu temu do?ivi post-ove ovde kao neko javno ?ere?enje na?ih kolega, naravno. Posao kao posao.

Bockie
02-06-2014, 08:51 PM
Ovo nije forum koji se bavi analizom ni mog ni bilo čijeg mišljenja.

Dovoljno je da član izrazi svoje mišljenje na prikladan način, što sam uradio.

Nemam nameru da se pravdam, a ni razlog, a verujem da ljudi imaju pametnijeg posla - što i tebi savetujem - da nađeš pametniji posao od didaktičko-psihološke analize mojih stavova u zadnje vreme...

Poštujem tvoje mišljenje vezano za temu.

Poz'

Dushan_S
03-06-2014, 04:13 AM
Ne znam ?to si u tom ?udnom fajterskom fazonu, ne trebaju ti te re?enice "nemam nameru da se pravdam", "Savetujem ti" i ostali izrazi namenjeni konfliktnim internet situacijama. Pobogu. Samo te najnormalnije pitam, interesuje me. Nije nikakav "trik", ne poku?avam da se sva?am. Ti o?igledno vidi? stvari druga?ije od mene, nisi ni jedini koji ih tako vidi. Voleo bih da obrazlo?i?.

EDIT: Kako je kasno (tj rano) sad sam video ovo o "analizi" i "u poslednje vreme". Brate, fakat se ne znamo, ali nemoj molim te da tripuje? da imam neke specijalne razloge da se bavim tvojim proganjanjem po forumu. ovo je samo internet, normalno je da ljudi nekad imaju suprotna mi?ljenja. Opusti se malo, popij pivce i to.

Bockie
03-06-2014, 08:58 AM
Ne poprimam "fazone" maco, opu?ten sam...

Evo, pa poslu?aj (http://www.cakano.net/tre7nu8//Albumi%202014/D/Dejan%20Milutinovic/Dejan%20Milutinovic%20-%20Samo%20Ti%20I%20Ja.mp3) sam... Ka?em, sladunjava balalajka, ali meni se dopao celokupan učinak...

Ajmo dalje sa temom...

darkstar
03-06-2014, 12:54 PM
Moram da priznam da sam mozda medj prvima procitao temu ... i kao ajde kad neko od vidjenijih rumskasa kaze da je nesto vrhunski, poslusam ....

Medjutim krenuo sam da pisem reply, pa odustao... u zadnje vreme govorim samo ako mogu pozitivno.... a ovo mi se stvarno nista nije svidelo ... protiv ovolike obicnosti se borim,iskreno ....

Tako da bockie kapiram da je dusan isto ovako doziveo stvar, a ti mozda odusevljeno, pa " sevaju varnice" ... to mi se dogadjalo, tacno znam osecaj kad ti nesto nekad legne sto ostalima ne izazove ama bas nikakvu emociju.

awacs
03-06-2014, 01:59 PM
Moram da priznam da sam mozda medj prvima procitao temu ... i kao ajde kad neko od vidjenijih rumskasa kaze da je nesto vrhunski, poslusam ....

Medjutim krenuo sam da pisem reply, pa odustao...

Vala i ja isto tako, pa sam se zadržao na samo meni razumljivoj opacsi o Auratonima :) Ali, aj kad sam već ponovo tu da kažem još ponešto...

Ovakvu muziku suviše često čujem u taksiju (ili u kafiću u koji uđem posle posete zemunskoj opštini da sabijem dupli vinjak i osvestim se od sudara sa administracijom) da bih je doživljavao na bilo koji način izuzetnom. Drugim rečima, poput Dušanovog i moj tunel je već dovoljno iznutra osvetljen ovakvim svetlima.

Za razliku od Dušana, uopšte neću pitati Bokija šta mu bi da ovo pomene kao nekakav highlight domaće produkcije. Ko voli Toto ili italijansku produkciju verovatno mu i ovo prija.

Nismo isti. Recimo, da mi neko d? vlast ja bih odmah zabranio polifone sintisajzere, a reverbi duži od 1200 milisekundi bi smeli da se koriste samo uz posebnu dozvolu petočlane komisije. Srećom, ko me šiša. A i Bokija. A i Dušana.

Jedino je bitno da li ovaj lik uspeva da zaradi kintu od toga ili ne, pošto ovakva muzika, sastavljena isključivo od žanrovskih opštih mesta, ima smisla jedino ako je isplativa.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
03-06-2014, 02:55 PM

Medjutim krenuo sam da pisem reply, pa odustao... u zadnje vreme govorim samo ako mogu pozitivno.... a ovo mi se stvarno nista nije svidelo ... protiv ovolike obicnosti se borim,iskreno ....

Tako da bockie kapiram da je dusan isto ovako doziveo stvar, a ti mozda odusevljeno, pa " sevaju varnice" ... to mi se dogadjalo, tacno znam osecaj kad ti nesto nekad legne sto ostalima ne izazove ama bas nikakvu emociju.

Eh, dobro, vidi sve ovako napismeno izgleda zaista crno ili belo...:wink: No, ba? kao u potonjem Vasinom quote-u , taj italo-prizvuk se negde pro?ima i to mi je bilo interesantno. Čak i sam napominjem negde da su ovo sladunjave baladice, prosto sam "upozorio" na to...:D I opet ka?em, meni je ovo ok, jer na umu imam one grozne debele kravetine i promiskuitetne klinke negativnog nivoa IQ, koje ne silaze sa tv i pevaju tekstove sa nalepnice Domestosa... Ja sam to imao na umu, a ovo mi je delovalo kao neki kontra teg...na već postojeću stranu...sladunjavih baladica i tako... Pogotovo ?to su trendi pederčići tanu?nih glasića u modi, pa me ovo podsetilo na "vintage" vokale i td...

Za razliku od Du?ana, uop?te neću pitati Bokija ?ta mu bi da ovo pomene kao nekakav highlight domaće produkcije. Ko voli Toto ili italijansku produkciju verovatno mu i ovo prija.

Da, rekoh već... Ne znam da li je, ali i ako jeste neki Be-ef-de ili Bateri, onda je po?teno spakovan, ako je ?iv instrument, onda je korektan...A to upravo vidim kao plus, eto, a muzika kao muzika, već rekoh da je to taj ?anr, pa ko voli eto, mislim da bar ne?to vredi...

:thumbsup: