View Full Version : Kolko ko?ta hit
Arthur
25-05-2014, 01:44 AM
u?ivajte :)
http://www.npr.org/blogs/money/2011/07/05/137530847/how-much-does-it-cost-to-make-a-hit-song?sc=fb&cc=fp
Rhino
25-05-2014, 03:28 AM
Teska masinerija
Sent from my iPhone using Tapatalk
DaBear
25-05-2014, 09:53 AM
Stara prica... ovo je jedan od nacina (skupe se svi na jedno mesto i odradi se kao mali workshop...)
Uglavnom se objavi po publisherima i management kompanijama kome trebaju pesme i onda svi poteraju svoje kompozitore i producente da naprave nesto, posalju i cekaju da vide jel su prosli.
Ako je producer / kompozitor poznat, dobije neki avans (u srazmeri svoje velicine i broja hitova), dobije fee za produkciju (ako on radi finalnu produkciju) i onda krene reklama...
ALI sve to posto se proberu absolutno najbolje pesme koje su na raspolaganju u tom trenutku.
Kod nas misle da se SVE moze progurati sa reklamom....ne moze i nikad nije moglo.
Treba radio, TV, novine, internet, sve to kosta i nakupi se...a mora da se vrtai i uzme nesto preko inace je besmisleno...
Cak i kod filmova...budzet za reklamu je isti a ponekad i veci od budzeta za pravljenje / snimanje filma. nista novo.
darkstar
25-05-2014, 11:58 AM
Ne moze se sve progurati reklamom, tacno. Lepo pise u tekstu - 7.8 posto je pesma, 92.2 je reklama.
Zapanjen sam. Meni je delovalo kao da je 99 posto reklama, bas je deru za ove pesme.
Da preformulisem : Mislim da bi milion ulozenih evra u moje guslarsko pojanje dao isti efekat.
DaBear
25-05-2014, 02:19 PM
Ne moze se sve progurati reklamom, tacno. Lepo pise u tekstu - 7.8 posto je pesma, 92.2 je reklama.
Zapanjen sam. Meni je delovalo kao da je 99 posto reklama, bas je deru za ove pesme.
Da preformulisem : Mislim da bi milion ulozenih evra u moje guslarsko pojanje dao isti efekat.
Nisi dobro razumeo - pesma MORA da bude dobra u startu..najbolja koja moze da se nadje u datom momentu. I tu je jako puno ljudi koji su imali hitove pre i koji su radili na njima i koji ZNAJU sta moze da prodje.
TEK kad su svi oni zadovoljni izborom, onda krece reklama...
Ne misle da 92.2% para ulozenih u reklame moze da izgure sranje pesmu..nego koliko je potrebno para i ulaganja da se pesma izdvoji i priblizi slusaocima. Zato sto sad svi izdaju neku muziku i ima na stotine i stonine izdanja NEDELJNO !! I ako nema dugotrajne kampanje (koja kosta) i najbolja pesma nestane sa radara... ljudi jednostavno ne stignu da je primete.
Tako da nema nista od tvog guslarskog pojenja....
BlasterMaster
25-05-2014, 04:42 PM
Nisi dobro razumeo - pesma MORA da bude dobra u startu..najbolja koja moze da se nadje u datom momentu. I tu je jako puno ljudi koji su imali hitove pre i koji su radili na njima i koji ZNAJU sta moze da prodje.
Dabear nemoj pogresno da me shvatis ali nista NE MORA da bude, pogotovo ne u svetu shou biznisa...posto je ovo jos u prethodnom milenijumu prevazislo umetnost i preslo u masineriju...
ta teorija da pesma MOORAA da bude u startu hit da bi prosla je totalno apsurdna ako se osvrnemo na 90 posto stvari koje su ispale "hit"... i kao sto sama rec hit nalaze, to nije nesto sto je top u svom zanru, po kvalitetu , vec nesto po impaktu na trziste i na slusaoce svidelo se to njima ili jok... a uglavnom je jok...
s druge strane, ne razmisljaju kompanije kao ti, ili ja ili neko ovde... a pogotovo ne def jam...i kad bi svi pravili pesme da budu hitovi samo onako kako oni ZNAJU sta moze da prodje (ko sto si rekao) onda bi pesme godinama i godinama bile iste jedna za drugom ( a i nije da nisu nego ajd) pa opet su pravi hitovi hitovi bas zato sto su totalno drugaciji od ovoga ostalog sto se slusa... danas je u svetu dovoljno biti samo RAZLICIT (citaj drugaciji od ostalih) i dovoljan dzak sredstava i zacas imas hit...
da me ne shvatis pogresno ne kazem da je to jedini nacin i da ne postoji ostalo, naravno ima hrpa kvalitetnih pevaca i pevacica, ali samo nekolicina dopre do ljudi...
a ako cemo o prolaznosti kao diferenciji izmedju kvalitetnog ili ne, do prosle godine je Adel bila apsolutna devica marija u svetu muzike a evo danas niko i ne razmislja o njoj (sve dok ne bude krenula opet masinerija da muze mleko iz kvalitetnog izvodjaca i dok joj ne budu opet izbacili neki album) tako da ni to ne znaci nista...
sve u svemu ima poente u tome sto si reko, ali u nekoj drugacijoj prizmi posmatranja, ne kazem da je bas opozitno ali definitivno nije bas sve tako da MORA...imas hitova koji su kao Happy gde 40 posto slusaoca uziva dok slusa 30 posto kazu meehh i ostalih 30 ne mogu da je smisle, a imas i hitova koje 90 posto ljudi ne mogu da smisle a ipak se vrte po ceo dan i noc, sigurno ne zbog "people demand"
DaBear
25-05-2014, 05:45 PM
Dabear nemoj pogresno da me shvatis ali nista NE MORA da bude, pogotovo ne u svetu shou biznisa...posto je ovo jos u prethodnom milenijumu prevazislo umetnost i preslo u masineriju...
ta teorija da pesma MOORAA da bude u startu hit da bi prosla je totalno apsurdna ako se osvrnemo na 90 posto stvari koje su ispale "hit"... i kao sto sama rec hit nalaze, to nije nesto sto je top u svom zanru, po kvalitetu , vec nesto po impaktu na trziste i na slusaoce svidelo se to njima ili jok... a uglavnom je jok...
s druge strane, ne razmisljaju kompanije kao ti, ili ja ili neko ovde... a pogotovo ne def jam...i kad bi svi pravili pesme da budu hitovi samo onako kako oni ZNAJU sta moze da prodje (ko sto si rekao) onda bi pesme godinama i godinama bile iste jedna za drugom ( a i nije da nisu nego ajd) pa opet su pravi hitovi hitovi bas zato sto su totalno drugaciji od ovoga ostalog sto se slusa... danas je u svetu dovoljno biti samo RAZLICIT (citaj drugaciji od ostalih) i dovoljan dzak sredstava i zacas imas hit...
da me ne shvatis pogresno ne kazem da je to jedini nacin i da ne postoji ostalo, naravno ima hrpa kvalitetnih pevaca i pevacica, ali samo nekolicina dopre do ljudi...
a ako cemo o prolaznosti kao diferenciji izmedju kvalitetnog ili ne, do prosle godine je Adel bila apsolutna devica marija u svetu muzike a evo danas niko i ne razmislja o njoj (sve dok ne bude krenula opet masinerija da muze mleko iz kvalitetnog izvodjaca i dok joj ne budu opet izbacili neki album) tako da ni to ne znaci nista...
sve u svemu ima poente u tome sto si reko, ali u nekoj drugacijoj prizmi posmatranja, ne kazem da je bas opozitno ali definitivno nije bas sve tako da MORA...imas hitova koji su kao Happy gde 40 posto slusaoca uziva dok slusa 30 posto kazu meehh i ostalih 30 ne mogu da je smisle, a imas i hitova koje 90 posto ljudi ne mogu da smisle a ipak se vrte po ceo dan i noc, sigurno ne zbog "people demand"
Da krenem odpozadi - da nema people demand ili ako je kratkotrajan...nebi bilo pesama koje se odrze dugo. Ako si zaboravio, na zapadu se Top liste prave po prodaji / downloadu; neke emitovanju na radiju - koje se zasniva ma odzivu susalaca, anketama i cemu sve ne..
To sto 40% ljudi misli da je Happy hit a 30% ne - samo govori kako su ukusi razni. Marketing se kroji po demografiji slusaoca. Taj nivo muzickog marketinga kod nas ne postoji i nece bogami jos dugo... ovde (Engleska) je druga prica. Vec sam 100 puta reka da je ovde NEMOGUCE da dodjes na radio i pitas "koliko kosta da se moja pesma vrti po ceo dan?! Imam milione, samo kazite...?" TO NE MOZE OVDE. Radio stabice a pogotovo BBC su ogromne firme, gde ima slojeva i slojeva menadzmenta i niko nemoze tako nesto da orihvati i odluci.
Radio stanici NE IDE U PRILOG da se slusaocima nesvidjau pesme koje emituju - posto kazes "da im se uglavnom svidjaju jok". Radio stanica ZELI da e slusaocima svidja muzika koju pustaju, da ne menjaju stanicu i da slusaju reklame (kojih na BBC radiju NEMA UOPSTE - jer je to stanica za koju se placa pretplata i reklamiranje nicega nije dozvoljeno...)
Niko ne sili ljude sta da slusaju - ako ti ne radi - menjas stanicu ! Alo?
Sve pesme koje su bile hit su bile hit - jer su se puno slusale i prodale. Druge definicije hita nema...hitovi se nikad nisu merili po kvalitetu (koji je to kvalitet koji je preudan? ) nego JEDNOSTAVNO po prodaji .
Pa i Def Jam ne prodaje po 100 ploca..i oni traze artiste koji ce da se prodaju. Bez prodaje - nema Def Jama a ni bilo koje druge disko kuce !! Valjda to kapiras>??
Oni samo rade muziku u drugom zanru koja nije toliko zastupljena na radiju ali jeste na top listama prodaje - znaci hitovi. Hit album, hit singl..itd.
S'obzirom da sam radio za puno major record labels ovde i da znam jako puno ljudi tamo koji i dan danas rade, mislim da sam kroz to 12-godisnje druzenje i rad ipak malo skapirao kako te kompanije rade.
Ako pesma nije dobra i nikome u disko kuci se ne svidja - ta pesma se ne snima i ta pesma ne ilazi na ploci i ta pesma se ne reklamira.
A posto se SVE vrti oko prodaje i para - ako oni misle da pesma nije dobra, znaci ne moze da se proda. Ali nije samo to - kad dodje na red da se pesma prezentuje radio stanicama koje biraju sta ce da pustaju (u zavisnosti koji je profil njihovih slusalaca) ako se pesma ne svidja komisiji koja bira playliste - nema pustanja na radiju !! Radio stanica placa svako emitovanje i mora da bude sigurna da ce peama da se svidi slusaocima...
Kod nas je DUBOKO usadjena ideja da "marketing" sve radi ! NETACNO.
Cak i kad neki album ima hit ili dva, treba da se proda odredjeni broj primeraka da bi zasluzio da ga reklamiraju na TV...
A za Adele, ne brini...dobila je bebu, pa je malo odmarala sto je nije sprecilo da i dalje bude na listama najprodavanijih i najemitovanijih sa starim albumom! Nova ploca se uveliko radi...
BlasterMaster
25-05-2014, 08:03 PM
Dabear previse licno shvatas sve sto se kaze :) kao da branis sebe a ne tu masineriju... opusteno, nema potrebe za tim... nikad ne napadam nikog, samo kazem moje misljenje, evo ako ti nesto znaci u pravu si :) podjimo od toga da si u pravu, sto bi i voleo da je tako idealisticki...
kazes tu kod tebe... u Uk, na bbciju itd... ne mozes da dodjes sa svotom novca da vrti, a sami smo svedoci koliko novac ili interes moze i na tom famoznom bbciju, cnnu i ostalim stvarima da izvrne realnost i da po svaku cenu propagira nesto samo da bi se nekom tamo namestilo (gde su toboze to javne stvari i ustanove slobode medija itd, glas naroda, ultimativna pravda, a ovamo ljudi ne znaju ni sami da im treba "demokratija", odjednom sam narod sebe bombarduje i kaznjava, na tim istim stanicama cujes kako narod nece nesto a onda na referendumu 98 posto kaze DA, izvrtanje realnosti da bi nekom islo u korist, al to su vec politicke teme...) e pa kad mogu na tom, mnogo vecem, politickom, po svetu bitnijem nivou da igraju kako im neko svira i da milioni to gledaju i veruju da je i to "hit", zasto ne bi i na ovom mnogo manjem i direktnijem nivou prodaje proizvoda zvanog muzika?
al dobro , neka i to bude idealisticki, i neka i to bude bas kao sto kazes, da ne moze tako, ako ne moze tamo, i na bbc radiju, ko da je taj bbc radio etalon za hitove, ja ovde u srbiji nemam bbc radio u kolima iskreno ne znam za druge :) sigurno moze na drugim mestima...jedno je kvalitet jedno je potraznja a sasvim trece je marketing... da je sve to jedno, ne bi veliki rok bendovi snimali u engleskoj pa posle bezali u ameriku da tamo rade marketing, posto jelte englezi imaju bolji zvuk a ameri veci medijski uticaj...
i jos jednom, ne kazem da je marketing sve, nije marketing sve, ali je veliki, i ujedno najveci faktor koji direktno utice na prodaju proizvoda, potraznju, dostupnost, a samim tim i koliki je to "hit"... sam tekst to potvrdjuje i hiljade stvari koje slusamo i gledamo...
a sa trece strane sve te kompanije vise love napabirche od nastupa, koncerata, merchendajza i svega ostalog nego od direktne prodaje pesme, toliko ima ljudi u svetu i audio plejera, medija za reprodukciju, da je dovoljno samo da industrija izbaci jednu/og , ispromovise bas kako treba, na sva zvona, i sledeca scena pola miliona kineza odu na koncert i kupe kartu, obrnu se pare...mozda ne na bbcju i na jos nekim mestima, ali definitivno u vecini slucajeva... ma sta ti, ili ja ovde razglabali , nemam potrebe da pravdam misljenje, ali tvrdim sledece, marketing bez kvaliteta moze da bude hit, znaci postoji, bivao je, i bice i na dalje ma koliko ti tvrdio suprotno (obicno to i biva samo hit i prodje ali je ipak hit) a kvalitet bez marketinga ostaje samo kvalitet , i nista vise, nema dalje, tu ostaje... kejs klousd :)
i jos jednom izvinjavam se na dugim postovima, nadam se dabear da neces da mi zameris, ne vodim raspravu samo iznosim stav a nije bas neka tema da se objasni u dve reci :)
DaBear
25-05-2014, 09:04 PM
e jebiga..sad stigosmo i do politike...:confused:
kako hoces, to je tvoje misljenje i ako te ne zanima da ga malo prosiris, nema veze... your loss..sto kazu.
A za rock bendove - idu u USA nadajuci se da ce nesto uraditi tamo jer se tamo jos uvek slusa ta muzika, u UK se ne slusa toliko kao pre...
A za zaradu - naravno, pare se sad uzimaju od svega, turneje, reklama, majica i ostalog..sve se deli. Ali i dalje to nemoze da uradi svako ko ima pare...koliko samo ima bogatih Rusa koji su hteli da kupe svoje mesto u pop svetu i nisu uspeli...zato sto nema tolikih para da se od svakoga napravi zvezda ako nema potencijala i nema dobre muzike iza toga,,niko nece da ispadne glup da stane iza necega sto u startu nema potencijala ...
inace, valjda si do sad skapirao da ne uzimam nista k srcu, svejedno mi je ko sta misli...nije lako objasniti nesto nekome ko ne zeli da prihvati neku drugu pricu.
da li je muzicki biznis ili HAARP ili ITB, nema veze
darkstar
25-05-2014, 10:58 PM
Mislim da samo imamo razlicit pojam u vezi sa terminom " dobra muzika". I tu su sve nase razlike u vezi sa ovim.
DaBear
26-05-2014, 07:20 AM
Mislim da samo imamo razlicit pojam u vezi sa terminom " dobra muzika". I tu su sve nase razlike u vezi sa ovim.
Prica je krenula oko hita a ne dobre I lose muzike.
Inace, davno smo utvrdili da nema dobre I lose muzike - ima samo muzika koja ti se svidja ili ne svidja. Znaci ili slusas ili ne slusas....
Nisi merodavan da kazes da je nesto dobro ili lose...
Filip_
26-05-2014, 10:47 AM
Inace, davno smo utvrdili da nema dobre I lose muzike - ima samo muzika koja ti se svidja ili ne svidja. Znaci ili slusas ili ne slusas....
Nisi merodavan da kazes da je nesto dobro ili lose...
Cak i ako izuzmemo onu filozofsku da su ukusi razliciti i da niko nije merodavan da kaze da je u muzici nesto lose, valjda mogu to zakljuciti barem (pored svega drugog, da zaobidjemo) na osnovu stupidnog teksta?? Ako neka tamo curkica pevusi o gacicama ili sta ja znam i ja moram da progutam da ja nisam merodavan da kazem da je to dno?...da nije muzika i da vredja inteligenciju coveka...ne znam bas...ok kada se polemise o normalnim, ali za ekstreme kojih je sve vise ima da budem merodavan samo tako :D.
Hajde, pošto je stručni forum u pitanju, da se uzdržimo od teza da je nešto nemoguće utvrditi - posebno onda kada je to vrlo jednostavno. Muzika je, kao i svaka druga umetnost, podložna kritici. Samo treba poznavati materiju. A sviđanje i nesviđanje su kategorije za amatere i nezainteresovanu publiku i treba ih ostaviti tamo gde pripadaju.
awacs
26-05-2014, 11:54 AM
Stručan forum ili ne, u muzičkoj industriji popularnost je jedino merilo kvaliteta, s tim će se valjda i DaBear složiti. E sad, ako su troškovi popularizacije neke pesme... skoro trinaest puta veći od troškova njene izrade (1.000.000:78.000)... meni to dovoljno govori o značaju same pesme u odnosu na sve ostalo.
Još više mi govori ono što je DaBear napisao — da pesma mora da bude „najbolja koja može da se nađe u datom momentu”. Dakle, i momenat je važniji od pesme. Hehe.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
26-05-2014, 02:56 PM
Stručan forum ili ne, u muzičkoj industriji popularnost je jedino merilo kvaliteta, s tim će se valjda i DaBear slo?iti. E sad, ako su tro?kovi popularizacije neke pesme... skoro trinaest puta veći od tro?kova njene izrade (1.000.000:78.000)... meni to dovoljno govori o značaju same pesme u odnosu na sve ostalo.
Jo? vi?e mi govori ono ?to je DaBear napisao ? da pesma mora da bude ?najbolja koja mo?e da se nađe u datom momentu?. Dakle, i momenat je va?niji od pesme. Hehe.
Pozdrav,
Vasa
Jes vala...i najgore je sto jako mali broj ljudi (mi na forumu, na pr.!) potresa zbog svega toga. Koga je vise briga za sve to...?
Malo off...Ja sam skontao koliko je sve besmisleno i obezvredjeno jos davno kad sam jednog jutra otisao u Virgin Records (danas ne postoji vise, zatvoreno sve) i kupio novi singl Gorillaz koji je imao kao bonus i HD video singl na DVD-u (opasna, skupa animacija). Platim ja taj CD/DVD sing ?1.99 i odem po neku klopu pa u studio. U samoposluzi sendvic (2 trougla u plasticnoj kutiji ?3.50!!
Gorillaz potrosili vreme u studiju, pevali, svirali, snimali..napravili i mega video, HD, animacija, rezija...editing sve do jaja i ?1.99 (od kojih oni ne dobiju verovatno nista) a glupi sendvic koji se napravi za 3 minuta i kosta ?0.50 se prodaje za ?3.50 !! Alo?
awacs
26-05-2014, 04:14 PM
glupi sendvic koji se napravi za 3 minuta i kosta ?0.50 se prodaje za ?3.50 !! Alo?
Hehe, pa da. Skuplja dara nego mera.
Gledam ovih dana lokalne televizije (Srbija, Hrvatska, Bosna), lokalne careve koji kao idu okolo i teše narod zbog elementarnih nepogoda, celu organizaciju posla... Jebote, gorivo za helikopter (SUV, šta god), obezbeđenje, rezervna garderoba, ketering za celu ekipu (sve iz budžeta), namenske TV ekipe... ludilo. Od jednog takvog „službenog puta” tri kuće da omalterišeš, sa sve radnicima i materijalom.
Marketing je sve, sve ostalo je ništa. Odnosno, sve drugo postoji samo kao alibi za marketing.
Pozdrav,
Vasa
Dushan_S
30-05-2014, 07:44 PM
Malo mi je ?udno da ba? ja pi?em post da podr?im DaBear-ovo stanovi?te, ali ?ovek je ovde 101% u pravu i neke od komentara uop?te ne razumem. Kapiram ?ta ga frustrira kad krene da pri?a o biznisu a odmah neko skrene pri?u na "umetnost" i "kvalitet".
Ovde je pri?a o muzici koja je namenjena naj?irem mogu?em auditorijumu i koliko ?ta ko?ta. Koliko god neko smatrao da trenutno aktuelna pop muzika nije ba? specijalno kvalitetna, (a i nije) jako je bitno razumeti da ne mo?e svako da napravi hit kad ho?e, i da se hit ne mo?e fabrikovati tek tako. Taj "nekvalitet" je zapravo sadr?an ne u lako?i izrade pesme (jer je zapravo jednako te?ko napraviti dana?nji "hit" koliko je bilo te?ko napraviti "hit" pre 20-30 godina) ve? je dana?nja muzika nekvalitetna jer je parametri koji se tra?e svrstavaju u ki?. Dakle radi se striktno o nekoj, ?esto teko procenjivoj umetni?koj vrednosti.
Ali realno, ki? koji "pali" je jednako te?ko napraviti kao i kvalitetnu pesmu koja "pali". U zanatskom smislu nema razlike, samo je estetika druga?ija. I tu estetiku neko mora da ose?a, da razume, da bi mogao da pravi pesme. Neki primer za to je na? doma?i turbo folk. Koliko god li?no ne volim tu muziku (mo?da ovde muzika treba pod znake navoda), tek sam svojevremeno rade?i aran?mane shvatio da "hit" pesme imaju vrlo jasnu estetiku koja meni jeste strana, ali de fakto postoji i posle nekog vremena ?oveku postane jasno da ne mo?e svako kad ho?e da napravi "hit" narodnjak.
U tom smislu nekako je bezveze udariti po "umetnosti" i "vrednostima" kad po?ne pri?a o popularnoj muzici. Songwriting je zanat, koji nije lak i tra?i talenat. Kao ?to je neko dobar kuvar pa ume bolje da napravi naru?eno jelo nego neko drugi, tako i songwriter nije za potcenjivanje. Jeste to jelo po nekoj "gotovoj" recepturi, ali nije uvek isto i ne mo?e svako da ga napravi. Zato je obezvre?ivanje trenutno aktuelnih "hitova" potpuno besmisleno. Vrhunski zanatlija u nekom trenutku postaje umetnik, a sa druge strane ?esto umetnik ne mora biti dobar zanatlija.
?to se ti?e love za reklamu, to koliko ne?to ko?ta nije merodavno da se koristi kao postotak za uspeh pesme. Ne?to ko?ta koliko mora da ko?ta. Reklama je 95% svega ne zato ?to je samo reklama dovoljna da progura pesmu, nego zato ?to se za tu reklamu pla?a mnogo ljudi a za pesmu samo jedan ili njih nekoliko.
Kao ?to rekoh, javih se jer prime?ujem da se redovno de?ava ista stvar. DaBear otvori temu "al je ovo super" i oka?i neki aktuelan hit, a onda neko udari po tome da kritikuje. DaBear je ?ovek prakti?ar koji se time bavi kao poslom, a neko ovde mo?da voli muziku i radi stvari iz ljubavi i nekih svojih ideala ili bi bar to ?eleo, to su dva validna ali potpuno razli?ita pristupa i nije konstruktivno trpati ih zajedno u isti razgovor, bar ja tako kontam.
awacs
30-05-2014, 08:40 PM
?to se ti?e love za reklamu, to koliko ne?to ko?ta nije merodavno da se koristi kao postotak za uspeh pesme. Ne?to ko?ta koliko mora da ko?ta. Reklama je 95% svega ne zato ?to je samo reklama dovoljna da progura pesmu, nego zato ?to se za tu reklamu pla?a mnogo ljudi a za pesmu samo jedan ili njih nekoliko.
Za?to ne bi bilo merodavno? Naravno da Bajerov Aspirin mora da bude skup, po?to je lanac finansijske ishrane od hemijske formule, preko dizajnera pakovanja i reklamnih agencija do apoteka jako dugačak. Sa druge strane, to nije ni?ta drugo do jebena acetilsacilicna kiselina (pardon my German).
Pozdrav,
Vasa
Dushan_S
30-05-2014, 09:24 PM
Pa nije merodavno zato ?to se to de?ava sa svakim proizvodom koji je namenjen masovnoj konzumaciji u ovom ili onom obliku. Ispalo bi da je sve ono ?to se reklamira automatski nekvalitetno jer ogroman deo cene proizvoda ide na marketing a ne cenu proizvodnje predmeta. U slu?aju muzike dodatno ima veze ?to udeomarketinga formiraju mediji koji su ekskluzivni posrednici. Ako se ne?to ne reklamira, niko ga ne?e ni ?uti ni videti kad se radi o pop muzici. Ako neko misli da je ta podela ulaganja novca ne?to ?to govori o vrednosti pesme, slobodno nek poku?a da plati neku pesmu 100 000 dolara a zatim da je reklamira sa 10 000 pa da vidimo kako bi to funkcionisalo. Dakle, ta raspodela tro?enja novca nije svojstvo proizvoda na osnovu koga se mo?e suditi o njemu, nego svojstvo sistema u kome se distribuira proizvod ka krajnjem konzumentu.
EDIT: Evo ti jednostavno pore?enje, kupi? automobil ali da bi on i?ao ti treba gorivo. Gorivo nije svojstvo automobila ali ko?ta i tokom vi?e godina novac dat za gorivo, koje je nu?no, mo?e da se pribli?i ili prema?i vrednost automobila. Marketing je "gorivo" kod plasmana muzike.
awacs
30-05-2014, 09:59 PM
ogroman deo cene proizvoda ide na marketing a ne cenu proizvodnje predmeta.
Zato i jesmo tu gde smo, ne samo u muzici nego u civilizaciji. Bosch ugradne rerne se kvare isto koliko i Gorenje, iako su skuplje.
kupi? automobil ali da bi on i?ao ti treba gorivo. Gorivo nije svojstvo automobila ali ko?ta i tokom vi?e godina novac dat za gorivo, koje je nu?no, mo?e da se pribli?i ili prema?i vrednost automobila. Marketing je "gorivo" kod plasmana muzike.
Dana?nji automobili tro?e sve manje goriva, ali se menjaju kudikamo br?e nego nekada. Vremena su se promenila, sve manje novca odlazi na gorivo, sve vi?e na novu karoseriju.
Nekada si čuvao stare ploče, a menjao igle na gramofonu ? danas kupuje? nove uređaje da bi ti nova muzika zvučala koliko-toliko uzbudljivo. Duh vremena. Ne osuđujem, samo konstatujem. Ali besmisleno je da pričamo o kvalitetu pesama kao ?to je besmisleno da pričamo o kvalitetu mercedesa nekad i sad.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
30-05-2014, 10:19 PM
svega ima puno i jednostavno treba skrenuti paznju (jako) velikom broju ljudi u kratkom roku na nesto..bilo film, muzika, itd..
Pogotovo kod filmske industrije, gde se film pokaze u prvoj nedelji - ako usere, nema teorije da se posle izvuce...
Marketing makes up a huge chunk of modern movie budgets -- $35.9 million on average -- largely because the fates of many Hollywood releases are sealed in the first week. Big money is spent on trailers, TV ads, billboards, and Web sites to pack people in on opening weekend. That strategy seems to work: "Spiderman 3" made 45 percent of its total gross ticket sales in its opening week, while "X-Men: The Last Stand" made 52 percent of its money in its first week of release [source: Box Office Guru]
When calculating a marketing budget, the rule of thumb is to spend 50 percent of the rest of the production costs (pre-production, filming and post-production) [source: Vogel]. So if a movie costs $100 million to make, you'll need an additional $50 million to sell it.
Za Kung Fu Pandu - marketing je bio isti koliko i production budget - oko $180M...
Pare mora da se izvuku i da se uzme jos nesto odozgo !!
awacs
30-05-2014, 11:05 PM
Vrač, da se ne lo?imo :) Kada bi lično mislio da je to sve kul i da tako treba ti bi i dalje bio u toj priči, jelda? Mislim... onako ukratko rečeno :)
Pozdrav,
Vasa
DaBear
31-05-2014, 09:37 AM
Vrač, da se ne lo?imo :) Kada bi lično mislio da je to sve kul i da tako treba ti bi i dalje bio u toj priči, jelda? Mislim... onako ukratko rečeno :)
Pozdrav,
Vasa
Pa ko kaze da nisam vise u prici ?? :shock::confused:
Samo je sad malo usporilo...nema studija...teze se organizuje ekipa da dodje na gajbu (restricted hours)...los cash-flow - takodje usporava sve druge akcije..ali i dalje je sve na stolu...i radi se u pozadini... ITB rulez !
Sve je moguce !!
There is no business like show business ! Innit? :D
awacs
31-05-2014, 01:58 PM
Pa ko kaze da nisam vise u prici ?? :shock::confused:
Samo je sad malo usporilo...nema studija...teze se organizuje ekipa da dodje na gajbu (restricted hours)...los cash-flow - takodje usporava sve druge akcije..ali i dalje je sve na stolu...i radi se u pozadini... ITB rulez !
Sve je moguce !!
There is no business like show business ! Innit? :D
Pa to ti kažem :wink: I ja kao nešto „radim”, ali ne živim od toga. O tome se i radi: cash flow je utanjio što se tiče proizvodnje muzike, ali što se tiče marketinga baš i nije.
ITB rulez, naravno :thumbsup: Doduše za miks, ne bih imao živaca da snimam bez miksera, ali srećom ni ne snimam :)
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.